Βαθαίνουν τα ρήγματα στη δημοτική Αρχή εξαιτίας της παραχώρησης του “Ιόλα” (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Κάποτε πίστευαν πως ο τάφος του Αιγύπτιου φαραώ Τουταγχαμών έκρυβε μια κατάρα για όποιον τον παραβίαζε και προχωρούσε στο εσωτερικό του. Σήμερα ίσως δεν είναι τόσο υπερβολικό να πω ότι το κτήμα Ιόλα κρύβει την «κατάρα» που φέρνει σημαντικές αναταράξεις και δημιουργεί ρωγμές σε μια δημοτική παράταξη.

Εξαιτίας της αγοράς του από τη Διοικούσα παράταξη της «Νίκης των Πολιτών» ανεξαρτητοποιήθηκε η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εκφράζει έντονες αντιρρήσεις και βαρυσήμαντες κουβέντες ένας πρώην αντιδήμαρχος και εμφανίζεται δυσαρεστημένος και με αντιρρήσεις ένας νυν αντιδήμαρχος. Η αγορά της βίλας Ιόλα τελικά «χτυπάει» τα μεγάλα στελέχη της «Νίκης».

Και ενώ όλοι περιμέναμε ότι με την αγορά του κτήματος Ιόλα (έστω και με τον παράδοξο τρόπο που τελικά πραγματοποιήθηκε) θα ηρεμούσαν τα πράγματα, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 25/1/2018 οι αναταράξεις ξεκίνησαν πριν τη συζήτηση του θέματος για την διάθεση του κήπου σε συλλογικότητα της πόλης, όταν ο κ. Κώστας Χατζηανδρέου από τη συμπολίτευση και μέλος της Επιτροπής για τη βίλα Ιόλα, ζήτησε την απόσυρσή του, γιατί στο έγγραφο των αντιδημάρχων για την αγορά του Ιόλα αναφέρονταν η παραχώρησή του αφού αποκατασταθεί. Η αίτηση αυτή δεν έγινε δεκτή από τον πρόεδρο του Δ.Σ., γιατί κατά τη γνώμη του επρόκειτο για χρήση του κήπου λίγων ωρών. Στην προσπάθειά του ο Δήμαρχος να εξηγήσει γιατί δεν θα αποσυρθεί το θέμα ισοβάθμησε τις αίθουσες εκδηλώσεων των σχολείων με τον κήπο του Ιόλα ως κοινωφελείς χώρους που έχουν παραχωρηθεί για εκδηλώσεις συλλόγων. Επίσης παραλλήλισε την εκδήλωση της συλλογικότητας με πρόταση να έρθουν έργα του διάσημου ζωγράφου Ντε Κίρικο και να εκτεθούν στη βίλα φυλασσόμενα από φρουρούς!

Η οπτική του κ. Σταθόπουλου στην ερμηνεία της συγκεκριμένης πρότασης από το κείμενο των αντιδημάρχων, ώθησε τον κ. Χατζηανδρέου να ρωτήσει, γιατί το δέχτηκε εκείνο το βράδυ και δεν ζήτησε να απαλειφθεί, «μήπως το κάνατε για να υποκλέψετε τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων;» είπε. Ερώτηση που φυσικά δεν απαντήθηκε, αλλά έκανε φανερό το κλίμα στο οποίο θα εξελισσόταν η συζήτηση. Έγινε επίσης γνωστό ότι η Επιτροπή δεν ερωτήθηκε για το θέμα, αν και έχει μόνο εισηγητικό χαρακτήρα προς το Δήμαρχο. Το οξύμωρο βέβαια είναι, ότι ο Δήμαρχος αποτελεί και μέλος της Επιτροπής! Άρα, θα εισηγείται στον εαυτό του…

Σύντομος, περιεκτικός και απόλυτος σύμφωνα και με τη δήλωσή του υπήρξε ο κ. Χατζηανδρέου απέναντι στον επικεφαλής του. Όπως είπε, «έχει την αίσθηση ότι μετά την απόφαση απόκτησης του Ιόλα η δημοτική Αρχή και κυρίως ο Δήμαρχος έχει μπει σε μία διαδικασία αποδόμησης  βήμα προς βήμα της απόφασης. Δηλαδή κέρδισε αυτό που ήθελε να κερδίσει και στη συνέχεια κάθε φορά φέρνει στο Δ.Σ. κάτι που αποδομεί την απόφαση».

Εξηγώντας πως αρχικά με την είσοδό του ο Δήμαρχος ως μέλος στην Επιτροπή προσπαθεί να την ελέγξει και τώρα φέρνει την απόδοση του κτήματος, πριν αποφασίσει οτιδήποτε η Επιτροπή για τη λειτουργία και τη χρήση του. Πλέον βλέπουμε τις πραγματικές προθέσεις του Δημάρχου. Μιλάμε για μια δαπάνη περίπου 7-8.000.000€ και όχι για μικροποσά. Ο κ. Χατζηανδρέου δήλωσε ότι προσπάθησε από την αρχή να διασφαλίσει ότι κάμποσα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών – δημοτών δεν θα πάνε χαμένα.

Δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος με την εισήγηση και κάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να προστατεύσουν το χώρο του Ιόλα.

Η επιμονή του κ. Σταθόπουλου να φέρνει ως παράδειγμα τις παραχωρήσεις των σχολικών χώρων για εκδηλώσεις συλλογικοτήτων και μάλιστα αναφερόμενος στην υπό κατασκευή αίθουσα του πρώην Μπαρμπίκα, φαίνεται ότι έφτασε στα όριά του τον πρώην Αντιδήμαρχο, κάνοντας τον να χαρακτηρίσει ατυχέστατο το παράδειγμα που φέρνει κάθε τρεις και λίγο ο Δήμαρχος, γιατί το σχολείο εφόσον υπάρχει και λειτουργεί βεβαίως και παραχωρείται, στο κτήμα Ιόλα όμως δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο. Από τη στιγμή που η Επιτροπή δεν έχει καν ασχοληθεί σπεύδει το Δ.Σ. να την προκαταλάβει.

Επικριτικός προς τη δημοτική Αρχή συνέχισε ο κ. Χατζηανδρέου, ζητώντας να ανοίξει διάλογος για τον πολιτισμό με τις συλλογικότητες και τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, εδώ κάποιοι παριστάνουν τους καλούς ενώ δεν είναι καλοί». Και τέλος δήλωσε την παραίτησή του από μέλος της Επιτροπής γιατί όπως είπε πιστεύει ότι πάει να γίνει μια φτηνή εκμετάλλευση του «Ιόλα».

Εξίσου σημαντική υπήρξε η τελευταία του φράση πως «σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα τα ξαναπούμε»

Φάνηκε από την αρχή ότι ο κ. Χατζηανδρέου δεν είναι άτομο που χειραγωγείται εύκολα, με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση που προσπάθησε να προσφέρει ως αντιδήμαρχος στο πλευρό του κ. Σταθόπουλου. Από την αρχή είχε αντιρρήσεις και τις είχε εκφράσει δημόσια σχετικά με τον τρόπο αγοράς της βίλας Ιόλα, χωρίς σχέδιο και ξεκάθαρες σκέψεις για τον τρόπο αποκατάστασης, λειτουργίας και εκμετάλλευσής της από το Δήμο. Στο περίφημο συμβούλιο του καλοκαιριού που αποφασίστηκε η αγορά αντιληφθήκαμε ότι συναίνεσε όταν έγινε αποδεκτό από τον κ. Σταθόπουλο το κείμενο των Σιδέρη-Πετσατώδη που όριζε προϋποθέσεις για την αγορά. Όμως τα πράγματα εξελίσσονται με τρόπο που δεν περίμενε και εννοείται ότι δεν δείχνει να συμβιβάζεται. Δεν θα μας κάνει έκπληξη αν στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο ακούσουμε την ανεξαρτητοποίησή του, κρίνοντας από την τωρινή στάση του.

Όμως δεν είναι ο μόνος μέσα στη διοικούσα παράταξη που δείχνει να νοιώθει άβολα. Απογοήτευση με την έκφραση του Δημάρχου «άσχετα με το τι ψηφήσαμε» εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Σιδέρης, γιατί όπως είπε «άσχετα από τι ψηφίζουμε κάνετε ότι θέλετε» και ο οποίος όση ώρα μιλούσε ο κ. Χατζηανδρέου έδειχνε να συμφωνεί με πολλά από τα λεγόμενα. Ο ίδιος τόνισε στη συνέχεια «ας μην κολλάμε στις λέξεις» δεν έχει σημασία αν τοποθετηθεί η λέξη παραχώρηση ή διάθεση. Το πότε θα παραχωρηθεί το κτήμα είναι ξεκάθαρο «όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπλασή του, θα είναι ασφαλής και θα μπορεί να πραγματωθεί ο σκοπός του. Ακόμα το σκοπό του όμως ψάχνουμε»!

Η πρόθεση του κ. Σιδέρη κατά ομολογία του και η πρόθεση της κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, όταν συνέταξαν το κείμενο, είχε να κάνει με την επαναδιαπίστευση του πολιτισμού στην πόλη. Γι’ αυτό είχε προταθεί και διημερίδα στο τέλος του 2017 για να τεθούν αυτά τα θέματα, να συζητηθούν και να τεθούν οι βάσεις πάνω στις οποίες θα προχωρούσε η επένδυση του «Ιόλα». Στη συγκεκριμένη περίπτωση κατά τον κ. Σιδέρη, ο σκοπός άγιασε λίγο τα μέσα.

Σημαντική ήταν και η παρατήρηση του κ. Κώστα Τσιαμπά που έβαλε σε σκέψεις τον κ. Σιδέρη, ότι από το πρώτο κείμενο που ανέβηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ απουσίαζε η πρόταση  που αναφερόταν στον χρόνο παραχώρησης του κτήματος.

Ποιες θα είναι οι μετέπειτα κινήσεις του Αντιδημάρχου είναι δύσκολο να γνωρίζουμε, πάντως δεν φαίνεται έτοιμος για αποχώρηση από την ομάδα της «Νίκης». Ούτε όμως και ευχαριστημένος με τα όσα συμβαίνουν και τον τρόπο συμπεριφοράς. Οι ρωγμές που υπήρχαν στην παράταξη βαθαίνουν όλο και περισσότερο και είναι πολύ πιθανό ο κ. Σταθόπουλος να ακολουθήσει την πορεία του γείτονα Δημάρχου κ. Ρούσσου και να χάσει την πλειοψηφία στο Δ.Σ. Μάλλον η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο τύχη δεν τους έφερε.

Όμως και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Μυλωνάκης εξέφρασε τις σκέψεις του για τον τρόπο ψήφισης της αγοράς μες το κατακαλόκαιρο, όπως είπε, και τη βιαστική υιοθέτηση του κειμένου των αντιδημάρχων από τον κ. Σταθόπουλο την τελευταία στιγμή. Μίλησε για «ύποπτη» αγορά και εξήγησε τους λόγους του χαρακτηρισμού αυτού, γιατί όπως ανέφερε υπήρξε διαπραγμάτευση χωρίς πρακτικά, χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν, θολά σημεία της εκτίμησης, ξαφνικά τα 3.150.000€ με ένα τηλεφώνημα έγιναν 3 εκ. € και τέλος ζήτησε επίσημα ακριβές αντίγραφο του εισηγητικού εγγράφου 24275/11-7-2017 της Τεχνικής Υπηρεσίας.

«Κε Δήμαρχε και κε πρόεδρε, να ξέρετε ότι εξαπατήσατε όσους υπερψήφισαν το θέμα το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Μυλωνάκης. Είναι σαφές, συνέχισε, ότι δεν έχουν ιδέα το τι θέλουν να κάνουν στο «Ιόλα», ούτε στόχο, ούτε στρατηγική. Ζήτησε δε επίμονα να του δοθεί ο πλήρης φάκελος που κατατέθηκε για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και όπως ήταν φυσικό επόμενο και κατά την προσφιλή συνήθεια αυτής της δημοτικής Αρχής, δεν πήρε ποτέ απάντηση.

«Βαθύτατα εκτεθειμένη πολιτικά και ηθικά» χαρακτήρισε τη δημοτική Αρχή ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης και θα συμφωνήσω μαζί του.  Προφανώς όλα όσα ειπώθηκαν το καλοκαίρι με σκοπό να υπερψηφιστεί η αγορά, ήταν μόνο όμορφα λόγια και δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Οι κουβέντες περί πολιτιστικού τοπόσημου παγκοσμίου φήμης πήγαν περίπατο και αντικαταστάθηκαν από μαρκαδόρους και χαρτόνια. Πράγματι σε αυτή την πόλη έχει χαθεί η έννοια του πολιτισμού και το χειρότερο είναι ότι μοιάζει να την έχουν χάσει άνθρωποι που επικεντρώθηκαν σε αυτόν ή έτσι τουλάχιστον νόμιζαν …

—–

Λάβετε ενεργά μέρος στην καθημερινή ενημέρωση του www.aparaskevi-images.gr , στέλνοντας φωτογραφiες, video, ή ένα μήνυμα στο  info@aparaskevi-images.gr

Ή μπείτε στην σελίδα μας στο Facebook  , ή στο Twitter