Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Τα όμβρια των 4.852.000€ (3)

εργα κοντοπευκο copy

Τη μερίδα του λέοντος στα επιχορηγούμενα από την Περιφέρεια έργα που ανακοινώθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Καραμέρο, παίρνει η

  1. Κατασκευή αγωγών ομβρίων έτους 2011, προϋπολογισμού 4.852.000,00 €.

ένα έργο ζωτικής σημασίας ιδίως για τις περιοχές της Αγίας Παρασκευής που βρίσκονται κάτω από τη Λεωφόρο Μεσογείων.

Ένα έργο που, σύμφωνα με τον κ. Καραμέρο, «…θα συμβάλλει στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων …».

Η μελέτη του έργου ολοκληρώθηκε το 2011 επί Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά, χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο Δήμο, αφού την ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου η Τεχνική Υπηρεσία και συγκεκριμένα οι Πολιτικοί Μηχανικοί κ.κ. Αργύρης Μαυρομαράς (προϊστάμενος του Τμήματος Έργων Υποδομής) και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει την περιοχή Κοντοπεύκου και ένα τμήμα των Πευκακίων, από τις οποίες τα όμβρια θα καταλήγουν στον Ποδονίφτη, και ένα τμήμα του Τσακού απ’ όπου τα όμβρια θα «πέφτουν» στους αγωγούς της Ελ. Βενιζέλου και στη συνέχεια στους αγωγούς της Λεωφ. Μεσογείων.

Ακολουθώντας τη διαδικασία, το πρωτογενές, δηλαδή η πρόταση που φέρνει η Τεχνική Υπηρεσία, μεταβιβάζεται στην Οικονομική Επιτροπή για την τελική έγκριση. Στη συνέχεια γίνεται κατάρτιση των Όρων Διακήρυξης και προωθείται προς δημοπράτηση. Αφού οριστεί ανάδοχος, ακολούθως θα υπογραφεί σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Αγίας Παρασκευής και το έργο θα προχωρήσει για προσυμβατικό έλεγχο. Μετά το στάδιο αυτό, αν δεν υπάρξουν ενστάσεις λόγω του μεγάλου ποσού (σύμφωνα με εκτιμήσεις η μελέτη είναι πολύ καλά τεκμηριωμένη, ώστε αυτές να αποφευχθούν όσο το δυνατόν για οικονομία χρόνου) και χωρίς την ύπαρξη άλλων κωλυμάτων (π.χ. πολιτικής αστάθειας, capital control) το έργο θα πρέπει μέσα στους επόμενους 4 μήνες να ξεκινήσει.

Στην προκειμένη περίπτωση αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου 2015, να προχωρήσει ο φάκελος για δημοπράτηση. Με εκτιμήσεις ειδικών η έκπτωση που θα δοθεί, πιθανολογείται μεταξύ 55% με 65% συν ΦΠΑ, οπότε υπολογίζεται ως τελικό κόστος το ποσό των 2.400.000€ περίπου (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). Το χρονικό όριο αποπεράτωσης σύμφωνα με τους Όρους Διακήρυξης θα είναι 15 με 18 μήνες.

Ως επί το πλείστον, πάντα υπάρχουν κάποιες ενστάσεις, άρα καλώς εχόντων των πραγμάτων και τηρώντας τις χρονολογίες που προαναφέραμε, η κατασκευή πρέπει να ξεκινήσει την άνοιξη του 2016.

Η κατασκευή αγωγών ομβρίων αποτελεί επί σειρά ετών αίτημα των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, που με την κάθε δυνατή βροχόπτωση αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Όπως προείπαμε η μελέτη είναι ένα σημαντικό, αξιόλογο έργο της Τεχνικής Υπηρεσίας εξοικονομώντας στο Δήμο μέχρι και 70.000€.

Πρόκειται για ένα ώριμο έργο, με μελέτη ολοκληρωμένη από την προηγούμενη Διοίκηση που καλείται η σημερινή να υλοποιήσει και από τη στιγμή που διευθετήθηκε ο οικονομικός παράγοντας με την ανάληψή του από την Περιφέρεια, δεν βρίσκουμε το λόγο για καθυστερήσεις στην εκτέλεση.

 

Σχετικά Άρθρα:

Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Τα 9εκ. της Αγίας Παρασκευής (1)

Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Νέος παιδικός σταθμός Ο.Τ. 328 (2)

 

—–

Το aparaskevi-images.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter

Απαγορεύεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η χρήση ή η αναπαραγωγή των άρθρων και των φωτογραφιών της ιστοσελίδας aparaskevi-images.gr, σε οποιοδήποτε μέσο χωρίς να αναγράφεται η πηγή προέλευσης. Η χρήση και η αναπαραγωγή αυτών για εμπορικούς σκοπούς απαιτεί την έγγραφη άδεια του ιδιοκτήτη και κατόχου των αντιστοίχων δικαιωμάτων.