Πάλι τα ίδια ακούσαμε στη Συνέλευση Γειτονιάς στον Αη-Γιάννη και κάποιοι τα “έψαλλαν” στο Δήμαρχο

img_2992-copy

Παρακολουθώντας από κοντά την τρίτη κατά σειρά συνέλευση γειτονιάς που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή, άρχισα να αναρωτιέμαι ποιος είναι πραγματικά ο σκοπός αυτών των συναντήσεων με τους κατοίκους. Όπως αναφέρεται από τη Διοίκηση του Δήμου επιθυμούν να ακούσουν τα προβλήματα της κάθε περιοχής και να τα λάβουν υπόψην τους πριν την σύνταξη του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2017. Αντ΄ αυτού παρακολουθούμε στο μεγαλύτερο σχεδόν μέρος μια αφήγηση των όσων έκανε ή οραματίζεται να πράξει η Δημοτική Αρχή. Και χρησιμοποιώ το ρήμα «οραματίζεται» γιατί μέχρι στιγμής στις τρεις περιοχές που επισκέφτηκε αναφέρθηκε σε έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ τα οποία μάλιστα της υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν κρατικοί οργανισμοί. Λαμβάνοντας υπόψην την παρούσα οικονομική κατάσταση του Ελληνικού κράτους πιστεύω ότι ουδείς αναμένει να εκπληρωθούν αυτές οι υποσχέσεις.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε και η Συνέλευση Γειτονιάς στην περιοχή του Αη-Γιάννη που πραγματοποιήθηκε στις 31/10/2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Γυμνασίου.

Η προσέλευση των κατοίκων δυστυχώς ήταν μικρή. Έφταιγε η χρονική στιγμή; Έφταιγε το ότι κουράστηκαν να ακούν τα ίδια και τα ίδια και να μην βλέπουν αποτελέσματα; Γιατί ειπώθηκε και αυτό, δηλαδή κάτοικοι ανέφεραν ότι θέματα που τέθηκαν πέρυσι, συζητήθηκαν και φέτος. Το αποτέλεσμα είναι ότι στη χθεσινή συνάντηση, αν εξαιρέσεις τους δημοτικούς παράγοντες, τα μέλη των ΔΣ των συλλογικοτήτων και τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, οι κάτοικοι που εμφανίστηκαν δεν ξεπερνούσαν τους 20!

Τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος μπορείτε να τα διαβάσετε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου.

Οι ερωτήσεις των κατοίκων επικεντρώθηκαν ως επί το πλείστον στο πάρκο Στ. Κώτσης, στον αθλητικό χώρο και πως μπορούν να τον χρησιμοποιούν χωρίς να ανήκουν σε κάποιο σωματείο, στην κακή κατάσταση των οδοστρωμάτων, τις λακκούβες σε ορισμένους δρόμους, την πλατεία του Αη-Γιάννη και τα σημεία παραβατικότητας σε αυτή,  το κολυμβητήριο, το δημοτικό πάρκινγκ και την κατασκευή Δημαρχείου,  την στάθμευση των αυτοκινήτων που δυσκολεύουν τη διέλευση, στο χώρο που καταλαμβάνουν τα περίπτερα και οι πρασιές των καταστημάτων, στην ηχορύπανση από τις καφετέριες έως αργά τη νύχτα που οδήγησαν τον πρ. Δήμαρχο κ. Σιδέρη να τα «ψάλλει» στον κ. Σταθόπουλο, στα δίδακτρα του ΠΑΟΔΑΠ και την κατάργηση των απαλλαγών και των ελαφρύνσεων που ίσχυαν μέχρι τώρα, κλπ.

img_3012-copy

Λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παραβρεθεί ο πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Ιωάννης», κ. Παναγιώτης Βαβουγυιός, και την πρόταξη των προβλημάτων έκανε ο αντιπρόεδρος κ. Ευάγγελος Θεοδοσόπουλος. Εκείνος τόνισε ότι η συνοικία του Αη Γιάννη τα τελευταία χρόνια έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Η ομιλία του Δημάρχου, όπως είπε, θύμιζε προεκλογική περίοδο. Επικεντρώθηκε στην ανάπλαση της πλατείας για την οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη μέσα στα 2 χρόνια και όχι να συζητείται ακόμα, στην επιβάρυνση της περιοχής από τα παρκαρισμένα οχήματα του Αμερικάνικου Κολλεγίου, στην δύσκολη διάβαση των οδών Ανατολής και Βορρά όπου παρκάρουν οχήματα και από τις δύο πλευρές, προτείνοντας να γίνει διαπλάτυνση του ενός πεζοδρομίου, για να λάβει τη απάντηση ότι χρειάζεται μελέτη για κάτι τέτοιο. Επίσης αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις που υπάρχουν στο πάρκο Στ. Κώτσης αλλά δεν λειτουργούν εδώ και 10 περίπου χρόνια, είναι κρίμα, είπε,  να έχουμε νερό και να μην το αξιοποιούμε.

img_2997-copy

Ερώτηση υπέβαλλε και ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Κώστας Τσιαμπάς λέγοντας πως η συγκέντρωση είναι και πολιτική και όχι μόνο τεχνοκρατική, ζητώντας από το Δήμαρχο να ενημερώσει από πού θα χρηματοδοτηθεί το κολυμβητήριο από τη στιγμή που δεν είναι επιλέξιμο στο ΕΣΠΑ και κοστίζει 1 εκ € η μελέτη του και πάνω από 5-6εκ. € η κατασκευή του. Συνέχισε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2015 στα έσοδα εκτροχιάστηκε, το ίδιο και το Τεχνικό Πρόγραμμα, το ίδιο και το 2016, και ρώτησε τι ύψος μεγέθους είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017  και από αυτό το τεχνικό πρόγραμμα τι προβλέπεται να υλοποιηθεί από χρηματοδοτήσεις και τι από ιδίους πόρους. Σε απάντηση ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι το κόστος του κολυμβητηρίου θα είναι μικρότερο και ότι έχει τη διαβεβαίωση της Περιφέρειας ότι θα στηρίξει το έργο. Όσο αφορά λεπτομέρειες για το τεχνικό πρόγραμμα θα απαντηθούν στη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

img_3006-copy

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αντρέας Γκιζιώτης έριξε τη βόμβα, ότι το στρατόπεδο Κυρίτση (πάνω από το Σπυρούδη) το πήρε η ΣΔΑΜ χάνοντας έτσι την ευκαιρία ο Δήμος να έχει άλλον ένα πολιτιστικό χώρο μέσα στο πράσινο αφού δεν το διεκδίκησε. Μίλησε για μια διαδικασία χαμηλών απαιτήσεων, μη συμμετοχή του κόσμου και ερωτήσεις για επιμέρους θέματα. Παλαιότερα, είπε, αναφορικά με το τεχνικό πρόγραμμα αναφέρονταν τα εφικτά έργα με βάση τα χρήματα που υπήρχαν, τώρα όμως «αν ψάχνετε χρήματα, δεν υπάρχουν χρήματα». Ενημέρωσε ότι το τεχνικό πρόγραμμα στο εξάμηνο είχε υλοποιηθεί κατά 1,5%. Το περσινό κατά 3.5%.

Όσον αφορά το πάρκο Στ. Κώτσης εκείνος καταψήφισε το συντελεστή δόμησης (2) γιατί επιτρέπει την κατασκευή διώροφου κτιρίου. Αναρωτήθηκε γιατί να μεγαλώσουμε το γήπεδο του πάρκου εφόσον έχουμε ήδη ένα γήπεδο που κοστίζει 70.000€ το χρόνο  η συντήρησή του για να παίζει μερικούς αγώνες μόνο η 1η ομάδα και να μη χαλάσει το χόρτο. Ας κάνουμε το γήπεδο με πλαστικό χόρτο να μπορούν να παίζουν και τα παιδιά μας. Ο στίβος στο Σπυρούδη δεν έγινε κατά τον κ. Γκιζιώτη γιατί δεν αφήνει η ΣΑΝΤΑ, με αποτέλεσμα τα παιδιά που θέλουν να αθληθούν να καταλήγουν στα ιδιωτικά σωματεία. Κατά τον κ. Γκιζιώτη «η ΣΑΝΤΑ επιβάλει την πολιτική του Δήμου, του κάθε Δήμαρχου μέσα στο χώρο αυτό».

Συνέκρινε κατόπιν την κατάσταση του Υμηττού στην Καισαριανή και μίλησε για την πολύ καλή κατάσταση που βρίσκονται τα μονοπάτια εκεί σε αντίθεση με το δικό μας κομμάτι. Μίλησε για το παρκάρισμα στο βουνό, την πόρτα που δεν κλείνει ποτέ παρά την απόφαση του Δ.Σ. και τη δυνατότητα διεκδίκησης του χώρου του Υπουργείου Γεωργίας.

img_3022-copy-%cf%84%cf%83%ce%b1%ce%b3%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b7%cf%82-%ce%b2%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%bb%ce%b7%cf%82
Ο πρόεδρος της ΕΝΕΒΑΠ κ. Βασίλης Τσαγκάρης  αναφέρθηκε στην ελεγχόμενη στάθμευση, στις λίγες θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στην οδό Αγ. Ιωάννου, στην αστυνόμευση που απαιτείται για την πάνω πλατεία και τα όσα συμβαίνουν εκεί, για το πανηγύρι στην εορτή της Αγίας Παρασκευής όπου πρότεινε μήπως οι πάγκοι να τοποθετούνται στο κέντρο του δρόμου. Και τέλος επέστησε την προσοχή μήπως αν ανακληθεί η άδεια λειτουργίας του Da Vinci αποκτήσουμε έναν ακόμα «Ιόλα» με ένα ερειπωμένο και βανδαλισμένο κτίριο.

 

 

Εμείς να επισημάνουμε τα εξής:

Πάρκο Σταύρος Κώτσης: Περιμένουμε το περιβόητο ΦΕΚ για να κάνουμε αναπλάσεις όπως διαβεβαίωσε ο Δήμαρχος και όχι για να χτίσουμε τίποτα μεγαθήρια καθησύχασε τους κατοίκους. Πάνω στην συζήτηση  ο κ. Αντώνης Σιδέρης των προειδοποίησε πως το ΤΟΛ που υπάρχει εκεί είναι διατηρητέο και δεν μπορεί να αλλοιωθεί. Ακόμα και χωρίς το ΦΕΚ όμως «έχτισαν» μια οθόνη κινηματογράφου με αρνητική άποψη της Πολεοδομίας που την χαρακτήρισε αυθαίρετη και μερικούς δρόμους που όπως είπε, του είπαν από την Τεχνική Υπηρεσία (ανέφερε όνομα) ότι γλιτώσαμε πολλά με αυτούς και διευκολύνθηκε η πρόσβαση των θεατών στον κινηματογράφο!!! Συρματόπλεξε το πάρκο, γεγονός που επικρίθηκε χθες από κάτοικο που απορούσε για την αιτία της κίνησης αυτής και απάντησε ότι περνούσαν οχήματα μέσα από το πάρκο και αυτή είναι η αιτία. Μπορούσε όμως ο κ. Δήμαρχος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μια μέθοδο πιο προσιτή στο περιβάλλον π.χ. με δενδροφυτεύσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Εξάλλου δασική έκταση είναι οπότε θέλει δέντρα και όχι μπετά.

Ανεμώνη: Ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει αποκτηθεί και μέχρι το καλοκαίρι του 2017 θα είναι έτοιμη, κάνοντας τον κ. Γκόνη να πει ότι είναι πολύ αισιόδοξος ο Δήμαρχος για τους χρόνους. Μάλλον κάτι θα ξέρει αυτός.

Δημαρχείο: Από την άλλη δεν προβλέπεται κατασκευή Δημαρχείου.

Κολυμβητήριο: Το μεγάλο στοίχημα που δύσκολα κερδίζεται! Υποσχέθηκε λέει η Περιφέρεια. Αλήθεια η Περιφέρεια πόσα λεφτά έχει για να τα ρίξει σε κολυμβητήριο; Όταν σε άλλες γειτονιές με λίγη βροχή πνίγονται προς τα πού θα στραφεί; Ας μας πει ο κ. Δήμαρχος αληθεύουν τα ποσά που ανέφερε ο κ. Τσιαμπάς; Κάτι ανάλογο όμως είπε πρόσφατα και ο κ. Γιαννακόπουλος. Μήπως κι αυτό εντάσσεται στην κατηγορία του συνεχώς «κατασκευαζόμενου» κλειστού προπονητηρίου; Μάλιστα ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή το 2019.

Σιστοβάρη: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν ο Δήμαρχος κάνει ανάκληση της άδειας λειτουργίας του Da Vinci από τη μια μένουν οι υπάλληλοι στο δρόμο και υπάρχει και ο κίνδυνος να γίνει άντρο των περιθωριακών μέσα στο κέντρο της πόλης. Αλλά για να λέει ο παρευρισκόμενος κ. Βασίλης Ζορμπάς ότι δεν θα το κάνει κάτι θα ξέρει. Το συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό , αλλά καθυστερεί. Αν πάλι μείνει άπραγος θα έρθει αντιμέτωπος με τις δηλώσεις του όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση και πλέον θα τεθεί θέμα  αξιοπιστίας.

Μελέτες, μελέτες, μελέτες: Τα περισσότερα έργα που εξήγγειλε ο Δήμαρχος είτε βρίσκονται στη φάση της μελέτης ή θα  …. μελετηθούν. Τα χρήματα για τις μελέτες δεν μας είπε όμως που θα τα βρει. Κάτι αντίστοιχο ρώτησε και ο κ. Τσιαμπάς αλλά απάντηση δεν έλαβε. Από την Περιφέρεια και την υπόσχεση για 9.000.000€ δεν είδαμε δεκάρα ακόμα. Μέσα εκεί ήταν και 200.000€ για μελέτη στο κολυμβητήριο.

Πεζογέφυρες: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι εδώ. Οι πεζογέφυρα Γελαδάκη και η δεύτερη στη Μεσογείων (Ευαγγελιστρίας-Χίου) που θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2016 ΔΕΝ ανήκουν σε κανένα Δήμαρχο και δεν κατασκευάστηκαν από κανέναν Δήμαρχο, άρα δεν μπορεί πουθενά να τεθεί «σφραγίδα» ιδιοκτησίας. Το μόνο που πρέπει να σημειώσουμε ότι στην πρώτη για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ξεκινήσει, έτρεξε ο τότε Δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς και επί της θητείας του διεκδικήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών η 2η πεζογέφυρα και μάλιστα σε πρώτη προτεραιότητα.

Το να είναι κανείς αισιόδοξος δεν είναι κακό, αρκεί να μην περνάει τα όρια. Αν διαβάσετε τα έργα που ΘΑ γίνουν σε Πευκάκια, Κοντόπευκο και Αη-Γιάννη μαζεύονται κάποια εκατομμύρια ευρώ. Σκεφτείτε και τη 4η συνέλευση στον Τσακό που δεν μπορεί να μείνει παραπονεμένος και βγάλτε συμπέρασμα. Όσο ΣΥΡΙΖΑ και να είναι ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος, τόσο πολλά χρήματα αποκλείεται να του δώσουν. Προτιμότερο θα ήταν η Δημοτική Αρχή να προσγειωθεί, να επιλέξει δυο έργα στα μέτρα της, να τα υλοποιήσει και να εισπράξει το χειροκρότημα. Γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχια και κάποια στιγμή χάνουν την αξία τους.

 

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter