ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Ευθύνες στην Περιφέρεια και στο Δήμο αποδίδει ο ανάδοχος του έργου του Δημαρχείου

Όπως σας είχαμε επισημάνει στο άρθρο «Η ανέγερση του νέου Δημαρχείου στην κόψη του ξυραφιού! (VD)» της 27ης Απριλίου 2023, επανερχόμαστε με αποκλειστικά στοιχεία που εξηγούν την επιθυμία του αναδόχου να εγκαταλείψει το έργο του νέου Δημαρχείου.

Αξίζει αρχικά να επισημάνουμε ότι μετά την έκπτωση του 43,73% το κόστος του έργου ανέρχεται σε 11.943.514€ και με τη σύμβαση ορίζεται η χρονική διάρκεια αποπεράτωσης σε 30 μήνες.

Σύμφωνα λοιπόν με την 18σέλιδη ένσταση που υπέβαλε η ανάδοχος εταιρεία στο Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΟΜΕΔΙ στις 10 Φεβρουαρίου 2023, και στο οποίο δικαιώθηκε, αναφέρει ότι με υπαιτιότητα του κύριου του έργου (Δήμου Αγίας Παρασκευής) και του φορέα κατασκευής του έργου (Περιφέρεια Αττικής – η οποία το χρηματοδοτεί) δεν είναι δυνατή η κανονική εκτέλεση του έργου, οπότε η σύμβαση οδηγείται σε διακοπή.

Υποστηρίζει ότι υπήρξε τεράστια καθυστέρηση του έργου για διάφορους λόγους χωρίς υπαιτιότητα της εταιρείας και πως αυτός ο αργός ρυθμός κατασκευής ήταν ζημιογόνος γι’ αυτήν. Συγκεκριμένα στο τέλος του Αυγούστου 2022 μετά από 20 μήνες είχε εκτελεστεί μόλις το 11% του έργου!

Αναλυτικά στις σελίδες 8, 9 και συγκεντρωτικά στην 15 αναφέρονται ως υπαιτιότητα οι εξής λόγοι:

  • Η καθυστέρηση απελευθέρωσης του οικοπέδου
  • Η μη πρόβλεψη των απαιτούμενων σε πολύ μεγάλη έκταση βραχωδών εκσκαφών
  • Η καθυστέρηση υπογραφής της 1ης ΣΣΕ, κλπ.

Παράλληλα εξαιτίας της Ενεργειακής κρίσης που επέφερε αυξήσεις των τιμών των υλικών, των ημερομισθίων και της μίσθωσης των μηχανημάτων αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της ζημιάς του εργολάβου.

Όσον αφορά την υπογραφή της 1ης ΣΣΕ (για την οποία σας έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενα άρθρα μας αναλυτικά) καταγγέλλει πως  ενώ η απόφαση έγκρισης σύναψης της 1ης ΣΣΕ από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής εκδόθηκε στις 19/7/2022, αυτή κοινοποιήθηκε στην εταιρεία στις 27/1/2023 μαζί με την πρόσκληση για την υπογραφή της. Γεγονός που επιμηκύνει το χρόνο καθυστέρησης και καθιστά ακόμη πιο ζημιογόνο το έργο για την ανάδοχο εταιρεία. Παρόλο όμως που οδηγήθηκε στην υπογραφή της, ο ανάδοχος δηλώνει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι παραιτείται από το δικαίωμα διάλυσης της σύμβασης, όπως και κάθε άλλου δικαιώματος, όπως πλήρους αποζημίωσης για την ζημιά που έχει ή θα έχει υποστεί από την αντισυμβατική συμπεριφορά του κύριου του έργου ή/και του φορέα του έργου!

Υποστηρίζει ότι εφόσον υπήρξε 3μηνη διακοπή των εργασιών και εφόσον συνέτρεχαν οι διατάξεις του νόμου η αρμόδια Διεύθυνση της Περιφέρειας όφειλε να κάνει δεκτή την αίτηση για διάλυση της σύμβασης.

Η εν λόγω ένσταση επιδόθηκε άμεσα στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στην Περιφέρεια Αττικής και στον Δήμο Αγίας Παρασκευής περίπου δύο μέρες μετά. Βρίσκεται δε και στην κατοχή του aparaskevi-images.gr.

Όπως γίνεται αντιληπτό η βραδύτητα του ελληνικού δημοσίου οδηγεί ένα εμβληματικό έργο στο κέντρο της πόλης της Αγίας Παρασκευής σε αδράνεια.

Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος;

Συνεχίζεται …

Σελίδα 1
Σελίδα 15

ΑΡΘΡΑ του aparaskevi-images.gr από την αρχή του 2023 με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στοιχεία και ενημέρωση για το πρόβλημα που προέκυψε με το έργο της ανέγερσης του νέου Δημαρχείου:

«ΒΟΜΒΑ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ» -Κέρδισε την ένσταση ο εργολάβος για το Δημαρχείο στο ΥΠΟΜΕΔΙ (3-4-23)

Οι εργασίες στο νέο Δημαρχείο και οι αντιφατικές ενημερώσεις εκ μέρους του Δήμου (VD) (20-3-23)

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Επιστρέφουν τα σκαπτικά στο χώρο του Δημαρχείου και ξεκινά άμεσα το έργο (14-3-23)

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το νέο Δημαρχείο (8-3-23)

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ξεμπλοκάρει το Δημαρχείο – Με σημερινό έγγραφο η Περιφέρεια καλεί τον ανάδοχο για την υπογραφή της 1ης ΣΣΕ (27-1-23)

—-
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.