Πως φτάσαμε στο κλείσιμο παιδικών σταθμών

                       Αντιδημοκρατικός κατήφορος της Δ. Αρχής Β. Ζορμπά
                     με τους δημ. συμβούλους του σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου

 

Τελικά το Δ.Σ των Παιδικών Σταθμών Αγ. Παρασκευής (ΠΑΙ.Σ.Δ.Α.Π) κατά πλειοψηφία στις 11/9/12 αποφάσισε (ουσιαστικά επικύρωσε την συντελεσμένη αυθαίρετη πράξη της προέδρου κ. Ε. Καψοκεφάλου) το κλείσιμο του Ε΄παιδ. Σταθμού της οδού Κυκλάδων και του βρεφικού τμήματος της οδού Αγ. Γεωργίου, επιδίωξη που είχε εκφραστεί από πέρυσι αλλά τελικά αποτράπηκε. Είχε προηγηθεί συζήτηση στη συνεδρίαση της 6/9, όπου μετά από παρέμβαση του δημ. συμβούλου κ. Ι. Σταθόπουλου και των εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αποφασίστηκε ομόφωνα αναβολή της απόφασης, ώστε να συζητηθεί το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όντως στο Δημ. Συμβούλιο της 10/9 το θέμα συζητήθηκε, μετά από πρόταση που είχε καταθέσει ο κ. Ι. Σταθόπουλος. Τα κλισέ επιχειρήματα που ακούστηκαν και από το Δήμαρχο (όπως είχαν ειπωθεί και από την κ. Ε. Καψοκεφάλου η οποία απουσίαζε) είναι ότι «φέτος θα έχουμε 24 λιγότερους εργαζόμενους» (χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί σε ποιές ειδικότητες), ότι «τα παιδιά της Κυκλάδων ήταν λίγα και θα πάνε στην Αφροδίτης» (ενώ πέρυσι ήταν 45-50 παρόντα), ότι «το βρεφικό τμήμα της Αγ. Γεωργίου στεγάζεται σε τελείως ακατάλληλο χώρο» (χωρίς να έχει γίνει καμμιά επισκευή ή αναζήτηση άλλου χώρου) κλπ. Παρ΄όλα αυτά ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι «και με ένα σταθμό λιγότερο, φέτος θα εξυπηρετήσουμε περισσότερα παιδιά»!!
Απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις που έγιναν τόσο στο Δημ. Συμβούλιο όσο και στο Δ.Σ του ΠΑΙΣΔΑΠ, για κινητοποίηση μαζί με τους γονείς και τους εργαζόμενους και διεκδίκηση του επί πλέον προσωπικού που απαιτείται, όπως και κάθε άλλη πρόταση για παράλληλη προσπάθεια (με καλύτερο καταμερισμό, βοήθεια από Σύλλογο γονιών, αξιοποίηση του κτιρίου της Ρόδων κλπ ) που θα αποσκοπούσε στο να μην κλείσει κυρίως ο σταθμός της οδού Κυκλάδων .
Ο Δήμαρχος (όπως και η πρόεδρος του ΠΑΙΣΔΑΠ), χωρίς καμμία διεκδίκηση, (αφού είναι έξω από τη λογική και τη νοοτροπία τους), μας ανέφεραν τα τηλεφωνήματα και κάποιες επαφές στο υπουργείο, στα οποία αρκέστηκαν.
Στο Δημ. Συμβούλιο παρακολουθήσαμε την με αυταρχικό τρόπο προσπάθεια του Δημάρχου, να μη γίνει ψηφοφορία για το θέμα, γιατί όπως φάνηκε κάποιοι σύμβουλοι της παράταξής του δεν ήθελαν να «εκτεθούν». Όταν κατάλαβε (μετά την παρέμβαση του προέδρου κ. Ι. Βουτσινά) ότι δεν μπορεί να αποφύγει την ψηφοφορία, έδωσε «γραμμή» για ΑΠΟΧΗ!! Έτσι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 11 ΥΠΕΡ του ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ, με 11 ΑΠΟΧΕΣ, που σημαίνει ότι το Δημ. Συμβούλιο εκφράστηκε ΥΠΕΡ του ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ της Κυκλάδων, ή τουλάχιστον δεν εκφράστηκε υπέρ του να κλείσει!!!!
Παρ’ όλα αυτά την επομένη η πρόεδρος κ. Ε. Καψοκεφάλου, επανέλαβε την αρχική της θέση, κλείνοντας τα αφτιά σε οποιαδήποτε έκκληση και των τριών εκπροσώπων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και σε προτάσεις που επαναδιατυπώθηκαν. Περίμενε λέει, συγκεκριμένη πρόταση, ενώ όπως καταγγείλαμε:
1. Είχε ήδη «ξηλώσει» αυθαίρετα, χωρίς απόφαση κανενός οργάνου την υποδομή του σταθμού της Κυκλάδων
2. Δεν μας έφερε ούτε τώρα την κατανομή (που έχει σχεδιάσει) των παιδιών και του προσωπικού ανά ειδικότητα και σταθμό και δεν δέχτηκε να εξετάσουμε καμμιά πρόταση μη κλεισίματος, με τα συγκεκριμένα αυτά στοιχεία πάνω στο τραπέζι.
3. Δεν θέλησε τη συμμετοχή και τη βοήθειά κανενός, ούτε των εκπροσώπων των δημ. παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ούτε των γονιών, ούτε των εργαζομένων . Λειτουργούν συγκεντρωτικά και προπαντός δεν θέλουν να διεκδικήσουν δυναμικά μαζί με όλους μας και άλλους πολίτες. Το ίδιο έκαναν και στην επιλογή των παιδιών, με αποτέλεσμα κανείς μας να μη γνωρίζει επίσημα, πόσες και ποιές αιτήσεις έγιναν και με τι δικαιολογητικά-προσόντα η κάθε μια, πόσα παιδιά έγιναν δεκτά και με ποιά αξιολόγηση και κριτήρια και ποιά έμειναν έξω (πάνω από 200 όπως υπολογίζεται) και γιατί.
Δεν μας έπεισαν ότι δεν γίνεται αλλιώς. Οι μόνοι που αντιταχθήκαμε και καταψηφίσαμε είμασταν οι τρείς εκπρόσωποι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Εντύπωση μας προκάλεσε η συμπόρευση του εκπροσώπου των γονιών (ρώτησε άραγε τους γονείς και ιδίως αυτούς του Τσακού;). Διαφωνούμε επίσης και με τη στάση της εκπροσώπου των εργαζομένων που πρόβαλε μόνο τον κίνδυνο επιβάρυνσης των παιδαγωγών.
Ρωτάμε λοιπόν: Το Δεκέμβρη που κατά τους υπολογισμούς τους θα φύγουν άλλοι 16 περίπου εργαζόμενοι (με σύνταξη και διμηνίτες) τι θα κάνουν; Θα κλείσουν κι άλλον σταθμό αμαχητί; Έτσι θα αντιμετωπίζει (και θα συμμορφώνεται;) ο Δήμος μας σε κάθε μείωση προσωπικού αλλά και οικονομικών πόρων που θα συνεχίσει να γίνεται από τη μνημονιακή τρικομματική συγκυβέρνηση;
Επιφυλασσόμενοι για τις παρατυπίες της διοίκησης

οι εκπρόσωποι της παράταξης «ΝΙΚΗ» στο Δ.Σ των ΠΑΙΣΔΑΠ

                                                         Αρχοντούλα Καλογερά
                                                                        Ιουλία Δρούγα