ΠΕΥΚΑΚΙΑ: 5 χωματόδρομοι ζητούν την προσοχή μας. Τι εκμυστηρεύτηκε ο κ. Παπουτσής.(ηχητικό)

20141214_ΑΣΠΑΣΙΑΣ copyοδός ΑΣΠΑΣΙΑΣ

Γράφει η Λένα Μαρκή

Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στην περιοχή των Πευκακίων, το διαμέρισμα αυτό της Αγίας Παρασκευής που εντάχθηκε τελευταίο και που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

Έχει ειπωθεί πολλές φορές επίσης ότι με πολλές κινητοποιήσεις των κάτοικων και του τοπικού Συλλόγου και με τη βοήθεια της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής υπεγράφη η Πράξη Εφαρμογής στις 7 Ιουνίου 2005, με την οποία η συνοικία άλλαξε πρόσωπο και απέκτησε προοπτικές.

Όμως παρ’ όλη την καλή διάθεση εκατέρωθεν (Δήμος, κάτοικοι) και τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι που υποφέρει.

Ένα τμήμα των Πευκακίων κάτω ακριβώς από τη Λεωφόρο Μεσογείων εξακολουθεί να αποτελείται από χωματόδρομους, χωρίς αποχέτευση ομβρίων, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη διαβίωση των κατοίκων. Αναφερόμαστε στις οδούς Ασπασίας, Περσεφόνης, Χαρ. Τρικούπη, Υμηττού (από τη Σάμου και πάνω) και Φιλιατρών. Εκεί όπως δείχνουν οι εικόνες όταν έχει λιακάδα απολαμβάνουν την ηρεμία και την ομορφιά της φύσης και του χωριού(!), αλλά με τις πρώτες κιόλας βροχές οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

χάρτης τετραγώνου-5 δρόμοι

Εκεί βρέθηκε φίλος της σελίδας μας και περπάτησε με τον γραμματέα του Συλλόγου Πευκακίων κ. Κώστα Παπουτσή, και ο οποίος μας μετέφερε σημαντικές ειδήσεις.

Όπως μας είπε ο κ. Παπουτσής το πρόβλημα της περιοχής ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 όταν φτιάχτηκαν εκεί τα πρώτα «λαθραία» τότε σπίτια. Παρόλο που στις αρχές της Διοίκησης Α. Σιδέρη, δηλαδή εδώ και 9 χρόνια, ολοκληρώθηκε η Πράξη Εφαρμογής και φτιάχτηκαν όλα τα Πευκάκια, αυτό το κομμάτι παρέμεινε όπως το βλέπουμε.

Με κάθε μεγάλη νεροποντή η περιοχή μετατρέπεται σε λίμνη. Πλημμυρίζουν τα υπόγεια, αλλά και πολλά ισόγεια γιατί δεν υπάρχει σύστημα για την απορρόφηση των υδάτων και αυτά ακολουθούν τη φυσική ροή του εδάφους. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους ή αναγκάζονται μικροί, μεγάλοι, ηλικιωμένοι και μανάδες με μωρά να διασχίσουν δρόμους λάσπης για να πάνε στις όποιες υποχρεώσεις έχουν.

20141214_ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ copyοδός ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Οι κάτοικοι ζητούν την διάνοιξη των οδών, την ασφαλτόστρωσή τους και τη δημιουργία αγωγών ομβρίων υδάτων ώστε να μην πνίγονται τα σπίτια τους κάθε φορά που βρέχει.

Το θέμα έχει τεθεί πολλάκις, τόσο μεμονωμένα από κατοίκους όσο και από το Σύλλογο, υπόψην της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και εισέπραξε τη συγκατάβαση και την καλή διάθεση όλων αλλά δεν προχώρησε ποτέ.

Στο παρελθόν υπήρξαν ενστάσεις κατά του έργου από συγκεκριμένο κάτοικο τις οποίες, σύμφωνα με απαντήσεις που εισέπραξε ο κ. Παπουτσής επανειλημμένα παλαιότερα από το Δήμο, ο Δήμαρχος αν ήθελε μπορούσε να τις ξεπεράσει.

Το ΔΣ του Συλλόγου Πευκακίων έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον προηγούμενο Δήμαρχο κ. Ζορμπά και με τον νυν κ. Σταθόπουλο, όπου έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει νομικό κώλυμα και ότι πρόκειται για θέμα ανεύρεσης κονδυλίων.

Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου παρουσία αρκετών κατοίκων ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος και η Αντιδ/ρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ελισάβετ Πετσατώδη υποσχέθηκαν ότι τα χρήματα από τις εισφορές των κατοίκων των Πευκακίων θα μείνουν και θα αξιοποιηθούν στα Πευκάκια. Να σημειώσουμε ότι τα προηγούμενα χρόνια αυτό δεν είχε γίνει και όπως απάντησε άνθρωπος του Δήμου (το όνομά του αναφέρεται στο ηχητικό που ακολουθεί) στον κ. Παπουτσή τα χρήματα πήγαιναν στο γενικό ταμείο του Δήμου και δεν κάλυπταν ανάγκες της περιοχής.

20141214_ΥΜΗΤΤΟΥ copyοδός ΥΜΗΤΤΟΥ (από τη Σάμου και πάνω)

Από την πλευρά του ο Δήμος περιμένει χρήματα από την Περιφέρεια από τα κονδύλια που έχουν οριστεί για ασφαλτοστρώσεις. Οι κάτοικοι και ο Σύλλογος όμως εκτιμούν ότι το έργο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από ιδίους πόρους. Μιλάμε για πέντε (5) μικρούς δρόμους με μείζον πρόβλημα που το συνολικό μήκος τους είναι 250 με 300 μέτρα. Έργο σχετικά μικρού κόστους και από την άλλη υπάρχουν οι εισφορές των κατοίκων που αντιστοιχούν σε σημαντικά ποσά.

Η σκέψη ότι το έργο πρέπει να γίνει ήταν και είναι κοινής αποδοχής, όπως επίσης και το ότι δεν τιμά την Αγία Παρασκευή να επικρατεί αυτή η κατάσταση μέσα στα όρια της πόλης και τόσο κοντά στην Λεωφόρο Μεσογείων.

Πρόκειται για έργο μικρής έκτασης, μεγάλης σημασίας, έργο που μπορεί να αναλάβει ο Δήμος και που όποιες παλιές προσφυγές έχουν γίνει, έχουν τελεσιδικήσει υπέρ του.

Άποψη των Πευκακιωτών και δική μας είναι ότι η θέση της Δημοτικής Αρχής ανέκαθεν ήταν θετική και η καθυστέρηση οφείλεται στο οικονομικό σκέλος περιμένοντας την έλευση χρημάτων από την Περιφέρεια ή την κατασκευή του από την ίδια την Περιφέρεια. Από τη στιγμή όμως που προτείνεται και έτερος τρόπος χρηματοδότησης, οφείλει να τον εξετάσει σκεπτόμενη και τις ανάγκες των κατοίκων. Ίσως μια βόλτα από την περιοχή μια βροχερή μέρα να αποτελούσε μοχλό πίεσης. Ίσως ο Σύλλογος να πρέπει να καλέσει τους δημοτικούς παράγοντες να περπατήσουν μαζί στα δρομάκια αυτά όταν λόγω βροχής θα έχουν γίνει λίμνη, για να αντιληφθούν τη θέση που βρίσκονται οι κάτοικοι.

Επιστολές, συναντήσεις και συζητήσεις επί σειρά ετών, μέχρι στιγμής δεν έφεραν αποτέλεσμα. Την ημέρα των εκλογών του Συλλόγου κάποιοι Πευκακιώτες μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε. Άραγε για να καλυτερέψει η ζωή των συνανθρώπων μας θα πρέπει να αγανακτούν, να απελπίζονται και να καταφεύγουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Ελπίζω πως όχι.

Ας πάρει κάποιος την απόφαση και τη ευθύνη να αποκαταστήσει την τάξη, γιατί και οι κάτοικοι των οδών Περσεφόνης, Φιλιατρών, Χαρ. Τρικούπη, τμήματος της Υμηττού και Ασπασίας είναι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής με όλα τα δικαιώματα των υπολοίπων κατοίκων.

20141214_ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ copyοδός ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ

Υ.Γ.  Σκοπός του άρθρου αυτού δεν είναι να μέμψει καμία Δημοτική Αρχή. Σκοπός είναι να κινητοποιήσει την παρούσα Δημοτική Αρχή να θέσει το έργο στις προτεραιότητες της ώστε ετούτος να είναι ο τελευταίος δύσκολος χειμώνας για την περιοχή.

 

ΗΧΗΤΙΚΟ: Ο κ. Κώστας Παπουτσής μιλάει για το πρόβλημα των Πευκακίων.

 

 

.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.