“δια περιφοράς” καταστρατήγηση της νομιμότητας;

tilefonima

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την αναβολή της σημερινής (29-12-16) συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με σχετική ειδοποίηση που εστάλη στα μέλη του. Η συνεδρίαση μετατίθεται για την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017.Με νέα αναβολή Τρίτη στίς 10/1/2017

Όμως στα θέματα της ημερήσιας διάταξης του αναβληθέντος συμβουλίου υπήρχαν και κάποια πολύ επείγοντα που δεν επιδέχονταν καθυστέρησης και είναι τα εξής:

1.Έγκριση 16ης Αναμόρφωσης Προϋπολογισμού και Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2016 (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Σ. Παπαγεωργίου)

2. Λήψη απόφασης για την έγκριση της υπ’ αριθ. 72/2016 Απόφασης του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής – Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου, που αφορά στην «Αναμόρφωση Προϋπολογισμού (4η) οικονομικού έτους 2016 του Νομικού Προσώπου με την επωνυμία «Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής Μουσείο Αλέκου Κοντόπουλου» (εισήγηση: Πρόεδρος κ. Τ. Γκιόκα).

7.Λήψη απόφασης για την έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης για το έργο «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ 5Χ5 ΤΟΥ 7ΟΥ & 9ΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κα. Ε. Πετσατώδη).

9. Έγκριση παράτασης της σύμβασης πληρωμής τελών διοδίων για το έτος 2017 με τις ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. (εισήγηση: Αντιδήμαρχος κ. Σ. Παπαγεωργίου).

Τα θέματα αυτά αποφάσισε η Δημοτική Αρχή να ψηφιστούν «δια περιφοράς»!!!

Με τον όρο αυτό εννοούνται οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που γίνονται με τηλεφωνική συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων, αλλά στα πρακτικά εμφανίζονται ως τυπικά πραγματοποιημένες. Έκτακτα ζητήματα για τα οποία επείγει απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου γίνονται μοναδικά θέματα στην ημερήσια διάταξη τέτοιων συνεδριάσεων, που στην πραγματικότητα δεν συγκαλούνται ποτέ, παρά μόνο στα χαρτιά.

Η καλή πίστη των δημοτικών συμβούλων και των αρχηγών παρατάξεων επιστρατεύεται για την έγκριση των εν λόγω θεμάτων και συνεδριάσεων, που χρησιμοποιούνται για να παρακάμπτεται η γραφειοκρατία. Στην ουσία η σύγκληση του Συμβουλίου είναι εικονική!

Πόσο όμως νομιμοποιούνται τέτοιου είδους συνεδριάσεις;

Στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, άρθρο 95, Σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου παρ. 4,8  καθώς και στον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, άρθρο 5 (απόφαση Υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, 19/3/2008) ορίζεται ξεκάθαρα ο τόπος σύγκλησης του Δημοτικού Συμβουλίου και ο τρόπος αντιμετώπισης κατεπειγουσών περιπτώσεων.  Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται συνεδρίαση «δια περιφοράς».

Να σημειώσουμε επίσης ότι πριν δύο χρόνια ο Δήμαρχος Αγράφων Ευρυτανίας τέθηκε σε 4μηνη αργία με απόφαση του Συμβουλίου της  Επικρατείας για «δια περιφοράς» απόφαση.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος αποφασίζει την διεξαγωγή της συνεδρίασης δια τηλεφώνου παρακάμπτοντας τα ανωτέρω άρθρα, γιατί συναινεί ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος και ποιος ο ρόλος της αντιπολίτευσης; Πόσο σοβαρή μπορεί να θεωρηθεί μια τέτοια διαδικασία; Στον μόνο που θα μπορούσαμε να δώσουμε ένα ελαφρυντικό, είναι τα μέλη της αντιπολίτευσης, γιατί δυστυχώς έρχονται προ τετελεσμένου και πιέζονται πολιτικά να συμμετάσχουν για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην πόλη. Για παράδειγμα σε χθεσινό άρθρο σας ενημερώσαμε όσον αφορά το 7ο θέμα, ότι αν δεν υπογραφεί  προγραμματική σύμβαση έως αύριο χάνει ο Δήμος τη χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Α..

Απορίες όμως γεννιούνται για το λόγο αναβολής της προγραμματισμένης συνεδρίασης του Δ.Σ. Από όσο γνωρίζουμε μετά από επικοινωνία που είχαμε με μέλη του Δ.Σ. δεν τέθηκε σοβαρή αιτιολογία, θα επιθυμούσαμε όμως ως δημότες σε αντίθετη περίπτωση να τύχουμε ενημέρωσης από τη Δημοτική Αρχή.

Συνοψίζοντας, αναρωτιόμαστε κατά πόσο νομιμοποιείται η διαδικασία και κατά πόσο θεωρούνται νόμιμες οι όποιες αποφάσεις λήφθηκαν σήμερα το απόγευμα. Επίσης αναρωτιόμαστε πως μπορεί ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος να συναινεί με ελαφρά τη καρδία, όταν γνωρίζει ότι με μια καταγγελία του γεγονότος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κινδυνεύει να ακολουθήσει την τύχη του Δημάρχου Αγράφων.

Θα περιμέναμε να τηρεί και ο ίδιος τα λεγόμενά του, αφού πολλάκις έχει δηλώσει δημοσίως πως στο Δήμο Αγίας Παρασκευής θα τηρηθεί η νομιμότητα!!! Ή μήπως ισχύει η λαϊκή ρήση «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις»;

 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter