ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ: Η Δωρεά … και μία πρόταση

Ο Εξωραϊστικός Σύλλογος κατοίκων Αγίου Ιωάννη από την στιγμή της ίδρυσής του το 1956 και έπειτα, είχε σαν στόχο την πραγματοποίηση πράξεων που θα ωφελούσαν τους κατοίκους της συνοικίας. Ένας από αυτούς ήταν και η απόκτηση πλατείας στην περιοχή. Αυτή η πλατεία είναι η σημερινή πλατεία του Αγίου Ιωάννη που περικλείεται από τις οδούς Ελβετίας, Αγίου Ιωάννου, Τασσοπούλου και πεζοδρόμου. Ας δούμε πως αποκτήθηκε αυτή η πλατεία.

Τρόπος κτήσης της πλατείας

Σύμφωνα με τη συμβολαιογραφική πράξη Αρ. 4917, στις 15 Δεκεμβρίου 1983, την οποία συνυπέγραψαν οι Ζαχαρίας Βλασταράκης τότε πρόεδρος του Συλλόγου, Σπυρίδων Κομιώτης αντιπρόεδρος και Αντώνιος Σιδέρης γενικός γραμματέας, με τον τότε Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής Λεονάρδο Χατζηανδρέου, γίνεται δωρεά από το σύλλογο του Αη Γιάννη προς το Δήμο Αγίας Παρασκευής έκταση που περιλαμβάνει το ΟΤ 30 επιφάνειας 4.153τ.μ. που περικλείεται από τις οδούς που αναφέρονται ανωτέρω. Συγκεκριμένα ο σύλλογος δωρίζει

α) έκταση που ήταν στην πλήρη κυριότητά του 1999τ.μ. και

β) τα 701/οοο από οικόπεδο 1766τ.μ.προς τον έτερο συμβαλλόμενο (του συγκεκριμένου οικοπέδου) Δήμο Αγίας Παρασκευής.

Με την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αποτελούν ένα ενιαίο ακίνητο μαζί με το τμήμα που ανήκει στο Δήμο ώστε να γίνουν «μία εξαιρέτου κάλους κηποπλατεία – αναπαυτήριον μετά παιδικής χαράς, πιδάκων ύδατος ή κυλιόμενων υδάτων, διαφόρων δένδρων και φυτών, καθισμάτων (παγκάκια)» όπως αυτά απεικονίζονταν στο σχεδιάγραμμα της αρχιτεκτονικής μελέτης που συνόδευε το συμβόλαιο δωρεάς. Η πλατεία θα ονομασθεί ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, συνεχίζοντας να φέρει την από δεκαετίας καθιερωθείσα ονομασία και θα τοποθετηθεί σε περίοπτο θέση εντός αυτής στήλη η οποία θα αναγράφειτα ακόλουθα:

«Το μεγαλύτερον μέρος του χώρου εδωρήθη εις τον Δήμον υπό του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου Αγίας Παρασκευής, όστις το απέκτησεν χρησιμοποιηθείσης προς τούτο χρηματικής ενισχύσεως του αειμνήστου Α. Χατζηαργύρη».

Αποκλείεται και απαγορεύεται ρητώς και κατηγορηματικώς οποιαδήποτε εκμετάλλευση της κηποπλατείας δια δημιουργίας θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτων επί της επιφάνειας ή υπογείως, ουρητηρίων, καταστήματος πωλήσεως διαφόρων ειδών, ανάπτυξης τραπεζοκαρεκλών εις τα πεζοδρόμια, τοποθέτηση οποιουδήποτε κτίσματος ώστε να παραμείνει ο χώρος μια όασης πρασίνου.

Σύμφωνα πάντα με το συμβόλαιο, κατά τις εργασίες αποπεράτωσης και εφόσον έχουν ήδη κατασκευαστεί τα ¾ του έργου ο σύλλογος για την οικονομική διευκόλυνση του Δήμου θα εισφέρει και δωρίσει σε μετρητά 1.000.000δρχ.

Η ύπαρξη, το κύρος και η διάρκεια της δωρεάς εξαρτώνται ρητώς και κατηγορηματικώς εκ της ακριβούς τηρήσεως του ανωτέρου αποκλειστικού σκοπού για τον οποίο καταρτίζεται η παρούσα δωρεά και την ευλαβή τήρηση των όρων, δεσμεύσεων, συμφωνιών και απαγορεύσεων. Σε αντίθετη περίπτωση η κυριότητα και νομή των δωρηθέντων ακινήτων επιστρέφουν στον δωρητή σύλλογο.

Η πρόταση

Όπως διαβάζουμε ο Σύλλογος του Αη Γιάννη ήδη από το 1983 προσπάθησε και κατάφερε να δώσει έναν χώρο αναψυχής και χαλάρωσης στους κατοίκους της συνοικίας  και όχι μόνο, αφού στην πλατεία έρχονται πολίτες και ιδίως νεαροί απ’ όλη την Αγία Παρασκευή. Δεν θα σχολιάσω την σημερινή κατάσταση της πλατείας, η οποία είναι ευθύνη πολλών και όχι μόνο της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής, αλλά θα τονίσω την ύπαρξή της σαν έναν από τους λίγους ελεύθερους χώρους πρασίνου της πόλης που μπορούν να πάνε μικροί και μεγάλοι να «πάρουν μια ανάσα».

Όμως ο σύλλογος όπως φαίνεται διέθεσε και αρκετά χρήματα για την απόκτηση του χώρου και όπως αναφέρει και η επιγραφή για την στήλη, αυτά δόθηκαν από τον αείμνηστο Αργύρη Χατζηαργύρη.

Τι ζήτησε λοιπόν ο σύλλογος; Ούτε ευχαριστίες, ούτε φανφάρες, απλά μια επιγραφή ως ένδειξη σεβασμού.

Αλήθεια είδατε πουθενά αυτή τη στήλη;

Πάνω σε αυτό λοιπόν έρχεται η πρόταση του AgiaParaskevi images. Εφόσον δεν αναφέρεται πουθενά η προσφορά του κ. Χατζηαργύρη και το πιο πιθανό είναι ότι οι περισσότεροι δεν την γνωρίζετε καν, είναι η κατάλληλη στιγμή να του αναγνωρίσουμε την ευγενική πράξη προς όλους εμάς.

Όχι δεν ζητάμε να τοποθετηθεί η αναφερόμενη επιγραφή, αλλά κάτι καλύτερο.

Να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο.

Και μάλιστα σκεφτήκαμε και προτείνουμε την οδό που εφάπτεται της πλατείας στη μία πλευρά, δηλαδή την σημερινή οδό Ελβετίας. Χωρίς να έχουμε κάτι εναντίον της συγκεκριμένης χώρας (Ελβετίας), πιστεύουμε πως θα ήταν πιο πρέπον να υπάρχει εκεί το όνομα του ευεργέτη της πόλης μας που με τη σημαντική βοήθειά του υπάρχει σήμερα η πλατεία Αγίου Ιωάννου.

Προτείνουμε λοιπόν η οδός Ελβετίας να μετονομαστεί σε οδός Α. ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ.

Έτσι θα είμαστε δίκαιοι και θα αναγνωρίσουμε με τον τρόπο αυτό έναν ευεργέτη, αφού στην πόλη μας ποτέ δεν τιμήσαμε κάποιον επαρκώς. Πουθενά στον Δήμο Αγίας Παρασκευής δεν υπάρχει ένα άγαλμα, μια προτομή κάποιου από όσους έχουν προσφέρει με οιονδήποτε τρόπο για το καλό της.

Λυπηθήκαμε το μάρμαρο; Λυπηθήκαμε τα χρήματα; Εκείνοι όμως τα πρόσφεραν απλόχερα.

Σε άλλες πόλεις της Ελλάδας υπάρχει σε κάθε πλατεία και ένα άγαλμα και με τον τρόπο αυτό περνούν στην ιστορία κάποιοι αξιόλογοι άνθρωποι. Γιατί βλέποντάς το θα ρωτήσουν τα παιδιά μας «ποιος είναι αυτός;» και απαντώντας θα διατηρήσουμε το παρελθόν της πόλης ζωντανό.

Σε άλλους Δήμους υπάρχουν εκδηλώσεις στη μνήμη κάποιων σημαντικών ανθρώπων, εμείς τι έχουμε;

Ποτέ δεν είναι αργά να αναγνωρίσουμε το παρελθόν μας.

Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή θα δει ευνοϊκά την πρότασή μας και θα ενεργήσει ανάλογα.

 

Με εκτίμηση

AgiaParaskevi images

ΣΗΜ:   Η πρότασή μας αυτή έχει κατατεθεί στον Δήμο Αγίας Παρασκευής στις  9/10/2012 με αρ. πρωτ. : 35460.

————————————–

Ακολουθούν η πρώτη και η τελευταία σελίδα του συμβολαίου που αφορά τη δωρεά από το Σύλλογο Αγίου Ιωάννη προς τον Δήμο Αγίας Παρασκευής.