Βίλα ΙΟΛΑ – Αλήθεια τι αγοράσαμε, αν την αγοράσαμε; (VD)

 

ιολας

Γράφει η Λένα Μαρκή

Κάποιες φορές η παρόρμηση ή η έντονη επιθυμία οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα. Μετά τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο την Τρίτη 18 Ιουλίου 2017 για το θέμα της αγοράς του κτήματος Ιόλα και την απόφαση που λήφθηκε, ορισμένοι αφελείς (το λέω με συμπάθεια) υποστηρικτές της Διοίκησης του Δήμου βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την «αγορά της βίλας και του κτήματος Ιόλα» μην αντιλαμβανόμενοι τι πραγματικά έχει συμβεί, γιατί ναι μεν μετά βασάνων και αλλαγών πορείας την τελευταία στιγμή, αποφασίστηκε να αγοραστεί, όμως μέχρι την εκτέλεση της απόφασης έπεται μεγάλη διαδρομή και είναι άγνωστη η κατάληξη.

Ήδη η εντύπωση που επικρατούσε πριν τη διεξαγωγή του Δ.Σ. ήταν ότι ο Δήμαρχος κ. Σταθόπουλος επιθυμούσε διακαώς την αγορά της βίλας, τόσο που την εισήγηση του θέματος την έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Πιθανόν να μην είχε και τόση σημασία αφού αναφέρονταν τα γνωστά τετριμμένα ευχολόγια, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά διαβεβαιώσεις που βασίζονταν σε προφορικές κουβέντες. Διαβεβαιώσεις ότι ο Δήμος σε μια εποχή ισχνών αγελάδων μπορεί να πληρώσει 3.000.000€ σε 4 ετήσιες δόσεις για να αγοράσει ένα χώρο πολιτισμού, ένα τοπόσημο για το οποίο «σκίζονται» πολλοί άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά κανένας δεν έδειξε μέχρι στιγμής έμπρακτα την υποστήριξή του.  Το Υπουργείο Πολιτισμού δήλωσε αμετάκλητα ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Υποσχέσεις για μελλοντικές συνεργασίες και δωρεές τόσες πολλές που ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να πρωτοδιαλέξουμε.

Όσον αφορά τις οικονομικές δυνατότητες του Δήμου δήλωσε ότι έχει συμφωνήσει με την Οικονομική υπηρεσία και η πρόταση είναι η 4ετής εξόφληση από ιδίους πόρους. Στόχος είναι η δημιουργία ενός μουσείου, αυτόνομου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, που όπως είπε περιμένει ο καλλιτεχνικός κόσμος.

Όπως συνέβη όμως σε όλα τα σημαντικά θέματα της πόλης απόντες ήταν τόσο ο εκτιμητής όσο και ο Νομική και η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου με αποτέλεσμα να μείνουν αναπάντητες σημαντικές ερωτήσεις.

Ερωτήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Αγία Παρασκευή η πόλη μας) δια στόματος του επικεφαλής  κ. Βασίλη Ζορμπά σχετικά με τις διαφορές στα τετραγωνικά της έκτασης που παρουσιάζονται στο έγγραφο του εκτιμητή, για την έλλειψη εγγράφων σχετικά με την στατική επάρκεια ενός κτηρίου που χτίστηκε το 1955, που μετά το μεγάλο σεισμό του 1999 υπήρξε έγγραφο του ΤΑΕ που υποδείκνυε εργασίες αποκατάστασης των βλαβών, απορίες πως εκτελέστηκε η εκτίμηση χωρίς να προσκομίσουν στον εκτιμητή τα σχετικά έγγραφα, χωρίς πολεοδομικό έλεγχο και με αυθαίρετες προσθήκες. Και συνέχισε ο κ. Ζορμπάς με περισσότερες ερωτήσεις όπως για την μη ύπαρξη ενός master plan σχετικά με το τι θα ακολουθήσει της αγοράς, αναφερόμενος στην συνεχώς μειούμενη αγοραστική αξία κατά 5-10% και για την εκτίμηση του υπογείου με τιμές ισογείου, αν και είναι γνωστό ότι η αξία των βοηθητικών χώρων ανέρχεται στο 1/5 αυτής των ανοδομών. Εξέφρασε επίσης των προβληματισμό πως ενώ ο χώρος ήταν δεσμευμένος από το Δήμο και το υπουργείο ο κ. Γεωργίου προχώρησε στην αγορά του υπολοίπου 50%. (Το άλλο 50% ανήκει σε εταιρεία  Ε.Ε. όπου είναι διαχειριστής και  νόμιμος εκπρόσωπος ο κ. Γεωργίου).

Αναρωτήθηκε ο κ. Ζορμπάς πόσοι άραγε γνωρίζουν το τι θα επέλθει στο Δήμο τα επόμενα χρόνια από οικονομικής πλευράς, αφού η οικονομική κατάσταση έχει αλλάξει με μειούμενη τάση. Ο Δήμος είναι ελλειμματικός με τα δεδομένα του 2015 και του 2016 θα φτάσει τα 3+ εκατομμύρια έλλειμμα. Το 2019 συμπέρανε ότι θα είναι ένας «τελειωμένος οικονομικά δήμος». Μίλησε για πρόθεση της Διοίκησης Σταθόπουλου να δεσμευτεί η επόμενη Διοίκηση και να μην μπορεί να κάνει τίποτα.

Δήλωσε ότι όλοι θέλουν να αγοραστεί η βίλα, αλλά διαφωνούν στον τρόπο.

Πρότεινε λοιπόν να υπάρξει επιτροπή διαβούλευσης, να παραχωρηθεί η βίλα δωρεάν στο Δήμο με τον περιβάλλοντα χώρο και τα υπόλοιπα στρέμματα να αποχαρακτηριστούν και να τα εκμεταλλευτεί ο κ. Γεωργίου. Επίσης πρότεινε την πραγματοποίηση δημοψηφίσματος.

Ο κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος (Συμμαχία Ευθύνης) παρότι υποστήριξε ότι όλοι είναι υπέρ της απόκτησης του Ιόλα και διερωτήθηκε αν είναι η κατάλληλη στιγμή, παρόλο που επέκρινε τη Διοίκηση ότι επί 3 έτη δεν έπραξε τίποτα, ούτε διαπαραταξιακή συνάντηση με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού, παρότι δήλωσε απροστάτευτος αφού δεν υπάρχει ενυπόγραφη απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας και της Οικονομικής για την νομιμότητα της αγοράς, ότι θα καταπέσει στην Περιφέρεια και πως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να έρχεται το θέμα βιαστικά «μες το κατακαλόκαιρο στα μουλωχτά» και παρόλο που πρότεινε σθεναρά τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής, της διεκδίκησης από το Δήμο σε υπουργεία, την ύπαρξη ενός σχεδίου αξιοποίησης και την συζήτηση ξανά το Νοέμβρη, έκανε μαζί με τον κ. Κρητικίδη την ανατροπή και  υπερψήφισε τη αγορά μόλις αυξήθηκαν οι δόσεις.

Κυβίστηση μεγατόνων μετά τις μεγάλες κορώνες! Άραγε, για να χρησιμοποιήσω το δικό του σκεπτικό, ποιος μπορεί να νοιώσει προστατευμένος με τις αστραπιαίες εναλλαγές των αποφάσεων του.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Ανδρέας Γκιζιώτης συμφώνησε ότι «τον θέλουμε τον Ιόλα», όμως η προσπάθεια του Δημάρχου δεν ήταν ούτε επαρκής αλλά ούτε πειστική. Εξάλλου είπε, η Διοίκηση δεν το είχε σαν επιλογή αλλά προέκυψε αφού αρχικά προσανατολιζόνταν στην αγορά της Ανεμώνης. Χαρακτήρισε δραματική την πορεία διεκδικήσεων στην πόλη αναφερόμενος στα ζητήματα που έχουν στοιχειώσει και εξέφρασε το φόβο μήπως αφήσουν ένα 12ο ικρίωμα στην πόλη. Τόνισε την ανυπαρξία σχεδιασμού για τον πολιτισμό και για την διαχείριση και την οικονομική προσέγγιση.

Πρότεινε να ανοίξει το θέμα στην πόλη και την Ελλάδα,και  να προσεγγίσουν το κόστος της αποκατάστασης   , να αποκλείσουν την  αξιοποιησης του επιπλέον του συντελεστή δόμησης και να φροντίσουν για την ανεύρεση των απαιτούμενων χρημάτων.

Σταθερός στις απόψεις του αποδείχτηκε ο κ. Αλέξανδρος Μουστόγιαννης (Μια γενιά μπροστά) που μίλησε για την απουσία θεσμικών παραγόντων, για την εισήγηση του θέματος χωρίς πριν να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση και πρότεινε την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα βρει τρόπους χρηματοδότησης.

«Αποφασίσαμε να υπερψηφίσουμε τη σημερινή εισήγηση αν και δεν είμαι σίγουρος αν είναι σωστή» … τάδε έφη ο κ. Θανάσης Ανδρίτσος του Φυσάει Κόντρα και προφανώς περιμένει στήριξη από τους ψηφοφόρους του…. Όπως υποστήριξε, λίγοι μήνες πριν ή μετά δεν αναιρούν τη σημασία της απόκτησης από το Δήμο. Υπήρξε δε μεγαλόκαρδος αφού όπως είπε «δεν σημαίνει ότι κατηγορούμε τους άλλους» …. Το χειροκρότημα της Διοίκησης πάντως το εισέπραξε.

Σε μια συνεδρίαση που διήρκεσε περίπου 7 ώρες πολλές ήταν οι τοποθετήσεις και οι απορίες που εκφράστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους.

Ο κ. Κώστας Τσιαμπάς ζήτησε να μάθει αν υπάρχει οικονομικοτεχνική μελέτη, να απαντήσουν με στοιχεία αν η διαπραγμάτευση υπήρξε επωφελής για το Δήμο και αν ο Δήμος μπορεί να καλύψει οικονομικά την αγορά.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης τόνισε ότι στο εισηγητικό που έλαβαν στο παρα πέντε δεν υπάρχουν πουθενά οι όροι της αγοραπωλησίας, ζήτησε όλα να γίνουν με διαφάνεια  και ρώτησε που ακριβώς είναι ο αναπτυξιακός και επενδυτικός χαρακτήρας που αναφέρει η Διοίκηση. Μίλησε για μια Δημοτική Αρχή που δεν είναι συνεννοημένη μεταξύ τους για το τι θέλουν να κάνουν. Η ψηφοφορία όπως είναι θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βίλα Ιόλα.

Η κ. Μαρία Ρεμπούτσικα αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική κατάσταση του μεγάρου Μουσικής με το δυνατό διοικητικό συμβούλιο και τις ισχυρές οικονομικές παρακαταθήκες για να τονίσει τη δυσκολία του Δήμου να ανταποκριθεί οικονομικά στο εγχείρημα χωρίς να προβεί σε σπάσιμο κωδικών.

Ο κ. Σωτήρης Ησαΐας υπήρξε δριμύς απέναντι στην τοποθέτηση του βουλευτή και δημότη κ. Γιώργου Δημαρά και πρότεινε ακολούθως το θέμα να έρθει προς συζήτηση στα τέλη Σεπτέμβρη με καλύτερους όρους διαπραγμάτευσης, οι δόσεις να μην είναι κάθε χρόνο και στην τελική αν βιάζονται τόσο να το αποκτήσουν ας προβούν σε αύξηση των δημοτικών τελών για να ανταπεξέλθουν.

 

Το πλήγμα εκ των έσω

Το πλήγμα όμως για τη Δημοτική Αρχή ήρθε ενδοπαραταξιακά όταν δύο νυν αντιδήμαρχοι οι κ. Γιάννης Σιδέρης και κ. Ελισάβετ Πετσατώδη και ο ένας πρώην ο κ. Κώστας Χατζηανδρέου έφεραν αντιρρήσεις στον τρόπο με τον οποίο ήρθε πρόχειρα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Η κ. Πετσατώδη και ο . Σιδέρης μάλιστα παρουσίασαν πρόταση την οποία όπως φανέρωσε η αντιδήμαρχος, ο κ. Σταθόπουλος αρνήθηκε να συζητήσει και αναγκάστηκαν να την πρωτοκολλήσουν «σαν να ήταν ξένοι» για να ληφθεί σοβαρά υπόψην. Αυτό που ήθελαν ήταν να παρουσιαστεί το θέμα όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένο στο Δ.Σ. και πρότειναν περισσότερες δόσεις (5+1) για το καλό της πόλης.

Η κ. Πετσατώδη «άδειασε» στην κυριολεξία τον Δήμαρχο όταν δήλωσε ότι δεν είχαν συμφωνήσει όλοι.

Ζήτησε το θέμα να έρθει προς συζήτηση το Σεπτέμβρη για «να μην το κάψετε» όπως τόνισε και να συζητηθεί επί της ουσίας η πρόταση τους.

Και ο κ. Σιδέρης τόνισε την ανάγκη αναβολής της συζήτησης και της καλύτερης προετοιμασίας, όπως ζήτησαν πολλοί άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Υπογράμμισε την κατάρτιση βασικού σχεδίου βιωσιμότητας και την αναζήτηση πηγών χρηματοδότησης.

 

Δήμαρχος και πρόεδρος του Δ.Σ. σε διαφορετικό μήκος κύματος

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γεράσιμος Βλάχος εξακολούθησε να επαναλαμβάνει τη γνωστή καραμέλα περί υπονόμευσης του Δημάρχου από την αντιπολίτευση ώστε να μην παράξει έργο … Σχεδόν όλες οι αντίθετες απόψεις ήταν «κατ’ επίφαση» σύμφωνα με τον κ. Βλάχο. Ειλικρινά δεν κατάλαβα το νόημα της δήλωσης ότι όλοι θα μετρηθούν, όπως είπε, σε αυτή την αίθουσα και αύριο η πόλη θα γνωρίζει ποιος ψήφισε θετικά και ποιος αρνητικά. Ευγενικά θα πω ότι μπορεί να ληφθεί ως υποβολή προς τους δημοτικούς συμβούλους για να μην εκφράσω κάτι πιο δυσάρεστο.

Αντίθετα με την ακαμψία του κ. Βλάχου, ο κ. Σταθόπουλος όταν είδε ότι κινδυνεύει να μην ψηφιστεί η αγορά της βίλας Ιόλα έκανε μεταστροφή ακολουθώντας εν μέρει την πρόταση των αντιδημάρχων του και θέτοντάς την σε ψηφοφορία για να έχει σίγουρα αποτελέσματα. Όμως δεν είναι σίγουρο ότι την απόφαση που λήφθηκε από το Δ.Σ. θα αποδεχτεί τελικά ο ιδιοκτήτης, ούτε αν θα ακολουθηθούν ακριβώς τα όσα εισηγούνται οι Πετσατώδη – Σιδέρης.

 

Τίποτα όμως δεν εξασφαλίζει ότι θα πραγματοποιηθεί στα σίγουρα η αγορά ακόμα κι αν δώσουμε την πρώτη δόση των 750.000€, αν δεν περάσει από τους ανώτερους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Μην ξεχνάμε ότι και στην απαλλοτρίωση του Ο.Τ. 118 στον Τσακό ο Δήμος έδωσε 635.000€ (απαίτηση του ιδιοκτήτη 1.900.000€), αλλά ακόμα και τώρα το οικόπεδο δεν μας ανήκει, αλλά ούτε τα χρήματα πήραμε πίσω. Ευελπιστώ να μην αποκτήσουμε ακόμα μια τέτοια μεσοβέζικη κατάσταση.

Υπέρ της αγοράς του κτήματος μίλησαν ο βιογράφος του Αλέξανδρου Ιόλα κ. Νίκος Σταθούλης, ο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και δημότης κ. Γιώργος Δημαράς, η πρόεδρος του συλλόγου Κοντοπεύκου κ. Βούλα Κουτσογιάννη, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και δημότης κ. Καλιαμπάκος, ο κ. Διονύσης Γιαννακόπουλος απ΄την Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων, η κ. Καλογερά πρωην αντιδήμαρχος και πρώην μέλος του συλλόγου Κοντοπεύκου και ο γαμπρός του ιδιοκτήτη κ. Ιωφηφίδης που στην ουσία δεν πρόσφερε κάτι νέο στα ήδη γνωστά περί του κτήματος, της αγοράς και των διαπραγματεύσεων. Αναγνώστηκε επίσης επιστολή του κ. Μιχάλη Γαβρά. Οι ανωτέρω ομιλητές αναφέρθηκαν στην ευκαιρία της αγοράς ενός σημαντικού χώρου πολιτισμού και στη δημιουργία ενός τοπόσημου με προβολή εκτός των ελληνικών συνόρων, χωρίς όμως να αναφερθούν στην ανεύρεση των χρημάτων και στον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει στην πόλη. Λίγο πολύ αναφέρθηκαν στο δικό τους όνειρο που θα φορτωθεί στις πλάτες των πολιτών του Δήμου.

Ακούσαμε για το έντονο ενδιαφέρον για τη δωρεά σημαντικών και πανάκριβων έργων τέχνης του Αλ. Ιόλα όταν δημιουργηθεί το μουσείο και στην πρόθεση για την φιλοξενία εκθέσεων από ιδρύματα του εξωτερικού, για καλλιτέχνες που δάκρυσαν όταν επισκέφτηκαν τη βίλα, αλλά όπως είπε και ο κ. Ησαΐας, από τα 50 εκ. € που προτίθενται να προσφέρουν στο μέλλον ας δώσουν τα 3εκ € για να αγοραστεί η βίλα. Και φυσικά τηρήθηκε σιγή ιχθύος στη δήλωση αυτή.

Για μια ακόμα φορά ο κ. Κονταξής έκανε τη διαφορά όταν σε απάντηση που έδωσε παραδέχτηκε πως οι άδειες ανέγερσης έχουν παραβιαστεί και έχουν γίνει παρανομίες, αλλά αφού χαρακτηρίζεται «ιστορικό» δεν χρειάζεται να τις νομιμοποιήσει κανείς!!! Κυρίες και κύριοι με το χέρι στην καρδιά, ποιος από σας θα αγόραζε ένα τέτοιο κτίριο; Ο Δήμος νομιμοποιείται να αγοράσει ένα τέτοιο κτίριο; Ήταν και η απορία του κ. Ζορμπά.

Βέβαια τοποθετήθηκαν και άτομα που παρουσιάζονται ως κομήτες στο δημοτικό συμβούλιο και θέλησαν να μας πείσουν ότι ενδιαφέρονται για την πόλη. Για μένα μάλλον υπήρξε γενική επιστράτευση για τον «ιερό» αυτό σκοπό.

Και με τα πολλά καταλήξαμε σε δύο ψηφοφορίες. Από τη μια Γκιζιώτης-Πετσατώδη-Σιδέρης , για επαναφορά του θέματος το φθινόπωρο με καλύτερη προετοιμασία, το αποτέλεσμα της οποίας (14 ψήφοι, εκ των οποίων της κ. Πετσατώδη και του κ. Σιδέρη) φαίνεται ότι ανησύχησε τον κ. Σταθόπουλο που έσπευσε να προσαρμόσει την εισήγηση με αυτή των δύο αντιδημάρχων για να μην υποστεί ναυάγιο.

 

Εν τέλει

Αποφασίστηκε η αγορά της βίλας έναντι 3 εκ. € σε 5+1 δόσεις.

Χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το μέλλον (αποκατάσταση, φύλαξη, τρόπο λειτουργίας)

Χωρίς να γνωρίζουμε το κόστος της αποκατάστασης.

Χωρίς να γνωρίζουμε το συμβολαιογραφικό κόστος.

Χωρίς επίσημη έγγραφη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι τα οικονομικά του Δήμου αντέχουν.

Σκεπτόμενοι ότι οι στρατευμένοι της συμπολίτευσης εκπλήρωσαν το καπρίτσιο του αρχηγού.

Με κυβιστήσεις μικρές και μεγάλες.

Με αντάρτικο στα σπλάχνα της Διοίκησης.

Με αναπάντητες σημαντικές ερωτήσεις.

Χωρίς δημοψήφισμα ώστε να ληφθεί υπόψην η άποψη των πολλών.

Με μεγαλοστομίες, υπόνοιες, διακριτικές πιέσεις και χειροκροτήματα.

Όμως ακόμα δεν την αγοράσαμε… ακόμα δεν μας ανήκει. Και κάποιες φορές οι καταστάσεις γυρίζουν μπούμερανγκ. Εύχομαι να μην δω στο μέλλον αυτούς που τώρα εκθειάζουν τότε να τους λιθοβολούν.

Γνωμοδότηση Νομικής Υπηρεσίας

Εισήγηση Δημάρχου

Εκτίμηση αγράς ΒΙΛΑ ΙΟΛΑ-2016

Εκτιμηση αγορας ΒΙΛΑ-ΙΟΛΑ.2008

 

 –

.

..

..

..

—–
Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr
Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook   ή στο Twitter