Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Η μελέτη για το κολυμβητήριο & μια πρόταση (4)

031_1_1-copy

Στα 9εκ. € που προτίθεται να ξοδέψει η Περιφέρεια για τον Δήμο Αγίας Παρασκευής είναι και το μισοκατασκευασμένο κολυμβητήριο στην περιοχή του Τσακού. Δεν πρόκειται φυσικά για την αποπεράτωση του έργου, αλλά για μία ακόμα μελέτη.

  1. Μελέτη αποπεράτωσης και εφαρμογής μηχανισμών εξοικονόμησης ενέργειας του κλειστού (!) κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού 200.000,00 €.

Το ημιτελές κολυμβητήριο καταλαμβάνει το τρίγωνο μεταξύ των οδών Μακεδονίας – Ηπείρου –Μεγάλου Αλεξάνδρου και μια έκταση 3.996 τ.μ. και απασχολεί την πόλη από το 1955 που πρωτοχαρακτηρίστηκε ως χώρος ανέγερσης σχολείου. Το χρονικό του μπορείτε να το διαβάσετε στο άρθρο «Ας μιλήσουμε για το κολυμβητήριο» που δημοσιεύτηκε στις 21 Απριλίου 2013 στην ιστοσελίδα μας. Όπως θα δείτε στο άρθρο, το υπό κατασκευήν κολυμβητήριο πέρασε από 40 κύματα, από διάφορα προγράμματα, δαπανήθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ, πάρθηκαν δάνεια, εγκρίθηκαν εκατομμύρια ευρώ που ποτέ δεν εισπράχθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν. Και τώρα στην πισίνα του έρχονται να πέσουν ακόμα 200.000€!

Η υλοποίηση ενός κολυμβητηρίου συναντά πολλές δυσκολίες, γιατί πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και εξυπακούεται, ότι απαιτείται σημαντικό ποσό χρημάτων. Η συντήρηση του δε, βάση των σημερινών οικονομικών συγκυριών, θεωρείται δυσβάστακτη (για θέρμανση με χρήση πετρελαίου απαιτούνται 25-30.000€/μήνα) και έχει οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετά κολυμβητήρια Δήμων της Αττικής.

Η συγκεκριμένη μελέτη που θα χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Καραμέρου, θα εντάξει βιοκλιματικά στοιχεία που θα συντελέσουν στη βιωσιμότητα του έργου. Αφορά την ανεύρεση τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας για τη θέρμανσή του, όπως είναι σύνδεση με φυσικό αέριο ή με καλύμματα στην πισίνα ή με γεωθερμία.

Τα τελευταία χρόνια οι απόψεις που κατατίθενται για την τύχη του κολυμβητηρίου βασικά είναι δύο: η αποπεράτωση με ενδεχόμενες τροποποιήσεις ως προς το μέγεθος της πισίνας και η κατεδάφιση και αλλαγή χρήσης του χώρου.

Η πρόταση της κατεδάφισης και μετατροπής του σε πάρκο, εκ των πραγμάτων μπορεί να αποκλειστεί ως πολυέξοδη και χρονοβόρα, αν υπολογίσουμε τα έξοδα για κατεδάφιση όλης της τσιμεντένιας κατασκευής και την επιχωμάτωση της (εξαψήφιο νούμερο), καθώς και το χρόνο που απαιτείται τόσο για τις ενέργειες αυτές αλλά και την τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου για αλλαγή χρήσης του χώρου. Σκεπτόμενοι και τα χρηματικά ποσά που έχουν δαπανηθεί έως τώρα για το έργο και το γεγονός ότι η επιχωματωμένη έκταση θα είναι κατά τινά τρόπο επισφαλής λόγω καθιζήσεων, συμπεραίνουμε ότι αποτελεί ανεφάρμοστη σκέψη.

Επόμενη επιλογή είναι η συνέχιση του έργου.

Ναι, αλλά με ποιο τρόπο, ποια χρήματα, πότε και πως;

Τα προβλήματα είναι πολλά και δυστυχώς η κινητήριος δύναμη είναι το χρήμα. Τι κι αν υπάρχουν οι καλές προθέσεις και τα ελκυστικά σχέδια; Η αποπεράτωση του κολυμβητηρίου απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ 6.000.000€ !!! (Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και πολιτικών μηχανικών με τους οποίους συζητήσαμε) Άνευ χρημάτων δεν μπορεί να προχωρήσει ένα έργο, άσχετα από τις όποιες τροποποιήσεις που μπορεί να γίνουν ή τις μελέτες για εξοικονόμηση οικονομικού οφέλους. Ακόμη κι αν δοθούν μέσα στο 2016 οι 200.000€ από την Περιφέρεια για τη μελέτη ενέργειας, η μετέπειτα πορεία είναι αβέβαιη! Πως θα συνεχιστεί από τη στιγμή που τα έσοδα των Δήμων συνεχώς συρρικνώνονται; Η Περιφέρεια θα έχει τις αντοχές να δώσει κι άλλη οικονομική ενίσχυση;

Άντε και βρίσκονται κάποια χρήματα και σταδιακά, κομμάτι-κομμάτι κατασκευάζεται το πολυπόθητο κολυμβητήριο, ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα είναι μεγάλος. Ήδη το κουφάρι στον Τσακό μετράει 22 έτη! (από το 1993)

12312445_10208498047227974_1335821175_n

Οραματιζόμενοι το μακρινό μέλλον, υποθέτουμε ότι έχουμε καταφέρει τον άθλο και έχουμε δημιουργήσει επιτέλους το κολυμβητήριο. Πως θα καλυφθούν τα έξοδα συντήρησης; Απαιτούνται από 800.000€ έως 1.000.000€ το χρόνο. Ο λαβωμένος οικονομικά Δήμος δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει, με αποτέλεσμα να ατενίζουμε ένα άχρηστο έργο που στην πισίνα του θα έχουν πνιγεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες χρημάτων που αποτελούν εισφορές-τέλη των δημοτών. Των δημοτών που στην ουσία δεν έχουν την ανάγκη ενός πολυέξοδου κολυμβητηρίου, αν και θα ήταν ωραίο να υπήρχε. Όμως η ευκαιρία χάθηκε τα παρελθόντα έτη όταν υπήρχαν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και η οικονομική άνεση.

Αν δούμε το όλο θέμα του κολυμβητηρίου ρεαλιστικά ισχύει το «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα».

Τα 200.000€ της Περιφέρειας θα αποτελέσουν μια τρύπα στον ωκεανό, αν χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που ανακοινώθηκαν.

Τι κάνουμε λοιπόν;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόλη έχει ανάγκη από χώρους αθλητισμού και μάλιστα επειγόντως.

ΠΡΟΤΑΣΗ

Επιτακτική είναι τα τελευταία χρόνια η δημιουργία ενός προπονητηρίου που θα σταματήσει τις διενέξεις μεταξύ των αθλητικών συλλόγων και θα δώσει περισσότερο χώρο άθλησης σε μέλη αυτών των συλλόγων, αλλά και σε δημότες που θέλουν να γυμναστούν ιδιωτικά.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή μετά από την αποτυχία κατασκευής εντός 3μήνου του προπονητηρίου που είχε τάξει δημοσίως, φαίνεται να αναζητά, ανεπιτυχώς, χώρο και τρόπο κατασκευής του. Της δίνουμε λοιπόν μια σχεδόν έτοιμη λύση με μικρότερο κόστος και λιγότερα έξοδα συντήρησης!

Προτείνουμε ο χώρος του κολυμβητηρίου να παραμείνει αθλητικός χώρος, μόνο που η πισίνα θα μετατραπεί σε Προπονητήριο και οι αίθουσες κάτω από τις κερκίδες σε αποδυτήρια, γραφεία διοίκησης, αίθουσες αθλητικών προγραμμάτων και χορών, και ίσως να δοθούν γραφεία σε αθλητικούς συλλόγους που αναγκάζονται να νοικιάζουν. Πλεονέκτημα αποτελεί και η ύπαρξη χώρου για την δημιουργία χώρου στάθμευσης, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι γύρω δρόμοι.

Έτσι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θα εξασφαλιστεί η ασφάλεια των περιοίκων από το σημερινό “τρίγωνο των Βερμούδων” που έχει μετατραπεί σε στέκι περιθωριακών στοιχείων.

Μετά τα ανωτέρω οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι από όλο το ποσό (9εκ. €) που προτίθεται η Περιφέρεια να χορηγήσει στο Δήμο Αγία Παρασκευής, οι 200.000€ για τη μελέτη του κολυμβητηρίου θα ξοδευτούν άσκοπα, αν και όταν χορηγηθούν.

 

 

Σχετικά Άρθρα:

Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Τα 9εκ. της Αγίας Παρασκευής (1)

Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Νέος παιδικός σταθμός Ο.Τ. 328 (2)

Η πραγματικότητα των επιχορηγούμενων από την Περιφέρεια έργων – Τα όμβρια των 4.852.000€ (3)

 

 

—-

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter