“Ρωμύλος Ηλιάδης” ο περιπτεράς της πλατείας

 

 

                                                                                                                                             Του Γ. Τσούρα

Την εποχή πού τα κοκόρια ξυπούσαν τους λιγοστούς Αγιοπαρασκευώτες  στο κέντρο της πλατείας και ο μπαξές της Καλλιόπης δρόσιζε τούς καταστηματάρχες του παραδεισένιου τότε προαστίου τότε που η Αγίου Ιωάννου κατέβαινε ως την σημερινή λεωφόρο Χαλανδρίου  κάπου εκει μπροστά στην εκκλησία λίγο πιο πέρα απο τα σκαλιά της βρισκόταν το ιστορικό περίπτερο της πλατείας του Ρωμύλου Ηλιάδη κατα κόσμο Ρωμύλο. Ο Ρωμύλος λοιπόν στα δεκατρία  ηρθε απο την Καισάρεια της Μικράς Ασίας  και δούλευε στο παντοπωλείο του θείου του του Τρελλόπουλου. Αργότερα πήγε στρατιώτης και στον πόλεμο με τους Ιταλούς έχασε το χέρι του  από μια χειρομβοβίδα. Δεν έχασε το κουράγιο του όμως  και στην συνέχεια εντάχθηκε στο ΕΑΜ  όπου έδωσε ολο του τον εαυτό μαζί με άλλους Αγιοπαρασκευιώτες. Αυτά που εισέπραξε ήταν δύο φορές από ενάμιση χρόνο εξορία στην Ικαρία έξι μήνες στο ΕΛ ΖΑΜΠΑ στην Αφρική και έξι μήνες στις φυλακές Χατζηκώστα.

Μετά τις ταλαιπωρίες αυτές πήρε το περίπτερο της πλατείας. Ο Ρωμύλος δεν καταλάβαινε όμως τίποτα. Συνέχιζε να αγωνίζεται πουλώντας αριστερές εφημερίδες λαθραία, Ρίζο και Αυγή, κάνοντας τους τότε “μπασκίνες” -όπως τους αποκαλούσε- να αφρίζουν από το κακό τους, φωνάζοντάς τον να τους κάνει την γνωστή δήλωση μεταμέλειας.

Την άρνησή του την πλήρωσε τότε με το να τον πετάξουν αυτόν και την οικογένειά του (ο γυιός του Κώστας έχει σήμερα εμπορικό στην Αγ. Παρασκευή) έξω από το σπίτι που είχε καταφέρει να φτιάξει με τις οικονομίες του και να το γκρεμίσουν.

Αποκλειστικές φωτογραφίες -αν και απαγορεύονταν τότε- τις τράβηξε ο φωτογράφος και φίλος του, Μπερτς Τσακιριάν. Ο Ρωμύλος δεν έχασε ποτέ το κουράγιο του. Σκληραγωγημένος από τις κακουχίες και τα πισώπλατα χτυπήματα, δίνει την εργολαβία του σπιτιού σε νεαρό δεξιό τότε εργολάβο, μετέπειτα δημοτικό σύμβουλο του ΠΑΣΟΚ!! Και τα πράγματα απλοποιήθηκαν (αυτό για την ιστορία).

Τι να πει κανείς για τον περιπτερά μας … Θα γέμιζαν ένα βιβλίο οι ιστορίες της παλιάς πλατείας. Το τηλέφωνο του περιπτέρου ήταν και το τηλέφωνο της πιάτσας των ταξί, όπου γίνονταν οι μεγάλες πλάκες τότε με τους ταξιτζήδες και τους λεωφορειούχους, που τότε τερμάτιζαν στην Εκκλησία μπροστά τα λεωφορεία.

Θα ήθελα να γράψω τόσα πολλά, όμως θα ήθελα να αφήσω και λίγο χώρο ακόμη για να του πω ότι:

“Θα μας μείνεις αξέχαστος και ένας αθάνατος προοδευτικός άνθρωπος της αριστεράς”.

ΠΗΓΗ: Εν Αγία Παρασκευή

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.