Πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής Αγίας Παρασκευής

.

Διακοπή εργασιών στο κολυμβητήριο ζήτησε ο ανάδοχος, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής

Γιάννης Μυλωνάκης: «Δεν θα επιτρέψουμε άλλη μία τρύπα στην πόλη. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε το έργο»

Το αίτημα διακοπής εργασιών στο κολυμβητήριο που υπέβαλλε ο ανάδοχος, αλλά και τα συμπεράσματα της έκθεσης του κατασταλτικού ελέγχου που διενήργησε το ελεγκτικό συνέδριο για το οικονομικό 2017, όπου διαπιστώνονται σοβαρές παραλείψεις, ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν στη χθεσινή πρώτη Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής.

Επιπλέον στο πλαίσιο των ερωτημάτων που τέθηκαν από τις παρατάξεις αλλά και τη διοικούσα αρχή, 10 στον αριθμό, έγινε αναφορά, μεταξύ άλλων, στην πορεία και άλλων σημαντικών έργων υποδομής όπως είναι το Δημαρχείο και η πλατεία Αγ. Ιωάννου, στην κατάσταση που βρίσκεται η ακίνητη περιουσία του Δήμου, στο ζήτημα της δυσοσμίας στην περιοχή Κοντόπευκο, αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με την υπηρεσία καθαριότητας.

Πριν την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των Τεμπών.

Κολυμβητήριο

Μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη σχετικά με το έργο του κολυμβητηρίου ανακοίνωσε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής καθώς όπως  ενημέρωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο εργολάβος του έργου ζήτησε τη διακοπή των εργασιών, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων και εκκρεμοτήτων, που δεν αντιμετωπίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο κ. Μυλωνάκης υπενθύμισε πως για το έργο έχει υπογραφεί σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 5 εκ. ευρώ, ωστόσο έχουν διασφαλιστεί μόνο τα 2 εκ. ευρώ  τα οποία έχουν εγκριθεί ως δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Τα υπόλοιπα 3 εκ., όπως ανέφερε, είναι στον αέρα καθώς δεν είχαν διασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Επιπλέον επισήμανε πως δεν τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία προς την Περιφέρεια Αττικής για να πάρει το έργο χρηματοδότηση καθώς δεν υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας.

Συμπληρωματικά σε όλα τα παραπάνω, όπως σημείωσε, η καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών οφείλεται στο γεγονός πως δεν είναι ξεκαθαρισμένη η κατάσταση του οικοπέδου, τονίζοντας πως άλλα αναγράφονται στις συμβολαιογραφικές πράξεις των πρώην ιδιοκτητών και άλλα βρήκε η συμβολαιογράφος που ανέλαβε να κάνει την πράξη για το πάρκινγκ.

«Δυστυχώς μετά το Δημαρχείο, κληρονομήσαμε άλλο ένα προβληματικό έργο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την πόλη» τόνισε ο κ. Μυλωνάκης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: « Παρά τα προβλήματα δεν θα επιτρέψουμε να μείνει άλλη μία τρύπα στην πόλη και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να σώσουμε το έργο. Κάναμε μία πρώτη συζήτηση με τον ανάδοχο και συμφωνήσαμε να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ για το θέμα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και με την Περιφέρεια όπου έχουμε βρει ευήκοα ώτα. Έγιναν πολύ σοβαρά λάθη από την προηγούμενη διοίκηση αλλά θα τα λύσουμε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε χρηματοδότηση για να γίνει το έργο».

Κατασταλτικός οικονομικός έλεγχος για το έτος 2017

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου, ο κ. Μυλωνάκης ενημέρωσε το σώμα για τα συμπεράσματα της έκθεσης κατασταλτικού ελέγχου που διενήργησε το ελεγκτικό συνέδριο για το οικονομικό 2017 και τα οποία είναι αποκαλυπτικά. Επισημαίνεται πως ο έλεγχος αυτός διενεργήθηκε από τον Μάρτιο του έτους 2019 έως και τον Οκτώβριο του έτους 2020 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Διατρέχοντας τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης ο κ. Μυλωνάκης εστίασε στα εξής:

  • χαμηλή εισπραξιμότητα στην κατηγορία εσόδων « Εισπρακτέα υπόλοιπα βεβαιωθέντων κατά τα προηγούμενα έτη
  • δεν υφίσταται σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης του βαθμού των απαιτήσεων
  • Δεν ακολουθούνται οι προβλεπόμενες εκ του νόμου διαδικασίες για την τήρηση και απεικόνιση των περιουσιακών στοιχείων
  •  Δεν υφίσταται ελεγχτικός μηχανισμός κατάληψης κοινόχρηστων χώρων
  • Δεν έχει συσταθεί Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου
  • Ελλιπής στελέχωση του Δήμου σε τμήματα του Δήμου με σημαντικές αρμοδιότητες
  • Οσον αφορά τις προμήθειες διαπιστώθηκε ότι μεταξύ των ετών 2017-2018 οι 110 από τις 133 συμβάσεις ήτοι ποσοστό 82,71% ελήφθησαν μέσω τις απευθείας ανάθεσης
  • τελευταία φυσική απογραφή παγίων στοιχείων έγινε στις 31/12/2005 και έκτοτε δεν έχει ξανά γίνει
  • Επίσης ότι το λογιστήριο δεν λαμβάνει γνώσει για το πρωτόκολλο καταστροφής υλικών και πάσης κυκλοφορίας οχημάτων

Για τα Αποθέματα

  • Δεν τηρείται διαχειριστική αποθήκη για τα αναλώσιμα υλικά και τα ανταλλακτικά παγίων
  • Δεν υφίσταται οργανωμένοι και φυλασσώμενοι αποθηκευτικοί χώροι υλικών και παγίων
  • Δεν έχουν οριστεί αποθηκάριοι οι οποίοι θα παρακολουθούν την αποθήκη και ως προς την εισαγωγή αλλά και ως προς την εξαγωγή μέσω της έκδοσης δελτίου εξαγωγής κατά την παράδοση των υλικών, ανταλλακτικών , πετρελαίων κλπ

Σε ότι αφορά το έργο του Δημαρχείου οκ. Μυλωνάκης, αφού υπενθύμισε πως ο ανάδοχος στις 21 Απριλίου ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το έργο, επανέλαβε πως η δημοτική αρχή περιμένει από τον εργολάβο εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να βρεθεί λύση, ενώ όπως τόνισε είναι και σε συνεχή επικοινωνία με την Περιφέρεια που το χρηματοδοτεί. Σχετικά με το έργο της ανάπλασης της πλατείας Αγ. Ιωάννου ανακοίνωσε ότι το έργο θα παραδοθεί στα τέλη Απριλίου στους πολίτες, επισημαίνοντας πως στην ανάπλαση με απόφαση του προστέθηκε και η ανακαίνιση της υπάρχουσας παιδικής χαράς που δεν προβλέφθηκε, από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Για το θέμα της δυσοσμίας στο Κοντόπευκο τόνισε πως είναι σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ για να βρεθεί λύση και προανήγγειλε πως πριν το καλοκαίρι το θέμα θα διευθετηθεί, ενώ σε ότι αφορά την ακίνητη περιουσία του Δήμου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Σωτήρης Παπαμιχάηλ ενημέρωσε το σώμα πως η καταγραφή των ακινήτων έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90%. Σχολιάζοντας τις ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής το τελευταίο δίμηνο ο κ. Παπαμιχαήλ εστίασε στην άμεση αντιμετώπιση του θέματος με το αμαξοστάσιο.

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter.

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.