Αντιδράσεις στο Μαρούσι για την άνευ σχεδιασμού μετεγκατάσταση εκεί της Περιφέρειας Βορείου Τομέα

Με σχετικό άρθρο στις 21 Απριλίου 2018 σας είχαμε ενημερώσει για την μετεγκατάσταση των γραφείων της Περιφέρειας Βορείου Τομέα στο Δήμο Αμαρουσίου, με το αιτιολογικό του χαμηλότερου ενοικίου και της εξοικονόμισης χρημάτων. Όπως αντιλαμβανόμαστε όμως από το ακόλουθο Δελτίο Τύπου (3-5-18) του Δήμου Αμαρουσίου δεν την περιμένουν με τις καλύτερες των προθέσεων. Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες του τοπικού Συλλόγου Παραδείσου καθώς και του Δήμου για την άνευ σχεδιασμού και χωρίς πρότερη συνεννόηση, όπως ανακοινώνει, μετακίνηση και εκτιμούν ότι θα επιβαρυνθεί και υποβαθμιστεί η περιοχή.

Το δελτίο τύπου περιγράφει: “η Περιφέρεια που κινείται αυθαίρετα και μεροληπτικά με τη λογική «ότι γουστάρω κάνω», αποκομμένη από την τοπική κοινωνία”.

*********

Από όσα οφείλει στο Μαρούσι και στους πολίτες η Περιφέρεια Αττικής, το μόνο που βρήκε ότι χρειάζονται είναι να τους φορτώσει με μία ακόμη υπερτοπική χρήση 

Ο Δήμος Αμαρουσίου, σχετικά, με την επικείμενη μετεγκατάσταση των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα στο Μαρούσι και τα όσα σχολιάζουν «κύκλοι της Περιφέρειας Αττικής», απολογούμενοι για την άνευ σχεδιασμού απόφαση της μετεγκατάστασης, έχει να επισημάνει τα παρακάτω:

Στο δελτίο τύπου με ημερομηνία 27 Απριλίου 2018, ο Δήμος Αμαρουσίου προέβη σε μία αναλυτική καταγραφή των υπηρεσιών της κεντρικής διοίκησης που σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον τη μετεγκατάστασή τους, σε κτιριακές εγκαταστάσεις εντός της διοικητικής ενότητας του Αμαρουσίου, χωρίς να έχουν προβλεφθεί, κατά την άποψή μας, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και συνθήκες που θα εξασφάλιζαν την ομαλή λειτουργίας τους και δεν θα υποβάθμιζαν την καθημερινότητα των Μαρουσιωτών.

Στο το εν λόγω δημοσίευμα, μεταξύ άλλων, ήταν και η μετεγκατάσταση των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα, για την οποία η Περιφέρεια Αττικής ένοιωσε την ανάγκη να απολογηθεί και να μας πείσει ότι όλα έχουν γίνει καλώς, προβάλλοντας το αυτονόητο δηλαδή, της εξοικονόμησης πόρων λόγω μικρότερου ενοικίου, έστω και καθυστερημένα.

Δεν είδαμε όμως να αρθρώνει λόγο ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ούτε να δείχνει της ίδια ευαισθησία να απαντήσει, γιατί ο Δήμος Αμαρουσίου με τις περισσότερες υπερτοπικές χρήσεις, αν και έχουν ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΗΡΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΕΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΌΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ενώ έχουν χρηματοδοτηθεί άλλοι όμοροι Δήμοι που δεν έχουν υπερτοπικό κυκλοφοριακή φόρτο και μέγεθος εξυπηρέτησης πολιτών, ανάγκες που έχει  αντικειμενικά ο Δήμος Αμαρουσίου.
Προφανώς, για όλα αυτά, η Περιφέρεια νοιώθει ένοχη και πρέπει να απολογηθεί. Ο σοφός λαός λέει: «Όποιος έχει «τη μύγα μυγιάζεται».

Εμείς είπαμε το αυτονόητο. Ό,τι δηλαδή, δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα κανένας, δεν μπορεί χωρίς καμία συνεννόηση με την τοπική κοινωνία να μεταφέρει δομές, να μεταφέρει υπηρεσίες, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις κατάλληλες υποδομές.
Και αυτό, γιατί, οι κατάλληλες υποδομές για τη συγκεκριμένη υπηρεσία δεν υπάρχουν, παρά τα όσα ισχυρίζεται η Περιφέρεια.
Δεν υπάρχουν οι θέσεις στάθμευσης στο κτίριο ούτε για τους μισούς από το σύνολο των εργαζομένων, πόσο μάλλον για τους επισκέπτες και για την κίνηση που θα δημιουργείται από τους πολίτες που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν, πέρα από τις παράπλευρες δραστηριότητες που το κτίριο θα δημιουργήσει  στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η Περιφέρεια νοιώθει τόσο ευαίσθητη να απαντήσει στο δημοσίευμα του Δήμου Αμαρουσίου που ήταν μία συνολική τοποθέτηση και απορούμε γιατί δεν έχει τοποθετηθεί, εφόσον έλαβε γνώση, και για τη μεταφορά και των άλλων υποδομών στη συγκεκριμένη περιοχή του Βόρειου Τομέα.

Αλήθεια, πιστεύει, ότι η εν λόγω περιοχή επιδέχεται περαιτέρω μεγάλες υπερτοπικές δραστηριότητες με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον, την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των κατοίκων;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έδωσαν οι ίδιοι οι κάτοικοι του Παραδείσου Αμαρουσίου με το ψήφισμα διαμαρτυρίας τους για την μετεγκατάσταση των γραφείων της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα.

Ας απαντήσει επιτέλους η Περιφέρεια που κινείται αυθαίρετα και μεροληπτικά με τη λογική «ότι γουστάρω κάνω», αποκομμένη από την τοπική κοινωνία, γιατί δεν  χρηματοδοτεί τα έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι.

Χωρίς σχεδιασμό, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τις υποδομές, χωρίς να ελέγξει τα προβλήματα που δημιουργεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών της στο Μαρούσι όπως η όχληση, η περιβαλλοντική και κυκλοφοριακή επιβάρυνση, λαμβάνει αποφάσεις χωρίς ενημέρωση και διάλογο, που αντίκειται στη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Από όλα όσα οφείλει στο Μαρούσι και στους πολίτες, το μόνο που βρήκε ότι χρειάζονται είναι να τους φορτώσει με μία ακόμη υπερτοπική χρήση.