Γνωρίσαμε τον αληθινό Δήμαρχο Σταύρο Κώτση μέσα από τους φίλους του σε μια τιμητική εκδήλωση

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1864

Στις 30 Μαΐου 2016 στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα 15 χρόνια απουσίας του αείμνηστου Δημάρχου Σταύρου Κώτση που έφυγε τόσο νωρίς από τη ζωή. Σε αυτή την εκδήλωση μάθαμε πολλά από τους φίλους και συνεργάτες του για τον άνθρωπο και Δήμαρχο Σταύρο Κώτση, για το έργο και την προσωπικότητά του. Μάθαμε για τον δημιουργό του Λαϊκού Πανεπιστημίου, του cine σχολείου και το διεκδικητή του πρώην στρατοπέδου Σπυρούδη.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016  IMG_1843 copy

Την εκδήλωση που γέμισε την αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου με κόσμο συντόνισε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κρητικίδης ο οποίος παρουσίασε τους παρεβρισκόμενους και έκανε μια εισαγωγή αναφερόμενος και στην γνωριμία του με τον αείμνηστο Δήμαρχο.

Για τον Σταύρο Κώτση μάθαμε την ζωή του, την οικογένειά του, τη βιογραφία του από την πρώην αντιδήμαρχο κ. Πωλέτα Πολίτη.

Ο κ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου  τ. Διευθυντής Εκπαίδευσης, τ. Πρόεδρος ΚΥΣΔΕ, ο οποίος επί 21 χρόνια υπηρέτησε στο 2ο Γυμνάσιο Αγ. Παρασκευής (τα τελευταία ως Διευθυντής) μίλησε για το Δήμαρχο της καρδιάς μας. Όπως είπε από την πρώτη συνάντηση ο Σταύρος Κώτσης υπήρξε δυνατός συμπαραστάτης στην υλοποίηση των εκπαιδευτικών του οραμάτων, όπως η ανακατασκευή του διδακτηρίου και τη συμπλήρωσή του με ένα «μαγικό» θεατράκι και στο άνοιγμα του σχολείου στην πόλη οπότε υλοποιήθηκαν δράσεις όπως το Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Έπειτα από πρόταση ανθρώπων των γραμμάτων αμέσως υιοθέτησε την ιδέα και την ενίσχυσε ποικιλοτρόπως δημιουργώντας το Λαϊκό Πανεπιστήμιο και κάνοντας έδρα του το 2ο Γυμνάσιο.

Ήταν αυτός που πραγματοποίησε την έναρξη λειτουργίας του ωραιότερου ίσως σινεμά της Αττικής στο προαύλιο του Γυμνασίου με την ένθερμη υποδοχή από το σύλλογο διδασκόντων. Έτσι ο κινηματογράφος cine σχολείο έγραψε τη δική του λαμπρή ιστορία με προβολή αξιόλογων ταινιών.

Μίλησε επίσης για μια φιλία που ξεπερνούσε τα στενά κομματικά όρια εκείνης της περιόδου. Μίλησε για έναν Δήμαρχο οραματιστή, έναν ζεστό άνθρωπο χωρίς ακαδημαϊκούς τίτλους μεν αλλά ταυτόχρονα μορφωμένο στο σχολείο της ζωής, με αρχές, αισιοδοξία και έντονη πολιτική σκέψη που έβρισκε τη βέλτιστη πολιτική λύση.

Ο Σταύρος Κώτσης είχε ένα ασίγαστο όραμα είπε ο κ. Νίκος Πετρόχειλος, ομότιμος καθ. Πανεπιστημίου-Κοσμήτορας του Λαϊκού Πανεπιστημίου που ίδρυσε ο Σ. Κώτσης. Τον θυμόμαστε σα να ήταν χθες. Θυμόμαστε το έργο που πραγματοποίησε, τη φιλική διάθεση, την ικανότητα να επιλέγει πάντοτε τα κατάλληλα άτομα, την αγνή διάθεση να είναι πάντοτε δημιουργικός και αποτελεσματικός, την ικανότητα να ακούει, τη δεξιότητά του να παρακάμπτει τα μύρια όσα εμπόδια που τυχαία ή σκόπιμα παρέμβαιναν στο έργο του.

Απόδειξη του έργου του είναι η άψογη και υποδειγματική λειτουργία επί σειρά ετών του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Παρασκευής, του πρότυπου εθελοντικής δημιουργίας.

Τις τελευταίες του στιγμές γνώριζε την ασθένειά του αλλά ήταν ήρεμος και υπόσχονταν στους φίλους του ότι θα γίνει καλά και θα βγει να συνεχίσει το έργο του.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1901 copyΣτη εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πνευματικός του αείμνηστου Δημάρχου ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού Θεοδώρητος, που με λόγια καρδιάς μίλησε για τη γνωριμία και τη συνεργασία με τον πολυαγαπημένο του Δήμαρχο. Τον χαρακτήρισε οραματιστή, άνθρωπο που ανησυχούσε για την πρόοδο της τοπικής αλλά και ευρύτερα της Ελληνικής κοινωνίας, πολύ φωτισμένο, ήταν πάντα με ένα βιβλίο ακόμα και στην εργασία του. Αγαπούσε πάρα πολύ τον κινηματογράφο και παρακολουθούσε εκλεκτές ταινίες, όπως είπε, ήταν ένας άνθρωπος «ψαγμένος». Άφησε δείγματα γραφής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακόμα και στην Κύπρο χαίρει εκτίμησης και του έχουν αφιερώσει έναν δρόμο. Ήταν ευαίσθητος, καλό φίλος, είχε άριστες σχέσεις με την Εκκλησία εξάλλου όταν ήρθε στην Αθήνα επιθυμούσε να γίνει κληρικός.

Επέλυσε όλα τα προβλήματα της Εκκλησίας και βοήθησε στη Στέγη Γερόντων και στο Ενοριακό Κέντρο. Αγωνίστηκε και βοήθησε το Κοντόπευκο να αποκτήσει τη δική του ενορία αγοράζοντας το οικόπεδο και προσφέροντάς το στην εκκλησία. Όταν έγινε στο Θεοφιλέστατο Θεοδώρητο η πρόταση από το Λονδίνο εκείνος τον προέτρεψε να την αποδεχτεί ασκώντας κριτική στα εκκλησιαστικά πρόσωπα της εποχής.

«Ο Σταύρος ζει, τον βλέπω να περιδιαβαίνει την πλατεία, να χαιρετά τον κόσμο και πιστεύω ότι αξίζει ο Δήμος να έχει ανεγείρει κάπου τη φωτογραφία του».

 

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1915 copyΕυχαριστίες προς όλους εξέφρασε ο αδερφός του εκλιπόντος, κ. Τάκης Κώτσης και αναφερόμενος στον αδερφό του τον χαρακτήρισε ως μια ζεστή φιγούρα που σου μιλούσε και σε αγκάλιαζε, ένας Δήμαρχος κοντά στους υπαλλήλους που ήξερε να είναι ηγέτης. Ενοποιούσε την κοινωνία και δεν έκανε ποτέ διαχωρισμούς σε αριστερούς και δεξιούς, είχε την ικανότητα να αναλύει πολιτικά τα γεγονότα, να τα βάζει στη διάστασή τους και να παίρνει τη σωστή απόφαση.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1924 copyΣημαντική και η ομιλία του κ. Βασίλη Γιαννακόπουλου, επικεφαλής της Συμμαχίας Ευθύνης, που υπήρξε ο διάδοχος μετά το χαμό του γιατί αυτόν όρισε ο Σταύρος Κώτσης ως Δήμαρχο, αφού πρωταρχικά τον είχε πείσει να κατέβει ως δημοτικός σύμβουλος και τον ανέδειξε σε αντιδήμαρχο.

Ο κ. Γιαννακόπουλος μίλησε ως φίλος και ως συνεργάτης. Περιέγραψε τις εξόδους μετά τα δημοτικά συμβούλια και το πόσο άρεσε στον Σταύρο η μουσική και ο χορός. Αναθυμήθηκε χαρούμενες συναντήσεις.

Ο Σταύρος είπε είχε πάρα πολλούς φίλους από τις γειτονιές της πόλης, από το γήπεδο που πήγαινε όχι για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά γιατί αγαπούσε πολύ τη SANTA. Δεν θα πούλαγε ποτέ τους φίλους του. Επρόκειτο για μια ιδιαίτερα έντονη προσωπικότητα που άφησε ένα τεράστιο αυτοδιοικητικό έργο στην πόλη. Εξαιρετικός και αποτελεσματικός Δήμαρχος. Σημαντική ήταν η παρέμβασή του στη χάραξη της Περιφερειακής Υμηττού.

Ως Δήμαρχος δεν υπήρχε περίπτωση, αν κάποια εφημερίδα ή site του ασκούσε κριτική, να το φέρει στο Δ.Σ., να το καταδικάσει και να το τιμωρήσει. Εργαζόμενος από παιδί, άνθρωπος καθημερινός, αυτοδίδακτος, με αρχές, με διάθεση να ακούει, πρωτοπόρος, πίστευε στην αναβίωση της γειτονιάς και η τελευταία μεγάλη αγωνία του ήταν να μην χαθεί το κτήμα ΙΟΛΑ.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1851 copy

Χαιρετισμός έγινε από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σταθόπουλο και οι παρεβρισκόμενοι πρώην Δήμαρχοι Λεονάρδος Χατζηανδρέου από την Αγία Παρασκευή, Γιώργος Μαστοράκος από το Ηράκλειο και Αντρέας Κεχαγιόγλου από τη Ραφήνα αναφέρθηκαν στη γνωριμία, τη συνεργασία και στις τελευταίες επαφές που είχαν με τον αείμνηστο Σταύρο Κώτση.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1947 copyΟ κ. Αντρέας Γκιζιώτης, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρθηκε σε γεγονότα και συναντήσεις που γίνονταν προεκλογικά. Όταν χαρασσόταν η Περιφερειακή Υμηττού ο Σταύρος Κώτσης μπήκε μπροστά για να σταματήσει την κοπή των δέντρων, τον συνέλαβαν και σύρθηκε από τους αστυνομικούς στο τμήμα, γεγονός που παρουσιάστηκε στα τηλεοπτικά κανάλια. Η πορεία του Σταύρου, είπε ο κ. Γκιζιώτης, διδάσκει πολλά αυτούς που σήμερα κάθονται στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου.

Την εκτίμηση, είπε, για να την κερδίσεις πρέπει να προσπαθήσεις πολύ και να την κρατήσεις, αλλά φτάνει και ένα λεπτό για να την χάσεις. Την εκτίμηση που κράτησε ο Σταύρος και ακόμα την κρατάει είναι μια μεγάλη υπόθεση γι’ αυτόν.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1951 copyΟ δε κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης, επικεφαλής της Μιας Γενιάς Μπροστά, αφού ανέφερε πως τον γνώρισε, διηγήθηκε ένα περιστατικό πως ο αείμνηστος Δήμαρχος βοήθησε τα παιδιά των ακαδημιών της SANTA, που δεν επέτρεπε η οικονομική τους κατάσταση, να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι μαζί με τους υπόλοιπους βρίσκοντας χορηγούς για τα ρούχα και τα έξοδα του ταξιδιού.

Δυο λόγια σημαντικά για το χαρακτήρα του αείμνηστου Σταύρου Κώτση είπαν οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι κ. Δημήτρης Σκουλάς και κ. Μάκης Χάρχαρος.

Παρόντες ήταν ο Αγιοπαρασκευιώτης Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς και ο πρώην Δήμαρχος Χολαργού Χαράλαμπος Σκούρτης.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1928 copy

Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δημοτικοί σύμβουλοι, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη συλλογικοτήτων της πόλης και πολλοί κάτοικοι.

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1899 copy

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1860 copy

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016 IMG_1892 copy

Εκδήλωση Σταύρος Κώτσης 2016  εφημερίδες  copy

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter