Ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς κόντρα στο κύμα!

Κάποιες φορές καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας και γράφουμε τα εσώψυχά μας. Γράφουμε τα παράπονα που έχουμε, τα συνοδεύουμε και με φωτογραφίες που έχουμε τραβήξει και δικάζουμε δικαίως και αδίκως. Και μετά … τίποτα!

Τίποτα δεν αλλάζει, ούτε στην γειτονιά, ούτε στην πόλη, ούτε σε μας τους ίδιους. Γιατί;

Γιατί δεν κάνουμε το αυτονόητο, να πάρουμε τις φωτογραφίες και τα παράπονά μας και να τις κάνουμε ένα ωραίο e-mail  προς τον Δήμαρχο. Το να τα συζητάμε μεταξύ μας, δεν λύνει το πρόβλημα.

Και τουλάχιστον πιστεύω ότι έχουμε ένα Δήμαρχο τον Βασίλη Ζορμπά, που μπορεί να αργεί λίγο αλλά δίνει λύσεις. Πάρτε για παράδειγμα την απομάκρυνση των σχολών οδηγών από τα Πευκάκια.

Ακούστηκαν γκρίνιες ότι εδώ και ενάμιση χρόνο που είναι Δήμαρχος δεν έκανε τίποτα. Μήπως μιλάμε εκ του ασφαλούς; Βάλτε τον εαυτό σας στην Δημαρχιακή καρέκλα και σκεφτείτε τι θα κάνατε αν καθόσασταν για πρώτη φορά … Και μάλιστα από τη στιγμή που αλλάζει το σύστημα διοίκησης με τον ερχομό κάποιου κου Καλλικράτη και με μια φουρτούνα που λέγεται οικονομική ύφεση. Δεν θα θέλατε  χρόνο να συνέλθετε;

Βέβαια θα μου πείτε αυτός το διάλεξε, ήξερε τι τον περίμενε στη στροφή. Όμως ο Βασίλης δεν είναι από τους ανθρώπους που σκύβουν το κεφάλι και υποχωρούν, είναι ντόμπρος άνθρωπος και μιλάει σταράτα. Μιλάει μια γλώσσα που ίσως δεν περιμέναμε από πολιτικό, χρησιμοποιώντας ατάκες τύπου «τουμπεκί» και «τσάμπα μάγκες» , μια γλώσσα που τον φέρνει πιο κοντά στο μεγαλύτερο ποσοστό των δημοτών. Κοντά σε ανθρώπους που βαρέθηκαν την ξύλινη γλώσσα και τις άκαρπες υποσχέσεις. Ο Ζορμπάς ξεκίνησε κόντρα στο κύμα να νοικοκυρέψει το Δήμο. Το τόλμησε και παρόλες τις επιθέσεις που δέχτηκε για απραξία  έκανε υπομονή και περίμενε να μιλήσουν τα έργα.

Έχω την εντύπωση ότι σιγά σιγά αρχίζει και δικαιώνεται για κάποια πράγματα που έλεγε όταν παραλάμβανε τον Δήμο. Και ακόμα πιστεύω πως μας ετοιμάζει πολλές εκπλήξεις.Το κυριότερο, κατά την προσωπική μου άποψη πάντα, δεν μου φαίνεται άνθρωπος που λέει μεγάλα λόγια και κενές κουβέντες και δεν κατηγορεί αν δεν είναι σίγουρος ότι θα έχει αποδείξεις. Και ίσως αυτό να φοβίζει κάπως, ότι όταν κατηγορεί παρουσιάζει και στοιχεία.

Κάποιες φορές είχε την παρρησία να πάρει  πάνω του λάθη στελεχών του, δεν ξέρω τι όφελος είχε, αλλά αυτό κάτι μας λέει.

Έκανε και λάθη, ίσως γιατί βιάστηκε ή γιατί τον συμβούλεψαν λάθος. Όπως το ζήτημα του Ο.Τ 118 για το οποίο την ευθύνη έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος η Νομική υπηρεσία αλλά το χρεώνεται κι αυτός μιας και η βόμβα έσκασε στα χέρια του. Τι θα κάνει; Πως θα το χειριστεί; Το σημαντικό βήμα φαίνεται να είναι οι αλλαγές που τόλμησε να κάνει στη νομική υπηρεσία.

Το πρώτο μέλημα της διοίκησης Ζορμπά και ιδίως του ίδιου του Δημάρχου ήταν η Διαφάνεια και η σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος όπως έχει τονίσει πολλές φόρες και όπως έχει αποδείξει με τις πράξεις του μην διστάζοντας να απομακρύνει στέλεχός  του χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις ήταν  η ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου και η ανέγερση του Δημαρχιακού κτηρίου. Δυο έργα που χρειάζονται χρήματα και είναι δύσκολο να εκτελεστούν λόγω πολλών παραγόντων. Στα δημοτικά συμβούλια τον είδαμε αισιόδοξο και για τα δύο. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις.

Εκτός αυτών των θεμάτων στη στροφή καραδοκούν και προβλήματα καθημερινότητας για τα οποία είμαστε έτοιμοι να τον στριμώξουμε στον τοίχο. Δεν ξέρω όμως αν αυτή η κίνηση θα ήταν σοφή και αποτελεσματική από μέρους μας. Για παράδειγμα οι χαμένες θέσεις εργασίας στον Δήμο και τους παιδικούς σταθμούς. Ζώντας κάτι αντίστοιχο στο χώρο εργασίας μου καταλαβαίνω ότι δεν είναι θέμα Ζορμπά. Αλλά ευρύτερης πολιτικής του Ελληνικού κράτους.  Όταν ανακοινώνουν από την κεντρική διοίκηση ότι θα απολυθούν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι πως περιμένουμε κάτι τέτοιο να μην αγγίξει τους Δήμους;

Ζητάμε συνεχώς δωρεάν τους παιδικούς σταθμούς και τις καλοκαιρινές δραστηριότητες και συμφωνώ σ’ αυτό, είναι όμως εφικτό; Είναι και αυτό κακή διαχείριση του Ζορμπά; Οι  επικεφαλής  των άλλων παρατάξεων τι θα έκαναν στη θέση του; Σε πραγματικό χρόνο και όχι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Κριτές γινόμαστε όλοι πολύ εύκολα , δικαστές ακόμα πιο γρήγορα. Ας δούμε το Δήμο σαν το σπίτι μας. Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση του σπιτιού μας μετά από τόσες περικοπές στους μισθούς και τόσους φόρους που μας έχουν επιβάλει;

Ο Βασίλης Ζορμπάς ανέλαβε τον Δήμο σε μια δύσκολη χρονική στιγμή με πολλές συγκυρίες εναντίον του. Είναι σα να κωπηλατεί στο ποτάμι ανάποδα. Θα τα καταφέρει; Όταν ξεκίνησε στις Δημοτικές εκλογές ήταν το αουτσάιντερ που βγήκε πρώτο. Μένει να δούμε τη διάρκεια.

                       ——– ”’ ——–