Το παρελθόν μιας Χριστουγεννιάτικης κατάρας … Της Λένας Μαρκή

Φωτογραφία0037 copy

Αυτή η πόλη σκεπάζεται από μια κατάρα που δεν την αφήνει να πάει μπροστά. Μπορεί να σας ακούγεται λίγο μελό και παιδιάστικο αλλά είναι αλήθεια. Έχει μια έχθρα, μια δυσκολία  με τα Χριστούγεννα, δεν μπορεί να συγχρονιστεί και αυτό δεν είναι κάτι νέο. Τόσες δημοτικές αρχές πέρασαν και ακόμα δεν βρήκε τον ρυθμό της.

Πολλά παράπονα ακούστηκαν φέτος για τον στολισμό ή μη της πόλης, για την καθυστέρηση της δημοτικής αρχής. Όμως αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο ούτε συνέβη για πρώτη φορά.

Το 2008 για παράδειγμα το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου έγινε στις 16 Δεκεμβρίου ημέρα Τρίτη (αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 11/12/08), με την παρουσία λιγοστών δημοτών λόγω του ότι ήταν εργάσιμη μέρα και είχαν τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους. xristougenna2009 copyΣύμφωνα με άρθρο που είχε ανέβει στο blog τότε, μπορείτε να δείτε σε ποιά κατάσταση βρισκόταν η κεντρική πλατεία και πως οι εργασίες στολισμού δεν είχαν καν ολοκληρωθεί. Το εκπληκτικό (!) δε ήταν ότι στολίστηκε ο πλάτανος που υπάρχει δίπλα στην εκκλησία (άραγε έχει γίνει κι αλλού αυτό; μπορούμε δηλαδή να στολίσουμε και πεύκα και καστανιές και να τα βαφτίσουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα;), καθώς και μια φτωχή, κρυφή φάτνη!

Το 2009 στολίσαμε πάλι τον πλάτανο αφού μας άρεσε η ιδέα…

2010 και η διακήρυξη του πρόχειρου διαγωνισμού έγινε στις 1/12/2010 με προθεσμία έως τις 9/12/2010 για ποσό 44.929.44€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Υπάρχει το σχετικό άρθρο εδώ.

Αλλά όλα τα παραπάνω δεν τα θυμούνται όσοι σήμερα βγαίνουν και κάνουν τους παντογνώστες και τους κριτές. Όλοι αυτοί που τότε σιωπούσαν και ζούσαν σε ένα κόσμο ονειρικό και παραμυθένιο…. Άραγε το 2010 με 44.929.44€ τι στολίσαμε θυμάστε;

Φωτογραφία0038 copyΑυτό στολίσαμε μια άδεια  φάτνη και μια άδεια πλατεία (μια Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα).

 

Για να μην είμαι άδικη βάλαμε και κάτι λαμπάκια σε μερικά δέντρα και κάτι αστεράκια στην Αγίου Ιωάννου σαν αυτά που δεν αρέσουν σε μερικούς φέτος!!!!

Απ’ ότι φαίνεται ούτε φέτος είναι ρόδινα τα πράγματα, δεν μπορώ να δεχτώ όμως να κάνουν κριτικοί αυτοί που βολεύονταν με έναν καημένο πλάτανο γιατί τον στόλιζαν αυτοί και τον βάφτιζαν πρωτότυπο. Είναι κοροϊδία προς τους δημότες να το παίζουν ήρωες και τιμητές όταν οι ίδιοι έχουν πράξει χειρότερα. Θυμάμαι επίσης πολύ καλά ότι και τα έτη 2011 και 2012 που ήταν έγκαιρα στολισμένη η πλατεία (καρουσέλ, παγοδρόμιο, κλπ) πάλι ήταν ανικανοποίητοι και κατηγορούσαν τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο, αυτόν που τώρα εκθειάζουν. Μάλλον προτιμούσαν την «καλύβα του Μπάρμπα-Θωμά»!!!!

Ας πάμε στο σήμερα λοιπόν.

Παραμονή Χριστουγέννων και τα πράγματα δεν είναι όπως σχεδιάστηκαν. Ο μη στολισμός, σύμφωνα με τη σύμβαση, των πλατειών βαρύνει τον εργολάβο και σίγουρα ο Δήμαρχος οφείλει να  ζητήσει ευθύνες. Δυστυχώς αυτό δεν αλλάζει κάτι άμεσα. Φυσικά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση κι ότι και να πούμε είναι υποθετικό. Υπάρχει και το ενδεχόμενο να στολιστούν στις αμέσως επόμενες μέρες.

Ας τελειώσει εδώ όμως αυτός ο φαρισαϊσμός ορισμένων και η υποκρισία ότι ενδιαφέρονται για το καλό της πόλης τη στιγμή που δεν εμφανίζονται στην πόλη, αντίθετα αναγκάζουν άλλους να κάνουν τη δική τους δουλειά. Γιατί άραγε; Ντρέπονται, αισθάνονται κυνηγημένοι ή πλέον δεν τους χωράει η πόλη για την οποία κόπτονται;

Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης και είναι ντροπή να χρησιμοποιούνται  για πολιτικές σκοπιμότητες και μάλιστα από άτομα που δεν έχουν παρουσιάσει κάτι καλύτερο.

Λένα Μαρκή

lena1