Ο ΠΑΟΔΑΠ στο Δ.Σ. – Αμετανόητοι Δήμαρχος και Πρόεδρος οδηγούν το καράβι στα βράχια

Γράφει η Λένα Μαρκή

Θέμα ΠΑΟΔΑΠ στο δημοτικό συμβούλιο και τα αίματα άναψαν!

Αυτή τη φορά το θέμα συζήτησης αφορούσε την πολιτική και  τον τρόπο διοίκησης του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Εισηγητής ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος έπειτα από πρόταση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου και πρώην προέδρου του Αθλητικού Οργανισμού,  κ. Γιάννη Μυλωνάκη.

Το μόνο καλό που αποφέρει όποια συζήτηση στρέφεται γύρω από τον Οργανισμό, είναι ότι συσπειρώνει κάθε φορά την αντιπολίτευση, γιατί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής … όλα βαίνουν καλώς και με μεγάλη επιτυχία, αν και αυτή τη φορά δεν είναι σίγουρο ότι συμφωνούσαν με αυτό όλοι οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης.

Την εισαγωγή του θέματος έκανε ο κ. Γιαννακόπουλος  ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα του ΠΑΟΔΑΠ είναι αποκλειστική ευθύνη του προέδρου που έχει τοποθετήσει εκεί η δημοτική Αρχή. Σε προβλήματα όπως συχνές παραιτήσεις μελών του Δ.Σ., ακόμα και μελών της συμπολίτευσης, αναφορές από καθηγητές των Εργαστηρίων Τέχνης και διαμαρτυρίες αθλητών, η δημοτική Αρχή μένει ασυγκίνητη. Ο συγκεκριμένος πρόεδρος, είπε ο κ. Γιαννακόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δύο επιστολές μία εκ των οποίων είχε αποσταλεί από την παράταξή του στο Δήμαρχο, καθώς και στη δικαστική διαμάχη του με τον κ. Παπαμιχαήλ. Σε κανένα άλλο θέμα, τόνισε, δεν υπάρχει τόση ομοφωνία στην αντιπολίτευση από τον Γκιζιώτη (ο οποίος απουσίαζε εκτός δήμου) μέχρι το Ζορμπά και τους ενδιάμεσους.

Ως μοναδικό λόγο της ήττας του κ. Σταθόπουλου στις επόμενες εκλογές, ο κ. Γιαννακόπουλος θεωρεί την παραμονή του προέδρου στον ΠΑΟΔΑΠ και το κακό πρόσωπο που παρουσιάζει η δημοτική Αρχή στον πολιτισμό. Ζήτησε ως παράταξη «την αλλαγή αυτού του προέδρου για να σταματήσει ο κατήφορος της πόλης στα πολιτιστικά δρώμενα».

Στη δευτερολογία του όμως άλλαξε γνώμη και πρότεινε να διατηρήσουν τον κ. Παπαμιχαήλ στη θέση του στον ΠΑΟΔΑΠ, γιατί έτσι αναπτύσσονται δεσμοί μεταξύ μελών της αντιπολίτευσης και κάνει τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να προβληματίζονται.

Ο κ. Μυλωνάκης στην εισήγησή του δήλωσε, ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα στον ΠΑΟΔΑΠ και πως η δημοτική Αρχή είναι ικανοποιημένη από το ελάχιστο και πανηγυρίζει για αυτό! Θεώρησε χρέος του να φέρει το θέμα προς συζήτηση γιατί βλέπει την κατάρρευση όλων των δομών το Οργανισμού.

Το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι προσωπικό είπε ο κ. Μυλωνάκης διαφοροποιώντας τη θέση του από τον κ. Γιαννακόπουλο. Ο κ. Παπαμιχαήλ είναι ένας έγκριτος νομικός, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Για την κατάσταση που επικρατεί ο μόνος και αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο Δήμαρχος. Συμφώνησε με τον κ. Γιαννακόπουλο ότι η δημοτική Αρχή έχει χάσει το ηθικό πλεονέκτημα και αναφέρθηκε στις παραιτήσεις αξιόλογων ατόμων όπως η κ. Φλατσούση και ο κ. Καραγιαννάκης. «Δεν συμβουλεύεστε, δεν διαβουλεύεστε, δεν υπάρχει συμμετοχικότητα και δεν ακούτε κανέναν», τόνισε ο κ. Μυλωνάκης.

Τόνισε πως επέλεξε να χτίσει πάνω σε όσα είχε αφήσει η προηγούμενη πρόεδρος κ. Ελένη Δάβαρη, χωρίς να απαξιώσει και χωρίς να γκρεμίσει. Παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία έδειξε ότι κάθε χρόνο μειώνονται σημαντικά οι συμμετοχές στα προγράμματα και τα έσοδα του Οργανισμού και παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις έχει βελτιωθεί, το Ν.Π. οδηγείται σε κατάρρευση. Μίλησε για έλλειψη ενημέρωσης για τα προγράμματα και ανυπαρξία του site του ΠΑΟΔΑΠ με αποτέλεσμα τη χαμηλή προσέλευση. Στο Ωδείο οι καθηγητές δουλεύουν με προφορικές υποσχέσεις.

Είναι σαφές ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός για τον αθλητισμό (κολυμβητήριο, προπονητήριο, αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια). Κανένα σχέδιο σχετικά με τους αθλητικούς συλλόγους.

Ο Δήμος δεν έχει όραμα, ούτε σχέδιο όπως αποδεικνύεται από τη συζήτηση αυτή, αφού στα σοβαρά ζητήματα περί ολοκληρωμένου σχεδίου αθλητικής ανάπτυξης, περί θεσμικών παρεμβάσεων και περί χωροταξικού αθλητικού σχεδιασμού, ο Δήμαρχος και πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ απάντησαν με αυτονόητα έργα συντήρησης και με υποσχέσεις.

Αναφορά και στην ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων για τα προγράμματα στα σχολεία έκανε ο κ. Μυλωνάκης, καταλήγοντας στο ότι ο διεκδικητικός ρόλος της Ένωσης δεν υπάρχει πια. Για πολιτική και αξιακή μετάλλαξη κατηγόρησε τον κ. Παπαμιχαήλ στη συνέχεια. Και κατέληξε με πρόταση σχετική με τη λειτουργία των προγραμμάτων του ΠΑΟΔΑΠ, την οποία δεν έκανε δεκτή ο πρόεδρος κ. Βλάχος, γιατί όπως είπε όλα περιγράφονταν στον κανονισμό λειτουργίας του ΠΑΟΔΑΠ.

Εκ μέρους της παράταξης «Αγία Παρασκευή η πόλη μας» μίλησε ως ειδικός αγορητής ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ κ. Σπύρος Παπασπύρος, αφού πρώτα ο κ. Βασίλης Ζορμπάς ευχαρίστησε το Δήμαρχο που διατήρησε ως πρόεδρο στον ΠΑΟΔΑΠ τον κ. Παπαμιχαήλ.

Ο κ. Παπασπύρος αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση που επικρατεί στο συμβούλιο του Ν.Π., στην απαξίωση του Δ.Σ., σε ερωτήσεις που ποτέ δεν παίρνουν απαντήσεις, σε εισηγήσεις που δεν αποστέλλονται στους συμβούλους όταν πρέπει, σε προφορικές εισηγήσεις, σε μεγάλο αριθμό παραιτήσεων συμβούλων ιδίως από τη συμπολίτευση, σε οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων που δεν έχουν καν την έγκριση του Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, στην σκαιή συμπεριφορά εις βάρος του προσωπικού. Υπάρχει παντελής έλλειψη προγραμματισμού ακόμα και στα πιο απλά και γνωστά εκ των προτέρων πράγματα. Φέτος για πολλές δράσεις του ΠΑΟΔΑΠ δεν έχουν εκδοθεί τα έντυπα των προγραμμάτων. Άλλαξε τον τρόπο προσλήψεως ο πρόεδρος και γι’ αυτό καθυστέρησε να έχει καθηγητές και όχι από υπαιτιότητα της προηγούμενης διοίκησης.

Η εικόνα δείχνει ένα «σκορποχώρι» για την παράταξη της ΝΙΚΗΣ, δεν υπάρχει ψυχική επαφή μεταξύ των συμβούλων, δεν υπάρχει πρόγραμμα, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει όραμα. Απλήρωτοι καθηγητές στα Εργαστήρια Τέχνης που εργάζονταν με υποσχετική με αποτέλεσμα την αποχώρησή τους και την αποχώρηση μαθητών. Αύξηση διδάκτρων που οδήγησε σε αποχώρηση και άλλων σπουδαστών. Παρανομίες στη λειτουργία του δημοτικού κινηματογράφου και το κόστος της λειτουργίας του να έχει φτάσει περίπου στις 250.000€ έως τώρα. Εκφοβισμός στους καθηγητές του Ωδείου. Αναρωτήθηκε πως προάγει τον πολιτισμό ο κ. Παπαμιχαήλ όταν βάζει την αστυνομία να ενοχλήσει μέσα στη νύχτα τοπική ιστοσελίδα ( aparaskevi-images.gr) ώστε να κατεβάσει άρθρο που δεν του άρεσε;

Τέλος ο κ. Παπασπύρος είπε ότι ο πρόεδρος δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα παραθέτοντας αριθμούς που δεν μπορεί κάποιος να τους ελέγξει και ποτέ δεν τους έδωσε γραπτώς, ακόμα και όταν του ζητήθηκαν. Πλήρης αποτυχία και στον πολιτισμό και στον αθλητισμό.

«Όλες οι διοικήσεις κάνουν λάθη αλλά από αυτά διδασκόμαστε. Αν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας δεν πρόκειται να τα διορθώσουμε ποτέ», τόνισε ο κ. Παπασπύρος.

Στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στην φράση του κ. Βλάχου προς τους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης «εμείς αποφασίζουμε και εσείς κρίνετε» που αποκλείει τη συναίνεση και έρχεται σε αντίθεση με τα όσα είπε ο κ. Γκόνης. Πρόταση του κ. Παπασπύρου είναι ότι ο κ. Παπαμιχαήλ πρέπει να αλλάξει πολιτική και όχι να παραιτηθεί.

Όπως ήταν επόμενο τα όσα κατέθεσε ο κ. Παπασπύρος έφεραν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του κ. Παπαμιχαήλ που διέκοψε κάμποσες φορές τον ομιλητή.

«Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ παρουσίασε μια εικονική πραγματικότητα», είπε  ο κ. Κώστας Κρητικίδης. Ο αθλητικός Οργανισμός υπολειτουργεί και οι αποφάσεις του Δ.Σ. άλλες δεν εφαρμόζονται και άλλες εφαρμόζονται πλημμελώς. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί παρέχεται την κάλυψη και τη στήριξη σε έναν άνθρωπο που μόνο ζημιά κάνει στην παράταξή σας, που μόνο ζημιά κάνει στον αθλητισμό και τον πολιτισμό» ρώτησε τον Δήμαρχο και το προεδρείο.

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Μουστόγιαννη, η Διοίκηση Παπαμιχαήλ ξεκίνησε λανθασμένα, καθώς ξεκίνησε καταγγελτικά για τους προηγούμενους, χωρίς συναίνεση, χωρίς διάθεση συνεργασίας με την αντιπολίτευση. Υπεύθυνος για την κατάσταση που επικρατεί, κατά τον κ. Μουστόγιαννη, είναι ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ. Στη συνέχεια προχώρησε σε προτάσεις για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Η κ. Μαρία Ρεμπούτσικα λαμβάνοντας το λόγο έριξε την ευθύνη του προβλήματος στην δημοτική εξουσία που τοποθετεί κατ’ επιλογή της τον κάθε πρόεδρο.

Ο κ. Κώστας Τσιαμπάς ανέφερε ότι ο ΠΑΟΔΑΠ στο πέρασμα του χρόνου έχει δημιουργήσει ένα καλό όνομα πανελλαδικά. Όμως αυτή η ιστορία και παράδοση δυστυχώς τα τρία τελευταία χρόνια φθίνει. Την ίδια άποψη έχουν και άνθρωποι της διοικούσας παράταξης. Ιδιαίτερα ο θερινός κινηματογράφος ως την ποιότητα δεν πήγε καλύτερα, ως προς την οικονομία πήγε πολύ χειρότερα. Μάλιστα κατήγγειλε ο κ. Τσιαμπάς ότι στον κινηματογράφο διαφημίζονταν επιχειρήσεις, τα έσοδα όμως από αυτές τις διαφημίσεις δεν υπάρχουν πουθενά στα οικονομικά του Οργανισμού!!! Είναι καταφανέστατο ότι υπάρχει πρόβλημα στη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ.

Ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά δείχνουν όσα ειπώθηκαν από τους κυρίους Μυλωνάκη και Παπασπύρο, διαπίστωσε ο κ. Γιάννης Λογοθέτης. Μίλησε για την προβολή του αυτονόητου και τα πολλά «θα» από το Δήμαρχο. «Ο πολιτισμός στην πόλη λειτουργεί με το κινητό του Δημάρχου» τόνισε. Πολιτισμός είναι να αφήσεις ένα θεσμό, μια υποδομή που θα μείνει και θα εμπνέει τη νέα γενιά. Ο κ. Λογοθέτης μίλησε για τις δυνατότητες ανάπτυξης της χορωδίας και της φιλαρμονικής,  όπως συμβαίνει σε άλλους δήμους και για κάλεσμα στους γυμναστές των σχολείων, ώστε να διοργανωθεί ένα αθλητικό πρωτάθλημα, όπως γινόταν επί προεδρίας Μυλωνάκη και Σάρκουλα.

Η πρώην αντιδήμαρχος κ. Ελισάβετ Πετσατώδη κατηγόρησε για στρουθοκαμηλισμό τη Διοίκηση. Όλη η συζήτηση απαντήθηκε ελλιπέστατα από τη δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος έφυγε απαξιώνοντας την κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟΔΑΠ. Όσον αφορά τις αδειοδοτήσεις των αθλητικών χώρων, είναι έργο του αντιπροέδρου κ. Σερκεδάκη και του μηχανικού του Δήμου, κ. Θεοδωρίδη και όχι του προέδρου. Όσον αφορά το δημοτικό κινηματογράφο στο «Σπυρούδη», δεν έχει βγει άδεια που σημαίνει ότι δεν λειτουργεί νόμιμα … Η σελίδα του Οργανισμού δεν λειτουργεί και τα προγράμματα συρρικνώθηκαν στο 1/3.

Ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος φυσικά εκτίμησε ότι η δουλειά που γίνεται στον Οργανισμό είναι πολύ επιτυχημένη και μετριέται με τον αριθμό των εκδηλώσεων που έχουν διοργανωθεί έως τώρα, με την προσέλευση θεατών στον δημοτικό κινηματογράφο, ιδίως στην πρώτη παράσταση, όπως διευκρίνισε (στις υπόλοιπες παραστάσεις δεν μας ενδιαφέρει προφανώς), με το βάψιμο του κλειστού γυμναστηρίου, με το μάζεμα των καρεκλών μετά την εκδήλωση στη βίλα Ιόλα και με άλλες ανάλογες δραστηριότητες. «Θα κάνουμε κι άλλα», «μεθοδεύουμε κάποια πράγματα», θα, θα, …. υποσχέθηκε  ο κ.Σταθόπουλος. Εκείνος που έδωσε, όπως πάντα άλλωστε, πλήρη στήριξη στον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ ήταν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος.

Ο κ. Παπαμιχαήλ, προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να νικήσει τους αριθμούς και τα γεγονότα. Ίσως να φταίει το νομικίστικο ύφος, όπως λέει και ο Δήμαρχος. Ακόμα και ο κ. Γιώτσας που πήρε το λόγο για να βοηθήσει δεν ήταν ξεκάθαρος, κάποια δεν του άρεσαν, άλλα περίμενε, αλλά είπε μια καλή κουβέντα στο τέλος. Προς συμπαράσταση έσπευσαν επίσης η κ. Μαργαρίτα Δημητρίου – Καβρουδάκη κάνοντας «δήθεν» ερωτήσεις προς τον κ Παπαμιχαήλ και προσπαθώντας να ρίξει την ευθύνη για την τωρινή κατάσταση του ΠΑΟΔΑΠ, στο τι παρέλαβε ο κ. Παπαμιχαήλ από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και ο κ. Παναγιώτης Γκόνης, ο οποίος σαφώς δεν έχει σχέση με τον Οργανισμό, αλλά έδωσε στο θέμα πολιτική χροιά.

Τα συμπεράσματα

που προέκυψαν από την πολύωρη συζήτηση είναι πως η αντιπολίτευση συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Οργανισμό, κάνοντας παράλληλα προτάσεις και δίνοντας χέρι βοηθείας, αλλά τόσο ο πρόεδρος όσο και η δημοτική Αρχή βρίσκονται σε νιρβάνα όσο αφορά το θέμα. Αγνοούν τις φωνές, δεν κάνουν βήμα προς μια ειλικρινή αυτοκριτική, δεν σκέφτονται λεπτό ότι για να «φωνάζουν» τόσοι άνθρωποι κάτι πρέπει να συμβαίνει, αλλά αντίθετα οδηγούν ακάθεκτοι και με φόρα το καράβι στα βράχια!

Μας έκανε εντύπωση

Ότι οι περισσότεροι των συμβούλων της συμπολίτευσης αποφεύγουν να πάρουν θέση για το θέμα και όπως ακούστηκε στη συνεδρίαση, αρκετοί είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση που επικρατεί στο Νομικό Πρόσωπο.

Όταν ο κ. Παπασπύρου είπε ότι η χορωδία έλαβε μέρος σε εκδήλωση εκτός Δήμου αφιλοκερδώς, αλλά οι διοργανωτές είχαν οικονομικό όφελος από την εκδήλωση, ο κ. Σταθόπουλος είπε ότι ο μαέστρος της χορωδίας επιλέγει τις εκδηλώσεις που θα συμμετέχουν. Δηλαδή, ο Οργανισμός και ο Δήμος δεν κάνουν κανέναν έλεγχο ή πάλι προσπαθούν να ρίξουν τις ευθύνες αλλού;

Ήταν η εντύπωσή μου ή κάποιος εκ της αντιπολίτευσης εμμέσως προσπαθούσε να πει: διώξτε τον Παπαμιχαήλ για να συνεργαστούμε;

Ακούσαμε για διχτάκια, για βάψιμο καγκέλων και γυμναστηρίου, για τοποθέτηση και μάζεμα των καρεκλών μετά από εκδήλωση … αν αυτά θεωρούνται αθλητικό και πολιτιστικό έργο τότε βρισκόμαστε ήδη στον πάτο της θάλασσας.

Μας γεννήθηκε η εξής απορία: το κολυμβητήριο, αν και όποτε γίνει, θα είναι ανοιχτό, κλειστό ή ανοιγοκλεινόμενο, όπως δήλωσε ο κ. Σταθόπουλος κατά τη συνεδρίαση;

Η ουσία

Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση και είναι αποδεκτό από όλους ο ΠΑΟΔΑΠ ισοδυναμεί με αντιδημαρχία και αποτελεί τον «στρατηγό» των νομικών προσώπων του Δήμου. Είναι κρίμα να διαγράφονται ελαφρά τη καρδία οι κόποι τόσων ανθρώπων μόνο και μόνο γιατί κάποιοι εθελοτυφλούν. Αν διαλυθεί ο Οργανισμός θα πάμε πολλά χρόνια πίσω την πόλη και θα χρειαστούν επίσης πολλά χρόνια για να ορθοποδήσει ξανά. Κάποιες φορές ο εκάστοτε Δήμαρχος πρέπει να έχει το σθένος να αναγνωρίσει τις λάθος επιλογές του και να τις διορθώσει.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter