Δεν πρόκειται να πλήξουμε στις Συνελεύσεις της Γειτονιάς! Σημαντικά προβλήματα στο Κοντόπευκο

img_2951-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

 

Η δεύτερη Συνέλευση της Γειτονιάς της Δημοτικής Αρχής πραγματοποιήθηκε στο Κοντόπευκο στις 24 Οκτωβρίου 2016, με την προσέλευση αρκετών δημοτικών παραγόντων και ατόμων που συμμετέχουν στα κοινά, αλλά και κατοίκων της συνοικίας. Λαμβάνοντας υπόψην σχόλιο κατοίκου για την ημέρα και ώρα διεξαγωγής της συνέλευσης, τείνουμε να συμφωνήσουμε ότι πιθανόν να είχε μεγαλύτερη προσέλευση αν πραγματοποιούνταν εντός του Σαββατοκύριακου, για ευνόητους λόγους. Πέραν αυτού ακούστηκαν αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα,  υπήρξαν απρόοπτα γεγονότα που πέταξαν σπίθες και παραλίγο να τελειώσει με καυγάδες.

Συντονιστής της συνέλευσης ήταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος και ξεκίνησε με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο να αναφέρεται στα έργα που έγιναν το 2016 και σε αυτά που δρομολογήθηκαν για το 2017. Αναλυτικά τα όσα ανέφερε μπορείτε να τα διαβάσετε στο δελτίο τύπου στη σελίδα του Δήμου. Κάποιες σημαντικές εξαγγελίες που αφορούν το μέλλον της περιοχής είναι οι εξής:

  • Η ανακατασκευή του γηπέδου 5Χ5 του 7ου Δημοτικού μέσα στα Χριστούγεννα, με χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Α.
  • Εντός του 2016 δημοπρατείται από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων 2η πεζογέφυρα στη Μεσογείων (Ευαγγελιστρίας – Χίου)
  • Έχει προχωρήσει σημαντικά η προσπάθεια για την απόκτηση από το Δήμο τουΚτήματος Ιόλα, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς, πλην της Δημοτικής Αρχής, με ποιο τρόπο θα εξευρεθούν τα ποσά που χρειάζεται η αγορά του και πότε, αφού ούτε η Περιφέρεια, αλλά ούτε το Υπουργείο δέχονται να χρηματοδοτήσουν την αγορά. Το μόνο σίγουρο είναι, κατά τα λεγόμενα του Δημάρχου, ότι θα γίνει μέσω Δήμου! Είναι ένα από τα θέματα που η Δημοτική Αρχή μας κρατάει στο σκοτάδι.
  • Προχωρούν οι διαδικασίες για την αγορά, με ιδίους πόρους, του πρώην Κινηματογράφου Ανεμώνη για τη δημιουργία χώρου πολιτισμού, εκτιμώντας ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2016.

img_2954-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16Η πρόεδρος του Συλλόγου Κοντοπεύκου, κ. Βούλα Κουτσογιάννη, πήρε το λόγο στη συνέχεια για να θέσει ζητήματα, απορίες και προτάσεις. Μίλησε για μικρά και άμεσα προβλήματα που θα μπορούσαν ήδη να έχουν επιλυθεί, όπως στέγαστρα στις στάσεις των λεωφορείων, μελέτη μείωσης ταχύτητας γύρω από τα σχολεία, δημιουργία πεζοδρομίων, φωτισμός επαρκής και στις οδούς πέραν της βιοκλιματικής, το ακαλαίσθητο και επικίνδυνο σιντριβάνι στην πλατεία Ιόλα. Για απαραίτητα έργα όπως απόκτηση του οικοπέδου Παπάγου, να γίνει λειτουργικό το οικόπεδο στην Παπαρρηγοπούλου, το παρκάκι στο 3ο Λύκειο που είναι περιφραγμένο με τοποθέτηση κατάλληλου φωτισμού να γίνει προσβάσιμο στους κατοίκους,  να αδειάσει από τα σκουπίδια και τα μπάζα το οικόπεδο της Τήνου & Δερβενακίων (ο Δήμαρχος απάντησε ότι είναι ιδιωτικός χώρος και δεν μπορεί να επέμβει) και το τρίγωνο Θάλειας να αποκτηθεί από το Δήμο εξ’ ολοκλήρου και να καλλωπιστεί γιατί είναι σε σημείο εισόδου στην πόλη (έχει γίνει παρκινγκ). Δηλαδή «μικρά πράγματα δείχνοντας ότι μας έχετε υπόψη σας» σημείωσε η κ. Κουτσογιάννη, κάποια εκ των οποίων είχαν συζητηθεί και στην περσινή συνέλευση γειτονιάς. Πηγαίνοντας στα μεγάλα, πρώτο και καλύτερο το κτήμα Ιόλα και η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, οι τέσσερεις επιστολές που εστάλησαν από το Σύλλογο σχετικά, οι περιθωριακοί και τα νεαρά άτομα που εισέρχονται στο κτίριο και με τη συμπεριφορά τους προκαλούν το φόβο στους γείτονες.

Ένα άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της λαϊκής αγοράς στην Δερβενακίων πάνω στον ποδηλατόδρομο όπου καταστρέφονται τα πεζοδρόμια που βρωμίζουν από σάπια φρούτα και λαχανικά, φθορά των κυβόλιθων από τα βαριά αντικείμενα που σύρονται πάνω τους, σπάσιμο των μικρών δέντρων από τα καφάσια που στηρίζονται πάνω τους, τα απόνερα από την ιχθυαγορά χύνονται στο πεζοδρόμιο, ποτίζουν τους κυβόλιθους και αναδύεται μόνιμα μια δυσωδία. Ζήτησε από το Δήμαρχο να μεριμνήσει να βρεθεί κάποιος άλλος δρόμος για να μεταφερθεί η λαϊκή αγορά πριν οι ζημιές γίνουν μόνιμες και ανεπανόρθωτες. Ο Δήμαρχος ζήτησε από εκείνη να ονομάσει ένα δρόμο, η κ. Κουτσογιάννη πρότεινε να συσκεφθούν, αλλά ο Δήμαρχος έδωσε την εντύπωση ότι είναι αρνητικός ακόμα και στη σκέψη της μεταφοράς της λαϊκής! Για λίγο επικράτησε ένα έντονο ύφος, με την κ. Κουτσογιάννη να λέει ότι τη βιοκλιματική και τον ποδηλατόδρομο « τη δεχτήκαμε, είναι ευλογία για τον τόπο, τη θέλουν και τα άλλα μέρη της Αγίας Παρασκευής, είστε τυχερός που στη Δημαρχία σας την παραλάβατε, ενώ από το 2008 άλλοι ενεργήσαν και άλλοι πληρώσανε, πρέπει να την προστατεύσουμε». Φράση που ήταν αρκετή για να φουντώσει το Δήμαρχο και να πει «πρόεδρε θα πεις δρόμο που να τον δέχονται οι λαϊκατζήδες» και ακολούθησε μια έντονη συζήτηση.

Ένα ακόμα θέμα που «καίει», σύμφωνα με την πρόεδρο, είναι τα αδέσποτα στον Υμηττό και αναφέρθηκε στην επιστολή που εστάλη μόνο στο Δήμαρχο σχετικά με  την τοποθεσία που βρίσκονται αυτά στον Υμηττό και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πεζοπόροι που διέρχονται του σημείου, καθώς και το ότι η επιστολή κατέληξε στο Facebook με επικριτικά και χλευαστικά σχόλια για το Σύλλογο Κοντοπεύκου και μάλιστα από εκλεγμένους του Δήμου.

Ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Γαβράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λαϊκής αγοράς, στο θέμα της Γαρυττού και τέλος για τα αδέσποτα μιλώντας για bulling κατά του συλλόγου Κοντοπεύκου και πως ο Δήμος είναι αυτός που πρέπει να θέσει το θέμα επί τάπητος για να βρεθεί μια λύση, αν ασκεί αυτός την πολιτική και όχι ο σύλλογος ζωοφίλων.

Στη συνέχεια τέθηκαν ερωτήσεις και θέματα από τους κατοίκους και τον πρόεδρο της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλη Τσαγγάρη, που εστιάστηκαν στο πρόβλημα στάθμευσης στη Σουλίου μπροστά στα καταστήματα, τις διαφημιστικές πινακίδες, για τα μπάζα στο οικόπεδο της Τήνου & Δερβενακίων, τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, τη δυσοσμία που αναδύεται σε μεγάλο τμήμα του Κοντοπεύκου, τη μη ύπαρξη άμεσης οδικής πρόσβασης προς το Χαλάνδρι που τους αναγκάζει να κάνουν κύκλο, για τις κακοτεχνίες της βιοκλιματικής που πλημμυρίζουν τα σπίτια τους, στο να βρεθούν σημεία συνάντησης των εφήβων, στο ότι δεν λειτουργούν Κέντρα δια βίου μάθησης στο Δήμο, στη δημιουργία Επιτροπών Γειτονιάς, στα μπάζα που παρατάνε στα πεζοδρόμια, κ.α.

img_2959-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

Η πρώην αντιδήμαρχος και υπεύθυνη για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου, κ. Ελευθερία Παπαδοπούλου, σχετικά με το καταγγελθέν επεισόδιο που αφορά τα αδέσποτα του Υμηττού, αναρωτήθηκε μήπως η Δημοτική Αρχή έχει δώσει πάρα πολύ αέρα στις συλλογικότητες ώστε να προβούν σε bulling, αναφερόμενη σε 2-3 άτομα από το σύλλογο ζωόφιλων. Ενημέρωσε σχετικά πως ο Δήμος έχει περιθώριο μέχρι τις 31/12/16 για να συμμετέχει στην νέα χρηματοδότηση για καταφύγια και να φροντίσει να μην τη χάσει ξανά. Και πρότεινε αντί για δαπάνες για διασκέδαση,  ο Δήμος να βάλει αυτά τα ζώα σε κυνοκομείο. Επίσης αναφέρθηκε στην δύσκολη διάβαση των πεζοδρομίων λόγω των περιπτέρων που έχουν διπλασιαστεί και των διαφημιστικών πινακίδων. Χρειάζεται να ορισθεί χρόνος φορτοεκφόρτωσης στα καταστήματα και να αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται λόγω της λαϊκής αγοράς.

img_2971-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

Και ενώ υπήρχε μια νορμάλ ροή ο κ. Βλάχος αποφάσισε πως έπρεπε να δοθούν απαντήσεις από την αντιδήμαρχο κ. Πετσατώδη και μετά να κάνουν ερωτήσεις οι επικεφαλής παρατάξεων κκ Βασίλης Ζορμπάς και Αντρέας Γκιζιώτης, εξοστρακίζοντάς τους έτσι στο τέλος της συνέλευσης, γεγονός που προκάλεσε την δικαιολογημένη αντίδραση των δύο αντρών που εξέφρασαν τη λύπη τους και μίλησαν για προσβολή από τον κ. Βλάχο. Για μία ακόμα φορά ο πρόεδρος κατάφερε να δυναμιτίσει την ατμόσφαιρα.

img_2975-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

Και αφού προηγήθηκαν οι απαντήσεις έναντι των ερωτήσεων δια στόματος κας Πετσατώδη, δόθηκε ο λόγος στον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, ο οποίος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του Δήμου το 2012-2013 που απέφεραν έργα αξίας 20.000.000€ μεταξύ τους και η βιοκλιματική, η οποία λόγω χρηματοδότησης ΕΣΠΑ απαγορεύεται να καταλαμβάνεται από οποιονδήποτε. Πέραν αυτού σύντομα θα συντελεστεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο έργο από τη λαϊκή. Πρότεινε ο Δήμος να βάλει μεγάλα περιβαλλοντικά πρόστιμα στους εργολάβους για να συμμορφωθούν και να αφήνουν καθαρούς τους χώρους. Έκανε και μια σημαντική πρόταση ως δημότης, η μείωση των δημοτικών τελών στον προϋπολογισμό να ξεπερνά το 30% γιατί στο ταμείο υπάρχουν 3- 3,5 εκατομμύρια € που παρανόμως μένουν αδιάθετα, γιατί είναι ανταποδοτικά.

img_2981-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

«Η Δημοτική Αρχή κατά τη γνώμη μου έχει μπλέξει τα πόδια της» είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στη Διοίκηση να επιτελέσει τα απλά ζητήματα. Εφόσον δεν υπάρχουν τα χρήματα για τα μεγάλα έργα πρέπει να τα διεκδικήσει. Ενώ όμως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στην πόλη η Δημοτική Αρχή επιλέγει να ανοίξει ένα ακόμη αγοράζοντας ένα κτήριο 50 ετών (Ανεμώνη) που θα δημιουργήσει νέα έξοδα. Έτσι δεν θα υπάρχουν χρήματα για πραγματικά έργα και αντιμετώπιση προβλημάτων (λακκούβες, πεζοδρόμια κλπ). Πρόταση, η Δημοτική Αρχή να μαζέψει τους συλλόγους και μαζί να δρομολογήσουν ζητήματα τα οποία κάθονται.

img_2982-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

Ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Κώστας Τσιαμπάς αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Δημάρχου τόσο στο Κοντόπευκο, όσο και πριν στα Πευκάκια, για έργα που χρειάζονται χρήματα για να πραγματοποιηθούν, τα οποία όμως δεν υπάρχουν. Το ερώτημα που έθεσε ο κ. Τσιαμπάς είναι ότι, αν ο προϋπολογισμός του 2015 κινήθηκε στο 61% (δλδ μείον 14-15.000.000€) και του 2016 πάει στο 54%, τι τάξη μεγέθους είναι ο προϋπολογισμός του 2017; Βασικά ζήτησε να αναφερθούν ποσά που αφορούν τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για να γνωρίζει ο κόσμος. Επίσης ανέφερε ότι το 2015 από 37εκ.€ που είχαν προϋπολογιστεί εισπράχθηκαν τα 19εκ.€ και το α΄ εξάμηνο 2016 από 15εκ.€ εισπράχθηκαν τα 10εκ.€ μαζί με τα ανελαστικά έσοδα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Από τα 7εκ € που ανακοινώθηκαν πέρσι στο τεχνικό πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν μόνο 400.000€.. Και αναρωτήθηκε ποιο λόγο έχουν αυτές οι συνελεύσεις από τη στιγμή που η Διοίκηση έχει έτοιμο και τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα!!!

img_2949-%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%ad%ce%bb%ce%b5%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%ce%bd%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%bf-24-10-16

Εν αναμονή της 3ης Συνέλευσης Γειτονιάς στον Αη-Γιάννη, που θεωρείται σκληρή «έδρα»,  ας προσέξουμε κάποια καίρια σημεία:

–Μας εκπλήσσει το ότι η Δημοτική Αρχή έχει προωθήσει ότι έχει σχέση με κατασκευή σχολικών μονάδων στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχουν χρήματα, ενώ φιλοδοξεί να αγοράσει το κτήμα Ιόλα «μέσω Δήμου» και να δώσει 600-700χιλ. € για την αγορά της Ανεμώνης, όσο δηλαδή κοστίζει η κατασκευή του παιδικού σταθμού στα Πευκάκια!

Πολιτισμός VS Εκπαίδευση 1-0 !!!

— Κινδυνεύει να καταστραφεί ένα ολοκαίνουργιο έργο που κοσμεί την πόλη και είναι επίτευγμα 8 χρόνων και πολλών αγώνων, και η Δημοτική Αρχή φοβάται μην στεναχωρήσει τους λαϊκατζήδες …. Αλίμονο!

— Να δώσουμε συγχαρητήρια στον συντάκτη του δελτίου τύπου του Δήμου (φανταζόμαστε πως προήλθε από το Γραφείο Τύπου) που δεν πρόσεξε καν την παρουσία της πρώην αντιδημάρχου κ. Παπαδοπούλου, παρόλο που εκείνη μιλούσε επί 5λέπτου και δεν πήρε είδηση την παρουσία των δημοτικών συμβούλων κ. Έφης Καψοκεφάλου και κ. Γιάννη Λογοθέτη, ούτε του πρώην προέδρου του ΠΑΟΔΑΠ κ. Βασίλη Σάρκουλα, ούτε του μέλους του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σπύρου Παπασπύρου! Μάλλον λόγω ψύξης βλέπει μόνο … αριστερά!

— Θα συμφωνήσουμε με την κ. Κουτσογιάννη που έβαλε το έργο της βιοκλιματικής στα σωστά χρονικά όρια. Πράγματι ο ποδηλατόδρομος ξεκίνησε επί Δημαρχίας Βασίλη Γιαννακόπουλου το 2008, υπογράφηκε και δημοπρατήθηκε επί Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά και η σημερινή αρχή απλά το παρακολουθούσε να τελειώνει, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να ελέγξει τις κακοτεχνίες.

— Οι κάτοικοι του Κοντοπεύκου φάνηκαν αποφασισμένοι να αναλάβουν δράση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα μεταφέρουν τα μπάζα έξω από το Δημαρχείο.

–Ο Δήμαρχος ούτε αυτή τη φορά έπεισε. Αν όπως είπε ο κ. Τσιαμπάς το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι έτοιμα, τότε τι κάνει στις συνελεύσεις γειτονιάς;

— Καλό θα ήταν έγγραφα που απευθύνονται στο Δήμαρχο, να τυγχάνουν της ανάλογης προσοχής και όχι να γίνονται μέσο ξεκατινιάσματος στο Facebook ή όπου αλλού.

–Είθισται  πρώτα να γίνονται οι ερωτήσεις για να μπορούν να δοθούν και οι απαντήσεις. Η κίνηση του κ. Βλάχου να διακόψει τη ροή των ερωτήσεων και μάλιστα όταν ήταν η σειρά των επικεφαλής της αντιπολίτευσης να μιλήσουν και καθώς ήταν περασμένη η ώρα (περίπου 2,5 ώρες μετά την έναρξη) μας βάζει σε σκέψεις  και δημιουργεί ερωτηματικά. Καμιά φορά οι λόγοι και οι αιτίες είναι πασιφανείς!  

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter