Συνέντευξη Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά – “Το όραμά μας”

Δημοσιεύουμε την συνέντευξη του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Βασίλη Ζορμπά στην ιστοσελίδα airetos.gr.

.

Το όραμα μας για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής έχει ως βασικό του άξονα την βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των δημοτών μας και ως επίκεντρο τον δημότη-κάτοικο της πόλης μας και μόνο αυτόν.
Είμαστε η πρώτη Δημοτική Αρχή που κλήθηκε να διοικήσει την πόλη μας εφαρμόζοντας τις διατάξεις του νέου νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον “Καλλικράτη”. Το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδωσε πράγματι λύσεις, πολλές φορές σύγχρονες, επιβάλλοντας ένα μοντέλο διοίκησης συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων, ισχυροποιώντας τους ΟΤΑ. Όχι μόνο οργανωτικά αλλά ενισχύοντάς τους και με τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ικανοποιητικά, όχι σωστά όμως.

Ο “Καλλικράτης” παρά τα όποια θετικά του, μακριά από εμάς κάθε μηδενιστική αντίληψη, ήρθε για να αναιρέσει στην ουσία τον “Καποδίστρια”.
Δημιούργησε μεγάλους γεωγραφικούς Δήμους αλλά ταυτόχρονα τους στέρησε την δυνατότητα αποτελεσματικής και ουσιαστικής διοίκησης περικόπτοντας δραματικά την χρηματοδότησή τους.

Στην πόλη μας ο Δήμος παρέμεινε στα ίδια γεωγραφικά όρια. Αλλά η μείωση των οικονομικών παροχών από την Κεντρική Διοίκηση, από την Πολιτεία σήμερα και όχι μόνο για τον δικό μας Δήμο αγγίζει το 60%. Και αυτό παρά τις αυξημένες διοικητικές αρμοδιότητες που μας επέβαλλε με κυρίαρχο την ευθύνη της Πολεοδομίας του Βόρειου Τομέα που αφορά τους 13 Δήμους της Ανατολικής Αττικής.
Ο “Καλλικράτης” χαρακτηρίζεται επίσης από επιβολή οριζόντιων μέτρων που δημιουργούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και εμπόδια στην εκτέλεση του έργου των Δήμων.
Απαιτείται μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερο χρονοβόρες διαδικασίες έγκρισης ,για παράδειγμα, σε περιπτώσεις πρόσληψης προσωπικού για αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα των Δήμων.

Οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους εργαζόμαστε προκειμένου να βελτιώσουμε τις προοπτικές του Δήμου μας είναι οι εξής:
1) Η δημιουργία ενός “Ιστού Κοινωνικής Προστασίας’’ και η ενίσχυση της Κοινωνικής μας Πολιτικής μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και στοχευμένα μέτρα.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι σε ένα περιβάλλον έντονων οικονομικών πιέσεων και κοινωνικών ανακατατάξεων προτεραιότητα οφείλει να είναι η ενίσχυση όσων πλήττονται περισσότερο από τα σκληρά οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται από την κεντρική εξουσία και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές βιοποριστικές τους ανάγκες. Βασική μας πεποίθηση είναι ότι οφείλουμε να διατηρήσουμε αρραγές το μέτωπο της κοινωνικής συνοχής.
Ο Δήμος μας στο πλαίσιο της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα, έχει ανακηρύξει το έτος 2012 ,σαν «ΕΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ».
Έχουμε προχωρήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων με κοινωνική στόχευση.
 Η θεμελίωση του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ» . Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι δωρεάν «αγορές» για απόρους ,που αφορούν σε είδη παντοπωλείου, τρόφιμα, απορρυπαντικά, παιδικά ενδύματα και υποδήματα, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ.
 Η κινητοποίηση μας με εξορμήσεις σε super markets και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη πόλη για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
 Η έμπρακτη υποστήριξη των πολιτών απέναντι στο άδικο μέτρο του χαρατσιού. Δημιουργήσαμε «Γραφείο Υποστήριξης πολιτών για το έκτακτο τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ» και κινητοποιηθήκαμε δυναμικά ως Δήμος, μέσω νομικών προσφυγών για την αποτροπή της διακοπής ηλεκτροδότησης σε όσα νοικοκυριά της πόλης μας αδυνατούν να το πληρώσουν.
 Η δραστηριοποίηση μας για την «Απευθείας διάθεση γεωργικών προϊόντων» από τους παραγωγούς στους δημότες μας.
 Η δημιουργία «Δικτύου Αντιμετώπισης της ανεργίας» των νέων της πόλης.
 Η σύσταση “Δικτύου Δράσης και Αλληλεγγύης” σε συνεργασία με τους Διευθυντές και τους Εκπαιδευτικούς των σχολείων, την Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, για να βοηθήσουμε τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα ενίοτε και προβλήματα σίτισης.
 Η μηδενική αύξηση δημοτικών τελών για το 2011
 Η μείωσή τους για το 2012,
 Η σίτιση απόρων,
 Το πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι»,
 To «Πρόγραμμα Δωρεάν Εμβολιασμών» σε παιδιά ανασφάλιστων συμπολιτών μας.
 Η Δημιουργία «Τράπεζας Αίματος»
 Η θεμελίωση του «Προγράμματος Δωρεάν Ενισχυτικής Διδασκαλίας», που στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά εκπαιδευτικών.

2) Ενοποίηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου σε 3 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (από 8 που ήταν πριν),με γνώμονα τη λειτουργικότητα, την αποτελεσματικότερη οργάνωση και την εξασφάλιση της χρηστής διαχείρισης .
 ‘Όλοι οι παιδικοί σταθμοί του Δήμου ενοποιήθηκαν σε ένα νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ).
 Επίσης Πολιτισμός και Αθλητισμός ενοποιήθηκαν σε ένα νομικό πρόσωπο με την επωνυμία Πολιτιστικός, Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ).
 Διεκδικήσαμε και πετύχαμε επίσης την διατήρηση ως ανεξάρτητου ΝΠΔΔ της «Δημοτικής Βιβλιοθήκης-Μουσείου Αλέκος Κοντόπουλος».
 Όσον αφορά στα ΚΑΠΗ και στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου, συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους ενταγμένα πλέον στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Ο προϋπολογισμός τους παραμένει ακριβώς όπως την προηγούμενη χρονιά και αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός σε ένα περιβάλλον δραστικών περικοπών και μειώσεων.

3) Η εξασφάλιση λειτουργικών και σύγχρονων υποδομών-με έμφαση στο τομέα της Παιδείας-αξιοποιώντας κρατικά προγράμματα επιχορήγησης.
Ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης δύναται να κατανοήσει τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί ο Δήμος και να λειτουργήσει. Προκειμένου να υλοποιήσουμε τα έργα που έχουμε προγραμματίσει είμαστε υποχρεωμένοι-και αυτό θα πράξουμε-να συνεχίσουμε τη μείωση των δαπανών μας ,να χρησιμοποιούμε με σύνεση και σεβασμό τα έσοδα μας και να προσπαθήσουμε να αντλήσουμε πόρους αξιοποιώντας προγράμματα χρηματοδότησης .