Το τροχόσπιτο έχει παρελθόν … αμαρτωλό!

troxaio Gorgopotamou3

Χθες βράδυ στη συμβολή των οδών Λευκωσίας και Γοργοποτάμου, στον Τσακό Αγίας Παρασκευής, έγινε ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα. Από τη σφοδρή σύγκρουση μεταξύ αυτοκινήτου και μηχανής σκοτώθηκε ένας άνθρωπος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο μοτοσικλετιστής παραβίασε το STOP που υπάρχει στην οδό Γοργοποτάμου με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Είναι λίγο αργά για να επιρρίψουμε ευθύνες στον άτυχο οδηγό, όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν φορούσε κράνος που πιθανόν θα του έσωζε τη ζωή και ότι όσοι κυκλοφορούμε στους δρόμους, πεζοί ή οδηγώντας, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσερα.

ΟΜΩΣ, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο «όμως», υπάρχουν και οι παράπλευροι παράγοντες  που συνηγορούν στα ατυχήματα!

 troxaio Gorgopotamou1Στο χθεσινό ατύχημα  πέραν  του ότι ήταν νύχτα και  η ορατότητα στο σημείο  είναι περιορισμένη. Ο οδηγός που έρχεται από τη Νικηταρά προς τη Λευκωσίας δεν έχει καλή ορατότητα στο σήμα του STOPεξαιτίας ενός ογκώδους εμποδίου: υπάρχει μόνιμα σταθμευμένο ένα τροχόσπιτο. Το τροχόσπιτο αυτό αν και είναι σταθμευμένο κολλητά στην μάντρα του σπιτιού παρόλα αυτά καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος και λόγω του όγκου του κρύβει το οδόσημα (αποδεικνύεται από τις φωτογραφίες).

Ψάχνοντας η ιστοσελίδα μας ανακάλυψε ότι πίσω από το τροχόσπιτο υπάρχει μια ιστορία.

troxaio Gorgopotamou2Μάθαμε λοιπόν ότι επί Δημαρχίας Αντώνη Σιδέρη στη διασταύρωση αυτή συνέβη πάλι θανατηφόρο τροχαίο και το τροχόσπιτο ήταν πάλι εκεί. Κατόπιν έντονων διαμαρτυριών  των περιοίκων  στην αστυνομία, το τροχόσπιτο απομακρύνθηκε από το σημείο. Μετά τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε ο κ. Γιαννακόπουλος,  το τροχόσπιτο ξαναεμφανίστηκε στο σημείο. Το ζητούμενο δεν είναι να παρουσιάσουμε το όνομα του ιδιοκτήτη, δεν θα ωφελούσε άλλωστε, αλλά να καταλάβουμε τις συνέπειες που έχουν τέτοιες κινήσεις και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να φωνάζουμε για τα δικαιώματα των πολιτών και από την άλλη να συνηγορούμε στη δυστυχία τους. Ο καθένας μας φέρει μερίδιο ευθύνης για τις πράξεις του. Δεν μπορεί επειδή κάποιον εξυπηρετεί το σημείο για παρκάρισμα να κλείνει  έναν δρόμο διπλής κατεύθυνσης και να «καταργεί» ένα δημόσιο σηματοδότη.

troxaio Gorgopotamou4Στο χθεσινό άρθρο αναρωτήθηκα για τη νομιμότητα της στάθμευσης του τροχόσπιτου στο σημείο και σήμερα το πρωί είδαμε ότι του έχει ήδη επιδοθεί κλήση για παράνομη στάθμευση, αλλά δεν έχει ιδρώσει κανενός το αυτί …

Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή τη χθεσινή νύχτα σε έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, λόγω κακής ορατότητας. Και θα δεχτώ ότι αν φορούσε κράνος ο οδηγός δεν θα έχανε τη ζωή του, αλλά το τροχαίο θα υφίστατο έτσι κι αλλιώς. Κάποιοι που παραβρέθηκαν χθες στο συμβάν μίλησαν για «σαμαράκια» στους δρόμους. Να σας ενημερώσουμε ότι τα «σαμαράκια» πλέον απαγορεύονται μέσα στις πόλεις γιατί κρίθηκαν επικίνδυνα και ο Δήμος μας ήταν υποχρεωμένος να αφαιρέσει αυτά που υπήρχαν όπως και όλοι οι άλλοι Δήμοι, π.χ. ο όμορος Χολαργός-Παπάγος.

Θα τονίσω αυτό που γράφω σε κάθε τροχαίο που γίνεται στην πόλη μας, δεν φταίει μόνο ο δρόμος, την μεγαλύτερη ευθύνη έχει ο οδηγός. Είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να τηρούμε τον Κ.Ο.Κ. (Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) και να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε και όχι να μιλάμε για παράδειγμα στο κινητό, ούτε να το παίζουμε ειδήμονες. Επίσης οι δρόμοι δεν αποτελούν χώρο ιδιωτικό στάθμευσης και βολέματος του καθενός.

Εμείς θα περιμένουμε οι αρμόδιοι να απομακρύνουν από εκεί το τροχόσπιτο και θα προτείναμε στην Δημοτική Αρχή να ορίσει το δρόμο ως μονόδρομο και να κάνει ότι είναι δυνατόν να μην θρηνήσουμε άλλες ζωές.

Λένα  Μαρκή