Τεράστια επιτυχία είχε η “Βραδιά του Ερευνητή 2013” στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος (μπήκαμε στον Πυρηνικό Αντιδραστήρα)

vradia erevniti copy

Θα νομίζετε πως ο τίτλος της ανάρτησης είναι υπερβολικός, όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι είναι πέρα για πέρα αληθινός. Η προσέλευση του κόσμου (ακόμη και από μακρινές περιοχές π.χ. Γλυφάδα)  ήταν τόσο μεγάλη που γέμισε ασφυκτικά ακόμα και την περιοχή έξω από το Δημόκριτο, προκαλώντας μποτιλιάρισμα σε μεγάλη έκταση ου έγινε αισθητό έως την Λεωφ. Μεσογείων!

Η πληρότητα του χώρου του ερευνητικού κέντρου ήταν στο 100% και το προσωπικό και οι εθελοντές που εξυπηρετούσαν τον κόσμο υπερέβαλαν των δυνατοτήτων τους. Για παράδειγμα στο κτίριο του πυρηνικού αντιδραστήρα είχαν προγραμματιστεί 4 γκρουπ για ξενάγηση που είχαν ήδη δηλώσει συμμετοχή και στις 20:30μμ προέκυψαν άλλα 2 γκρουπ. Κάτι ανάλογο γινόταν και στις άλλες περιοχές γιατί τα θέματα ήταν τρομερά ενδιαφέροντα. Ποιός μπορούσε να αντισταθεί σε μία περιήγηση στον άγνωστο κόσμο του ερευνητή, στον τρόπο δουλειάς του και στους χώρους που κινείται, μέσα από ομιλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές, επιστημονικά και καλλιτεχνικά δρώμενα; Ήταν μία μοναδική ευκαιρία οι επισκέπτες να δουν τα ρομπότ, τα ουράνια σώματα μέσα από τηλεσκόπια και τον ουράνιο θόλο μέσα σε πλανητάριο και να διασκεδάσουν με την ορχήστρα.

Η «Βραδιά του Ερευνητή», είναι η μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή γιορτή επιστήμης και έρευνας, με συμμετοχή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), του Ιδρύματος  Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ), του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου  Πατρών, του ΝΟΗΣΙΣ και συντονιστή το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

Εμείς βρεθήκαμε στο κτήριο του πυρηνικού αντιδραστήρα και με ειδική άδεια από τον πρόεδρο του Κέντρου κ. Ν. Κανελλόπουλο, ο προϊστάμενος μας ξενάγησε στο χώρο και καταφέραμε να έχουμε φωτογραφικό υλικό. Ευχαριστούμε εγκαρδίως για την τιμή αυτή και την άψογη υποδοχή μας από όλο το προσωπικό. Αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια που έκαναν όλο το βράδυ.

Να σας ενημερώσουμε ότι ο αντιδραστήρας δεν λειτουργούσε  γιατί λόγω αναβάθμισης γίνεται ανακατασκευή του. Τα “στοιχεία” έχουν μεταφερθεί σε ειδικές δεξαμενές για να ψύχονται έως ότου είναι πάλι έτοιμος ο χώρος. Όπως μας ενημέρωσαν τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας, αν και η ποσότητα που υπάρχει στο Δημόκριτο είναι μικρή, και ο κόσμος δεν έχει να φοβάται τίποτα. Όπως διαπιστώσαμε ο χώρος φυλάσσεται και δεν είναι εύκολη η πρόσβαση.

Στη συνέχεια κατηφορίσαμε προς το αμφιθέατρο όπου βρισκόταν η μεγαλύτερη μάζα των επισκεπτών – το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν νεαρής ηλικίας-. Εκεί βρισκόταν ο πρόεδρος του ΕΚΕΦΕ Δρ. Νικόλαος   Κανελλόπουλος και υποδέχτηκε τον Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλη Ζορμπά. Οι δύο άντρες κατευθύνθηκαν στο γραφείο του προέδρου όπου και συνομίλησαν για αρκετή ώρα.

Έξω από το αμφιθέατρο υπήρχε και περίπτερο του ΠΑΟΔΑΠ με έντυπα ενημέρωσης για τα προγράμματα του οργανισμού. Παρών εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ κ. Βασίλης Σάρκουλας και το μέλος του ΔΣ κ. Σπύρος Παπασπύρος.

Εκτιμούμε ότι ήταν μια έξοχη διοργάνωση, περιμένουμε επανάληψή της από το ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το προσωπικό για την άψογη υποδοχή και εξυπηρέτηση.

 

Ακολουθεί και το δελτίο τύπου του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Δελτίο Τύπου                                                          Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

 Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η “Βραδιά Ερευνητή 2013” στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος

Με τεράστια επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «Βραδιά Ερευνητή 2013» στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου. Από νωρίς το απόγευμα πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται στον προαύλιο χώρο του Κέντρου, που ήταν ο διοργανωτής της εκδήλωσης στην Αθήνα, για μια μοναδική βραδιά που γνώρισε πρωτοφανή ανταπόκριση καθώς έδωσε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον συναρπαστικό κόσμο που προετοιμάζει το αύριο!

Το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» με τη συμμετοχή πληθώρας άλλων φορέων* (Ερευνητικών Κέντρων, του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαιδευτικών και άλλων οργανισμών), που για αυτή τη βραδιά φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις του, άνοιξε τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους προ(σ)καλώντας τους να ενημερωθούν για τα πρόσφατα επιτεύγματα της έρευνας και τις εφαρμογές τους στην καθημερινή μας ζωή, να συνομιλήσουν με τους ερευνητές και να μυηθούν στα μυστικά της επιστημονικής γνώσης με τρόπο προσιτό και ευχάριστο. Η «Βραδιά» της Αθήνας περιελάμβανε πλήθος δραστηριοτήτων που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα: ομιλίες, προβολές, ξεναγήσεις σε εργαστήρια, ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στις φυσικές επιστήμες και την πληροφορική καθώς και για τις πολύτιμες υπηρεσίες που παρέχουν στην προστασία πληθυσμού και περιβάλλοντος, έκθεση ερευνητικών και τεχνολογικών επιτευγμάτων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, επιστημονικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια, δραστηριότητες για παιδιά, έκθεση εικαστικών, θέατρο και βέβαια πολλή μουσική από ερευνητές/μουσικούς με τη συμμετοχή των συγκροτημάτων sbquintet, TheResearchers, Αγάπης Δρόμοι. Αξίζει ιδιαίτερα να τονίσουμε την πολύ μεγάλη προσέλευση επισκεπτών στις ξεναγήσεις σε εργαστήρια του Κέντρου, μεταξύ αυτών και σε μοναδικές στην Ελλάδα ερευνητικές εγκαταστάσεις: στον Επιταχυντή Ιόντων, στον Ερευνητικό Πυρηνικό Αντιδραστήρα και στον μεγαλύτερο στη χώρα Καθαρό Χώρο Νανοτεχνολογίας & Μικροσυστημάτων.

Με άλλα λόγια ήταν μια βραδιά που είχε κάτι να δώσει σε όλους: στα παιδιά, που έμαθαν παίζοντας, στους εφήβους και τους νέους, που ψάχνουν τον προσανατολισμό τους σε εποχές ιδιαίτερα απαιτητικές αλλά και στους μεγαλύτερους, που είδαν ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και της ευημερίας περνά και μέσα από την έρευνα. Hκοσμοσυρροή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία – αν αναλογιστεί κανείς ότι σε μία μόνο βραδιά πέρασαν τις πύλες του Κέντρου πάνω από 7.000 άτομα κάθε ηλικίας – δείχνει ότι είναι πολλοί εκείνοι που ενδιαφέρονται και διψούν να μάθουν ακόμη περισσότερα για την επιστημονική έρευνα και τις εφαρμογές της.

«Θέλουμε να κάνουμε τον «Δημόκριτο» ένα σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους και με αυτόν τον τρόπο να δείξουμε ότι η έρευνα αφορά όλους μας, αφού όλοι μπορούμε σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο να καρπωθούμε τα ευεργετικά αποτελέσματά της» τόνισε ο Πρόεδρος του Κέντρου, Δρ. Νίκος Κανελλόπουλος, στην ομιλία του. Η ενθουσιώδης ανταπόκριση του κοινού στη φετινή «Βραδιά Ερευνητή» μας κάνει να πιστεύουμε ότι μέσα από τέτοιες προσπάθειες μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η κοινωνική προσφορά της έρευνας και ο καίριος ρόλος της στην ανάπτυξη της χώρας, ώστε να μπει δυναμικά στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.

 

*Συμμετέχοντες φορείς:

1.        ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

2.        Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας

3.        Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

4.        ESA

5.        Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών

6.        Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

7.        Βρετανικό Συμβούλιο

8.        Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

9.        Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Μουσικών Σπουδών

10.     Πανεπιστήμιο Αθηνών -Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ

11.     Πανεπιστήμιο Αθηνών – Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Συμβουλευτικό Κέντρο Ομηλίκων

12.     Αθηνά –Ερευνητικό Κέντρο Πληροφορικής

13.     Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

14.     Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

15.     MCFA-Hellas: Hellenic subgroup of the Marie Curie Fellows Association

16.     Ελληνική Αστρονομική Ένωση

17.     Ιωνίδειος Σχολή

18.     Εκπαιδευτικοί από το Αρσάκειο Ψυχικού

19.     Εκπαιδευτικοί από το 1ο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών Γεννάδειο

20.     Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

21.     Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα

22.     Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων

 

Χορηγοί επικοινωνίας: Οι Ερευνητές πάνε παντού, FORTUNEgreece.com, deBóp

Χορηγοί υποστήριξης: Ελευθεροτυπία, ScienceIllustrated, Αθήνα 9.84, Επιχειρώ, culturenow.gr, GoodNews.gr, EPSON, MediaMarkt, Μέγας Ελληνικός Παραδοσιακός Γύρος, PizzaFun, 3E, Ολυμπιακή Ζυθοποιία

Με τη συνεργασία του Δήμου Αγίας Παρασκευής.