Αυτοοργάνωση Χωρίς κομματικά χρίσματα

Αλλάζουμε.
Προχωράμε μπροστά.
Ανανεωνόμαστε.
Ανεξάρτητοι, χωρίς κομματικά χρίσματα, διαμορφώνουμε το νέο πλαίσιο αρχών και αλλάζουμε τα αυτοδιοικητικά δεδομένα της πόλης μας.
Αυτός ο αγώνας χρειάζεται να αρχίσει από σήμερα. Δεν υπάρχει ούτε λεπτό για χάσιμο απέναντι στη στασιμότητα και την οπισθοχώρηση της Δημοτικής Αρχής. Κάθε κοινωνική κατάκτηση που απεμπολείται είναι εξαιρετικά δύσκολο να την ξανακερδίσουμε.
Σας καλώ, λοιπόν, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, πέρα και μακριά από κόμματα και χωρίς χρωματιστές ετικέτες. Στη μάχη αυτή δεν περισσεύει κανένας.
Αυτό δεν αποτελεί μια πολιτική δήλωση που συμφωνεί με το αντι-κομματικό κλίμα της εποχής. Ούτε υποκρινόμαστε ούτε κρυβόμαστε. Σαφέστατα στηριχθήκαμε από τα κόμματα και αυτό γενικά επικρατούσε αποτελούσε μέχρι σήμερα. Ήταν το διαβατήριο για να διεκδικήσουμε χρήματα και να κάνουμε έργα για την πόλη. Έτσι κερδίσαμε το αξίας 25 δις δραχμών πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη και το χαίρονται σήμερα οι δημότες, έτσι έγινε το 5ο Γυμνάσιο, έτσι κερδίσαμε τα χρήματα για την ανάπλαση της Αγίου Ιωάννου. Το 2006 όταν κερδίσαμε στις Δημοτικές εκλογές, οι πρώτες μας δηλώσεις ήταν πως η εκλογή της Δημοτικής Παράταξης “Μαζί” ήταν μια νίκη όλης της Αγίας Παρασκευής. Και πραγματικά διοικήσαμε – και το αναγνώρισαν όλοι – δίχως διακρίσεις και περιθωριοποιήσεις. Αυτό άλλωστε σήμαινε και το όνομά μας. Μαζί συνενωθήκαμε άνθρωποι από διαφορετικούς χώρους τόσο το 2006 όσο και το 2010 που και πάλι αναδειχθήκαμε πρώτη παράταξη στην πόλη με 8 μονάδες διαφορά από τη δεύτερη και παραλίγο τρίτη.
Σήμερα πια το σκηνικό άλλαξε. Οι δραματικές εξελίξεις απαξίωσαν τελείως τα κόμματα ενώ οι κατακτήσεις δεκαετιών χάνονται κυριολεκτικά από τη μια στιγμή στην άλλη. Τίποτε δεν είναι σταθερό και όλα διαρκώς μεταβάλλονται. Ταυτόχρονα οι Δήμοι και η τοπική αυτοδιοίκηση αφήνονται αβοήθητοι στη μοίρα τους. Αφήνονται να καταρρεύσουν. Ίσως όχι τυχαία, ίσως για να στραφεί η λαϊκή οργή εναντίον των αιρετών των πόλεων. Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε τους θεσμούς να απαξιωθούν διότι παρά τις όποιες ατέλειές τους όλοι παραδεχόμαστε πως προσέφεραν.
Πρέπει να αντισταθούμε, πρέπει να οργανωθούμε και να δημιουργήσουμε το νέο μας κόμμα που θα είναι η πόλη μας και σε αυτή να λογοδοτούμε.

Για να σταθεί όμως η Αγία Παρασκευή στη νέα διαμορφούμενη κατάσταση χρειάζεται ενότητα, όραμα, ευρύτητα αντίληψης, όρεξη, αγωνιστικότητα, αξιοποίηση όλου του δυναμικού, συνεργασία, φρέσκιες ιδέες, πρόσθεση και πολλαπλασιασμός. Δηλαδή όλα όσα δε διαθέτει ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, ο μοναδικός ίσως Δήμαρχος στην ιστορία, που επί των ημερών του δεν παρουσιάστηκε και δεν προχώρησε ούτε ένα καινούριο έργο. Είναι γνωστό πως ότι έχει γίνει, αλλά και ότι πρόκειται να υλοποιηθεί αποτελεί κατάκτηση της δικής μας θητείας. Άλλωστε ο Δήμαρχος σε ένα μόνο διακρίνεται, στην ισοπέδωση των υπολοίπων, στο άνοιγμα μετώπων, στο διχασμό και το ρόλο του θεατή απέναντι στις απώλειες της πόλης.
Αυτό πρέπει να σταματήσει!
Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν άνθρωπο με το περιβάλλον του να διαλύσει ολόκληρη την πόλη. Εμείς διαθέτουμε την εμπειρία, έχουμε δώσει δείγματα τόσο συνεργασίας όσο και υπέρβασης των περιοριστικών ρόλων. Και δεν πιστεύουμε, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε. Το έχουμε ξανακάνει. Έχουμε χρέος να σταθούμε εμπόδιο στο χάος που επικρατεί.
Διαπιστώνουμε με λύπη, την πλήρης κατάρρευση όλων των βεβαιοτήτων που είχαμε ως κοινωνία. Σήμερα περισσότερο από ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα όλα όσα πιστεύαμε για όσα ήμασταν σίγουροι, όσα θεωρούσαμε ως αυταπόδεικτα γκρεμίζονται μπροστά στα μάτια μας.
Οι πάσης φύσεως ηγεσίες στάθηκαν πολύ λίγοι να υπερασπιστούν την ποιότητα της ζωής μας. Σε αυτή την πραγματικότητα δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι. Η απάθεια για τα κοινά, για όλα που μας απογοητεύουν, η μοιρολατρία δεν θα αλλάξει τη ζωή μας με τρόπο μαγικό.
Η συμπεριφορά του καθενός μας έχει άμεση επίδραση στις επιλογές που θα κάνει ο διπλανός μας ,ο γείτονας μας ,ο συνάδελφός μας, η ομάδα μας ,οι φίλοι μας, τα παιδιά μας και άρα η πόλη που ζούμε.
Η εποχή της αθωότητας και της συνεπαγόμενης ανευθυνότητάς μας για όσα συμβαίνουν έχει παρέλθει. Έχοντας καταλάβει πως η προσωπική ευημερία του καθενός μας σε μεγάλο βαθμό ταυτίζεται με την ευημερία του τόπου που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τις τύχες μας, την καθημερινότητά μας σε έναν άρρωστο γίγαντα που καταρρέει. Η παγιωμένη αντίληψη της αντιμετώπισης ή επίλυσης των τοπικών προβλημάτων στο σύνολό της από την πολιτεία τα τελευταία δύο χρόνια έχουν καταρρεύσει. Η κοινωνική αλληλεγγύη ,αναγκαία όσο ποτέ δεν μπορεί παρά να πηγάζει από εμάς τους ίδιους, παίρνοντας τη μορφή της αυτοοργάνωσης ανεξάρτητης από το κράτος και την κυρίαρχη πολιτική.
Είμαστε εδώ, πολλοί από εμάς, έχοντας δει με καθαρή ματιά τις συνέπειες παλαιοτέρων επιλογών μας για να διορθώσουμε λάθη δικά μας ή άλλων για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο τόπο να ζούμε.
Η αυτοοργάνωσή μας είναι η ικανότητα μας να αναδείξουμε νέες αξίες, χτίζοντας μια νέα νοοτροπία θεώρησης και αντιμετώπισης της ίδιας μας της ζωής.
Σκοπός μας δεν είναι η υποκατάσταση των θεσμικών εξουσιών αλλά η ενίσχυση, η συνδρομή και ο έλεγχός τους. Πρόκειται για μια μόνιμη άσκηση δημοκρατίας, καθώς οι δημότες μαθαίνουμε να λειτουργούμε συλλογικά, αξιολογώντας καθημερινά εμείς οι ίδιοι τη δουλειά μας και τη δουλειά της εκάστοτε δημοτικής αρχής .
Απευθυνόμαστε σε όλους τους δημότες της πόλης μας να πάρουν θέση, να συμβάλλουν συμμετέχοντας στη διαμόρφωση των νέων αυτοδιοικητικών, ιδεολογικών, περιβαλλοντικών θέσεων. Αυτό είναι το στοίχημα που βάζουμε όλοι μαζί και αυτό θα είναι το πρώτο δείγμα αυτοοργάνωσης της τοπικής μας κοινωνίας.
                                                       Βασίλης Γιαννακόπουλος
                             Πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
         Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή