Λίγα λόγια για την “άγνωστη ή παρεξηγημένη αδελφοποίηση”

anna alvertouΕίναι αλήθεια πως για αρκετούς συμπολίτες μας η έννοια της αδελφοποίησης είναι τελείως άγνωστη ή παρεξηγημένη. Ποιός είναι ο σκοπός λοιπόν μιας αδελφοποίησης και σε τι ωφελεί;

Η αδελφοποίηση, η συνεργασία με μία άλλη πόλη της Ευρώπης, φέρνει πιο κοντά τις πολιτιστικές ταυτότητες των λαών, συμβάλλει στην κατανόηση των πολιτισμικών διαφορών και καταπολεμά την εσωστρέφεια των τοπικών κοινωνιών διευρύνοντας τους ορίζοντες σκέψης.  Επίσης, προάγεται ο σεβασμός προς τους άλλους πολιτισμούς και τίθεται στο περιθώριο ο ρατσισμός και η ξενοφοβία.  Οι αδελφοποιήσεις συντελούν στο ξεπέρασμα της δυσπιστίας, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων μεταξύ λαών και καλλιεργούν την αίσθηση της κοινότητας μεταξύ όλων των μελών των τοπικών αδελφοποιημένων κοινωνιών.

Οι αδελφοποιήσεις μπορεί να πει κανείς πως λειτουργούν ως ένα εργαλείο μάθησης για άλλα μέρη του πλανήτη μας. Έχουν συμβολική αξία διότι λειτουργούν ως το κυριότερο μέσο για την καλλιέργεια της αλληλεγγύης μεταξύ λαών. Θέτουν περισσότερο τα θεμέλια της Ευρώπης των Λαών και των Πολιτών, παρά της Ευρώπης των Εθνών.  Εξάλλου, όπως είπε και ο Jean Monnet, ένας από τους πατέρες-θεμελιωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσπαθώντας να αποτυπώσει την ουσία του ευρωπαϊκού ιδεώδους, “δεν δημιουργούμε συμμαχίες μεταξύ κρατών, αλλά μια ένωση μεταξύ λαών”.  Το αίσθημα αλληλεγγύης εκφράζεται μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων σε τοπικό επίπεδο με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη.  Μ’ αυτό τον τρόπο οι αδελφοποιημένες κοινωνίες οικοδομούν την Ευρώπη και συνειδητοποιούν ότι οι ομοιότητες που τις ενώνουν είναι ισχυρότερες από τις διαφορές που τις χωρίζουν.  Μετατρέπουν επίσης τις αδελφοποιήσεις σε μοχλό δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης που προϋποθέτει πάντα τον σεβασμό στον πολιτισμό και στην ιστορία κάθε χώρας.  Άλλωστε, στον σημερινό κόσμο όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλον, η συνεργασία, η δημιουργία φιλικών δεσμών συμβάλλουν στην επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας μεταξύ λαών.  Όταν διαφορετικοί πολιτισμοί μπορούν και συνεργάζονται και αλληλοκατανοούνται, ισχυροποιούν τις σχέσεις τους και μεταβάλλουν την πολυμορφία τους σε παράγοντα ισχύος.

logoΗ ενεργός συμμετοχή των κατοίκων των αδελφοποιημένων πόλεων είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και συμβάλλει στη συνέχεια, στη μακροβιότητα της σχέσης.  Αυτό σημαίνει πως η εθελοντική συμμετοχή των πολιτών με τις τοπικές αρχές είναι η κινητήριος δύναμη συνεργασιών και εξασφαλίζει πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα.  Οι αδελφοποιήσεις ενθαρρύνουν την ανταλλαγή σκέψεων, ιδεών και εμπειριών ώστε να βρίσκονται λύσεις για τοπικά προβλήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Τέλος, παρέχουν τη δυνατότητα της ανάπτυξης μιας φιλικής σχέσης με άλλους λαούς και τη γνωριμία μ’ έναν άλλο τρόπο ζωής.  Είναι αξιοσημείωτο ότι σε πόλεις αδελφοποιημένες παρατηρείται αύξηση του αριθμού των τουριστών στη χώρα τους.  Για την Ελλάδα, αυτό αποτελεί μια σημαντική και κρίσιμη παράμετρο για την οικονομική της ανάπτυξη.  Γι’ αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση  και οι τοπικές κοινωνίες οφείλουν να διαφημίσουν την πόλη τους και κατ’ επέκτασιν τη χώρα τους.  Με τι τρόπο;  Μέσα από αθλητικές ή καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ανταλλαγές μεταξύ μαθητών σχολείων, συναντήσεις οικονομικών και κοινωνικών φορέων, ημερίδες και συνέδρια με θέματα όπως το περιβάλλον, η ποιότητα ζωής, η ανεργία, η ασφάλεια, η παραβατικότητα, η παιδεία, η περιθωριοποίηση που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι κίνδυνοι από τις νέες τεχνολογίες, τα ναρκωτικά και πολλά άλλα.  Έτσι, οι συμμετέχοντες σε μια Αδελφοποίηση πρώτα μαθαίνουν ο ένας τον άλλον και ύστερα δημιουργούν μια νέα κοινότητα που ανοίγει τους ορίζοντές της πέρα από τα γεωγραφικά και πολιτισμικά σύνορα. 

Κλείνοντας, θα τονίσω πως η μεγαλύτερη αξία στη ζωή βρίσκεται στις ανθρώπινες σχέσεις, στις σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, γιατί αυτό είναι πολιτισμός.  Δεν μας χωρίζουν οι πολιτικές ιδεολογίες, η γλώσσα, η ιστορία, ο πολιτισμός, οι αποστάσεις.  Μας ενώνουν η θέληση για επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας, φιλίας και όχι μοναχικότητας και απομόνωσης.  Γι’ αυτό, οφείλουμε όλοι οι πολίτες αυτού του τόπου να συνεργαστούμε για να πρεσβεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τον πολιτισμό μας ακόμα και πέρα από τα σύνορά μας.

 

Άννα Αλβέρτου

Πρόεδρος της Επιτροπής Αδελφοποίησης του Δήμου Αγίας Παρασκευής Αττικής

alvertouanna@hotmail.gr

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook