Από την Αγία Παρασκευή στο Μουντιάλ της Βραζιλίας

 Συνέντευξη στη Δήμητρα Μπουρνάζου

Πέντε μαθητές και πέντε μαθήτριες της “Ελληνογαλλικής Σχολής Ευγένιος Ντελακρουά” (Lycée Franco-hellénique Eugène Delacroix), θα αποτελέσουν τη μοναδική συμμετοχή ομάδας τζούνιορ από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του Μουντιάλ της Βραζιλίας τον Ιούνιο του 2014.

Καθώς η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά είναι το επίσημο σχολείο της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, η συμμετοχή αυτή εντάσσεται στο πρωτάθλημα που διοργανώνεται στην πόλη Μπραζίλια, από 8 έως 15 Ιουνίου, για ομάδες μέλη του δικτύου της γαλλικής εκπαίδευσης (AEFE) σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνει 488 σχολεία.

Από αυτά, επελέγησαν 2 από τη Βραζιλία και 10 εκτός Βραζιλίας από τον υπόλοιπο κόσμο, ένα εκ των οποίων είναι η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά, με έδρα την Αθήνα στην Αγία Παρασκευή.

lfh-brazil

O Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, καθηγητής γυμναστικής στη Σχολή και υπεύθυνος για την αποστολή του σχολείου, μιλάει στο metrogreece.gr για αυτή τη συμμετοχή:

Πώς επιλέχθηκε η Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά για να πάρει μέρος στη διοργάνωση;
Η Ελληνογαλλική σχολή Ευγένιος Ντελακρουά είναι μέλος ενός διεθνούς γαλλικού δικτύου το οποίο απαρτίζεται από 488 σχολεία σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτά τα σχολεία υπεύθυνη είναι η AEFE, ο εθνικός οργανισμός της Γαλλίας που είναι υπεύθυνος για την γαλλική εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο εκτός Γαλλίας. Κάθε τέσσερα χρόνια, τώρα είναι η δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν στο Γιοχάνεσμπουργκ, η AEFE διοργανώνει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου για παιδιά που ανήκουν σε αυτό το δίκτυο, παιδιά γαλλικών σχολείων δηλαδή, κατόπιν αιτήσεως και επιλογής. Εμείς καταθέσαμε φάκελο τέλη Νοεμβρίου και είχαμε τη χαρά να επιλεγούμε.

Η επιλογή, λοιπόν, του σχολείου μας έγινε βάσει φακέλου. Από τη στιγμή που μαε επέλεξαν, βγήκε μια ανακοίνωση στα παιδιά τα οποία αφορούσε την ηλικία τους, δηλαδή 12 και 13 ετών, αντίστοιχα για το ελληνικό τμήμα η πρώτη γυμνασίου και για το γαλλικό η 6ème και η 5ème, για το ποιοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλος της ομάδας. Η ομάδα μας είναι, πλέον, μεικτή, πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια, έξι παιδάκια από το γαλλικό τμήμα και τέσσερα από το ελληνικό.

Πώς έγινε η επιλογή των παιδιών;
Αρχικά υπήρξε μια γνωμοδότηση (*μοριοδότηση, έδωσαν βαθμούς με άριστα το 4 και το 3) από όλους τους γυμναστές για τα παιδιά που έχουν σε σχέση με το ποδόσφαιρο, σε σχέση με τη γενικότερη συμπεριφορά τους και το πώς στέκονται μέσα στην ομάδα και στο σύνολο της τάξης. Υπήρξε, επίσης, μια γνωμοδότηση από τους υπεύθυνους καθηγητές της κάθε τάξης. Αφού έγινε αυτή η διαδικασία, μετά, ενώπιον επιτροπής, παρουσίασαν μία εργασία που αφορούσε τη γεωγραφία και την ιστορία της Βραζιλίας και στη συνέχεια είχαν ένα 3λεπτο τη φορά για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και γιατί θέλουν να πάνε σε αυτό τον αγώνα, καθώς και το τι είναι για αυτά η Ολυμπιακή Ιδέα και τι εκφράζει ο Ολυμπισμός για τον καθένα ξεχωριστά. Ήταν 35 παιδιά που δήλωσαν υποψηφιότητα και επιλέχθηκαν τα 10 βάσει βαθμολογίας.

Ποιο κριτήριο ήταν για εσάς το σημαντικότερο για την επιλογή των παιδιών;
Υπήρχε έτσι κι αλλιώς διαφορά στη βαθμολόγηση των παιδιών. Η τεχνική στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, ήταν με άριστα το 4. Η συμμετοχή και η συμπεριφορά στην ομάδα είχε επίσης 4 βαθμούς. Με άριστα το 4 ήταν η γενικότερη συμπεριφορά στην τάξη τους. Από κει και πέρα ήταν 3 για την παρουσίαση με PowerPoint για την γεωγραφία και ιστορία της Βραζιλίας, 3 για την έννοια του Ολυμπισμού και 2 για τη παρουσίαση του εαυτού τους.
Θεωρώ, πάντως, ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε, επειδή ήμουν και στην επιτροπή της επιλογής, το πώς παρουσίασε το κάθε παιδί τον εαυτό του και τις ιδέες και τις αξίες του Ολυμπισμού.

Γνωρίζω ότι έγιναν κάποιες εκδηλώσεις με καλεσμένους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες. Ήταν στο πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης;
Μέσα στο όλο πρόγραμμα και στο φάκελο που μας έστειλε η AEFE για να συμπληρώσουμε, ένα από τα ζητούμενα, εκτός από τα πληροφοριακά στοιχεία, ήταν ότι ήμασταν «υποχρεωμένοι» να παρουσιάσουμε ένα project, το οποίο έχουμε κάνει μαζί με τα παιδιά μας, σε κάποιους θεματικούς άξονες. Οι θεματικοί άξονες ήταν ο Ρατσισμός και η Αναπηρία, με κεντρικό πυρήνα τον αθλητισμό. Εμείς, με τον Γάλλο συνάδελφο France Collard, διαλέξαμε το δεύτερο, γιατί ήδη από πέρυσι είχαμε ξεκινήσει και δουλεύαμε ένα πρόγραμμα όλο το σχολείο, το «ANAMESA», το οποίο παρουσιάστηκε στο κέντρο της Αθήνας και φέτος θα πάει Βουδαπέστη, σε συνεργασία με άλλα γαλλικά σχολεία.

Πάνω στη θεματική αυτή, λοιπόν, είχαμε διάφορες εκδηλώσεις. Αρχικά είχε έρθει στο σχολείο η πρωταθλήτρια ξιφασκίας και Ολυμπιονίκης, Βάσω Βουγιούκα, η οποία μίλησε στα παιδιά για τον αθλητισμό, γενικότερα, και τις αξίες του αθλητισμού. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε ένα ίδρυμα με “παιδιά” άνω των 18 ετών, τα οποία είναι χωρίς οικογένεια ή από οικογένεια που δυσκολεύεται οικονομικά να τα συντηρήσει, και τους προσφέρει ένα δρόμο ζωής ανάλογα με τις ικανότητες που έχει το καθένα (ζαχαροπλαστική, χειροτεχνία κα). Υπήρξε κάποια στιγμή η επίσκεψη της οργάνωσης «Πόρτα Ανοιχτή» εδώ στο σχολείο, με παιδιά με πιο βαριές μορφές αναπηρίας, περισσότερο νοητικής στέρησης, τα οποία, βέβαια, ήρθαν εδώ σε χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα, όπου τους τραγούδησαν και οι μαθητές του σχολείου. Η τελευταία εκδήλωση που έγινε ήταν με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, όπου ήρθαν κάποιοι εκπρόσωποι και αθλητές ξιφασκίας και κάνανε μία επίδειξη, μίλησαν με τα παιδιά και απάντησαν σε πολλές απορίες τους. Είναι, βέβαια, γεγονός ότι και οι συνάδελφοι αλλά και τα παιδιά που παρακολούθησαν την εκδήλωση, είχαν μείνει πραγματικά άφωνοι. Τώρα, υπάρχουν και άλλα που θα κάνουμε στο μέλλον, καθώς “τρέχει” κανονικά το πρόγραμμα.

Πώς βιώνουν τα παιδιά αυτή την εμπειρία; Αντιλαμβάνονται τι είναι αυτό που πρόκειται να κάνουν;
Απόλυτα νομίζω πως δεν το έχουν αντιληφθεί. Το ότι έλαβαν μέρος, βέβαια, στη διαδικασία της επιλογής, θεωρώ ότι τα έκανε να καταλάβουν κάποια πράγματα.
Την επόμενη μέρα, που βγάλαμε τα αποτελέσματα, το γεγονός ότι υπήρξαν παιδιά που κλάψανε από χαρά, νομίζω ότι αντιληφθήκανε αρκετά του τι πρόκειται να ακολουθήσει. Τώρα σιγά σιγά που έχουμε μπει στη διαδικασία της προπόνησης και της γνωριμίας της ομάδας, γιατί είναι από δύο διαφορετικά τμήματα (ελληνικό και γαλλικό) και διαφορετικές τάξεις και αυτό είναι πολύ καλό γιατί τα παιδιά αρχίζουν να δημιουργούν καινούριες φιλίες και να ‘ακουμπάει’ το ένα τμήμα πάνω στο άλλο.
Θεωρώ ότι η εμπειρία που θα αποκομίσουν μόνο και μόνο από το ταξίδι, αλλά και από τη συμμετοχή, θα είναι εμπειρία ζωής. Όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς.

Επειδή ακριβώς μιλάμε για παιδιά μικρής ηλικίας, με ποιο τρόπο εσείς και ο Γάλλος συνάδελφος προσπαθείτε να διαχειριστείτε την ψυχολογία τους;
Όλη αυτή τη διαδικασία νομίζω πως θα καταφέρουμε να την περάσουμε με το θέμα της ομαδικότητας. Γι’ αυτό υπήρξε και αυτός ο βαθμός από τους υπεύθυνους καθηγητές και τους γυμναστές κατά τη διαδικασία της επιλογής για το πώς συμπεριφέρεται το κάθε παιδί στην ομάδα. Νομίζω ότι μέσα στο πνεύμα της ομάδας δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
Όσον αφορά την εμπιστοσύνη των παιδιών προς εμάς και τη δική μας, αντίστοιχα, στα παιδιά, νομίζω αυτό θα χτιστεί σιγά σιγά μέχρι να φύγουμε. Το ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν, βέβαια, αφού είναι μαθητές μας, θα βοηθήσει αρκετά την όλη διαδικασία.

Έχει δημιουργηθεί, γενικότερα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Μουντιάλ, ένα θέμα για το κατά πόσο η Βραζιλία είναι μια ασφαλής χώρα. Εσείς αντιμετωπίσατε προβλήματα με τους γονείς των παιδιών;
Στην αρχή οι γονείς είχαν πολλές απορίες, και πριν γίνει η επιλογή αλλά και μετά, για το πόσο ασφαλές θα είναι αυτό το ταξίδι, για τη διαμονή, τους εμβολιασμούς κτλ. Εμείς θα πάμε στην Μπραζίλια, την πρωτεύουσα της Βραζιλίας, μια απόλυτα ασφαλής πόλη από όσα έχουμε δει. Θα είμαστε πάντοτε, βέβαια, υπό την προστασία της AEFE.

Για να κλείσουμε, ποια είναι τα δικά σας συναισθήματα;
Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που μου αρέσει να βουτάω στα βαθιά. Όταν ήρθε, δηλαδή, το χαρτί για τη διοργάνωση της AEFE, απάντησα καταφατικά χωρίς να το σκεφτώ. Ίσως και επειδή προέρχομαι από αθλητικό χώρο, έχω ασχοληθεί χρόνια με τον πρωταθλητισμό, και πάντοτε σου αρέσει να θέτεις στόχους και να τους πετυχαίνεις. Ίσως να είναι και αυτός ο λόγος που ήθελα να ασχοληθούμε και με αυτό. Όταν επιλεγήκαμε, βέβαια, το συναίσθημα ήταν απερίγραπτο. Τώρα ελπίζουμε να γυρίσουμε και με την Κούπα!

Από το metrogreece.gr, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

ΠΗΓΗ: http://www.metrogreece.gr/ArticleDetails/tabid/82/ArticleID/409597/Default.aspx

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook