Σε γεμάτο αμφιθέατρο παρουσιάστηκε η μελέτη του Δημαρχιακού Μεγάρου

Στο Αμφιθέατρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” έγινε την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013  παρουσίαση με θέμα:

“Ανέγερση Δημαρχείου Αγίας Παρασκευής”.

Η εκδήλωση ήταν πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Βασίλη Ζορμπά και σκοπός αυτής η παρουσίαση στους δημότες της Αγίας Παρασκευής του έργου και των μελετών που προορίζονται να υλοποιηθούν ώστε να αποκτήσει η πόλη Διοικητική στέγη.

Το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας αποδείχτηκε μεγάλο γεμίζοντας το αμφιθέατρο. Μια εκδήλωση που διήρκεσε για περισσότερο από δύο ώρες.

Την έναρξη της παρουσίασης κήρυξε ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς παρουσιάζοντας τον κ. Νίκο Θεοδωρίδη Προϊστάμενο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Δήμου και συντονιστή της τεχνικής παρουσίασης και ενημερώνοντας για την εκεί παρουσία τωμ μελετητών και των αρχιτεκτόνων του έργου. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο του “Δημοκρίτου” κ. Ν. Κανελλόπουλο για την άψογη φιλοξενεία καθώς και όσους του έκαναν την τιμή να παρεβρεθούν. Έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στο θέμα κατασκευής του Δημαρχείου και τόνισε ότι αποτελεί θέμα τιμής, σεβασμού και προεκλογικής δέσμευσης. Είναι ένα έργο μεγίστης σημασίας και λειτουργικό και εκτιμά ότι ως το τέλος του 2014 ή αρχές του 2015 θα έχει ξεκινήσει η κατασκευή.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Θεοδωρίδης ως επιβλέπων των αρχιτεκτονικών της μελέτης ευχαρίστησε για τη συνεργασία τους αξιόλογους υπαλλήλους του Δήμου συγκεκριμένα τους κυρίους Μαυρομαρά και Μπουρδάρα (για τα στατικά & ηλεκτρομηχανολογικά) και την Διευθύντρια Τεχνικής Υπηρεσίας κυρία Τσακπίνογλου. Μιλώντας για το έργο εξήγησε πως η μελέτη αποτελείται από τρία (3) στάδια από τα οποία τα δύο πρώτα έχουν εκτελεστεί και το τρίτο έχει τελειώσει και μένει μόνο η παραλαβή του καθώς και των τευχών δημοπράτησης. Για να γνωρίζουν οι δημότες παρουσίασε τους ανθρώπους που δημιούργησαν αυτό που θα παρουσιαστεί. Συγκεκριμένα αποτελούν δύο ομάδες την

1η των Αρχιτεκτόνων που αποτελείται από τους κυρίους Α. Βαζάκα, Κ. Δασκαλάκη, τις κυρίες Μ. Μανδαλάκη, Μ. Στασινοπούλου και τον μεγάλο και αξιολογότατο αρχιτέκτονα που έχει τιμήσει τη Ελλάδα και στο εξωτερικό, κ. Κυριάκο Κυριακίδη και

2η των Μελετητών που αποτελείται από το γραφείο “Δοξιάδη” (στατική μελέτη), την “Ροϊκός” (Σύμβουλοι & Μηχανικοί ΑΕ), την ΛΔΚ (Σύμβουλοι Τεχνικών & Αναπτυξιακών Έργων), τον κ. Ι. Βλαχογιάννη (Γεωτεχνικά) και τον συντονιστή τοπογράφο μηχανικό κ. Κ. Καλέργη.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον κ. Κωστάντιο Δασκαλάκη που ανήκει στην ομάδα που βγήκε πρώτη στο διαγωνισμό για το έργο του Δημαρχείου. Ο κ. Δασκαλάκης παρουσίασε ηλεκτρονικά τη μακέτα και μίλησε για ένα κτίριο με

–326τμ χώροι εισόδοι, αναμονής

–2.628τμ υπηρεσίες Δημαρχείου

–πολιτιστικός χώρος με αίθουσα 243 θέσεων & 85τμ χώρο εκθέσεων

–157 στεγασμένες θέσεις αυτοκινήτων

Χρησιμοποιήθηκαν απλά υλικά χωρίς μεγάλη ανάγκη συντήρησης, πράσινο περιβάλλονν με πολλά ωφέλη δημιουργόντας μια πράσινη ομπρέλα με φυτά που ήδη υπάρχουν στην Αγία Παρασκευή και τεχνολογία χαμηλού κόστους  που δίνουν ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Επόμενος ομιλητής ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στην στατική μελέτη και σε ένα άνετο και λειτουργικό κτίριο. Όπως εξήγησε οι δυσκολίες σχεδιασμού αφορούσαν το έδαφος θεμελίωσης και τα υπόγεια ύδατα. Ακόμα έπρεπε να ανταπεξέρθουν στην ελικοειδή ανάπτυξη των υπογείων, τον ελικοειδή φυτεμένο περοβάλλον χώρο, τις κεκλιμένες πλάκες ανωδομής, τα αμφιθέατρα και τις θερμομονωτικές απαιτήσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε τεχνικές λεπτομέριες της κατασκευής όπως το δίλημα χρήσης ή μη αρμών.

Ο κ. Κιριμλίδης μίλησε για εκοικονόμιση ενέργειας, ευκολία συντήρησης, χαμηλό κόστος κατασκευής, για την ύπαρξη αυτόνομης ψύξης-θέρμανσης σε κάθε χώρο. Το κτίριο θα έχει ιδιωτικό υποσταθμό που προσφέρει οικονομία στο ρεύμα. Εξήγησε αναλυτικά το θέμα της πυρασφάλειας δείχνοντας ένα κτίριο ασφαλές σε όλους τους χώρους και με σύγχρονους τρόπους.

Όταν ο Δήμαρχος κ. Ζορμπάς ξαναπήρε το λόγο είπε πως αν κάποιος τον ρωτούσε τι σκέφτεται με 2 λέξει θα απαντούσε: “όνειρο-πρόκληση για την πόλη, για όλους”, “η ανέγερσή του είναι στόχος αιχμής, είμαστε από τις ελάχιστες πόλεις που δεν έχουν χώρο πολιτισμού”.

Στη συνέχεια εξήγησε τον τρόπο χρηματοδότησης που θα προέρθει Α) από ιδίους πόρους (5,5 εκ €) δηλαδή 300.οοο από ΣΑΤΑ, 250.000 από ελεγχόμενη στάθμευση (Αγ. Ιωάννου, Γιαβάση, Ελπίδος, Γραβιάς) και 350.000 από σωστή διαχείριση των εσόδων και από την αξιοποίηση του Γιαβάσειου, Β) από δανεισμό. Η δανειοληπτική ικανότητα του Δήμου είναι περίπου 5.8εκ €, για να δανειστεί ο Δήμος όλο το ποσό χρειάζεται την αυξημένη πλειοψηφία  2/3 του ΔΣ αλλά εκτιμά ότι αυτό δεν είναι εφικτό, γι’ αυτό θα προχωρήσει σταδιακά. Εξήγησε ότι το κτίριο δεν είναι “Φαραωνικό” ούτε κανένας πρώην Δήμαρχος ήταν “φαραώ” όπως αναφέρουν κάποια site και δεν πρόκειται για προεκλογικό έργο. Στο ΔΣ τόνισε “δεν ρισκάρουμε την υστεροφημία μας και να αφήσουμε στην πόλη μία λακούβα”. Ζήτησε την εντολή των δημοτών να συνεχίσει αυτό το εγχείρημα και πιστεύει ότι με συνεργάτες το υπόλοιπο ΔΣ θα τα καταφέρει. Έκανε τέλος έκληση προς τους κυρίους Γκιζιώτη, Κουβόπουλο, Γαβρά, Γουργούλη και την κυρία Δημητρίου να στηρίξουν την αποπεράτωση του έργου που θα είναι προς όφελος των πολιτών.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο κ. Γιαννακόπουλος είπε πως όλι θέλουν το Δημαρχείο αλλά με ποιές συνθήκες μπορεί να γίνει αυτό με τα σημερινά δεδομένα. Εχουν τη διάθεση να ψηφίσουν μετά από εντολή των δημοτών οτιδήποτε κάνει καλό στην πόλη. Έκλεισε λέγοντας ότι θα είναι δίπλα και θα παλέψουν για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα.

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι δεν παύει να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση, αλλά για να ξεκινήσει θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον το 60% των χρημάτων. Ζήτησε να εγκαταλήψουμε για κάποια χρόνια την πιθανότητα δικού μας Δημαρχείου ή να βρούμε άλλο τρόπο χρηματοδότησης. Μίλησε για αγορά κτιρίου στη Μεσογείων και για χώρο πολιτισμού που πρέπει να αποκτήσουμε σύντομα.

Σε ερώτηση που έγινε για την αύξηση του κόστους από 18εκ σε 21εκ, ο κ. Θεοδωρίδης απάντησε ότι αυξήθηκε το κόστος αντιστήριξης, αυξήθηκε το μπετόν που ήταν απαραίτητο για την ασφάλεια του κτιρίου.

Ο κ. Γκιζιώτης είπε να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα, ότι δεν είναι ικανοποιημένος με την χωροθέτηση αυτού του Δημαρχείου, μίλησε για μεγάλα συμφέροντα που επηρέασαν και δυσκόλεψαν την πόλη και για το υψηλό επιτόκιο στα μεγάλα έργα. Τόνισε ότι κανένα έργο δεν “περπάτησε” σ’ αυτή την πόλη, ότι αυτοί που το ξεκίνησαν τώρα δεν το ψηφίζουν (!) και αυτοί που διοικούν να πάρουν το ρίσκο.

Ένθερμα ο κ. Κουβόπουλος είπε πως ήρθε για να συμπληρώσει την ιστορία, καθένας είπε το θέλει για τον εαυτό του γι’ αυτό και κανένας δεν θα το φτιάξει(!). $# χρόνια η πόλη δεν έχει διοικητήριο. Ήταν και δικό του όνειρο από τότε που ήταν υπάλληλος στο Δήμο και θα το στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις. Θα είναι όμως αυστηρός κριτής και ζήτησε από το Δήμαρχο να πάρει δάνειο για όλο το ποσό, και το ΔΣ να στηρίξει το έργο.

Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρεβρισκόμενους.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν: ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Βουτσινάς, οι αντιδήμαρχοι κκ Παπαδοπούλου, Μουχτούρη, Παναγόπουλος, Τσιαμπάς και Κωστόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κκ Κωνσταντακόπουλος, Σάρκουλας, Παύλου, Καψοκεφάλου, Λέκκας, Ησαΐας, Κωβαίος, Γαβράς, Δημητρίου-Καβρουδάκη, Ι. Σιδέρης, Κρητικίδης, Γουργούλης, Μουστόγιαννης, τα μέλη του ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ κκ Παπασπύρος, Π. Σταθόπουλος & Αντωνοπούλου-Πανάγου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Χατζηανδρέου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη κ. Γραμματίδης, ο πρόεδρος συλλόγου Τσακού κ. Σαββίδης και ο κ. Μωραΐτης, ο επίτιμος πρόεδρος Πευκακίων κ. Μιχαηλίδης και ο γραμματέας κ. Παπουτσής, η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων κ. Μπασακίδου, από τη ΔΡΑΣΕ ο κ. Κάτσαρης, από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξ/κων ο κ. Μπριάνης, ο πρόεδρος της ΣΑΝΤΑ κ. Μανιάτης, από την ΚΑΠ ο πρόεδρος κ. Κονταξής, ο πρόεδρος του ΑΟ Πήγασος κ. Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΓΣΑΠ κ. Καράμπελας, και ο τομεάρχης της Β4 Νομαρχιακής της ΝΔ κ. Μπίτος.

Την εκδήλωση κάλυψε μόνο η ιστοσελίδα μας (AgiaParaskevi-images) από τα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ, η οποία και προσφωνήθηκε.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ