Η ιστορία βλάπτει σοβαρά τα παιδιά μας; Της Λένας Μαρκή

Κάποιοι Αγιοπαρασκευιώτες γονείς έντυσαν τα παιδιά τους έτσι …..

Εικόνα1211

Και έτσι ….

IMG_0636-copy - Αντιγραφή copy

και τα έβαλαν να παρελάσουν κιόλας …και μάλιστα καμάρωναν ….

Χειροκρότησαν κι αυτά ….

IMG_0572

Καταδικάζονται   «Εις Θάνατον» (;)

****************************************

Παράλογοι που είναι οι καιροί!

Από τη μια κάνουμε παρελάσεις με τσολιάδες και ελληνίδες, στήνουμε θεατρικά στα σχολειά με Κολοκοτρώνηδες και Μπουμπουλίνες, βγάζουμε περισπούδαστους λόγους για ένα Έθνος που αγωνίστηκε ψυχή τε και σώματι για μια ελεύθερη πατρίδα και από την άλλη …. προσπαθούμε να τα γκρεμίσουμε όλα στο βωμό της μικροπολιτικής!

Σε μια εποχή που κάποιοι πολιτικοί μας ονομάζουν «συνωστισμό» το άγριο σφάξιμο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που η ιστορία στα σχολικά βιβλία έγινε περίληψη της περίληψης, που οι τηλεοράσεις έχουν γεμίσει με «παιδικούς» ήρωες με κάθε λογής οπλισμό,  οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί για να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των παιδιών μας βλέπουν εχθρούς και φαντάσματα σ’ αυτή την ίδια την ιστορία. Φοβούνται τα όπλα που μας έφεραν την ελευθερία, φοβούνται τις ενδυμασίες που δεν άφηναν τίποτα γυμνό, φοβούνται τα παράσημα που αντικατοπτρίζουν πράξεις τιμής και ανδρείας!

Ή μήπως δεν είναι αυτός ο λόγος που αντιδρούν τόσο βιαστικά και έντονα;

Θα ήθελα να γνωρίζω κατά πόσο ζητήθηκε η γνώμη των γονιών και από πόσα άτομα ψηφίστηκε το 3ο ψήφισμα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων. Επίσης, θα ήθελα να γνωρίζω με ποια ιδιότητα (ιστορικού; ψυχολόγου;) έκριναν οι συγκεκριμένοι ως «απαράδεκτη και ανησυχητική» μια πολιτιστική εκδήλωση και αν είχαν πλήρη ενημέρωση πριν αποφασίσουν.

Μου προκαλεί επίσης απορία η προσπάθεια του ψηφίσματος να κατευθύνει το εκπαιδευτικό δυναμικό. Είναι σαν να κουνάει το δάκτυλο φοβερίζοντας ανθρώπους που έχουν εκπαιδευτεί να αξιολογούν καταστάσεις και να διδάσκουν την ιστορία στα παιδιά μας. Τι καλύτερο από το να συνοδεύσει τα παιδιά ο δάσκαλός τους και να τους παρουσιάσει ζωντανά όλα όσα τους περιγράφει στο μάθημα;

Πόσοι από εμάς δεν επισκεφθήκαμε με τα παιδιά μας ιστορικά μουσεία ανά την Ελλάδα χωρίς τη βοήθεια ξεναγού; Πιστεύω οι περισσότεροι. Έβλαψε αυτό τα παιδιά μας; Κατά την ταπεινή μου άποψη και την εμπειρία από συγγενείς, γνωστούς και φίλους, Όχι!

Από όλα αυτά μου δημιουργείται η εντύπωση ότι το σκεπτικό του ψηφίσματος ήταν επηρεασμένο από καταστάσεις και προσωπικές εκτιμήσεις. (Κάτι που συναντώ σε πολλές περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα και που δείχνει προς την εκλογική διαδικασία του Μαΐου). Ίσως ορισμένοι, μπλεγμένοι στα δίχτυα της προσωπικής εμπάθειας και αντιπάθειας, τρόμαξαν γιατί μια πρωτότυπη ιδέα, μια σημαντική πρόταση που τιμά την πόλη μας και που θα της δώσει τα εύσημα, δεν προήρθε από αυτούς αλλά από κάποιον «ανταγωνιστή των εκλογών»!

Δυστυχώς με τις κινήσεις τους μας οδηγούν να σκεφτούμε  ότι παντού στον πλανήτη υπάρχουν μικροί «Henry  Kissinger» που αποζητούν να πλήξουν τις ρίζες του λαού μας και να δημιουργήσουν παιδιά έρμαια στο κάθε φύσημα του αέρα.

Στην σημερινή δύσκολη εποχή χρειαζόμαστε «ανοικτά μυαλά» χωρίς όμως να αποξενωνόμαστε από τις ιστορικές μας ρίζες. Θυμάμαι, σε όλη την μέχρι τώρα ζωή μου να ακούω για την μεγάλη ελληνική ιστορία και να διδάσκομαι για αυτήν και από αυτήν. Το ίδιο θέλω και για το παιδί μου και για όλα τα παιδιά. Δεν είμαστε εμείς που θα σβήσουμε έτσι απλά τους αγώνες, τις θυσίες και τους ήρωες κάθε εποχής.

Γι’ αυτό, θα ήθελα να καλέσω το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων να ξαναδεί ψυχραιμότερα το όλο ζήτημα, να θυμηθεί ότι αντιπροσωπεύει όλους τους γονείς της πόλης μας και όχι μια μερίδα αυτών και να αναζητήσει την άποψή τους. Ως γονιός, θεωρώ άτοπο να πιστεύει το ΔΣ ότι θα κάνουν κακό στα παιδιά εικόνες που έτσι κι αλλιώς τις έχουν δει μέσα σε σχολικά βιβλία!

***************************************

Ακολουθούν εικόνες από τα βιβλία Ιστορίας του Δημοτικού

 

ΙΣΤΟΡΙΑ Δ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Κεφ32-πολεμικη σκηνη απο την εκστρατεια στην ινδια του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Κεφ32-πολεμικη σκηνη απο την εκστρατεια στην ινδια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

ΙΣΤΟΡΙΑ Ε΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

ΚεφΣΤ- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204 μ.Χ.)
ΚεφΣΤ- Η άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους (1204 μ.Χ.)

ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ενότ. Γ-κεφ.4-Αλέξανδρος Ησαίας, ζωγραφική απεικόνιση της μάχης της Αλαμάνας, Αθήνα,
Ενότ. Γ-κεφ.4-Αλέξανδρος Ησαίας, ζωγραφική απεικόνιση της μάχης της Αλαμάνας, Αθήνα,
Ενοτ.Γ-κεφ.12-Η Έξοδος του Μεσολογγίου
Ενοτ.Γ-κεφ.12-Η Έξοδος του Μεσολογγίου
Ενοτ.Ε-κεφ.5-Η Σμύρνη καίγεται
Ενοτ.Ε-κεφ.5-Η Σμύρνη καίγεται
Ενοτ. Ε-κεφ.7-Ελαιογραφία του Αλέξ. Αλεξανδράκη με τον τίτλο «Κατάληψη εχθρικών θέσεων»,
Ενοτ. Ε-κεφ.7-Ελαιογραφία του Αλέξ. Αλεξανδράκη με τον τίτλο «Κατάληψη εχθρικών θέσεων»,

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook