Το αόρατο 12ο Δημοτικό και το στοιχειωμένο κάστρο!

σχολές Μακρή-20140713γ

Γράφει η  Λένα Μαρκή

Μια φορά κι έναν καιρό ιδρύθηκε ένα σχολείο…

Στα χαρτιά!

Λίγο αργότερα ανακαλύφθηκε το στοιχειωμένο κάστρο που φιλοδοξούσε να το στεγάσει!

Αλλά …

******

Έτσι λοιπόν που λέτε, το 2003 ιδρύθηκε το 12ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής, μετά από πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα της τότε ΔΕΠ (Δημοτική Επιτροπή Παιδείας).

Το 2005 η επιτροπή καταλληλότητας του Δήμου έκρινε κατάλληλο, για στέγαση του σχολείου το χώρο των πρώην εκπαιδευτηρίων «Μακρή» για ενοικίαση (Ελ. Βενιζέλου & Μπουμπουλίνας, Ο.Τ 119).

Στο παρόν άρθρο δεν θα εξετάσουμε το παρελθόν και το πώς φθάσαμε εδώ, γιατί πολλά δηλώθηκαν, πολλά ειπώθηκαν και πολλά ανακοινώθηκαν. Η ουσία πλέον του θέματος είναι τι γίνεται από δω και πέρα και το αν και πως πρέπει να αξιοποιηθεί το «Μακρή».

Εφόσον επιμένουμε στην λύση αυτή έχουμε μπρος μας δύο οδούς: είτε ενοικιάζει ο Δήμος το παρόν κτίριο (όπως έκρινε η επιτροπή το 2005), το επισκευάζει και το χρησιμοποιεί, είτε το απαλλοτριώνει και το χτίζει από την αρχή.

σχολές Μακρή-20140713αΣτην πρώτη περίπτωση, με μια ματιά αντιλαμβανόμαστε το ασύμφορο του πράγματος. Όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί πλήρως, και μετά από χρόνια αχρηστίας θέλει επισκευή εκ θεμελίων. Δεν είναι δυνατόν με μικροεπισκευές να στεγάσει παιδιά, γιατί θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε προβλήματα σοβαρότερα κι από αυτά που αντιμετωπίζουμε στο 3ο και 6ο Δημοτικό, με τα υδραυλικά, τα αποχετευτικά και τα ηλεκτρολογικά. Τα δε παράθυρα θέλουν όλα αλλαγή, σοβάδες έχουν πέσει και σίγουρα θέλει ένα καλό βάψιμο. Σε μια εποχή που μιλάμε για δημιουργία βιοκλιματικών σχολικών κτιρίων, η χρήση ενός παλαιού οικοδομήματος με πολλά προβλήματα, μας οδηγεί αρκετά βήματα πίσω.

Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα επωμιστεί το κόστος επισκευής. Ο ΟΣΚ; Ο Δήμος; Έτερο ερώτημα είναι αν ο Δήμος στην παρούσα φάση αντέχει να επωμιστεί το ενοίκιο του κτιρίου που λογικά θα είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό.

Από την άλλη ας υποθέσουμε ότι απαλλοτριώνεται το οικόπεδο. Υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για μια τέτοια κίνηση; Ή θα αποκτήσουμε ένα ακόμα κολυμβητήριο; Χρειαζόμαστε άραγε ένα ακόμα οικόπεδο με ένα άχρηστο κτίσμα που δεν θα μπορούμε να αξιοποιήσουμε;

σχολές Μακρή-20140713βΕντύπωση προκαλεί το ότι στις 4 Ιουλίου 2014 συνεδρίασε η Επιτροπή Καταλληλότητας με θέμα την απαλλοτρίωση του οικοπέδου, απόφαση όμως δεν ελήφθη, ελλείψη στοιχείων! Διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι για τα σημαντικά έργα στον Δήμο Αγίας Παρασκευής επικρατεί μία ασάφεια από βάθος χρόνου και μια δυσκολία στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Το 12ο Δημοτικό ιδρύθηκε (στα χαρτιά) το 2003, από τότε έχουν περάσει 11 χρόνια και ακόμα παραμένει στα χαρτιά! Τι ήταν αυτό που δυσκόλεψε και εμπόδισε τους Δημάρχους, που πέρασαν από τη Δημαρχιακή καρέκλα, να το κάνουν πραγματικότητα; Πόσα ακόμα στοιχειωμένα «κάστρα» θα αποκτήσει αυτή η πόλη;

Η απαλλοτρίωση του οικοπέδου και η ανέγερση ενός σχολείου είναι σαν ιδέα θεάρεστη, θα πρέπει όμως να σταθούμε πλέον πολύ προσεκτικοί στην οποιαδήποτε κίνηση. Η νέα Δημοτική Αρχή που θα αναλάβει από την 1η Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να επανεξετάσει το όλο θέμα με αντικειμενικά κριτήρια και χωρίς επηρεασμούς ή συναισθηματισμούς. Οι δύσκολοι καιροί δεν ευνοούν, ούτε συγχωρούν πειραματισμούς.

Η ιδανική λύση είναι καινούργια, βιοκλιματικά και λειτουργικά σχολεία, ιδιόκτητα και εναρμονισμένα στο δεντρόφυτο περιβάλλον της πόλης. Όχι απλά τσιμεντένια κτίσματα.

Καλούμε την νέα Δημοτική Αρχή να αποσαφηνίσει το θέμα «Μακρή» και την προτρέπουμε να μην σταθεί σε ημίμετρα, αλλά αντιθέτως να λάβει δραστικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις.

 

lena1—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter