Το Αθλητικό Κέντρο ταρακούνησε το Δ.Σ. και ο Δήμαρχος πάλι δεν γνώριζε τίποτα …

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά τις αποκαλύψεις του aparaskevi-images.gr σχετικά με την εμφάνιση στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2019 της Περιφέρειας Αττικής του έργου «Διαδημοτικό Αθλητικό Κέντρο κατάλληλο και για χρήση από άτομα με αναπηρία» που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια και αφορά τα 23 στρεμ. στα Πευκάκια, το θέμα ξεσήκωσε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 27/11/2018.

Έτσι στο μέρος των ερωτήσεων – δηλώσεων οι ερωτήσεις έπεσαν βροχή. Αρχικά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Βασίλης Ζορμπάς, ρώτησε τον Δήμαρχο κ. Σταθόπουλο ένα γνώριζε το γεγονός θυμίζοντάς του ότι η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. όριζε ότι ο χώρος είναι μόνο για δημότες και δεν μπορεί να δοθεί σε κανέναν άλλο. Πρότεινε δε ο κ. Ζορμπάς να μεταβούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πριν την έναρξή του, είτε όλοι οι σύμβουλοι, είτε οι επικεφαλής των παρατάξεων και ευγενικά να ζητήσουν να αφαιρεθεί το έργο από τον κατάλογο και να μην τεθεί προς ψήφιση. Μια πρόταση που όπως παρακολουθήσαμε στη συνέχεια έπεσε στο κενό, παρόλο που επαναλήφθηκε, αφού ο κ. Σταθόπουλος δεν την σχολίασε καν.

Όταν ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης ρώτησε τον Δήμαρχο αν ισχύει το γεγονός εκείνος απάντησε ότι δεν το έχει υπόψιν του! Στη συνέχεια ο κ. Γκιζιώτης αναφέρθηκε σε τυχαία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ, κ. Φουντουλάκη, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι εκείνοι θα είχαν τη διαχείριση του κέντρου και ο Δήμος θα κέρδιζε ένα στολίδι στην περιοχή του. Αναρωτήθηκε δε ο κ. Γκιζιώτης ποιος έδωσε το δικαίωμα στην Περιφέρεια να προβεί σε αυτή την ενέργεια. Αφού τόνισε ότι ο Δήμαρχος έπρεπε βασικά να γνωρίζει πριν ακόμα και από τους συμβούλους τι μέλλει γενέσθαι, πρότεινε κι αυτός μέσω μιας επιστολής των δημοτικών συμβούλων προς την Περιφέρεια να ζητηθεί να αφαιρεθεί από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων.

Ευθύνες στην πρώην Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Ελισάβετ Πετσατώδη, επιχείρησε να ρίξει ο κ. Σταθόπουλος αλλά δεν του βγήκε και βρέθηκε εκτεθειμένος. Είπε πως το έργο «το είχε διαπραγματευτεί η πρώην Αντιδήμαρχος πλήρως, σε όλη του την ολότητα και με τον κ. Φουντουλάκη», συμπλήρωσε δε πως εκείνος τον είχε δει μόνο μία φορά. Η απάντηση που ήρθε από την κ. Πετσατώδη ήταν αποστομωτική και δεν έτυχε διάψευσης από τον κ. Σταθόπουλο. Όπως δήλωσε η πρώην Αντιδήμαρχος και νυν μέλος του συνδυασμού «Αλλάζουμε», «Δήμαρχε Γιάννη Σταθόπουλε, λές ψέματα  γιατί προσπαθείς να μου χρεώσεις τις αποτυχίες σου και όχι αντίστοιχα να μου χρεώσεις τις επιτυχίες για τις οποίες καυχιέσαι τόσο καιρό». Συμφώνησε ότι πράγματι έγινε συνάντηση με τον κ. Φουντουλάκη, αλλά στο γραφείο του Δημάρχου όπου εκείνος ήταν καλεσμένος όχι από αυτήν και εκεί τον συνάντησε για μια και μοναδική φορά. Μάλιστα  τότε προέκυψε η έντονη δυσαρέσκεια από τον κ. Φουντουλάκη, ο οποίος ισχυρίζονταν ότι «τα έχει βρει με τον κ. Σταθόπουλο», όταν του εξήγησε η κ. Πετσατώδη πως έχει η κατάσταση με τα 23 στρεμ. στα Πευκάκια και ότι δεν μπορούν να «αλλάξουν χέρια». Το ποιος λέει την αλήθεια μπορεί να αποδειχτεί, είπε η κ. Πετσατώδη.

Ο επικεφαλής των «Αλλάζουμε» κ. Γιάννης Μυλωνάκης, είπε πως ένα χρόνο πριν όταν έγινε η αποκάλυψη της συνεργασίας του Δημάρχου με την Ομοσπονδία των ΑΜΕΑ, ο Δήμαρχος ισχυρίζονταν ότι δεν γνωρίζει τίποτα.  Μάλιστα μπροστά σε κάποιους δύσπιστους της συμπολίτευσης, ο κ. Μυλωνάκης πρότεινε να τους φέρει τα σχέδια που είχαν γίνει για το έργο. Αντέκρουσε επίσης λέγοντας ότι κινείται στον αθλητικό χώρο και μάλιστα μέλος της Παρολυμπιακής Επιτροπής του απεκάλυψε την συμφωνία. Τότε θεσμικά είχε ενημερώσει το Δ.Σ. και το Σύλλογο Πευκακίων. Τώρα ένα χρόνο μετά ο κ. Σταθόπουλος παραδέχεται τα όσα είχαν συμβεί καθώς και τη συνάντηση με τον κ. Φουντουλάκη.

Σημασία στη λεπτομέρεια

Όπως ειπώθηκε από τον κ. Σταθόπουλο, ο τίτλος που δίνεται στο έργο δεν ικανοποιεί ούτε αυτόν, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να παραχωρήσει η Περιφέρεια τόσο μεγάλο ποσό και τέτοια μεγάλη κατασκευή. Η δήλωση αυτή αποδεικνύει ότι όχι μόνο γνώριζε για τις προθέσεις της Περιφέρειας, αλλά είχε γίνει και διεξοδική συζήτηση.

Και ο ίδιος εξεπλάγη και θα επικοινωνήσει, όπως είπε, να δει τι σημαίνει η εγγραφή στο Πρόγραμμα της Περιφέρειας για το 2019. Είναι δυνατόν ο Δήμαρχος ενός Δήμου 100.000 κατοίκων που φιλοδοξεί να λάβει χρηματοδότηση για έργα από την Περιφέρεια να μην παρακολουθεί και να μην γνωρίζει τι περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων και ο Προϋπολογισμός για το 2019; Όταν μάλιστα έχει  εν εξελίξει έργα χρηματοδοτούμενα από αυτήν; Και όταν επίσης ανήκει στο ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό φάσμα με αυτήν; Τι ΣΥΡΙΖΑιο – στρουθοκαμηλική τακτική είναι αυτή; Και πόσο κουτόχορτο νομίζει ότι τρώνε οι πολίτες;

Η κ. Πετσατώδη τον κατηγόρησε ευθέως ότι λέει ψέματα και το μόνο που βρήκε να πει ο κ. Σταθόπουλος ήταν, ότι έχει δεχτεί μεγαλύτερες προσβολές από το ότι «είναι ψεύτης». Επίσης «θα το ξανακοιτάξει ποιος είδε ποιον»…. Τι θα κοιτάξει; Δεν γνωρίζει αν συναντήθηκε με τον κ. Φουντουλάκη; Αφού το παραδέχτηκε ο ίδιος!  Αν ήταν άλλος στη θέση του θα είχε κινήσει γη και ουρανό για να αποδείξει το αναληθές και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση όπως ήταν η συνεδρίαση του Δ.Σ.

Είναι ήδη γνωστό ότι μετά την περσινή αποκάλυψη, η οποία ξεκίνησε από το aparaskevi-images.gr, συνεχίστηκε με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μυλωνάκης και με τα στοιχεία που αποκομίσαμε από τον Εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα Αθλητισμού της Περιφέρειας κ. Πάντζα, ακολούθησε ενημέρωση του Συλλόγου Πευκακίων από τον κ. Μυλωνάκη και την κ. Πετσατώδη παρουσία του images. Μια ενημέρωση που ουσιαστικά όφειλε και οφείλει να κάνει ο Δήμαρχος. Εκείνος όμως ακόμη και προχθές στη συνέλευση του Συλλόγου όταν ερωτήθηκε σχετικά, δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις.

Φυσικά για την πρόταση της αντιπολίτευσης να ζητήσουν να εξαιρεθεί το έργο από την Περιφέρεια, ούτε κουβέντα. Αλλά όπως έχουμε ξανά αναφέρει, ολόκληρο Δημαρχείο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια πως να της χαλάσει κανείς το χατίρι. Γιατί όπως είχε πει και ο κ. Σταθόπουλος «το Δημαρχείο είναι για το Σταθόπουλο, το αθλητικό κέντρο δεν είναι για το Σταθόπουλο». Άραγε για ποιόν είναι;

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι πως η αντιπολίτευση αρχίζει να δείχνει πιο ομογενοποιημένη όταν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά θέματα της πόλης. Και όπως είπε ο κ. Γκιζιώτης, αν η αντιπολίτευση αντιληφθεί ότι πλέον έχει την πλειοψηφία μπορεί να δούμε έργα της προκοπής στην πόλη.

Μια μικρή απορία: τι σύμπτωση κι αυτή, κάθε φορά σχεδόν που τοποθετείται ο κ. Μυλωνάκης στο Δ.Σ. σε διάφορα θέματα, να διακόπτεται από μέλος της συμπολίτευσης. Τυχαίο;

Σ.Σ. Οι όροι Δόμησης των 23 στρεμ. στα Πευκάκια, τα οποία προήλθαν από την Πράξη Εφαρμογής αναφέρονται ξεκάθαρα στο ΦΕΚ 176Δ΄/6-3-87,αναθεώρηση ΦΕΚ 903Δ΄/10-12-91, αναθεώρηση ΦΕΚ 314Δ΄/8-4-03,  αναθεώρηση ΦΕΚ 63Δ΄/30-1-04. Η Πράξη Εφαρμογής έχει κυρωθεί με την 7236/398/7-6-05 απόφαση Νομάρχη Αθηνών.