Έξις δευτέρα φύσις εστί (Αριστοτέλης). Του Σπύρου Παπασπύρου

Papaspiros S.Ο Μάιος του 2014, απέχει οκτώ μήνες. Αλλά η προεκλογική εκστρατεία κάποιων υποψηφίων, ξεκίνησε από τώρα. Υπό το βάρος του άγχους, αφού γνωρίζουν ότι οι επόμενες εκλογές θα είναι γι΄ αυτούς είτε μια παράταση της πολιτικής τους επιβιώσεως είτε το πολιτικό τους τέλος .

Κάποια από τα τεκταινόμενα, λίγο απέχουν από το να χαρακτηρισθούν «γελοία». Αναφέρομαι στο θέμα του ΙΚΑ. Αφού έγιναν συζητήσεις, συνεδριάσεις του Δημ. Συμβουλίου, κινητοποιήσεις, επίσκεψη του Δημάρχου στον Υπουργό και επίσημες διαβεβαιώσεις εκ μέρους του, τις προάλλες ο κ. Σταθόπουλος κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα. Η πρόταση ψηφίσθηκε και από Δημ. Συμβούλους της Συμπολιτεύσεως. Και ως δια μαγείας, έχοντας στα χέρια μας το πανίσχυρο ψήφισμα, τώρα είναι βέβαιο πια, το ΙΚΑ δεν θα φύγει…

Επειδή ο κ. Γιαννακόπουλος απουσίαζε από την  συνεδρίαση, απεφάσισε να πάει ο ίδιος στον Υπουργό για να λάβει και προσωπικά την διαβεβαίωση. Συνοδευόμενος  από τον κ. Αλεφαντή, ο οποίος φαίνεται ότι όντως προσεχώρησε στην Παράταξη των «ΜΑΖΙ». Παρεμπιπτόντως, καλό θα ήταν ο κ. Γιαννακόπουλος να δηλώσει στους υποστηρικτές του,  αν ο κ. Αλεφαντής  προσεχώρησε ως ο Νο 2 στην παράταξη. Για να μην δημιουργηθεί στο μέλλον νέα παρεξήγηση…  Δεν νομίζω ότι ο κ. Γιαννακόπουλος πήγε στον Υπουργό για την διαβεβαίωση, αφού αυτή ήδη είχε δοθεί στον Δήμαρχο λίγες μέρες πριν. Για τις φωτογραφίες πήγε αλλά και για να «αδειάσει» κάποιον. Ποιόν όμως; Μα τον κ. Σταθόπουλο φυσικά. Ψήφισμα εσύ, επίσκεψη στον Υπουργό εγώ. Σε συνέχεια εκείνης της προηγούμενης «διελκυστίνδας» τους (http://www.aparaskevi-images.gr/?p=30269).

Δυστυχώς, ξαναβλέπουμε τις ίδιες παλαιοκομματικές τακτικές των προεκλογικών εκστρατειών. «Ξύλινη γλώσσα» (οράματα, να αφουγκρασθούμε την κοινωνία, ψηφίσματα κλπ), άρτον και θεάματα (παραταξιακές συναυλίες, μπουφέδες κλπ), διαγκωνισμούς για μια φωτογραφία και πολλά άλλα τέτοια, που πολύ λίγο έως καθόλου  ενδιαφέρουν  πια τους δημότες. Αυτό που  ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η ουσία. Να έχεις θέσεις και προτάσεις (εφικτές και όχι αιθεροβατούσες) , να αποδείξεις ότι παρά τις δυσκολίες θα εργασθείς για να παραχθεί έργο, να πείσεις ότι θα διαχειρισθείς το δημόσιο χρήμα με σεβασμό και εντιμότητα. Όμως «έξις δευτέρα φύσις», γι΄ αυτούς που έρχονται από το παρελθόν (15 και 20 χρόνια υποψήφιοι για την Δημαρχία) και δεν μπορούν  να προσαρμοσθούν στο παρόν.  Πόσο μάλλον να μας οδηγήσουν στο μέλλον.

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ