Γιάννης Παύλου: “Χαίρομαι να βλέπω τα παιδιά της πόλης μου να αγαπούν το βόλλεϋ”

Με την ευκαιρία της λήξης του πρωταθλήματος βόλλεϋ κορασίδων, ο προπονητής της ομάδας του Πηγάσου-2  Αγίας Παρασκευής κος Γιάννης Παύλου μας παραχώρησε μερικές σκέψεις του μέσα από μια κουβέντα που είχαμε μαζί του.

pegasos-2 copy

“Κατ’ αρχάς θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο στις αθλήτριες της ομάδας μου για δύο λόγους: πρώτον διότι αν και ηλικιακά ανήκαν στην κατηγορία των παγκορασίδων, αγωνίστηκαν με σθένος απέναντι σε αντιπάλους μεγαλύτερης ηλικίας και εμπειρίας και τα κατάφεραν επάξια κατακτώντας τη δεύτερη θέση στον όμιλό τους. Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο θέλω να τις συγχαρώ είναι διότι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και βελτίωναν παιχνίδι με παιχνίδι τις επιδόσεις τους σε σημαντικό βαθμό. Αυτό σημαίνει πως όλες είχαν συνειδητοποιήσει πως αυτό που μετράει περισσότερο είναι η εκμάθηση του σωστού βόλλεϋ.

            Το δέσιμο της ομάδας ήταν κάτι στο οποίο έδωσα μεγάλη βαρύτητα γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε το βόλλεϋ είναι ένα άθλημα ομαδικό όπου όλοι αγωνίζονται για την ομάδα και όχι ο καθένας για τον εαυτό του. Οι νίκες έρχονται όταν η κάθε παίκτρια παίζει για να κερδίσει πρώτα η ομάδα της κι έπειτα η ίδια. Αυτό ξέρετε είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά, διότι τα εντάσσει στη νοοτροπία της ομαδικότητας, της κοινωνικότητας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας. Το βόλλεϋ φτιάχνει χαρακτήρες παιδιών, φτιάχνει συμπεριφορές, αναπτύσσει φιλίες. Όλα αυτά όμως μπορούν να αναπτύσσονται μόνο μέσα στα πλαίσια της σωστής εκμάθησης του αθλήματος. Γιατί σκοπός σ’ αυτές τις ηλικίες δεν είναι τόσο οι νίκες όσο η συνεχής βελτίωση για να μπορούμε αργότερα να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τις νίκες. Σκοπός της συμμετοχής της ομάδας μου στο πρωτάθλημα κορασίδων δεν ήταν οι πρωτιές, δεν ήταν οι νίκες, ήταν οι εμπειρίες που θα αποκόμιζαν από αγώνα σε αγώνα, η συνεχής βελτίωσή τους, ατομική και ομαδική, ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η ομάδα θα συμμετέχει τον Φεβρουάριο στο πρωτάθλημα παγκορασίδων, κι αυτό που περιμένω από τις παίκτριές μου είναι να συνεχίσουν να βελτιώνονται και να δένονται σαν ομάδα. Να βελτιώνεται η κάθε μία σε ατομικό επίπεδο ώστε να βοηθήσει ακόμα αποτελεσματικότερα την ομάδα.

            Αν ο προπονητής που ασχολείται με τις ομάδες υποδομών καταφέρει και κάνει τα παιδιά να αγαπήσουν το βόλλεϋ και έχει την υπομονή και την επιμονή να φτιάξει σιγά-σιγά καλές παίκτριες, τότε έχει πετύχει το στόχο του. Η εκμάθηση της σωστής τεχνικής και από κατάλληλους προπονητές θέλει πολλά χρόνια για να επιτευχθεί. Ένας από τους λόγους που αποφάσισα πριν μερικά χρόνια να ασχοληθώ με ομάδες υποδομών, παρ’ όλο  που γνώριζα εκ των προτέρων ότι θα ήταν πιο επίπονο έργο από το να προπονούσα φτιαγμένες παίκτριες, ήταν ότι το θεωρώ κοινωνικό έργο να φτιάχνω παίκτριες εκ του μηδενός. Πρώτα απ’ όλα είναι πρόκληση για μένα τον ίδιο να έχω την ευκαιρία να ξεχωρίζω τα παιδιά εκείνα που έχουν μέλλον στο βόλλεϋ και κατ’ επέκτασιν να τα μαθαίνω τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν για να γίνουν οι αυριανοί πρωταθλητές της ζωής. Διότι ο τελικός σκοπός μου είναι αυτός πάντα: να μάθουν να βάζουν στόχους από μικρή ηλικία και κάποια από αυτά τα παιδιά να προωθηθούν με την αξία τους από τις ομάδες υποδομών στις ομάδες επαγγελματικού πρωταθλήματος και γιατί όχι, ακόμα και στην εθνική ομάδα. Ο καλός αθλητής, αυτός που έχει μέλλον, οφείλει να δουλέψει σκληρά στο παρόν. Αν ξεκινώντας από τα φυτώρια καλλιεργήσουμε με σωστό τρόπο τον κατάλληλο σπόρο, τότε ο καρπός θα είναι θησαυρός.

            Χαίρομαι να βλέπω τα παιδιά της πόλης μου να αγαπούν το βόλλεϋ. Χαίρομαι να τα βλέπω να χαίρονται όταν νικούν. Χαίρομαι να βλέπω τα παιδιά καθώς και τις οικογένειές τους να είναι δεμένοι μεταξύ τους και να κάνουν παρέες. Χαίρομαι να τα βλέπω να ασχολούνται με ένα ευγενές άθλημα, που τα προφυλάσσει από επικίνδυνους τρόπους διασκέδασης.

            Φέτος, αυτό που προσδοκώ από την ομάδα μου, την ομάδα των παγκορασίδων,  είναι να προκριθούμε στη δεύτερη φάση και στη συνέχεια στο finalfour. Όλες οι παίκτριές μου γνωρίζουν πως οι συνθήκες είναι δύσκολες γιατί ξεκινήσαμε από το μηδέν και με πάρα πολλές δυσκολίες και πάρα πολλά εμπόδια. Όμως, μέσα από τη σωστή, σοβαρή, υπεύθυνη και σκληρή δουλειά θα έρθουν τα θετικά αποτελέσματα.

            Αυτή τη φορά, στο πρωτάθλημα παγκορασίδων θα κατεβάσουμε 3 ομάδες. Οι 2 από αυτές θα απαρτίζονται από παγκορασίδες μικρής ηλικίας. Θα τους δοθεί η ευκαιρία να μάθουν κι αυτές με τη σειρά τους να αγωνίζονται και να παίζουν βόλλεϋ με τον σωστό τρόπο, και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα στελεχώσουν την κανονική αγωνιστική ομάδα των παγκορασίδων, κορασίδων, νεάνιδων και γυναικών. Έτσι, θα υπάρχει πάντα συνέχεια, κι αυτό είναι καλό για όλους, πρώτα για τα παιδιά και την ομάδα, και ύστερα για τον σύλλογο που δεν μένει ποτέ από φυτώριο.

            Αφού συγχαρώ για άλλη μια φορά τις παίκτριές μου για την άριστη πορεία που έδειξαν στο πρωτάθλημα κορασίδων, θέλω να τις ευχηθώ τα καλύτερα στο πρωτάθλημα παγκορασίδων που ξεκινάει σε δυο βδομάδες και να έχουν πάντα ως γνώμονα στη ζωή τους ότι “ο επιμένων νικά”.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook