Ο ΤΑΚΗΣ ΚΟΖΟΚΟΣ μιλάει για τα 40 κύματα των εργαστηρίων Τέχνης … για αλήθειες με αριθμούς και ονόματα! (video)

12/5/2012

Μετά από περίπου 30 χρόνια παρουσίας στον πολιτιστικό τομέα του Δήμου Αγίας Παρασκευής, ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής των εργαστηρίων τέχνης και γλύπτης κος Τάκης Κοζόκος μίλησε για την πορεία, την προσφορά και τα μεγάλα προβλήματα των εργαστηρίων.

Δέχτηκε να μας δώσει συνέντευξη γιατί, όπως είπε και ο ίδιος, του το ζητήσαμε αλλά κυρίως “για να υπάρχει στο ιστορικό του Δήμου όλη η αλήθεια που ίσως κάποιους ενδιαφέρει τώρα ή στο μέλλον σχετικά με τα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου Αγίας Παρασκευής ως μέλους του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων του Υπουργείου Πολιτισμού.”

Μας εξήγησε, πως η γλυπτική από μια ευχάριστη απασχόληση για κείνον, έγινε τελικά επάγγελμα και τρόπος ζωής. Παρουσίασε την εργασιακή του απασχόληση στο Μουσείο της Ακρόπολης και τι αποκόμισε από αυτή, την συμμετοχή του σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, τα έργα του, τους δασκάλους του, τις εμπειρίες του και τη συνεργασία του ως Επίκουρος Καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, έως την ίδρυση της Αστικής  μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιχείρησης “τα εργαστήρια της Τέχνης και του Πολιτισμού” μαζί με φίλους και εικαστικούς.

Και έπειτα αρχίζουν τα δύσκολα!

Η ίδρυση των εργαστηρίων τέχνης στην πόλη που γεννήθηκε (Αγ. Παρασκευή), ποιοί συμμετείχαν, ποιοί τον στήριξαν και ποιοί τον πολέμησαν.

Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο κάποιος να μιλήσει και να κατηγορήσει δημόσια αναφέροντας συγκεκριμένα ονόματα, αλλά ο κος Κοζόκος δεν δίστασε να παρουσιάσει ονόματα, αριθμούς και αποδείξεις για τα λεγόμενά του.

Εξήγησε πως τα εργαστήρια έγιναν μέλος του Δικτύου Πόλεων του ΥΠΠΟ το 1996, πρωτοστατούν στην ίδρυση 38 άλλων εργαστηρίων σε όλη την Ελλάδα, την παραίτησή του το 2000 και το κλείσιμο των εργαστηρίων το 2001.

Το 2001 με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Βασίλη Γιαννακόπουλου επιστρέφει και ορίζεται Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ξεκινά μια ανοδική πορεία για τα εργαστήρια η οποία συνεχίζεται και επί δημαρχείας Αντώνη Σιδέρη έως την μετέπειτα δημαρχεία του Β. Γιαννακόπουλου, όπου ναι μεν, ο Δήμαρχος τον στηρίζει αλλά δέχεται πόλεμο από μέλη της παράταξης και της ΔΗΠΕΑΠ και κατηγορείται για κακοδιαχείριση. Πολλά τα προβλήματα και οι ζημιές. Τελευταία στιγμή αναλαμβάνει δράση ο Βασίλης Γιαννακόπουλος και αρχίζουν να βλέπουν φως …

Το 2011 αναλαμβάνει Δήμαρχος ο κος Βασίλης Ζορμπάς.

Το “κατηγορώ” για τον κο Ζορμπά είναι μεγάλο. Ευθέως μιλά για σκοπιμότητα απομάκρυνσής του από τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Αναφέρει και παρουσιάζει καταστάσεις μισθοδοσίας που δείχνουν ακριβώς τα χρήματα και τον τρόπο της αμοιβής των καθηγητών, στους οποίους σημειωτέον οφείλονται ακόμα χρήματα για τον χρόνο εργασίας τους στα εργαστήρια τέχνης.

Μας παρουσίασε όλα τα έγγραφα που έγιναν για να παρουσιάσουν τα προβλήματα των εργαστηρίων, όσα έγιναν σαν διαμαρτυρία για την μη πληρωμή των εργαζόμενων καθώς και αυτά που αφορούν την πορεία των εργαστηρίων. Πολλά από αυτά τα γνωρίζουμε ήδη γιατί δημοσιοποιήθηκαν και στα τοπικά ΜΜΕ.

Δεν θα σας πω λεπτομέρειες, αυτές καλύτερα να τις ακούσετε μόνοι σας στο video της συνέντευξης που ακολουθεί. Προσπαθήσαμε να χωρέσουμε 30 χρόνια μέσα σε μιας ώρας video, ίσως μπορούσαν να ειπωθούν κι άλλα, όμως πιστεύω ότι όλοι θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια εικόνα (φυσικά ο καθένας την προσωπική του) για τα γεγονότα.

Κρατάω μια φράση του κου Τάκη Κοζόκου: “Αυτή είναι η αλήθεια όμως, όπως την έζησα και ας πονάει κάποιους, έτσι είναι όλες οι αλήθειες πονάνε.”

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η Ελλάδα είναι η χώρα του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Φράση χιλιοειπωμένη από πολλά στόματα, χιλιοχρησιμοποιημένη σε δύσκολες και εύκολες συγκυρίες, στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στον Παγκόσμιο. Φράση παραδεκτέα από εχθρους και φίλους της πατρίδας μας. Όμως τείνει να μείνει φράση και να χάσει την ουσία της.

Η Δημοκρατία, όπως αποδεικνύεται με τα γεγονότα των τελευταίων ετών στην πολιτική ζωή της χώρας μας, είναι όνειρο άπιαστο  και χρησιμοποιείται κατ΄ ευφημισμόν και κατ΄ εξυπηρέτηση μερικών.

Ας μην χάσουμε τον Πολιτισμό τουλάχιστον … γιατί μαζί μ΄ αυτόν θα χάσουμε και τον εαυτό μας, θα χάσουμε την ψυχή και την δύναμη για να βγούμε από το αδιέξοδο που μας έχουν ρίξει.

Δεν θα κρίνω ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο, ας είμαστε όμως ανοικτοί στο μυαλό και την ψυχή, για να παραμείνουμε άνθρωποι και να συνεχίσουμε να είμαστε οι άξιοι απόγονοι των αρχαίων σοφών της Ελλάδας.

 Λένα Μαρκή