Φυσική Αγωγή και Αθλητισμός. Του Γιάννη Παύλου

Pavlou GiannisΗ Φυσική Αγωγή είναι το μόνο σχολικό μάθημα που έχει στόχο να προετοιμάσει τα παιδιά για έναν υγιή τρόπο ζωής. Επικεντρώνεται στη συνολική τους σωματική και διανοητική ανάπτυξη, καλλιεργώντας επίσης κεφαλαιώδεις κοινωνικές αξίες όπως η δικαιοσύνη, η αυτοπειθαρχία, η αλληλεγγύη, το πνεύμα ομαδικότητας, η ανεκτικότητα και το ευ αγωνίζεσθαι.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, (Ψήφισμα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2007), εκτιμώντας τη συμβολή της άσκησης στην απόκτηση και διατήρηση της υγείας, καλεί τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τουλάχιστον τρεις ώρες Φυσικής Αγωγής την εβδομάδα, στο ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η Φυσική Αγωγή μπορεί να δώσει λύση στην ανερχόμενη επικράτηση της παχυσαρκίας στην Ελλάδα, ιδίως μεταξύ των νέων, η οποία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και απειλεί τη δημόσια υγεία. Η ενασχόληση με τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό προσφέρει ευεξία, γεμίζει χαρά, χαρίζει ηρεμία, καθαρίζει το μυαλό και κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς και υπεύθυνους.

Δυστυχώς όμως με το προτεινόμενο διογκωμένο εξεταστικό σύστημα οδηγούμαστε σε υποβάθμιση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μη σταθμίζοντας την καθοριστική συμβολή της Φυσικής Αγωγής στη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των μαθητών.

.

Γιάννης Παύλου

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής