Ένωση Συλλόγων Γονέων Αγ. Παρασκευής: “Για το θερινό το σινεμά…:Θανάσης Βέγγος”

Στις 23 Μαΐου 2012 το Δημοτικό μας Συμβούλιο –κατά πλειοψηφία- «εγκρίνει την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης χώρου του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής προς τον ΠΑΟΔΑΠ για τη λειτουργία του Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου ‘’ΣΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ’’ για το χρονικό διάστημα από 21 Ιουνίου έως 2 Σεπτεμβρίου 2012» (αρ.απ.146/2012- αναρτ. 6/6/2012).

Στις 25 Μαΐου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν πρόσκλησης (αρ.πρωτ. 457/25/5/2012) και αποφασίζει ομόφωνα ότι «2.την παραχώρηση του δικαιώματος λειτουργίας του ως άνω κινηματογράφου και του κυλικείου αυτού, με χρηματικό αντάλλαγμα, σε ιδιώτη ανάδοχο» (αρ.απ.93/2012- αναρτ.7/6/2012)
Σημειώνουμε ότι για την απόφαση αυτή παρέστησαν 9 τακτικά μέλη σε σύνολο 15 και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων.

Στις 31 Μαΐου 2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΑΟΔΑΠ συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν κατεπείγουσας πρόσκλησης (αρ.πρωτ.484/31/5/2012) και αποφασίζει ομόφωνα ότι «παραχωρείται το δικαίωμα λειτουργίας του κινηματογράφου και το κυλικείο στην εταιρία Π.ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΟΕ έναντι της καταβολής ποσού 16.000 Ευρώ πλέον των άλλων ανωτέρω στοιχείων που αναφέρονται στην προσφορά του» (αρ.απ.94/2012-αναρτ. 5/6/2012).
Σημειώνουμε ότι σε σύνολο 15 τακτικών μελών, σε συνεδρίαση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, παρίστανται μόνο τα 5 . Γιατί άραγε;

Έτσι, όμορφα και τακτικά, αποφασίστηκε από την δημοτική αρχή ότι –στο όνομα του κοινωφελούς σκοπού του Δημοτικού Κινηματογράφου- μπορεί ένας ιδιώτης να εκμεταλλευτεί δημόσιο χώρο σχολείου δίνοντας στον «επαίτη» Δήμο 16.000 ευρώ.

Νομίζουμε ότι αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι το κοινωφελές του σκοπού της λειτουργίας του Δημοτικού Κινηματογράφου εδράζεται στο ότι δίνεται διέξοδος οικονομικής διασκέδασης σε όλους τους δημότες. Αναρωτιόμαστε όμως: Όταν οι ιδιωτικοί κινηματογράφοι έχουν τιμή 7ευρώ με όλα τα έξοδα δικά τους, εμείς ως δημότες πληρώνουμε μόνο τα 5 ευρώ εισιτήριο κατ’ άτομο στον «δημοτικό κινηματογράφο»; Και γιατί να μην είναι φθηνότερο το εισιτήριο όταν ο ιδιώτης που αναλαμβάνει την λειτουργία του:
Δεν πληρώνει ενοίκιο
– Δεν πληρώνει νερό για καθαριότητα και ηλεκτρικό ρεύμα
– Δεν πληρώνει επισκευές του χώρου (αυτές τις έχει ήδη αναλάβει ο ΠΑΟΔΑΠ με την απόφασή του στις 18/5/2012, μέχρι 3.300ευρώ)
– Δεν πληρώνει διαφήμιση, μιας και το πρόγραμμα του Κινηματογράφου θα διαφημίζεται δωρεάν, τουλάχιστον από την ιστοσελίδα του Δήμου.
Ας ληφθεί δε υπόψη ότι το αντίτιμο των 16.000 Ευρώ αφορά στην λειτουργία εντός του χώρου του Δημόσιου Σχολείου δύο κερδοφόρων επιχειρήσεων: του Δημοτικού κινηματογράφου και του κυλικείου.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι πέρυσι-με αντίστοιχες ενέργειες- ο Δήμος θα έπαιρνε από τον ιδιώτη 18.000 ευρώ, τα οποία υποτίθεται ΘΑ δινόντουσαν για επισκευές της τουαλέτας και του αύλειου χώρου του 2ου Γυμνασίου. Πράγμα που δεν έγινε βέβαια, απλώς μετατέθηκε το ΘΑ (και μόνο για την αυλή, οι τουαλέτες ξεχάστηκαν) για τον Σεπτέμβριο του 2012. Αφού τελειώσει και η φετινή θερινή σεζόν για το σινεμά.

Δεν γνωρίζουμε εάν εισπράχθηκαν τα18.000ευρώ πέρυσι, εάν υπήρχαν έσοδα και πόσα από το κυλικείο του σινεμά ούτε και τα έσοδα του Δήμου από τον κινηματογράφο τις προηγούμενες χρονιές… Γνωρίζουμε όμως ότι επισκευές ύψους 18.000 ευρώ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Δημάρχου, δεν έγιναν.

Ο Δημοτικός θερινός κινηματογράφος, θεσμός πλέον της πόλης μας, πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποκλειστικά προς όφελος του Δήμου και των Δημοτών και όχι προς όφελος ιδιωτών. Δικαιολογίες του τύπου «ο ΠΑΟΔΑΠ δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό» κλπ, δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλύπτουν, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την αδυναμία των διοικούντων τον Δήμο να αξιοποιήσουν την περιουσία μας προς όφελος του κοινού καλού.

Η Ένωση Γονέων συμπαραστέκεται σύσσωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων του 2ου Γυμνασίου, το οποίο αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παράδοση του χώρου του σχολείου προς ιδιωτική εκμετάλλευση. Δεν συναινούμε σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα δημόσια σχολεία και ζητάμε την άμεση κάλυψη των αναγκών τους (λειτουργικών και επισκευών) μέσω του κρατικού ή/και δημοτικού προϋπολογισμού.

Την ανακοίνωσή μας την αφιερώνουμε εξαιρετικά…

Στον εντεταλμένο Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πρόεδρο της ΔΕΠ κ.Κωνσταντακόπουλο και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας κ.Χαραλάμπους που, κατά την συνεδρίαση της Σχολικής Επιτροπής για αυτό το θέμα, επέμεναν ότι δεν πρόκειται για παραχώρηση σε ιδιώτη αλλά για παραχώρηση στον ΠΑΟΔΑΠ, ενώ ήταν ήδη γνωστό- τόσο λόγω της περυσινής εμπειρίας, όσο και από «ανεπίσημες» πληροφορίες που κυκλοφορούσαν- ότι ο ΠΑΟΔΑΠ θα παραχωρούσε τον κινηματογράφο σε ιδιώτη.

Στους Δημοτικούς Συμβούλους και στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ που ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης θεωρώντας ότι τους εκλέξαμε για να διαχειρίζονται «εν λευκώ» την δημόσια περιουσία (άραγε έτσι θα διαχειρίζονταν και την ατομική τους περιουσία; )

Στον Δήμαρχο που ακολουθεί τον εύκολο δρόμο «λύσης» των προβλημάτων, μόνο που ο εύκολος δρόμος τυγχάνει να είναι και ολισθηρός…

Αγία Παρασκευή 9 Ιουνίου 2012 Το Διοικητικό Συμβούλιο

Αύρα Μπασακίδου-Καράμπελα, Αντώνης Παπάζογλου ,Δέσποινα Μαντζανά-Πέπονα,
Εύη Ματιάτου -Χατζοπούλου, Σπύρος Καμινάρης, Ελένη Καραγιώργου-Σφακιανάκη,
Γιώργος Κρητικίδης, Γιάννης Νικολουδάκης, Μαίρη Ριζκ-Καρακατσάνη.
Επισυνάπτονται οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΑΟΔΑΠ όπως αναρτήθηκαν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ (συνολικά τέσσερεις)

.