Η ΚΕΔΕ απέναντι από την Κυβέρνηση στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 3 Απριλίου 2017

IMG_0277 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017

Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση της χώρας παρουσιάστηκε σήμερα απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Εκατοντάδες αιρετοί από όλη τη χώρα παραβρέθηκαν στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 3-4-2017, σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Αθήνα, με σκοπό να καθοριστεί η στάση της στο διάλογο που είναι σε εξέλιξη για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας.

IMG_0279 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017«Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση» τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης και συνέχισε λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στο στόχαστρο αφού έχουν μειωθεί οι ΚΑΠ πάνω από 60%, αφαιρούνται διαρκώς θεσμοθετημένοι πόροι, χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους στον προϋπολογισμό, αποκλεισμός από το ΕΣΠΑ, οδηγούνται σε κλείσιμο οι δομές για την καταπολέμηση της φτώχιας, μείωση εργαζομένων αλλά αύξηση των προσφερόμενων υπηρεσιών, ενώ παρουσιάζονται τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων. Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη, δήλωσε ο κ. Πατούλης. Η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επιθυμεί το διάλογο, δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, δεν σέβεται τους αιρετούς και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις θέσεις της ΚΕΔΕ, ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και την ΚΕΔΕ ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους δήμους. Καμιά μεταρρύθμιση, είπε, δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Για τον εκλογικό νόμο, η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμιά αλλαγή όσον αφορά την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.

(Ως επιβεβαίωση των λόγων του κ. Πατούλη για την μη διαλλακτικότητα του Υπουργείου ήρθε το επεισόδιο έντασης που δημιουργήθηκε όταν μετά τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από περισσότερους από 50 δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους από όλη τη χώρα, μετέβη στο υπουργείο Εσωτερικών για συνάντηση με τον υπουργό κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Ο υπουργός αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί να δεχθεί μόνο το ολιγομελές προεδρείο, ενώ εμφανίστηκε ενοχλημένος από ορισμένους αιρετούς που κατέγραφαν τη σκηνή με τα κινητά τους.)

Παίρνοντας το λόγο ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γεώργιος Καμίνης τόνισε ότι «Η απλή αναλογική εξασφαλίζει εκπροσώπηση όχι όμως κυβερνησιμότητα. Και τα δύο διασφαλίζει το ισχύον σύστημα» και επισήμανε ότι «όσο δεν προτείνεται από πλευράς κυβέρνησης ένα συνεκτικό σχέδιο που να προβλέπει πόρους, αρμοδιότητες» και το οποίο να συμβάλλει «σε ενηλικίωση, σε ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει από εμάς κανένα περιθώριο υποχώρησης. Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τη διάλυση των δήμων».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως «η αυτοδιοίκηση σήμερα είναι ο βασικός αναπτυξιακός πυλώνας της χώρας, η βασική σταθερά», επισημαίνοντας ότι μετά από επτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη είναι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, αλλά τόνισε «η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει ακόμα την κεντρική της πολιτική κατεύθυνση γι’ αυτές». Το κείμενο της επιτροπής διαλόγου του υπουργείου Εσωτερικών, είπε «είναι ατάκτως ειρημένες προτάσεις χωρίς καμία θεσμική καινοτομία, χωρίς καμία αναφορά στα οικονομικά της περιφερειακής αυτοδιοίκησης». Εξέφρασε τέλος το φόβο «μην τυχόν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή στα θερινά της τμήματα και ψηφιστεί με εξπρές διαδικασίες».

IMG_0274 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017Στην Γενική Συνέλευση παραβρέθηκε και ο πρώην Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλης Ζορμπάς ο οποίος σε ερώτημα που του θέσαμε, απάντησε ότι οι Δήμοι βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς τα έσοδα από τους ΚΑΠ και την κρατική χρηματοδότηση έχουν μειωθεί τραγικά, αντίθετα η κεντρική εξουσία τους προσθέτει δεκάδες νέες αρμοδιότητες και ευθύνες, χωρίς να λάβει υπόψιν της τις πραγματικές δυνατότητες κάθε Δήμου. Το προσωπικό δεν επαρκεί ούτε για τις τυπικές ανάγκες με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην καθημερινότητα των δημοτών. Το Νομοσχέδιο αυτό που φέρνει η Κυβέρνηση και ο κ. Σκουρλέτης βρίσκει απέναντί του την Αυτοδιοίκηση. Συμπλήρωσε τέλος ότι με τον τρόπο του ο κ. Υπουργός απαξιώνει πλήρως την Αυτοδιοίκηση.

Παρών στη Συνέλευση ήταν και ο πρώην Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος.

IMG_0267 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017

IMG_0272 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017

IMG_0294 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017

IMG_0314 KEDE zorbas sunelefsi 3-4-2017

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter