Στήριξη στις τοπικές δομές. Του Βασίλη Σάρκουλα

Vasilis Sarkoulas.Πριν από 4 περίπου χρόνια, το μόνιμο θέμα συζήτησης μεταξύ των φίλων και γνωστών μου, επικεντρωνόταν στους πολιτικούς χειρισμούς και επιλογές των προγενέστερων ετών που οδήγησαν τη χώρα στο επίπεδο που όλοι βιώναμε τότε και δυστυχώς βιώνουμε και σήμερα. Το συμπέρασμα αυτών των συζητήσεων ήταν μία γενική παραδοχή ότι οι πολιτικοί μας είναι κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς και μία καθολική απαξίωση, δίχως εξαιρέσεις, του πολιτικού μας συστήματος και των πολιτικών. Εννοείται δε, πως από την παραδοχή μας αυτή δεν απουσίαζε η τοπική αυτοδιοίκηση, τη στιγμή μάλιστα, που σε αρκετές περιπτώσεις στη συνείδηση του κόσμου, η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί τη ναυαρχίδα της διαφθοράς.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, των συζητήσεων αυτών, πρότεινα να σηκωθούμε από τον καναπέ μας, να αφήσουμε πίσω την εύκολη κριτική και να βγούμε μπροστά. Είπα χαρακτηριστικά στους φίλους μου: «Είμαστε νέοι άνθρωποι, με φρέσκιες ιδέες. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε εμείς καλύτερα από αυτούς που κατακρίνουμε». Και έτσι, βγήκα μπροστά. Απόφαση εξαιρετικά δύσκολη με επαγγελματικές και προσωπικές θυσίες και κυρίως για γερά νεύρα, καθώς έπρεπε να αντιμετωπίσω και να αντιστρέψω τη γενική δυσπιστία και απαξίωση του κόσμου προς τον πολιτικό κόσμο, η οποία πλέον περιελάμβανε κι εμένα. Έπρεπε να αλλάξω την τακτική που θέλει «τα χλωρά να καίγονται με τα ξερά» και να εμφυσήσω στον κόσμο τη διάθεση και το ενδιαφέρον «να ξεχωρίζει τα χλωρά από τα ξερά».

Ας δούμε, λοιπόν, με μια ματιά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, ως Διοίκηση πλέον του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Πτυχή της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας αποτελεί η οικονομική αποδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης . Όλοι αντιλαμβανόμαστε καθημερινά ότι οι τοπικές αυτοδιοικητικές δομές, οι οποίες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στις ολοένα αυξανόμενες σήμερα ανάγκες για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, όπως λειτουργία βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ΚΑΠΗ, πολιτιστικών και αθλητικών προγραμμάτων, κοινωνικών παντοπωλείων και μαγειρείων, προγραμμάτων για υποστήριξη φτωχών και αστέγων, κ.α., καταβάλλουν υπέρμετρη προσπάθεια για τη διατήρησή τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το ποσοστό μείωσης των κρατικών επιχορηγήσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης φθάνει σήμερα σε 70%, ενώ στη μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί σειρά μέτρων που υπονομεύουν τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως μείωση προσωπικού, κατάργηση ειδικοτήτων στο σύνολό τους (π.χ. δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες), μεταφορά δεκάδων αρμοδιοτήτων από άλλους φορείς χωρίς ταυτόχρονη μεταφορά των απαιτούμενων κονδυλίων και του προσωπικού, κατάργηση ή συγχώνευση νομικών προσώπων και ανάληψη των αρμοδιοτήτων τους από υφιστάμενες δομές, κ.α.

Είναι προφανές ότι πλέον η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατεί σε μεγάλο βαθμό να παράξει έργο και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες. Ωστόσο, είναι πρωταρχική υποχρέωση όλων μας, ιδίως όσων κατέχουν αποφασιστικές θέσεις, να αγωνιστούν για τη διατήρηση των τοπικών δομών, την εξυγίανση και βελτίωσή τους, ακόμη και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν.

Συγκεκριμένα, στον τομέα ευθύνης που μου έχει εμπιστευτεί ο Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και ο οποίος σχετίζεται με τη διοίκηση του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ), αναπτύσσονται ποικίλες δράσεις με αποδέκτες παιδιά αλλά και ενήλικες. Ο Οργανισμός στέκεται αρωγός στο σωματειακό αθλητισμό της πόλης, τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και παρέχει τη δυνατότητα σε όλους μας, μικρούς και μεγάλους, να ξεφύγουμε με οικονομικό και εποικοδομητικό τρόπο από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Επίσης, τα Εργαστήρια Τέχνης ανθούν, φιλοξενώντας 500 περίπου άτομα, ενώ το Δημοτικό Ωδείο εκπαιδεύει 270 περίπου παιδιά, στα οποία παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης αναγνωρισμένων πτυχίων. Η Μικτή Χορωδία του Δήμου μας, αποτελούμενη από εθελοντές, διαθέτει πλήθος διακρίσεων, η θεατρική μας ομάδα δικαίως χαρακτηρίζεται ως μία από τις καλύτερες της Αττικής, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο προσφέρει εξαιρετικές διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων και καθηγητών, ενώ η Φιλαρμονική μας συνοδεύει κάθε εκδήλωση του Δήμου μας.

Όλες αυτές οι δομές όμως, διατηρήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη δύσκολη αυτή περίοδο της κρίσης με πολύ κόπο και ανιδιοτελή προσφορά. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε δίπλα στις ανάγκες του πολίτη και καλούμε δημότες και από άλλους Δήμους να χαρούν τα προγράμματα μας.

Καλή χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και αλληλεγγύη.

Βασίλης Δ. Σάρκουλας

Δημοτικός Σύμβουλος Αγίας Παρασκευής

Πρόεδρος Πολιτιστικού & Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ)

Χειρουργός οδοντίατρος

ΠΗΓΗ: amarysia.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook