Γιορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας με Δήμαρχο και Ιερείς μαζί

orthodoxia2014 copy

Η καθιερωμένη συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με τον Κλήρο της πόλης μας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής. Ένας θεσμός που ξεκίνησε επί αειμνήστου Σταύρου Κώτση και συνεχίζεται έως σήμερα. Μιά συνάντηση μετά την πρωινή Θεία Λειτουργία στον ΙΝ Αγίας Παρασκευής όπου  ο Δήμαρχος κάλεσε σε λιτό και σαρακοστιανό γεύμα τους ιερείς.

orthodoxia2014a copy

Το λόγο πήρε ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Ζορμπάς που ευχήθηκε για την ημέρα και ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν, ιδίως τον Ιεροκήρυκα & Διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Αρχιεπισκόπου, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, που του έκανε την τιμή να παραβρεθεί και να μιλήσει για την σημερινή γιορτή της εκκλησίας μας και τον Αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Μανιάτη. Αναφέρθηκε στο θεσμό της συνάντησης αυτής και πως ξεκίνησε και εξήρε το ρόλο της Εκκλησίας στην σημερινή εποχή.

orthodoxia2014b copy

Ο κ. Μανιάτης δήλωσε το σεβασμό του προς την Εκκλησία και το θεσμό της και αναφέρθηκε στο έργο της και στη στήριξη που προσφέρει στις ευπαθείς ομάδες των πιστών διαχρονικά. Ως Αντιπ/ρχης δήλωσε ότι δεν ξεχωρίζει κανέναν από τους εννέα Δημάρχους της δικαιοδοσίας του, τους στηρίζει όλους το ίδιο και ευχήθηκε για τις αυτοδιοικητικές εκλογές καλή επιτυχία σε όλους τους υποψηφίους και να διεξαχθούν στα πλαίσια της ευπρέπειας και όχι των άκρων.

Ο Πανοσιολογιότατος κ. Παπαθανασίου ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης και αφού ευλόγησε εις το όνομα του Αρχιεπισκόπου έκανε μια ιστορική αναδρομή της σημερινής μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας και αναφέρθηκε στο νόημά της.

orthodoxia2014c copyΑπό τον ιερό κλήρο της Αγίας Παρασκευής ήταν οι π. Σταύρος Γούλας, π. Κωνσταντίνος Σαρρής, π. Νικόλαος Σιάτος και π. Σταύρος Τρικαλιώτης.

orthodoxia2014g copy

********************

Α΄ Κυριακή των Νηστειών – της Ορθοδοξίας

Η αγία αυτή ημέρα είναι ξεχωριστή, διότι παρά το κατανυκτικό κλίμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, εορτάζει λαμπρά η Ορθοδοξία μας, η αληθινή Εκκλησία του Χριστού. Ποιούμε ανάμνηση του κορυφαίου γεγονότος της εκκλησιαστικής μας ιστορίας, της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων, το οποίο επισυνέβη το 843 μ.Χ. στο Βυζάντιο, χάρις στην αποφασιστική συμβολή της βασιλίσσης και μετέπειτα αγίας Θεοδώρας, συζύγου του αυτοκράτορα Θεοφίλου (840 – 843 μ.Χ.).

Αναφερόμαστε στη μεγάλη εικονομαχική έριδα, η οποία συντάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Το 726 μ.Χ. ο αυτοκράτωρ Λέων ο Γ’ ο Ίσαυρος (717 – 741 μ.Χ.) αποφάσισε να επιφέρει στο κράτος ριζικές μεταρρυθμίσεις. Μια από αυτές ήταν η απαγόρευση προσκύνησης των ιερών εικόνων, επειδή, παίρνοντας αφορμή από ορισμένα ακραία φαινόμενα εικονολατρίας, πίστευε πως η χριστιανική πίστη παρέκλινε στην ειδωλολατρία. Στην ουσία όμως εξέφραζε δικές του ανεικονικές απόψεις, οι οποίες ήταν βαθύτατα επηρεασμένες από την ανεικονική ιουδαϊκή και ισλαμική πίστη. Η αναταραχή ήταν αφάνταστη. Η αυτοκρατορία χωρίστηκε σε δύο φοβερά αντιμαχόμενες ομάδες, τους εικονομάχους και τους εικονολάτρες. Οι διώξεις φοβερές. Μεγάλες πατερικές μορφές ανάλαβαν να υπερασπίσουν την ορθόδοξη πίστη. Στα 787 μ.Χ. συγκλήθηκε η Ζ’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία διατύπωσε με ακρίβεια την οφειλόμενη τιμή στις ιερές εικόνες. Σε αυτή επίσης διευκρινίστηκαν και άλλα δυσνόητα σημεία της χριστιανικής πίστεως, έτσι ώστε να έχουμε πλήρη αποκρυστάλλωση του ορθοδόξου δόγματος και να ομιλούμε για θρίαμβο της Ορθοδοξίας μας.

Η εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του! Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια. Η προσκύνηση της ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ.Βασίλειος P . G . 32,149) και «Προσκυνούμεν δε ταις εικόσιν ου τη ύλη προσφέροντες την προσκύνησιν, αλλά δι΄αυτών τοις εν αυταίς εικονιζομένοις» (Ι. Δαμασκ. P . G .94 1356). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας.

Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο θείον.

Βεβαίως η ηρεμία δεν αποκαταστάθηκε, διότι εξακολουθούσαν να βασιλεύουν εικονομάχοι αυτοκράτορες. Στα 843 η ευσεβής αυτοκράτειρα Θεοδώρα, επίτροπος του ανήλικου γιου της Μιχαήλ του Γ΄, έθεσε τέρμα στην εικονομαχική έριδα και συνετέλεσε στο θρίαμβο της Ορθοδοξίας.

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια.

ΠΗΓΗ: saint.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook