Το πολύ το «Κύριε ελέησον»…του Σπύρου Παπασπύρου

Papaspiros Sp.2

Το λογικό είναι, όταν αναλαμβάνει μια νέα Δημοτική Αρχή, να αφήνεις μια «περίοδο χάριτος» πριν  ασκήσεις οποιαδήποτε κριτική. Είναι λογικό όμως, όταν η νέα Δημοτική Αρχή ξεκινήσει και αυτή λογικά, σεμνά και ταπεινά, χωρίς να δείχνει τάσεις αλαζονείας, αντιδημοκρατικότητος και εμπάθειας. Και όταν δεν μας «τρελλαίνει»  με συνεχείς ανακοινώσεις για «ψύλλου πήδημα» είτε επιδεικνύοντας έργο που δεν είναι δικό της είτε για να καλύψει τις διαφαινόμενες αδυναμίες της.

Τα «όργανα» άρχισαν λίγες ημέρες προ της αναλήψεως των καθηκόντων της νέας Διοικήσεως του Δήμου μας. Όταν εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση οι Πρόεδροι και οι Αντιπρόεδροι των 2 μεγαλυτέρων Νομικών Προσώπων του Δήμου, των ΠΑΙΣΔΑΠ και του ΠΑΟΔΑΠ.

Του  πρώτου γιατί ανετράπη η πολιτική των επανεγγραφών των νηπίων μετά από  τουλάχιστον 8 χρόνια, με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχική υγεία των παιδιών όσο και στον οικογενειακό προγραμματισμό πολλών οικογενειών. Ανετράπη μάλιστα και με την ψήφο και δύο μελών του Δ.Σ. που είχαν ορισθεί από την δική μας Παράταξη και οι οποίοι έως πέρυσι συμφωνούσαν με την πολιτική που φέτος καταψήφισαν. Το γιατί το έκαναν, ίσως το μάθουμε σε λίγο καιρό. Να σημειωθεί ότι η έντονη αντίδραση των θιγομένων γονέων, απεκρύβη από  Μέσα της πόλεως που κατ΄ευφημισμόν αποκαλούνται ενημερωτικά. Και φυσικά, κανείς δεν επεσήμανε το πλέον σημαντικό: Ότι ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων στο Δ.Σ., τάχθηκε ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΩΣ του καθεστώτος που ίσχυε. Την θέση του Συλλόγου Γονέων, η Παράταξη του νέου Δημάρχου δεν έλαβε καθόλου υπ΄όψιν της, αν και  ως αντιπολίτευση δήθεν εκόπτετο για το γονικό (και όχι γονεϊκό, όπως κακώς γράφεται και λέγεται) κίνημα. Οποία συμφωνία λόγων και έργων με το καλημέρα σας… Κάπου δε διάβασα και την άποψη, ότι με τη νέα πολιτική δεν αλλάζει η προηγούμενη. Αφού δεν αλλάζει, γιατί την ανέτρεψαν;

Του δευτέρου, γιατί ο Πρόεδρος που σε λίγο θα ορισθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαμιχαήλ, επιδεικνύοντας ευθυνοφοβία και ατολμία, πίεζε τον Πρόεδρο της απερχομένης Διοικήσεως κ. Σάρκουλα να λάβει πολιτικές ουσιαστικές αποφάσεις για το επόμενο έτος. Και αυτό, γιατί πώς θα δικαιολογηθεί αυτός και οι παράταξή του, αν εισηγηθεί και λάβει αποφάσεις που ως αντιπολίτευση κατήγγειλαν; Προφανώς ήθελαν, με πονηρό τρόπο, να καλυφθούν λέγοντας: «Αυτοί έλαβαν τις αποφάσεις, εμείς τί να κάνουμε;». Πέραν αυτού, το πιο σημαντικό  και επικίνδυνο είναι ότι, όπως οι ίδιοι παρεδέχθησαν δημοσίως, δεν έχουν ακόμη σκεφθεί ούτε ποιά προγράμματα θα πραγματοποιήσουν, ούτε με ποιό τρόπο, ούτε τί τιμολογιακή πολιτική θα ακολουθήσουν. Παρ΄ότι τους ενημερώσαμε πάμπολλες φορές, αρχής γενομένης  σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές,  για τα θέματα του οργανισμού, μοιάζουν «ζαλισμένοι» και ανέτοιμοι. Αν ήσαν έτοιμοι, αμέσως μετά τις δημαιρεσίες, θα συγκαλούσαν έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ορισμό νέων Διοικητικών Συμβουλίων και δεν θα άφηναν μια εβδομάδα, τουλάχιστον, να παρέλθει άπρακτη. Για όσους γνωρίζουν, ακόμη και μία εβδομάδα σωρεύει αρκετά προβλήματα στην λειτουργία των Νομικών Προσώπων.

Ένα άλλο γεγονός που προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι ο τρόπος χειρισμού και συμπεριφοράς προς   Αθλητικούς Συλλόγους της Πόλεως. Εδώ να ξεκαθαρίσω κάτι. Ουδέποτε είχα κάποια σχέση, φιλική ή εχθρική ή επαγγελματική, με τους Αθλητικούς Συλλόγους. Οι Σύλλογοι αυτοί, όπως και οι Πολιτιστικοί, προσφέρουν ένα σεβαστό έργο στην Πόλη. Ο τρόπος όμως λειτουργίας τους είναι προβληματικός. Το 99% αυτών είναι σχεδόν δημοτικοδίαιτος, αφού και οι δημοτικοί αθλητικοί χώροι τους παραχωρούνται και επιχορηγήσεις γενναίες λαμβάνουν από τον Δήμο. Πρέπει οι ίδιοι να εξυγιανθούν, για να μην αποτελούν «βαρίδια» για τον δημοτικό προϋπολογισμό. Έως ότου όμως συμβεί αυτό, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται, από την διοίκηση του Δήμου, ως ισότιμοι και ομότιμοι. Όπως τους αντιμετώπιζαν όλοι οι έως την 1η Σεπτεμβρίου 2014 Δήμαρχοι. Ο νέος όμως Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω, υπεσχέθη ότι θα είναι Δήμαρχος «όλων των Αγιοπαρασκευϊωτών», τους διαχώρισε σε «ημετέρους»και «αντίπαλο». Κάλεσε όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους για διαβουλεύσεις και «συμφωνία», πλην ενός. Το γιατί, οφείλει να μας το εξηγήσει. Να οφείλεται στο ότι κάποτε ήταν και ο ίδιος μέλος της διοικήσεως ενός εκ των «ημετέρων», στο ότι ο Πρόεδρος άλλου εξ αυτών φέρεται ότι ήταν προεκλογικώς θερμότατος υποστηρικτής του, στο ότι σε άλλον ήταν επί σειρά ετών Πρόεδρος ο αδελφός του ή ότι εκλεγείς Δημοτικός του Σύμβουλος ήταν μέχρι σχετικώς προσφάτως Πρόεδρος άλλου; Ή τιμωρεί τον «αντίπαλο» γιατί θεωρεί ότι δεν τον υποστήριξε προεκλογικώς; Ας μας πει να το ξέρουμε. Δεν παίρνω θέση ούτε υπέρ ούτε κατά κάποιου Συλλόγου. Απλώς σημειώνω την βαθύτατα αντιδημοκρατική ή/και εμπαθή συμπεριφορά της νέας Διοικήσεως. Συμπεριφορά αντίθετη με τις διακηρύξεις της και τα «ωραία» λόγια. Να σημειώσω δε ότι, επί όλων των προηγουμένων Διοικήσεων, εκαλούντο όλοι οι Σύλλογοι μαζί και έβγαινε ένα αποτέλεσμα θετικό, λογικό, δίκαιο  και αποδεκτό από όλους, αφού οι Σύλλογοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτε μεταξύ τους ή με τον Δήμο. Με την τακτική της όμως η νέα Διοίκηση, στρέφει τους μεν εναντίον των δε. Διαίρει και βασίλευε, ταυτόχρονα με εξόφληση προεκλογικών γραμματίων.

Και για να κλείσω, επί του παρόντος, δεν είναι ανάγκη να μας κατακλύζουν με ανακοινώσεις για το καθημερινό πρόγραμμα του Δημάρχου του τύπου  «ο Δήμαρχος είπε καλημέρα στον τάδε», «ο Δήμαρχος ζήτησε να ενημερωθεί». Αυτό δεν είναι ενημέρωση, είναι κάτι άλλο…  Αν όμως το κάνουν, ας το κάνουν σωστά, χωρίς λάθη και να γράφουν την αλήθεια. Και ας βάζουν την προέλευση: Γραφείο Τύπου του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί, έχει αναλάβει τα καθήκοντα του Γραφείου Τύπου μετακλητός σύμβουλος. Αν αληθεύει, δεν είναι ντροπή να φαίνεται ως ο εκδότης των Δελτίων Τύπου. Έστω και αν κατηγορούσαν για τον ίδιο λόγο την προηγούμενη Διοίκηση. Διότι αν τα γράφουν και τα εκδίδουν ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοί του δεν θα πρέπει να κάνουν άλλη δουλειά όλη την ημέρα, αν κρίνω από τον αριθμό τους. Έλαβα την αφορμή για τα σχόλιά μου αυτά, από δύο ανακοινώσεις. Η μια για τα έργα στο Κοντόπευκο γιατί αναφέρεται η οδός Σουλίου ως οδός Ελληνοσερβικής Φιλίας (έχει μετονομασθεί από ετών).  Η δεύτερη για την διανομή των ροδάκινων, η οποία  αναφέρεται ως «πρωτοβουλία του Δήμου». Ποιά ήταν ακριβώς η πρωτοβουλία του Δήμου; Να πει στον νταλικέρη πού θα παρκάρει;  Γιατί η διανομή γίνεται, σε όλους τους Δήμους, κατόπιν συμφωνίας της Κυβερνήσεως με τους ροδακινοπαραγωγούς, οι οποίοι αποζημιώθηκαν για να το κάνουν. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η «ΝΙΚΗ» είναι πολύ καλή στην προπαγάνδα. Αλλά το να «ευλογούν τα γένεια τους» για ανύπαρκτες πρωτοβουλίες σε συνδυασμό με την εμετική «δοξολογία» επίδοξων παρατρεχάμενων (και μάλιστα σε καθημερινή βάση) καταντά γρήγορα κουραστική και αποκρουστική.

Υ.Γ. Την τελευταία αυτή παράγραφο, την προσθέτω, αφού διάβασα την ανακοίνωση του Δημάρχου, επ΄ευκαιρία της ενάρξεως του νέου σχολικού έτους. Δεν θα αναφερθώ στο ότι προσπαθεί να οικειοποιηθεί εργασίες στα σχολεία από πολλού προγραμματισμένες και τακτοποιημένες, τις οποίες θα πραγματοποιούσε όποιος και αν εξελέγετο. Ούτε στο ότι παρέλαβε «καμμένη γη». Αλλά σε μια αποστροφή του, όπου αναφέρει «…που είναι για εμάς λόγος να αγωνισθούμε, να εργασθούμε και να υλοποιήσουμε έργα που είναι αναγκαία…». Αυτά «που είναι αναγκαία» λοιπόν και όχι  «αυτά που υποσχεθήκαμε». Μάλλον άρχισαν οι εκπτώσεις…

Σπύρος Παπασπύρος

Σχης ε.α.

τ. Δημοτικός Σύμβουλος

«Αγία Παρασκευή η πόλη μας»

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.