«@πόδειξη»: η εφεύρεση του “Δημοκρίτου” για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής (υιοθετήθηκε από το Υπ.Οικ.)

Στο Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναπτύχθηκε ένα τεχνολογικό σύστημα το οποίο υιοθετήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή από τη μη έκδοση αποδείξεων.  Το υπουργείο υπολογίζει ότι το σύστημα θα έχει σαν αποτέλεσμα  αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 500 εκατομμύρια ευρώ το 2015 χωρίς να  χρειασθεί να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ.

Το σύστημα, που ονομάστηκε  «@πόδειξη» από τον εφευρέτη του Δρ. Βασίλειο Γεωργίου, ερευνητή του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Δημόκριτου, χρησιμοποιεί τις τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών για να  προσαρμόσει στα ελληνικά δεδομένα ένα σύστημα κινήτρων για την έκδοση αποδείξεων που λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία από το 1950 στην Ασία.

Η βασική ιδέα του συστήματος «@πόδειξη» είναι να επιβραβεύει τους πολίτες που ζητούν απόδειξη κληρώνοντας διάφορα βραβεία. Κάθε φορά που ο πελάτης παίρνει μια απόδειξη, στέλνει με το κινητό του ένα SMS με το ΑΦΜ του πωλητή, το ποσό και την ημερομηνία. Τα μηνύματα αυτά μαζί με τον αριθμό του κινητού, συγκεντρώνονται σε ένα κεντρικό υπολογιστή όπου αυτόματα, κατά τακτά διαστήματα γίνονται κληρώσεις για διάφορα ποσά. Οι τυχεροί λαμβάνoυν ένα SMS με ένα ειδικά κρυπτογραφημένο κείμενο που αποτελεί ηλεκτρονική επιταγή για να εξαργυρώσουν το βραβείο τους σε τράπεζα ή σε ΑΤΜ.

Το σύστημα «@πόδειξη» δίνει τη δυνατότητα για άμεσα βραβεία (ανάλογα με το «ξυστό») και μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά μικρά βραβεία, όπως π.χ. δωρεάν λεπτά ομιλίας στο κινητό ή εισιτήρια για ένα μουσείο. Τα βραβεία μπορεί εύκολα να προσαρμόζονται ως προς το ύψος, τη συχνότητα και τη γεωγραφική περιοχή. Για παράδειγμα το καλοκαίρι σε τουριστικά νησιά μπορεί να αυξάνονται τα βραβεία για αποδείξεις εστιατορίου.

Το σύστημα «@πόδειξη» δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης από 20 εκατομμυρίων τουριστών και άνω που επισκέπτονται τη χώρα μας, ενημερώνοντάς τους για την ύπαρξη του με SMS όταν εισέρχονται στη χώρα, προσφέροντας βραβεία που έχουν ειδική σημασία για τους τουρίστες, όπως είσοδο σε μουσεία ή δωρεάν ποτά.

Τα πλεονεκτήματα τους συστήματος είναι γρήγορη εφαρμογή με μικρό κόστος, αυτόματη λειτουργία, μεγάλη ευελιξία στα βραβεία, δυνατότητα άμεσης κλήρωσης βραβείων, και αποτελεσματικό σύστημα πληρωμής βραβείων.

 

 

 

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter
Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.