Αρχική EDITORIAL Η νομιμότητα σκόνταψε στα παράνομα ζαρζαβατικά του καταπατημένου οικοπέδου

Η νομιμότητα σκόνταψε στα παράνομα ζαρζαβατικά του καταπατημένου οικοπέδου

20170201_112921 laxanokipos kavafi

Γράφει η Λένα Μαρκή

Για ορισμένους η «νομιμότητα» έχει την μορφή λάστιχου που τεντώνει μέχρι ένα σημείο ασφαλείας και σταματά από το φόβο μη τυχόν σπάσει στα χέρια τους.

Ήταν 5 Φεβρουαρίου 2015 όταν φέραμε στην επιφάνεια το ζήτημα της καταπάτησης τμήματος δημοτικού οικοπέδου από κάτοικο στην οδό Καβάφη στα Πευκάκια. Το θέμα αυτό καταγγέλθηκε από τον πρώην Δήμαρχο κ. Βασίλη Ζορμπά και συζητήθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Πευκακίων. Τότε Διοίκηση και αντιπολίτευση είχαν πάρει σαφή θέση.

Εν περιλήψει, για να γνωρίζετε για ποιο πράγμα μιλάμε, πρόκειται για τμήμα από οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου Αγίας Παρασκευής που έχει καταπατήσει ο γείτονας και το έχει μετατρέψει σε συρματοπλεγμένο λαχανόκηπο.

9 μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου 2015 η κατάσταση παρέμενε ακριβώς η ίδια. Και για να μην έχουμε εναλλαγές ή εκπλήξεις αν θέλετε, σήμερα 2 ολόκληρα χρόνια μετά, η παρανομία συνεχίζεται, ο δημότης καλλιεργεί ανενόχλητος τα λαχανικά του, η ταμπέλα που φανερώνει την ιδιοκτησία του Δήμου στέκει καμαρωτή μέσα στον κήπο και ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος μιλάει και διακηρύσσει τη «νομιμότητα» σε διαφορετικές βέβαια περιπτώσεις και γειτονιές.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά;

Να του θυμίσουμε ότι το 2015 στη συνέλευση στα Πευκάκια είχε δηλώσει πως «θα είναι αυστηρός» και σε αμέσως επόμενη  ανακοίνωσή του έγραφε πως

  1. Όποιος κάνει χρήση οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου (παρανομίες που έγιναν επί της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής) καλείται να «απελευθερώσει» το χώρο. Σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθηθεί δικαστική οδός και επιβολή προστίμων.

Λοιπόν ούτε ο χώρος απελευθερώθηκε, ούτε η δικαστική οδός ακολουθήθηκε, ούτε πρόστιμα επιβλήθηκαν …

20170201_112951 laxanokipos kavafi

Ο Δήμαρχος της νομιμότητας, κ. Γιάννης Σταθόπουλος, δεν ασχολείται με αυτή την παρανομία. Γιατί; Μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Συχνά πυκνά καυχιέται για την παράνομη μάντρα που αυτονόητα και νόμιμα κατεδάφισε, για τη σύγκρουση με άνομο επιχειρηματία στην πλατεία Κοραή (με αμφίβολα κατά την κρίση μας αποτελέσματα), για την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος Da Vinci (όπως λέει και η νεολαία ήταν «σιγουράκι»), αλλά στην οδό Καβάφη δεν στρέφει το βλέμμα. Καλοί είναι οι κομπασμοί, όμως όπως λέει ο σοφός λαός «Γέρος κι αν επαινεύτηκεν, ανήφορος το δείχνει» και ο κ. Σταθόπουλος έχει ανήφορο μπρος του. Την επόμενη Κυριακή στην κοπή της βασιλόπιτας του Συλλόγου Πευκακίων θα περιμένω να ακούσω πως θα δικαιολογήσει την απραξία του και την ανοχή της καταπάτησης δημοσίου χώρου. Θα περιμένω να δω γιατί εδώ και δυο χρόνια η νομιμότητα δεν «περνάει» από την οδό Καβάφη. Θα πρέπει να βρει κάποια πιστευτή δικαιολογία, γιατί μην ξεχνάμε, ότι στην ουσία η περιοχή των Πευκακίων τον ανέδειξε Δήμαρχο και είναι ρίσκο να συγκρουστεί για τον οποιοδήποτε λόγο. Εξάλλου σύμφωνα με έγκυρες  πληροφορίες υπάρχουν πολλά παράπονα στην περιοχή και πολλοί νοιώθουν προδομένοι από την μετεκλογική στάση του ΣΥΡΙΖΑίου Δημάρχου κ. Σταθόπουλου.

Αναρωτιέμαι, μένοντας άπραγη η Διοίκηση του Δήμου κατά πόσο δίνει το δικαίωμα στον συγκεκριμένο κάτοικο να προσαρτήσει νόμιμα το κομμάτι αυτό στην ακίνητη περιουσία του, με την αιτιολογία ότι ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται. Επίσης αναρωτιέμαι, τι ρόλο παίζει η πινακίδα μέσα στο χώρο αυτό, πέραν του να γελοιοποιεί το Δήμο. Και ακόμα σκέφτομαι, τι εμποδίζει τους υπόλοιπους κατοίκους να ακολουθήσουν το παράδειγμά του βλέποντας να νομιμοποιείται μια παρανομία άκοπα και ανέξοδα.

 

Σημ.:    Το καινούργιο σύρμα που φαίνεται στις φωτογραφίες (νέες και παλαιότερες) τοποθετήθηκε επί Δημαρχίας Βασίλη Ζορμπά για να οριοθετηθεί με σαφήνεια η περιουσία του Δήμου. Τα όρια αυτά δεν σεβάστηκε ο κάτοικος που έκοψε μάλιστα την περίφραξη σε δύο σημεία και από την άλλη δεν τα διασφάλισε ως έπρεπε ο μετέπειτα Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος.

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter