Δήμαρχοι δέσμιοι του πολιτικού παιχνιδιού;

Της Λένας Μαρκή

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΛΕΤΣΟΣ (επανεκλεγείς Δήμαρχος Στυλίδας): «… αναγκάστηκα να συμβιβαστώ φοβούμενος το πολιτικό κόστος»

ΗΛΙΑΣ ΨΙΝΑΚΗΣ (νέος Δήμαρχος Μαραθώνα): «Πρώτον, δεν έχω κανένα πολιτικό κόστος γιατί δεν θέλω να γίνω ούτε Βουλευτής, ούτε Υπουργός, ούτε Πρωθυπουργός, ούτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να με έχει το σύστημα «σήκω σήκω – κάτσε κάτσε».

Δηλώσεις δύο Δημάρχων στις πρόσφατες ορκωμοσίες τους που μας βάζουν σε σκέψεις και γεννούν ερωτήματα.

Πόσο ελεύθερος είναι ένας Δήμαρχος μέσα στο πολιτικό παιχνίδι;

Ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις και πιστεύει ότι θα τα καταφέρει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Ονειρεύεται ότι θα δημιουργήσει μια ιδανική πόλη. Υπόσχεται ότι θα δώσει τις λύσεις που οι άλλοι δεν μπόρεσαν.

φόβος, δέσμιοςΚαι έρχεται η στιγμή που το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα και η «καρέκλα» είναι δική του. Με το πέρασμα όμως του χρόνου, μπαίνει βαθιά στο ρόλο του και συνειδητοποιεί ότι η τροχοπέδη εξακολουθεί να δουλεύει και γι’ αυτόν!

Τα κονδύλια κόβονται από την κεντρική εξουσία, το προσωπικό μειώνεται εξαιτίας της κυβερνητικής μνημονιακής γραμμής, οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση δημοτικών δραστηριοτήτων γίνονται αφόρητα δεσμευτικές κλπ, κλπ, κλπ. Ο όποιος Δήμαρχος ανακαλύπτει ότι βρίσκεται με τα χέρια σφιχτά δεμένα. Θα μπορέσει τότε να αντιδράσει; Από τη μια, αν προεκλογικά έχει στηριχθεί από κομματική πλευρά, και δη την κυβερνώσα, η υποχρέωση δεν θα του επιτρέπει να φτάσει στα άκρα, θα αναγκαστεί να κρατήσει τα προσχήματα. Από την άλλη αν είναι ανεξάρτητος και προσβλέπει σε συνέχιση της πολιτικής του καριέρας, δεν θα θελήσει να «κακοχαρακτηριστεί».

Πέραν όμως των δεσμεύσεων της κεντρικής εξουσίας, είναι και οι υποχρεώσεις που γεννιούνται τοπικά κατά την προεκλογική περίοδο. Ξέρετε…  ένα σπρώξιμο από δω, μια κουβέντα από κει, βοήθεια όχι φυσικά ανιδιοτελή, αλλά που ζητά αντίτιμο. Βέβαια θα μου πείτε, είναι κι αυτοί που ξεχνάνε αμέσως μόλις αγγίξουν την εξουσία, θα σας πω όμως, πως είναι κι αυτοί που τρέχουν αμέσως, από την πρώτη κιόλας μέρα, να δηλώσουν υποταγή!!!

Αποτέλεσμα να χάσουν το παιχνίδι «από χέρι»! Γιατί όπως λέει κι ένας φίλος … «άμα μπεις στο μαντρί, δύσκολα βγαίνεις….»

Ποια επιλογή μας  απομένει λοιπόν; Ένας Δήμαρχος χωρίς κομματικό καπέλο και χωρίς επιθυμία για επανεκλογή ή συμμετοχή σε πολιτικά αξιώματα, ώστε να μπορεί να «τα δώσει όλα» για ένα και μόνο σκοπό –το καλό της πόλης- μην υπολογίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος. Ένας Δήμαρχος που θα έχει στηριχτεί στις πραγματικές δυνάμεις του και στους συνεργάτες του.

Το θέμα είναι όμως, πόσοι τέτοιοι Δήμαρχοι υπάρχουν;

Ο ίδιος ο κ. Γκλέτσος δήλωσε -στη συνέχεια των παραπάνω λόγων του- ότι αυτή την 5ετία θα την φχαριστηθεί, μιας και δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος. Ο δε κ. Ψινάκης, μην έχοντας μελλοντικές πολιτικές φιλοδοξίες θα έχει ελευθερία κινήσεων (!). Φυσικά μένει να διαπιστώσουμε κατά πόσο αυτοί οι δύο θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν τα όσα διακηρύττουν. Αν πετύχουν ίσως θα πρέπει να αποτελέσουν παραδείγματα ιδανικών Δημάρχων και στο μέλλον οι ψηφοφόροι να επιλέγουν Δημάρχους για μια 5ετία και μόνο, ακομμάτιστους και άτομα εκτός των πολιτικών κύκλων.

Μέχρι σήμερα όμως η πραγματικότητα αναδεικνύει νικητή το ίδιο το πολιτικό παιχνίδι! 

Μια φίλη μου είπε κάποτε πως οι πολιτικοί είναι οι πιο ανασφαλείς άνθρωποι! Μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο και μερικά χρόνια παρατήρησής των, τείνω να συμφωνήσω μαζί της.

Ακόμα και ο ποιο δυναμικός και σίγουρος για τον εαυτό του πολιτικός, επηρεάζεται βαθιά από την άποψη των άλλων για το άτομό του και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψην του την όποια κριτική, ιδίως αυτή που ξεδιπλώνεται δημόσια. Σε πολλές των περιπτώσεων βρίσκεται με «δεμένα τα χέρια» και αντιδρά πιο ήπια απ’ ότι θα επιθυμούσε. Από κει και πέρα η πορεία είναι προκαθορισμένη όσον αφορά τις πολιτικές κινήσεις που οδηγούν στην έξοδο από το πρόβλημα.

Υφίσταται άραγε ένας φαύλος κύκλος μεταξύ Δημάρχων-Τοπικής Αυτοδιοίκησης-κεντρικής εξουσίας-τοπικών υποχρεώσεων, που δημιουργεί μια ουτοπική ελευθερία; Και πόσο ασφυκτικά στενός μπορεί να γίνει αυτός ο κύκλος για τον κάθε Δήμαρχο;

Θεωρώ ότι 5 χρόνια είναι αρκετά για να βγάλουμε ένα σαφές συμπέρασμα…

 

lena1

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων