Ένωση Συλλόγων Γονέων: “Στο ίδιο έργο θεατές επί 3 συναπτά έτη…”

 

Το παρόν κείμενο κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συζήτηση του 1ου θέματος Ημερήσιας Διάταξης της Συνεδρίασης της 29ης Απριλίου 2013 με θέμα: «Λήψη απόφασης για δωρεάν παραχώρηση της χρήσης χώρου του 2ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής προς τον Πολιτιστικό & Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Αγίας Παρασκευής» με την παράκληση να αναγνωσθεί προκειμένου να ληφθεί υπόψη από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο ίδιο έργο θεατές επί 3 συναπτά έτη…

Δημοτικός Θερινός Κινηματογράφος «ΣΙΝΕ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΒΕΓΓΟΣ» στον αύλειο χώρο του 2ου Γυμνασίου με χρήση αιθουσών, τουαλετών κλπ του σχολείου για 3μήνες.

«ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ», μόνο κατ’ όνομα γιατί ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει είναι να νοικιάζεται από τον ΠΑΟΔΑΠ η δυνατότητα να λειτουργήσει ιδιωτική επιχείρηση, η οποία θα προβεί για το ¼ του έτους στην αποκλειστική χρήση του 2ου Γυμνασίου, και όλ’ αυτά αφορούν εκείνον τον ιδιώτη που απλά θα δώσει «τα περισσότερα». Δηλαδή, παραχωρείται δημόσιος-κοινωφελής χώρος προς εμπορευματική χρήση με μοναδικό στόχο το κέρδος.

Σημείωση 1η: Αυτά τα «περισσότερα» χρήματα που εισπράττει κάθε χρόνο ο ΠΑΟΔΑΠ (18.000 € για το 2011, 16.000 € για το 2012 και πόσα άλλα για το 2013) έχει τη δυνατότητα και τη θέληση ο ΠΑΟΔΑΠ να τα επανατοποθετήσει με κάποιο νόμιμο τρόπο στα σχολεία της πόλης; Αν έχει τη θέληση, αλλά δεν βρίσκει τον νόμιμο τρόπο, τότε γιατί αιτείται τη δωρεάν παραχώρηση των χώρων;

Σημείωση 2η: Πριν
ξεκινήσει να λειτουργεί ο ιδιώτης τον κινηματογράφο το 2012, ο ΠΑΟΔΑΠ διέθεσε 3.500 € για βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου. Δηλαδή, είχαμε το παράδοξο να βελτιώνεται ένα σχολείο όχι προς αξιοποίηση από τους μαθητές του αλλά αφού αυτοί έφυγαν για διακοπές.

Σημείωση 3η: Αρχές Σεπτέμβρη του 2012 επισκευάστηκε ο αύλειος χώρος του 2ου γυμνασίου όπως και των 6ου και 8ου δημοτικών από εργολαβία του Δήμου συνολικού ύψους 84.000 €. Φανταζόμαστε ότι η επισκευή έγινε όχι ως «Ανταπόδοση» αλλά ως «Υποχρέωση» του Δήμου να επισκευάζει τα σχολεία ώστε να αξιοποιούνται από τους μαθητές τους.

Ποιος διαχειρίζεται εν τέλει αυτούς τους χώρους των σχολείων; Το Δημοτικό Συμβούλιο ή η Σχολική Επιτροπή; Ποιος έχει το δικαίωμα να παραχωρήσει «δωρεάν»; Έχει μεταγραφεί η περιουσία στο Δήμο, όπως επί 2 χρόνια επαναλαμβάνεται ότι είναι έτοιμη να γίνει η μεταγραφή; Ακόμα και τότε τι λέει ο νόμος και οι εγκύκλιοι; Μήπως λένε ότι υπεύθυνοι για την παραχώρηση είναι η Σχολική Επιτροπή και η ΔΕΠ; Και τι είπε η Σχολική Επιτροπή όταν με το πρακτικό 19 της 10.12.2012 ομόφωνα καταψήφισε την παραχώρηση και από τότε το θέμα δεν ξανασυζητήθηκε (στις ομόφωνες αρνητικές ψήφους περιλαμβάνεται η ψήφος του κ.Κωνσταντακόπουλου τότε εντεταλμένου αντιδήμαρχου Παιδείας). Και σε τι απόφαση κατέληξε η ΔΕΠ την 23/4/2013; Κατατίθεται το πρακτικό της ΔΕΠ στο Δημοτικό Συμβούλιο ή πάλι η απόφαση και το σκεπτικό θα περιγραφεί προφορικά, συνοπτικά και κατ’ εκτίμηση; Ποιος ορίζει ως απαιτούμενη έγκριση φορέα μόνο το έγγραφο, περί συναίνεσης, του Δ/ντή του 2ου Γυμνασίου και δεν συμπεριλαμβάνει τις αποφάσεις της Σχολικής Επιτροπής και της ΔΕΠ;

Άραγε, ποιος θα καλύψει οικονομικά τις πιθανές φθορές, ζημιές, απλήρωτους λογαριασμούς και γενικότερα τα έξοδα που θα προκύψουν από την τρίμηνη λειτουργία του κινηματογράφου; Εάν λάβετε απόφαση να παραχωρήσετε δωρεάν προς τον ΠΑΟΔΑΠ, τότε σίγουρα δεν θα οφείλει να τα καλύψει ο ΠΑΟΔΑΠ. Θα τα καλύψει άραγε ο Δήμος; Από ποια κονδύλια; Διότι τα κονδύλια ΣΑΤΑ ή επιχορηγήσεων του Υπ.Εσωτερικών που αφορούν τις λειτουργικές ανάγκες και τις επισκευές των σχολείων ΔΕΝ μπορούν να καλύπτουν φθορές ή λογαριασμούς άλλων. Ο Δήμος από ιδίους πόρους; Πώς; Αφού με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν επιτρέπεται να διατίθενται χρήματα από ιδίους πόρους. Μήπως θα τα καλύψει ο Δήμος μέσω των τελών ηλεκτροδοτούμενων χώρων; Και γιατί να πληρωθούν ζημιές, φθορές κλπ μέσω των τελών που οι δημότες πληρώνουν για τη σωστή λειτουργία των σχολείων και που προς το παρόν δεν έχουν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό του Δήμου;

Τελικά ποιος αξιοποιεί τον δημόσιο-κοινωφελή χώρο του σχολείου; Ποιος είναι ο κερδισμένος της ιστορίας; Ο Δήμος ή ο όποιος ιδιώτης; Ο σωστός επιχειρηματίας ιδιώτης είναι αυτός που θέλει να βγάλει κέρδος. Το μέγα ερώτημα είναι εάν ο Δήμος θέλει και μπορεί να διαφυλάξει το δημόσιο συμφέρον έναντι του ιδιωτικού ή αρκείται στο ρόλο του μεσολαβητή. Ειδικά όταν ακολουθεί διαδικασίες που μπορεί να φαίνονται νομότυπες αλλά το κατά πόσο είναι νόμιμες και ταυτόχρονα καταφέρνουν να διαφυλάσσουν το νόμιμο και το ηθικό είναι πολύ μεγάλη συζήτηση. Εξάλλου θα είχε ενδιαφέρον να συζητηθεί ποια είναι η εμπειρία που έχουν αποκομίσει οι σχολικές επιτροπές από τα κυλικεία που λειτουργούν μέσα στα σχολεία από ιδιώτες. Υπέρ ποιών λειτουργούν τα κυλικεία μέσα στα σχολεία; Έχει συγκροτημένη και συνολική εικόνα το Δημοτικό Συμβούλιο;

Εν κατακλείδι προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν λάβει την απόφαση της δωρεάν παραχώρησης χώρων του 2ου Γυμνασίου στον ΠΑΟΔΑΠ να διευκρινίσει τουλάχιστον τα παραπάνω ερωτήματα και να διασφαλίσει ότι η όποια απόφασή του θα είναι νόμιμη αλλά και ηθική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο                                      Αγία Παρασκευή 29/04/2013