Η Συνταγματική αναθεώρηση μετατρέπεται σε γκάλοπ ..του Κώστα Κουρούνη

Kourounis2012Αν νομίζετε ότι ο τίτλος είναι υπερβολικός, διαβάστε παρακάτω και κρίνετε.

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα κατατέθηκε από την επιτροπή αναθεώρησης του συντάγματος η πρόταση της κυβερνητικής παράταξης για την αναθεώρησή του. Δεν θα υπεισέλθω σε άλλα θέματα εκτός από ένα που με αφορά σαν πολεοδόμο:

Μια σοβαρότατη αλλαγή που προωθείται λοιπόν μέσα από την προτεινόμενη αναθεώρηση, αφορά τις απαλλοτριώσεις και ειδικότερα τις αποζημιώσεις που θα δίνονται.

Μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις που λάμβαναν οι ιδιοκτήτες που έχαναν την περιουσία τους για λόγους δημοσίου συμφέροντος (π.χ. για μια παιδική χαρά), αποζημιώνονταν ΠΛΗΡΩΣ. Δηλαδή δεν έχαναν ούτε ένα (1) ευρώ από την αξία του ακινήτου τους.

Με το προτεινόμενο άρθρο 17, αφαιρείται η λέξη ΠΛΗΡΩΣ και μένει το ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ σκέτο και τροποποιείται ως εξής «αφού προηγηθεί [διαγράφεται η λέξη «ΠΛΗΡΗΣ»] αποζημίωση».

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι το δικαστήριο κατά το δοκούν και ανάλογα με τα επιχειρήματα των διαδίκων θα αποφασίζει για μια ΚΑΠΟΙΑ αποζημίωση, όχι όμως για ΠΛΗΡΗ αφού το Σύνταγμα πλέον δεν θα το επιτάσσει.

Φυσικά, αυτά είναι αστειότητες δεδομένου ότι όποιος έχει σχέση με την πραγματική πραγματικότητα γνωρίζει ότι πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι για κάθε ακίνητο που απαλλοτριώνεται από το Δημόσιο, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ πρέπει να καταβάλλεται ΠΛΗΡΗΣ αποζημίωση που να αντιστοιχεί στην αξία που είχε κατά τον χρόνο που επέρχεται η στέρηση της ιδιοκτησίας.

Τώρα, τι είδους πρόταση αναθεώρησης ήταν αυτή, δεν το γνωρίζω.

Είναι τυχαίο ότι στην επιτροπή αναθεώρησης του Συντάγματος δεν συμμετέχει ούτε ένας (1) συνταγματολόγος;

Ή μάλλον, συμμετείχε ένας, ο κ. Πέτρος Παραράς ο οποίος παραιτήθηκε πέρσι στις 16 Οκτωβρίου καταγγέλλοντας ότι:

«H αρμοδιότητα της επιτροπής διαλόγου, όπως εξειδικεύθηκε χθες, δεν προϋποθέτει οπωσδήποτε νομικές γνώσεις και δη δημοσίου δικαίου, αφού θα συνίσταται προεχόντως στη διερεύνηση της κοινής γνώμης, με ακροάσεις θεσμών που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών και, γενικότερα, την επαφή με φορείς που εκφράζουν την κοινωνία, για την καταγραφή απλώς των απόψεών τους περί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος. Όμως, τα αντικείμενα αυτά δεν εμπίπτουν στον κύκλο των επιστημονικών μου δραστηριοτήτων οι οποίες κινούνται μόνο στο χώρο του δημοσίου δικαίου».

Αυτά και καλή τύχη.
Κώστας Κουρούνης

Πολεοδόμος Μηχανικός

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter