Αναμνήσεις από το Saint-Brieuc.Του Σπύρου Παπασπύρου

EΞΩ

Κατοικίες στα προάστεια

Πριν από 20 περίπου ημέρες επέστρεψε, από το Saint-Brieuc, η Αποστολή του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Η ομάδα αποτελείτο από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Επιτροπής Αδελφοποιήσεως κ. Βασίλη Ζορμπά, την Αντιπρόεδρο κ. Άννα Στεργίου (παράταξη «ΜΑΖΙ για την Αγία Παρασκευή»), και τα μέλη της Επιτροπής κυρίες Άννα Αλβέρτου ( παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας), Δέσποινα Παναγιωτοπούλου (παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση»), τον κ. Παύλο Σταθόπουλο (παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας») και εμένα (παράταξη «Αγία Παρασκευή η πόλη μας»). Η Αποστολή γύρισε κυριολεκτικά με τις «βαλίτσες» της γεμάτες. Με ευχάριστες αναμνήσεις, με γνώσεις αλλά και με μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμφωνία μεταξύ των δύο Επιτροπών Αδελφοποιήσεως . Να μου επιτρέψετε να μοιρασθώ μαζί σας τις δικές μου, τουλάχιστον, αναμνήσεις καθώς και κάποιες πληροφορίες.
IMG_0253-2Μετά από ένα ταξίδι αρκετών ωρών, με αεροπλάνο και τραίνο, φθάσαμε το βράδυ της 12ης Δεκεμβρίου στον τελικό μας προορισμό. Την αδελφοποιημένη πόλη του Saint-Brieuc. Βρίσκεται στην δυτική ακτή της Γαλλίας, στην χερσόνησο της Βρετάνης. Οφείλει το όνομά της στον Ουαλό καλόγηρο-ιεραπόστολο Brioc, ο οποίος δίδαξε τον Χριστιανισμό στην περιοχή τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Η πλειοψηφία των κατοίκων της είναι Βρετόνοι, κελτικής καταγωγής. Υπάρχουν όμως και καταγόμενοι από τις πρώην Γαλλικές αποικίες. Η πόλη κατοικείται από 50.000 περίπου κατοίκους και, ένα μεγάλο μέρος τους, ασχολούνται με την αλιεία, την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η πόλη είναι αρκετά εκτεταμένη, τα δε περισσότερα σπίτια είναι πολύ όμορφες μονοκατοικίες, με σκεπές καλυμένες από πέτρα και με μεγάλη κλίση. Την πόλη διασχίζουν δύο ποταμοί, ο Gouët και ο Gouédic.
Καταλύσαμε σε ένα ξενοδοχείο, στο ιστορικό κέντρο της πόλεως. Μια περιοχή, που συνδυάζει το παλαιό με το μοντέρνο. Μια περιοχή που την σεβάσθηκε ο χρόνος και ο άνθρωπος. Παλαιά υπέροχα, πολυόροφα, κτήρια με πολύ όμορφη αρχιτεκτονική. Σο ισόγειο των περισσοτέρων, υπήρχαν μοντέρνα καταστήματα όλων των ειδών. Το ιστορικό κέντρο διασχίζεται από πεζοδρόμους αλλά και στενά λιθόστρωτα, στα οποία επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων. Οι χώροι σταθμεύσεως ήταν στην περιφέρεια του κέντρου. Η πόλη ήταν καταστόλιστη και φωταγωγημένη, χωρίς όμως υπερβολές και το εορταστικό κλίμα ήταν εμφανές παντού. Το Δημαρχείο της πόλεως ήταν ένα πολύ όμορφο κτήριο, δίπλα στον τεράστιο Καθεδρικό Ναό. Ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, το Ταχυδρομείο και το Δημοτικό Θέατρο (στην μετώπη του οποίου απεικονίζονται, ως ανάγλυφες αρχαιοελληνικές μάσκες, η Τραγωδία και η Κωμωδία).
Ο Δήμος του Saint-Brieuc, σε συνεργασία με το τοπικό Σωματείο των εμπόρων, μας παρεχώρησε ένα ξύλινο περίπτερο στον χώρο που πραγματοποιείται το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο bazaar. Τα μέλη της αποστολής, βρίσκονταν τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκεί, για να προωθήσουν Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα που είχαν προαποσταλεί ταχυδρομικώς. Το περίπτερο επισκέφθηκαν πάρα πολλοί κάτοικοι, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν για πληροφορίες για την Ελλάδα ως τόπο διακοπών. Ήσαν ιδιαίτερα φιλικοί με τα μέλη της Αποστολής τα δε προϊόντα έγιναν ανάρπαστα. Ιδίως το ούζο και οι ελιές. Πέραν όμως της προωθήσεως των Ελληνικών προϊόντων και της διαφημίσεως της Χώρας μας, πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις για ανταλλαγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Προτάθηκε από τον Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά, η πραγματοποίηση εκθέσεως έργων των Σπουδαστών των Εργαστηρίων Τέχνης του Δήμου μας στο Saint-Brieuc, τον Σεπτέμβριο του 2014. Η πρόταση έγινε αμέσως δεκτή και συμφωνήθηκε να οργανωθεί ομάδα εργασίας για την ρύθμιση των λεπτομερειών
Μέλη της Γαλλικής Επιτροπής, στο περιθώριο της επίσημης αποστολής, μας ξενάγησαν σε σχολεία της περιοχής (όπου διαπιστώσαμε τις ομοιότητες και τις διαφορές προς το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα) καθώς και στο ΚΑΠΗ (το οποίο αντέγραψαν από εμάς και το εξέλιξαν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες).
Άφησα τελευταίο το πιο σημαντικό. Τις ανθρώπινες σχέσεις. Από την πρώτη στιγμή που φθάσαμε στο Saint-Brieuc έως και την στιγμή που επιβιβαζόμασταν στο τραίνο της επιστροφής, τα μέλη της Γαλλικής Επιτροπής ήταν δίπλα μας για να μας συνδράμουν, να μας βοηθήσουν και να μας ενημερώσουν. Με υπομονή, ευγένεια και φιλική διάθεση, σαν να γνωριζόμασταν χρόνια (αν και για τους περισσότερους ήταν η πρώτη μας φορά εκεί). Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Ξένιος Ζεύς ήταν Έλληνας. Όμως η φιλοξενία που απολαύσαμε από τους Γάλλους φίλους, ήταν τουλάχιστον εφάμιλη με την παραδοσιακή Ελληνική και μόνο λόγια ευχαριστίας έχω γι΄αυτούς.
Σπύρος Παπασπύρος
Σχης ε.α.
Μέλος Δ.Σ. ΠΑΟΔΑΠ

Σημαίες της Γαλλίας και του  Saint-Brieuc

1

Ένα πιό τα παλαιότερα κτήρια του Saint-Brieuc

2

To Ταχυδρομείο

3

Το Δημοτικό Θέατρο

4

Κτήρια στο ιστορικό κέντρο

5

Εκκλησία στα προάστεια

6

Ο καθεδρικός ναός

9.

Σιδηροδρομικός Σταθμός

15

Κατάστημα στο ιστορικό κέντρο

11

Επίσκεψη σε δημοτικό σχολείο.

12

Κτήριο νηπιαγωγείου

13

Η φιλαρμονική του Δήμου

7

Η φιλαρμονική του Δήμου

8

Το περίπτερο του Δήμου μας

14

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook