“Το κοινωνικό πρόσωπο των Φροντιστηρίων ΥΠΟΔΟΜΗ” μέσα από μια συνέντευξη με τον Φάνη Κοφινά

upodomi-ktirio copy

Η άνοιξη είναι μια δύσκολη εποχή για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου που προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν το μέλλον τους. Τα φροντιστήρια είναι το στήριγμα και η βοήθειά τους. Αλλά και για τους μαθητές των υπολοίπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου παίζουν σημαντικό ρόλο. Επειδή πρέπει να γνωρίζουμε για να επιλέγουμε φροντιστήριο, εμείς απευθυνθήκαμε σε ένα από τα γνωστότερα στην πόλη μας και με πείρα ετών, στο Φροντιστήριο ΥΠΟΔΟΜΗ.

Η ΥΠΟΔΟΜΗ πέραν του εκπαιδευτικού της έργου, μας παρουσίασε και ένα κοινωνικό πρόσωπο. Γι΄αυτό και για πολλά άλλα ρωτήσαμε έναν εκ των Διευθυντών Σπουδών, τον Μαθηματικό κ. Φάνη Κοφινά.

Ακολουθεί η συνέντευξη που μας παραχώρησε:

 

1. Πόσα χρόνια ασχολείστε στο χώρο της εκπαίδευσης και πως ξεκίνησαν τα Φροντιστήρια Υποδομή;
Φ. ΚΟΦΙΝΑΣ: Τα Φροντιστήρια Υποδομή ξεκίνησαν την πορεία τους στο χώρο της Εκπαίδευσης το 1991, στο Γαλάτσι.
Πέντε χρόνια μετά, το 1996, και αφού οι μαθητές του Γαλατσίου έχουν αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια, δημιουργείται μια ακόμη Υποδομή, στην Αγία Παρασκευή αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα στο Κοντόπευκο.
Το 2000, τα Φροντιστήρια Υποδομή μεταφέρουν την έδρα τους στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Τα τελευταία δυο χρόνια στεγάζονται στο νέο, σύγχρονο εκπαιδευτήριό τους, πάλι στην πλατεία, καινοτομώντας με ένα περιβάλλον απόλυτα προσαρμοσμένο στις σημερινές, ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις για αίθουσες διδασκαλίας, πλήρως εξοπλισμένες, διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο, ώστε η διαδικασία της μάθησης να γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία για τους μαθητές.
Παράλληλα, στη Διεύθυνση Σπουδών των Φροντιστηρίων Υποδομή, συμμετέχουν, εκτός από εμένα, δυο Φιλόλογοι, η κα Τσουκάρη και η κα Θεοδοσοπούλου, και δυο ακόμη Μαθηματικοί, η κα Παλιουδάκη και ο κος Παπαγιαννόπουλος.
Προσωπικά, επειδή με ρωτάτε, ασχολούμαι με την εκπαίδευση, από το 1985, αποκλειστικά στο χώρο των Φροντιστηρίων.


2. Σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε;
Φ. ΚΟΦΙΝΑΣ: Τα Φροντιστήρια Υποδομή είναι Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης. Απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Εδώ και 24 χρόνια, προετοιμάζουν μαθητές για τις Πανελλήνιες ή τις Πανελλαδικές εξετάσεις και την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Σήμερα είμαστε περήφανοι γιατί έχουμε βοηθήσει εκατοντάδες μαθητές να επιτύχουν τους στόχους που είχαν θέσει.
Οι επιτυχίες όλων αυτών των χρόνων, η αναγνώριση της συμβολής μας, στην επιτυχία τους, από τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους, μας δίνουν το κίνητρο να συνεχίζουμε με το ίδιο μεράκι, με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη σε αυτό που κάνουμε, όπως ακριβώς και τα χρόνια που ξεκινήσαμε να διδάσκουμε.
Σε αυτό το σημείο θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ένα στοιχείο που μας ξεχωρίζει, κατά τη γνώμη μου, από άλλα Φροντιστήρια. Και οι πέντε καθηγητές που αποτελούν τη Διεύθυνση Σπουδών των Φροντιστηρίων Υποδομή εξακολουθούν να κάνουν πολλές ώρες μάθημα. Η ιδιότητα του δασκάλου υπερτερεί από αυτήν του επιχειρηματία και για τους πέντε.
Κοντά μας, βέβαια υπάρχει, μια αξιόλογη ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων καθηγητών, όλων των ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολλά χρόνια μαζί μας και έχουν συμβάλει τα μέγιστα, με την εξαιρετική τους δουλειά, ώστε τα Φροντιστήρια Υποδομή να θεωρούνται πλέον από τα μεγαλύτερα Φροντιστήρια, στη Βόρεια και Ανατολική Αττική.


3. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια άλλη πλευρά του Φροντιστηρίου που δεν γνωρίζαμε, τη διακριτική προσφορά στην τοπική κοινωνία, αλλά και τη στήριξη προς το «ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Πως δημιουργήθηκε αυτή η κοινωνική δράση;
Φ. ΚΟΦΙΝΑΣ: Η προσφορά των Φροντιστηρίων Υποδομή στην τοπική κοινωνία της Αγίας Παρασκευής, αλλά και του Γαλατσίου, δεν είναι σημερινή. Έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια.
Πιστεύοντας ότι ο αθλητισμός πρέπει να γίνει πόλος έλξης και διέξοδος για τους νέους της πόλης μας, στηρίζουμε ως χορηγοί τον Α.Ο. Πήγασο, ένα πολύ δραστήριο αθλητικό σύλλογο της πόλης της Αγίας Παρασκευής. Αντίστοιχες χορηγίες έχουμε κάνει για την Α.Ε. Γκράβας, στο Γαλάτσι, τον Α.Ο. Αντισφαίρισης Παπάγου καθώς και για την ομάδα βόλλευ του Γέρακα.
Και δεν είναι μόνο ο αθλητισμός. Κάθε χρόνο το Φροντιστήριό μας διοργανώνει ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ, ανοιχτή και δωρεάν σε όλους τους μαθητές και γονείς της Αγίας Παρασκευής και του Γαλατσίου, ανεξάρτητα αν φοιτούν ή όχι στο Φροντιστήριο. Η εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός, πραγματοποιείται σε χώρο έξω από το Φροντιστήριο, σε συνεργασία με μια από τις εγκυρότερες εταιρείες Επαγγελματικού Προσανατολισμού.
Επίσης, τα Φροντιστήρια Υποδομή, ως ενεργό μέλος της ΟΕΦΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φροντιστηρίων ΜΕ, θα συμμετάσχουν φέτος τον Σεπτέμβριο σε μια μεγάλη Πανελλαδική δράση, στα πλαίσια της οποίας θα δοθούν από τους Έλληνες Φροντιστές, 5000 υποτροφίες σε μαθητές, σε όλη την Ελλάδα, μέσω διαγνωστικών τεστ, αλλά και συνυπολογίζοντας συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια που έχει θεσπίσει η Ομοσπονδία.
Τέλος, όπως είπατε, φέτος για πρώτη φορά στηρίζουμε το ‘’ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’’. Στα δυο μας εκπαιδευτήρια, στην Αγία Παρασκευή και στο Γαλάτσι, συγκεντρώσαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενόψει των εορτών του Πάσχα. Τα είδη που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν για τα παιδιά που φιλοξενούνται από το ‘’ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ’’ και για τις άπορες οικογένειες που στηρίζει και βοηθάει ο Οργανισμός.


4. Πόσο ικανοποιημένοι είστε με το επίπεδο των σημερινών μαθητών και πόσο με την προσπάθεια που κάνουν;
Φ. ΚΟΦΙΝΑΣ: Σε όλες τις εποχές, από τότε που ήμουν ακόμη μαθητής, υπάρχουν οι μαθητές που προσπαθούν αρκετά και αυτοί που προσπαθούν λιγότερο. Είναι δική μας δουλειά, εμάς των εκπαιδευτικών να εμπνεύσουμε τα παιδιά, να τους δείξουμε τα κίνητρα και να τα πείσουμε ότι πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο ίσως από αυτό που μέχρι σήμερα προσπαθούν.
Για εμάς στην Υποδομή αυτό είναι συνείδηση. Κάθε παιδί ξεχωριστά, αποτελεί μία πρόκληση για εμάς. Θέλουμε σε κάθε μαθητή που μας τιμά με την εμπιστοσύνη του να προσφέρουμε τα περισσότερα που μπορούμε. Κύριο μέλημά μας είναι ο κάθε μαθητής ή μαθήτρια να αισθάνεται ότι στην Υποδομή βελτιώνεται καθημερινά, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στους στόχους που έχει βάλει.
Εκείνο που αλλάζει με τα χρόνια, είναι οι απαιτήσεις που έχει η κοινωνία από αυτά τα παιδιά. Πριν μερικά χρόνια αρκούσε ίσως το πτυχίο ενός Πανεπιστημίου για μια αξιόλογη καριέρα. Σήμερα, στην εποχή της τεχνολογίας, της πληροφορίας και της εξειδίκευσης οι μεταπτυχιακές σπουδές είναι πλέον σχεδόν υποχρεωτικές. Ο νέος λοιπόν ή η νέα που θέλει ανοιχτούς δρόμους στο μέλλον, πρέπει από μικρή ηλικία να μάθει πως χωρίς προσπάθεια, οι ευκαιρίες θα λιγοστέψουν. Είναι μεγάλη η δική μας ευθύνη στο να κατανοήσουν τα σημερινά παιδιά αυτή την αλήθεια.
Όπως μεγάλη είναι και η ικανοποίηση που νιώθουμε εμείς οι δάσκαλοι, βλέποντας τους μαθητές μας να προοδεύουν και να ανοίγουν τα φτερά τους. Συναίσθημα που εμείς στην Υποδομή, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε βιώσει πολλές φορές από τα “παιδιά “μας.


5. Ζούμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Τα Φροντιστήρια Υποδομή έχουν προχωρήσει σε διευκολύνσεις απέναντι στις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα;
Φ. ΚΟΦΙΝΑΣ: Νομίζω ότι είναι κοινότοπο να αναφερθούμε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η Ελληνική οικογένεια λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης. Τόνισα και σε άλλο σημείο αυτής της συνέντευξης ότι είμαστε πρώτα δάσκαλοι και μετά επιχειρηματίες.
Σε αυτά τα δύσκολα χρόνια, η Υποδομή όπως, και αυτό είναι πεποίθησή μου, η πλειοψηφία των Ελληνικών Φροντιστηρίων, με συγκεκριμένες ενέργειες στάθηκε στο πλάι των μαθητών της και των γονιών τους. Τα δίδακτρα έχουν προσαρμοστεί, ώστε να μην είναι απαγορευτικό το Φροντιστήριο στην μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών.
Στηρίχθηκαν οικογένειες που ξαφνικά έχασαν τα εισοδήματά τους ή αυτά μειώθηκαν δραματικά. Στηρίχθηκαν από εμάς οι οικογένειες που χρειάζονταν Φροντιστήριο για δυο παιδιά ταυτόχρονα. Βοηθήσαμε τις μονογονεϊκές οικογένειες. Θεσπίσαμε ειδικές εκπτώσεις για τα παιδιά άνεργων γονέων.
Σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Πολυτέκνων κάνουμε πολύ μεγάλες οικονομικές διευκολύνσεις και κυρίως εκπτώσεις στις πολύτεκνες οικογένειες.
Κάθε χρόνο, μέσω των χορηγιών στις οποίες ήδη αναφέρθηκα, δίνονται υποτροφίες σε μαθητές – αθλητές της πόλης μας.
Ξέροντας ότι, όπως έχουν αποδείξει έγκυρες στατιστικές έρευνες, ο μαθητής που στερείται την ενισχυτική διδασκαλία, μειώνει δραματικά τις πιθανότητές του να σπουδάσει, εμείς στα Φροντιστήρια Υποδομή, φροντίσαμε, όταν διαπιστώσαμε το οικονομικό πρόβλημα ή την οικονομική αδυναμία, να δώσουμε λύση.


6. Κε Κοφινά, τι να προτιμήσει ένας μαθητής, ιδιαίτερο μάθημα ή φροντιστήριο και γιατί;
Φ. ΚΟΦΙΝΑΣ: Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ εύκολη. Στο δίλημμα Φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, η επιλογή είναι ξεκάθαρα Φροντιστήριο.
Ας δούμε τι συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, με την ανεργία να ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά της, κυρίως ανάμεσα στους νέους, παρατηρείται μια αύξηση της προσφοράς φθηνών ιδιαίτερων μαθημάτων, τα οποία δυστυχώς, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, είναι και αμφίβολης ποιότητας. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά όταν βλέπουμε Μαθηματικούς για παράδειγμα, να ‘’διδάσκουν’’ και Φυσική και Χημεία. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Αντίθετα στο οργανωμένο Φροντιστήριο, ο μαθητής θα κάνει μάθημα σε ολιγομελή, κατά κανόνα πλέον, τμήματα, με έμπειρους καθηγητές, απόλυτα εξειδικευμένους στο αντικείμενο που διδάσκουν. Καθηγητές, οι οποίοι καθημερινά αξιολογούνται για αυτό που υπεύθυνα προσφέρουν.
Σε ένα καλά οργανωμένο Φροντιστήριο, ο μαθητής θα ενταχθεί σε μια ομοιογενή ομάδα η οποία θα του προσφέρει όλα τα ευεργετήματα της ευγενούς άμιλλας. Θα έχει, δωρεάν συνήθως, τα βιβλία του Φροντιστηρίου, που θα συμπληρώσουν τα σχολικά του βιβλία και θα γράψει τα απαραίτητα διαγωνίσματα, προσομοίωσης των εξετάσεων που στο τέλος θα κληθεί να αντιμετωπίσει.
Τελειώνοντας εκ’ μέρους της διεύθυνσης και των καθηγητών των Φροντιστηρίων Υποδομή, εύχομαι σε όλους τους δημότες της Αγ.Παρασκευής, αλλά και του Γαλατσίου, καλό Πάσχα. Και βέβαια ενάμιση μήνα περίπου πριν τις Πανελλαδικές, η σκέψη μας είναι πάντα κοντά στα παιδιά που διαβάζουν και αγωνιούν για το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους.

11091285_10205156189923206_4827484785901205583_n

**************

Η ιστοσελίδα http://www.aparaskevi-images.gr  ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗ ΜΑΣ.

Το φροντιστήριο βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής πάνω από την Τράπεζα Πειραιώς, στη γωνία των οδών Λ. Μεσογείων & Ηρ. Πολυτεχνείου.

υποδομή φροντ.

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφίες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.