Πρόταση για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στους ΠΑΙΣΔΑΠ από τον Αντρέα Γκιζιώτη

Πρόταση για λήψη απόφασης στο ΔΣ των Παιδικών Σταθμών.

Για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 41 του Ν.3979/2011 ενός ακόμη μνημονικού νόμου, επιβλήθηκε αύξηση δυο ωρών ημερησίως στο ωράριο εργασίας του παιδαγωγικού προσωπικού των δημοτικών παιδικών σταθμών. Το μειωμένο ωράριο που δούλευε μέχρι και πριν τρία χρόνια το παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό είχε κατακτηθεί με αγώνες και κινητοποιήσεις τη δεκαετία του ’80 και δεν προστάτευε στενά εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων. Αφορούσε και αναντίρρητα είναι συνδεδεμένο με την καρδιά του έργου φροντίδας και παιδαγωγικής που συντελείται εκεί και έχει αποδέκτη το παιδί και την οικογένεια.    Οι παιδικοί σταθμοί είναι ο χώρος που πραγματώνεται όχι μόνο η φροντίδα για την ομαλή νοητική, σωματική ανάπτυξη βρεφών και νηπίων αλλά και χώρος αγωγής και κοινωνικοποίησης του παιδιού. Με αυτή την έννοια το προσωπικό στους παιδικούς σταθμούς, παιδαγωγικό και βοηθητικό, είναι από τις σημαντικότερες  και κρίσιμες παραμέτρους για την καθ’ αυτό λειτουργία και τους στόχους που εξυπηρετεί.

Το παιδαγωγικό λειτούργημα, όπως καταδεικνύουν και επιστημονικές μελέτες,    είναι μια εργασία με ιδιαιτερότητες και απαιτεί τη διαρκή σωματική και πνευματική εγρήγορση. Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν επιτρέπεται το προσωπικό τους να αντιμετωπίζεται ως παιδαγωγοί δεύτερης κατηγορίας.

Το προσωπικό εκτός από τις σημαντικές περικοπές του μισθού του, επιβαρύνεται από το εξαντλητικό ωράριο, τις μεγάλες ελλείψεις στη στελέχωσή των παιδικών σταθμών χρόνια τώρα, από την ανασφάλεια των εργασιακών σχέσεων, μια και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι συμβασιούχοι.

Η στήριξη του προσωπικού με ευθύνη του κράτους με επαναφορά του ωραρίου για παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, με προσδιορισμένες επιστημονικά αναλογίες παιδιών προσωπικού, με διαρκή επιτέλους επιμόρφωση με ευθύνη του κράτους      και η μονιμοποίηση των συμβασιούχων είναι από τα στοιχειώδη άμεσα μέτρα που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς σήμερα για να ανακουφιστούν παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι.

Η Διοίκηση των ΠΑΙΣΔΑΠ και του Δήμου Αγίας Παρασκευής, οφείλει να παρέμβει άμεσα, γνωρίζοντας ότι η μείωση στο ωράριο εργασίας του προσωπικού δεν επηρεάζει το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Η επαναφορά του εξαώρου δεν θα συνεπάγεται κάποιο επιπλέον κόστος και ούτε θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, αφού οι παιδαγωγοί εργάζονταν και εργάζονται σε βάρδιες που καλύπτουν όλο το ωράριο λειτουργίας τους (7πμ έως 4μμ)

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ την λήψη απόφασης για την επαναφορά του 6ωρου για τους παιδαγωγούς και το 7.30ωρο για το βοηθητικό προσωπικό και την άμεση εφαρμογή του σε κάθε περίπτωση.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και την πρόσληψη επιπλέον μόνιμου παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού προκειμένου να καλυφτούν οι ελλείψεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ την χρηματοδότηση του κράτους και τον σχεδιασμό από τον Δήμο για την κατασκευή σύγχρονων παιδικών σταθμών που να καλύπτουν τις ανάγκες της πόλης μας. Για την δωρεάν φιλοξενία όλων των παιδιών.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ επιπλέον η ίδρυση και λειτουργία επαρκούς αριθμού νηπιαγωγείων που να καλύψουν το σύνολο των προνηπίων.

 

Για την Δημοτική παράταξη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ,

ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Γκιζιώτης και οι εκπρόσωποι  στο ΔΣ των ΠΑΙΣΔΑΠ Δέσποινας Πετρή και Γιάννη Αθανασίου.

 

 

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των

φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.