Συνέλευση Γειτονιάς στα Πευκάκια: Το έργο ίδιο, αλλά οι θεατές αγρίεψαν

Γράφει η Λένα Μαρκή

Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η πρώτη από μία σειρά συνελεύσεων γειτονιάς που έχει προγραμματίσει η δημοτική Αρχή στις τέσσερις συνοικίες του Δήμου Αγίας Παρασκευής.Τόπος συνάντησης ήταν το 9ο δημοτικό σχολείο και τα θέματα αφορούσαν την περιοχή των Πευκακίων.

Για μια περιοχή με πολλά προβλήματα και ελλείψεις η προσέλευση του κόσμου μπορεί να θεωρηθεί λιγοστή. Και αν περιμένατε κάτι διαφορετικό από τις προηγούμενες συναντήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς στα Πευκάκια, είστε γελασμένοι. Αυτό που φαίνεται να έχει αλλάξει μόνο είναι τα όρια της υπομονής των κατοίκων.

 

Ο Δήμαρχος

Πρώτος μίλησε ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Σταθόπουλος αναφερόμενος στα όσα έπραξε και στα όσα προγραμματίζει η σημερινή διοίκηση του Δήμου για την περιοχή. Αναφέρθηκε στην κατασκευή των αγωγών ομβρίων που πραγματοποιείται ήδη, στην δημοπράτηση του έργου για τη διάνοιξη 21 οδών στα Πευκάκια και ενημέρωσε ότι στις 7/11/17 δημοπρατούνται τα γηπεδάκια των δημοτικών σχολείων 7ου & 9ου με στόχο να γίνουν στις διακοπές των Χριστουγέννων ή όπως χαρακτηριστικά είπε αρκεί κάποιο Σαββατοκύριακο. Αναφέρθηκε και στην υπογραφή της σύμβασης για τη νέα πεζογέφυρα στη Λ. Μεσογείων, που όμως ως έργο ΔΕΝ ανήκει στην περιοχή Πευκακίων. Μίλησε και για πολλά άλλα γνωστά και χιλιοειπωμένα άλυτα θέματα της περιοχής και έδωσε υποσχέσεις τα οποία μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Τη «βόμβα» όμως την άφησε για τη λήξη της συνάντησης όπου, ούτε λίγο, ούτε πολύ ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αθλητικού κέντρου στα χαρακτηρισμένα 23 στρ. μαζί με τη Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), αλλά υπάρχει κίνδυνος κατόπιν να πάρει την ιδιοκτησία ή τη διαχείριση τους! (αναλυτικά ΕΔΩ)

Ο Σύλλογος

Το λόγο έλαβε κατόπιν ο πρόεδρος του Συλλόγου Πευκακίων κ. Στέφανος Μπακογιάννης, ο οποίος με μετριοπάθεια έκανε μια ακόμα ανάγνωση των προβλημάτων. Κι αν ο κ. Μπακογιάννης επέλεξε μια άχρωμη παρουσία, ήταν οι κάτοικοι αυτοί που διεκδίκησαν δυναμικά τις λύσεις και κάποιες στιγμές «άστραψαν σπίθες» στην αίθουσα.

Οι κάτοικοι

Απαίτησαν λύσεις στην καθημερινότητά τους και στο κυκλοφοριακό, όπου αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα προβλήματα που διακινδυνεύουν την ασφάλεια μικρών και μεγάλων (π.χ. οδός Καβάφη). Όπως είπαν συγκεκριμένα «το να συζητάμε για κυκλοφοριακό είναι ατυχές», «όλα τα Πευκάκια είναι ήπιας κυκλοφορίας» και ενώ υπάρχουν σήματα που απαγορεύουν τη διέλευση φορτηγών, παρακάμπτονται (Λουκή Ακρίτα). Για να εξηγήσουν ότι αναφέρονται στο δρόμο προς το χώρο του αθλητικού κέντρου όπου  «με εντολή του Δημάρχου» τα 4αξονικά πηγαίνουν και αδειάζουν μπάζα, δημιουργώντας προβλήματα στις γύρω κατοικίες «όπου τρίζουν τα σπίτια και γεμίζουν χώματα». Ζήτησαν να απομακρυνθούν τα μπάζα και οι σωλήνες από το χώρο, γιατί δημιουργούν σκουπιδότοπο και αποτελούν κίνδυνο αφού μικρά παιδιά πηγαίνουν και σκαρφαλώνουν εκεί. «Θα θρηνήσουμε θύματα» τόνισαν οι κάτοικοι. Ο κ. Σταθόπουλος ΑΠΕΚΛΕΙΣΕ το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν τα υλικά αυτά, γιατί είναι από τα μεγάλα έργα που γίνονται στο Δήμο και ο εργολάβος δεν έχει που αλλού να τα βάλει! Θα φύγουν όταν τελειώσουν τα έργα, δήλωσε.

Έτερο από τα σημαντικά προβλήματα που έθεσαν οι κάτοικοι ήταν η φύλαξη των σχολείων με ιδιωτικούς αστυνομικούς ιδίως το πρωί και τη νύχτα. Ζήτησαν να γίνεται έλεγχος και καθαριότητα στα σχολεία πριν πάνε οι μαθητές γιατί σε κάποιο σχολείο το πρωί βρήκαν πεταμένες σύριγγες. «Φαντάζεστε να τρυπηθεί κάποιος μαθητής;» ρώτησαν. Ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Γκόνης απέκλεισε τη φύλαξη των σχολείων κατ’ αυτό τον τρόπο γιατί δεν είναι θεσμοθετημένο και όταν εκπαιδευτικός τον ρώτησε πως στο δικό του σχολείο στο Ψυχικό το εφαρμόζουν και έτερος κάτοικος ανέφερε ότι το ίδιο γίνεται στο Χαλάνδρι, ο κ. Γκόνης επέμενε ότι δεν γίνεται και δεν γνωρίζει πως το κάνουν εκείνοι. Θα μπορούσε να ρωτήσει τουλάχιστον.

Το λόγο πήρε ο κ. Λαμπρινάκης κάτοικος των Πευκακίων θέλοντας να δώσει κι εκείνος τη δική του εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όμως όταν άρχισε να λέει ότι οι κάτοικοι έλαβαν μόνο υποσχέσεις από τη δημοτική Αρχή και να παρουσιάζει σε αντιπαραβολή εικόνες που δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα παρουσιάζει η Διοίκηση, τότε άρχισε να τον διακόπτει ο κ. Δήμαρχος και ο προεδρεύων κ. Γεράσιμος Βλάχος είπε ότι εφόσον μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου δεν είναι ανάγκη να μιλήσει κι αυτός επειδή είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου!!!

Η Αντιπολίτευση

Ο πρώην Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς τόνισε ότι στα 4 χρόνια διοίκησης Δούρου – Σταθόπουλου η Περιφέρεια χρηματοδότης το Δήμο μόνο με 1.800.000€ , ενώ επί Διοίκησης στην Περιφέρεια Γιάννη Σγουρού η χρηματοδότηση ήταν 16.000.000€ σε 3 χρόνια. «Δεν πιέζεται αρκετά η κ. Δούρου» τόνισε. Απευθυνόμενος προς το Δήμαρχο είπε ότι έπρεπε να αναφέρει ότι οι μελέτες για τα όμβρια, τις διανοίξεις και τον παιδικό σταθμό στην Αγίου Βασιλείου είχαν κατατεθεί από το 2013 στην Περιφέρεια και ήταν θέμα χρόνου να της χρηματοδοτήσει.

Συνέχισε λέγοντας πως «κάποτε είπα στο φίλο Γιάννη, γιατί παρά τις αντιπαραθέσεις δεν είμαστε εχθροί, είναι συνάδελφος, του είπα αν δεν αφήσεις τίποτα στην πόλη θα περνάς όταν δεν θα είσαι Δήμαρχος και θα λες ΄τι άφησα πίσω μου; Τίποτα΄ Φρόντισε τον παιδικό σταθμό να ξεκινήσει χθες, να βάλεις κι εσύ την πινακίδα, όπως έβαλα κι εγώ με το όνομά σου, έτσι για την ιστορία σου». Ο κ. Ζορμπάς έκλεισε δηλώνοντας ότι θα ξανακαέβει για Δήμαρχος με στόχο να λύσει κάποια προβλήματα μεγάλης σημασίας.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Αντρέας Γκιζιώτης έκρινε πως οι κάτοικοι είναι ένα βήμα πριν την αυτοδικία γιατί κουράστηκαν να λένε τα ίδια και να διεκδικούν τα απλά, να συζητούν τα ίδια πράγματα εδώ και 45 χρόνια. Σχετικά με τα μπάζα στα 23 στρ. αναρωτήθηκε αν ήταν διαμορφωμένος ο χώρος θα άφηνε ο Δήμαρχος να τοποθετήσουν τους σωλήνες; Ο ρόλος της δημοτικής Αρχής είναι να προτείνει σχέδια, να μαζεύει κόσμο και να διεκδικεί. Αντί να έχει απόθεμα 9.000.000 € στο ταμείο έπρεπε να κρατήσει μόνο για τις άμεσες ανάγκες και τα υπόλοιπα να τα διαθέσει ισόποσα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των 4 συνοικιών. Αντίθετα η δημοτική Αρχή υλοποιεί μονοψήφιο ποσοστό από το Τεχνικό της Πρόγραμμα. Δεν είναι Διοίκηση να διεκδικήσει και να πετύχει πράγματα.

Οικονομικά στοιχεία έδωσε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τσιαμπάς φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι «δεν υπάρχουν τα λεφτά» για την υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος. Η Διοίκηση Σταθόπουλου το 2017 δεν έκανε τίποτα από όσα εξήγγειλε πέραν των έργων των χρηματοδοτούμενων από την Περιφέρεια. Απεκάλυψε ότι δόθηκαν 24.000€ για ανάδοχο για να οργανώνει τις εκδηλώσεις του Δήμου!!!

Η εικόνα

Έχοντας  παρακολουθήσει σχεδόν όλες τις συναντήσεις που έχουν γίνει στην συνοικία των Πευκακίων σχετικά με τα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, τα έχουμε μάθει πια με κάθε λεπτομέρεια. Θα μπορούσαμε να κάνουμε μια λίστα και να τα δημοσιεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, αφού οι αλλαγές που γίνονται είναι ελάχιστες.

Υποθέτουμε ότι περισσότερο γνωστά είναι στο Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο, αφού ασχολείται με τα κοινά της πόλης για 20 συνεχόμενα έτη. Άρα κατ’ εμέ η συνάντηση αυτή τρόπον τινά αποτελεί κοροϊδία προς τους κατοίκους. Επίσης σπαταλώντας χρήματα του Δήμου για να τους προσφέρει έναν «Ιόλα» στο διπλανό Κοντόπευκο δεν θα απομακρύνει τη λάσπη από τις εξώπορτές τους, ούτε το καυσαέριο και τη δυσοσμία από το γκαράζ των απορριμματοφόρων, ούτε τα ατυχήματα στους χωρίς οδοσήμανση δρόμους, ούτε τον κίνδυνο από τις σύριγγες στα σχολεία. Δεν θα τους προσφέρει μια πλατεία, αφού, όπως είπε ο κ. Λαμπρινάκης, τα Πευκάκια είναι η μόνη συνοικία που δεν έχει ούτε μία πλατεία! Άραγε πόσο δύσκολο, πόσο χρονοβόρο και πόσο δαπανηρό είναι η δημιουργία μιας πλατείας όταν υπάρχουν μάλιστα τόσοι διαθέσιμοι χώροι;

Οι κάτοικοι από την άλλη, έχουν φτάσει στα όρια της υπομονής τους ακούγοντας μόνο υποσχέσεις και παρακολουθώντας την καθημερινότητά τους να υποβαθμίζεται. Οι απαντήσεις που παίρνουν δεν τους ικανοποιούν. Τόσο εκείνοι, όσο και εμείς θα περιμέναμε από τον πρόεδρο του συλλόγου κ. Μπακογιάννη – και το γράφω με κάθε εκτίμηση προς το πρόσωπό του – μια πιο δυναμική διεκδίκηση και όχι να ακολουθεί το Δήμαρχο στις περιγραφές. Έτσι θα απέφευγε και τις αντιδράσεις των κατοίκων που παρακολουθήσαμε στη συνάντηση κατά την ομιλία του. Οφείλει να δείξει, ότι πραγματικά παλεύει και απαιτεί λύσεις.

Στο ίδιο έργο θεατές λοιπόν για άλλη μία φορά στα Πευκάκια Αγίας Παρασκευής.

ΥΓ: Για οποιαδήποτε αντίρρηση στα γραφόμενα υπάρχει ολόκληρο το βίντεο της συνάντησης.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter