Γιάννης Μυλωνάκης: Εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία

milonakis
Σήμερα είναι μέρα μνήμης και τιμής για όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία, για τη δημοκρατία, για μια καλύτερη παιδεία.
Πριν 41 χρόνια, μικροί και μεγάλοι, μαθητές και φοιτητές, απλοί πολίτες, ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ πάλεψαν ενάντια σε αυταρχικό καθεστώς για πράγματα που την εποχή μας θεωρούνται αυτονόητα.
Οι λέξεις ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ένωσαν τους πολίτες, κατάφεραν να αφυπνίσουν μια ολόκληρη κοινωνία, κάνοντας στην άκρη το ατομικό συμφέρον προς όφελος του κοινωνικού, κατάφεραν να πλημμυρίσουν τους δρόμους από χιλιάδες κόσμου διεκδικώντας έναν αξιοπρεπή τρόπο διαβίωσης.
Αναμφισβήτητα το Πολυτεχνείο και οι αγωνιστές του άνοιξαν το δρόμο προς την ελευθερία, την καθιέρωση της δημοκρατίας που οδήγησε στην πτώση της χούντας και τη μεταπολίτευση.
Η εξέγερση του πολυτεχνείου το 1973 εξακολουθεί να συγκινεί, να εμπνέει και να θυμίζει πως τα οράματα του τότε είναι επίκαιρα και σήμερα. Η διεκδίκηση για ελευθερία, για μια κοινωνία αξιών, για καλύτερη παιδεία, για αξιοκρατία είναι διαρκής, είναι καθημερινή.
Πως μπορούν να μας αφήνουν αδιάφορους στη σημερινή εποχή έννοιες όπως Λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία που αποτέλεσαν συνθήματα της εξέγερσης του 1973;
Η συγκλονιστική εικόνα που το τανκ ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου έχει σημαδέψει τις επόμενες γενιές και αυτό δεν μπορεί να σβήσει. Η εικόνα αυτή μας θυμίζει όλους εκείνους που θυσιάστηκαν ενάντια της χούντας, εκείνους που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκείνους που δεν εξαργύρωσαν τον αγώνα τους με θέσεις εξουσίας.
Σήμερα, 41 χρόνια μετά οφείλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα ότι την ελευθερία και τη δημοκρατία δεν τις διαπραγματευόμαστε. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι θυσίες των αγωνιστών της δημοκρατίας δεν θα πάνε χαμένες και θα αποτελέσουν οδηγό για τις επόμενες γενιές.
Γιάννης Μυλωνάκης
Δημοτικός Σύμβουλος
Αγίας Παρασκευής

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.