ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌΣ 2019: Όταν ο βοσκός κοροϊδεύει, το κοπάδι το τρώει ο λύκος (VD)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Σε ένα παράλληλο σύμπαν χωρίς πολιτική βαρύτητα και χωρίς συναίσθηση ευθύνης ζει και βασιλεύει η δημοτική Αρχή Σταθόπουλου εδώ και πέντε χρόνια.

Το Τεχνικό  Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός ενός δήμου είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα, γι’ αυτό ο νομοθέτης τα τοποθέτησε σε ξεχωριστή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, ξέχωρα από τα υπόλοιπα θέματα. Η δημοτική Αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου μάλλον μετά από 17 χρόνια αντιπολίτευσης και 5 χρόνια διοίκησης δεν το κατάλαβε ακόμα. Δεν φτάνει ότι καθυστερεί να τον φέρει προς ψήφιση στο Δ.Σ., επιλέγει τις ημέρες ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, κανονίζει συνάντηση με τις παρατάξεις για ανταλλαγή απόψεων χωρίς όμως να τους έχει στείλει τον Προϋπολογισμό παρά μόλις την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ και την ώρα της υποτιθέμενης συνάντησης κόβει βόλτες με την Φιλαρμονική στην Αγίου Ιωάννου και την κεντρική πλατεία.

Φυσικό επακόλουθο η Αντιπολίτευση να αντιδράσει σε αυτή την τσαπατσουλιά, να μην υπάρξει απαρτία και να αναβληθεί η συζήτηση για τις 8 Ιανουάριου 2019 (πιθανόν).

Η πρόθεση της Διοίκησης, όπως την εξέφρασε κατόπιν ο Δήμαρχος, ήταν να συζητηθεί το Τεχνικό Πρόγραμμα 2019 και να αποσύρουν τον Προϋπολογισμό, κάτι που δεν έγινε δεκτό από την αντιπολίτευση γιατί είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να συζητηθούν ξεχωριστά και δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά.

Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν η αντιπολίτευση συσπειρωμένη έβαλε κατά του κ. Σταθόπουλου κυρίως, χαρακτηρίζοντας εκείνον υπεύθυνο για την άσχημη κατάσταση και την έλλειψη συναίνεσης που επικρατεί στο Δήμο.

Κατά γενική ομολογία, όπως θα διαπιστώσετε, δεν τηρήθηκε καν η τυπική διαδικασία, με έναν Προϋπολογισμό που, τα όποια ελλειπή στοιχεία προωθήθηκαν προς τους συμβούλους, στάλθηκαν μέσω του iPhone του Δημάρχου!!! Κάτι σαν «one man show».

Εφόσονέρχεται προς συζήτηση το Τεχνικό Πρόγραμμα, θα έπρεπε να παρίσταται τουλάχιστον ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, τόνισε ο κ. Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή, η πόλη μας). Και συνέχισε πως δεν έχει σημασία αν θα περαστεί ο Προϋπολογισμός σε 8-10 ημέρες, αρκεί να έχει όλα τα νόμιμα στοιχεία που απαιτούνται. Ο συγκεκριμένος δεν είχε ούτε εισηγητική έκθεση, ούτε καμία υπογραφή από την Υπηρεσία του Δήμου. Σημείωσε πως εκ του πονηρού έφερε το θέμα προς συζήτηση η δημοτική Αρχή, με σκοπό στη συνέχεια να ρίξει την ευθύνη στην αντιπολίτευση. «Μην το χρησιμοποιείται δεν σας ωφελεί, αντιπαράθεση θα κάνετε με σύσσωμη την αντιπολίτευση», τόνισε. Επισήμανε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός είναι αλληλένδετα και για πρώτη φορά η Διοίκηση Σταθόπουλου τα έφερε να συζητηθούν χωριστά.

Ο κ. Κώστας Κρητικίδης (Συμμαχία Ευθύνης) δήλωσε πως δεν έχουν σημασία οι ημερομηνίες. Έπρεπε αρχικά  να υπάρξει μια ουσιαστική επεξεργασία και με αξιόπιστα στοιχεία να έρθει το θέμα προς στη συζήτηση στο Δ.Σ.. Είναι ο 5ος προϋπολογισμός της Διοίκησης Σταθόπουλου και έχει μια ειδική βαρύτητα, γι’ αυτό έπρεπε ο Δήμαρχος να έχει αναλογιστεί αυτή την πορεία και να έχει στείλει μια εισηγητική έκθεση για το σκοπό αυτού του προϋπολογισμού, για να μπορεί να γίνει μια ουσιαστικά πολιτική συζήτηση. Θα έπρεπε να αναλογιστεί σε σχέση με τον πρώτο προϋπολογισμό τι υλοποιήθηκε και τι όχι. «Πρέπει να κάνουμε ασκήσεις συναίνεσης για τη χρονιά που έρχεται», είπε ο κ. Κρητικίδης. Επίσης θα μπορούσαν οι σύμβουλοι να ανατρέξουν στο 4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της δημοτικής Αρχής και να αντλήσουν προτάσεις μέσα από αυτό, που τώρα δεν περιέχονται ή αν περιέχονται είναι προσχηματικές. Συμβούλεψε δε να προετοιμαστεί  καλύτερα η δημοτική Αρχή, ώστε η συζήτηση στις 8 Ιανουαρίου να είναι ουσιαστική, αυτοκριτική, προγραμματική και επί της ουσίας.

«Αντί να ζητήσει μια συγνώμη ο Δήμαρχος -δεν είναι κακό- μας τη λέει κιόλας», είπε ο κ. Αντρέας Γκιζιώτης (Λαϊκή Συσπείρωση) και συνέχισε «μιλά για «διαγωνισμό τυπικότητας», όταν οι Υπηρεσίες δεν υπογράφουνε, ένα πολιτικό σκεπτικό δεν υπάρχει πουθενά και όταν η παρουσία της Νίκης σαν παράταξη σε ένα κρίσιμο βασικού σχεδιασμού κομβικό θέμα είναι απούσα από την αίθουσα». Ενημέρωσε πως για πρώτη φορά πήρε από το iPhone του Δημάρχου στις 7:36 το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων τον Προϋπολογισμό.!!! Να υπάρχει ολόκληρη υπηρεσία διοίκησης και να έρχεται ο προϋπολογισμός από το iPhone του Δημάρχου; αναρωτήθηκε. Μίλησε για δυσκολία των υπηρεσιών, για το «μπάχαλο» και την «ανεπάρκεια» της Διοίκησης. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το σύνολο των υπηρεσιών αναφέρει ότι η Διοίκηση τα έχει εγκαταλείψει και δεν κάνει πλέον τίποτα. Όσον αφορά τη συναίνεση, αυτή είναι à la carte, όταν μάλιστα η δημοτική Αρχή είχε την πλειοψηφία πολλές φορές ήταν και ειρωνική, και κατά περίπτωση έκαναν και κωλοτούμπες όπως στο θέμα Ιόλα.

Αυτό θυμίζει το βοσκό που φώναζε «λύκος, λύκος».

Το βασικό ζήτημα είναι η απουσία κουλτούρας, η πλήρης απουσία της δημοτικής Αρχής από οποιαδήποτε διεκδίκηση ουσίας από την κεντρική εξουσία και ο λόγος είναι, όχι μόνο η λειψή πολιτική ικανότητα, αλλά η συμφωνία της με την κεντρική πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει πολιτική αποδοχή μιας κεντρικής πολιτικής η οποία είναι αντιλαϊκή και αντιαυτοδιοικητική.

Στην έλλειψη εισηγητικού αναφέρθηκε και ο κ. Θάνος Ανδρίτσος (Φυσάει Κόντρα), οπότε δήλωσε δεν τίθεται θέμα καλής διάθεσης της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μια αντικειμενική κατάσταση η οποία είναι προβληματική. Υπήρξε μια μεταφορά της πίεσης προς την αντιπολίτευση αντί να παραδεχτείτε το λάθος, είπε προς τον κ. Σταθόπουλο.

Αναφορά στην έλλειψη εισηγητικής έκθεσης έγινε και από τον κ. Κώστα Τσιαμπά (Όραμα). Εκείνος μίλησε για μεθόδευση που έχει αρχίσει από παλιά με το θέμα των δημοτικών τελών, τα οποία συνδέονται με το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό. Και μάλιστα σημείωσε ότι σύμφωνα με τον Κλεισθένη κάθε έργο θα ψηφίζεται μόνο του. «Για ποια συναίνεση μιλάτε»; ρώτησε το Δήμαρχο. «Την επικαλείστε λεκτικά και ποτέ ουσιαστικά. Η συναίνεση σημαίνει ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός αλλά πρώτα αυτοσεβασμός, ειλικρίνεια και ευθύτητα. Δεν σας πιστεύει κανένας πλέον». Σύμφωνα με τον κ. Τσιαμπά ο Προϋπολογισμός του 2018 έχει 670 κωδικούς, προστέθηκαν άλλοι 150 με τις αναμορφώσεις, έχουν κινήσεις μόνο οι 350 και αναμορφώθηκαν από τη δημοτική Αρχή 450 κωδικοί, δηλαδή ξαναέφτιαξαν τον Προϋπολογισμό μιάμιση φορά μέσα στο χρόνο. «Δεν έχετε καμία οργανωτική δυνατότητα,  είστε ανεπαρκείς», συμπλήρωσε.

Ο κ. Γιάννης Μυλωνάκης (Αλλάζουμε) επέκρινε την δημοτική Αρχή ότι αντιμετωπίζει τα θέματα με έπαρση, ακόμα και τώρα μετά την απώλεια της πλειοψηφίας, μετά τις πολιτικές ήττες που έχουν υποστεί. Ο Δήμαρχος υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοτικών συμβούλων, υποβαθμίζει το ρόλο τους με αυτά που λέει, και προσβάλει το Δ.Σ.. Εύλογα αναρωτήθηκε, αν υπήρχε απαρτία ο Δήμαρχος θα έλεγε ότι το θέμα αποσύρεται (όπως δήλωσε την πρόθεσή του); Τόνισε πως ο λόγος που το απέσυραν είναι ότι «δεν συγκαλύψαμε τις παρανομίες που επιχειρείτε εδώ μέσα». Ο διάλογος θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη και σε εύλογο χρονικό διάστημα να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός και όχι ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Αυτό κάνει μια Διοίκηση που θέλει τη συνεργασία και το διάλογο. Δεν υπήρξε ένα πολιτικό σκεπτικό γύρω από τα στοιχεία που εστάλησαν από το κινητό του δήμαρχου. «Αυτό που έχετε καταφέρει είναι να ενοποιήσετε την αντιπολίτευση», είπε ο κ. Μυλωνάκης. «Να απολογηθείτε γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα διάλυσης των Υπηρεσιών».

Τον καταπελτικό λόγο του κ. Κώστα Χατζηανδρέου μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ.

Τελευταίος στον κατάλογο ομιλητών ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γεράσιμος Βλάχος που προσπάθησε να υποτιμήσει τη διαδικασία και μάλιστα τρεις φορές επανέλαβε ότι δεν διαβάζει κανένας τον προϋπολογισμό.  

Για να τον διαψεύσει πανηγυρικά ο κ. Διονύσης Λέκκας (Αγία Παρασκευή η πόλη μας) στη συζήτηση του 2ου θέματος επισημαίνοντας την οικονομική διαφορά που υπάρχει στον προϋπολογισμό του Δήμου και των ΠΑΙΣΔΑΠ. Γιατί ενώ οι ΠΑΙΣΔΑΠ εντάσσουν οικονομική βοήθεια από το Δήμο 2.620.000€, ο προϋπολογισμός του Δήμου εγγράφει μόνο 2.250.000€!!! Μια σημαντική διαφορά 370.000€.  Η πρόεδρος των ΠΑΙΣΔΑΠ επισήμανε ότι είχε διαβεβαιώσεις από το Δήμαρχο, ο Δήμαρχος είπε θα δούμε που θα βρούμε τα χρήματα. Αλλά για το θέμα αυτό αναλυτικά στο επόμενο άρθρο.

Συνοψίζοντας:

Ένα προσχέδιο προωθήθηκε στους συμβούλους στις 23 Νοεμβρίου και βάση αυτού περίμενε η Διοίκηση Σταθόπουλου να γίνει η συζήτηση στο Δ.Σ….

Δεν υπήρξε ποτέ εισηγητικό σημείωμα…

Δεν υπήρξε ποτέ υπογραφή της Οικονομικής Υπηρεσίας…

Δεν υπήρξε παρουσία εκπροσώπου της Οικονομικής & της Τεχνικής Υπηρεσίας…

Για μια ακόμα φορά οι Υπηρεσίες του Δήμου έχουν φόρτο εργασίας…

Το excel του Προϋπολογισμού έτους 2019 εστάλη στους συμβούλους στις 7:35μμ την παραμονή των Χριστουγέννων ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας είχαν προγραμματισμένη συνάντηση οι επικεφαλής των παρατάξεων να συζητήσουν προτάσεις με το Δήμαρχο!!!

Σχολιάζοντας:

Ένα μέλος της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑίας ιδεολογίας μίλησε για «ακραίους χαρακτηρισμούς» και «χαμηλό επίπεδο» στο Δ.Σ. (αναφερόμενος ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση) άρα δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση υπό αυτές τις συνθήκες. Αυτός δεν συναινεί, όπως δήλωσε. Αναρωτήθηκε άραγε ποιος φταίει για την όλη κατάσταση ή η έπαρση και η αλαζονεία έχουν «πιάσει κεραία»;

Όπως επισήμανε και ο κ. Γκιζιώτης, ο κ. Σταθόπουλος εξάντλησε τον κώδικα και απαντούσε μετά από κάθε ομιλητή. Προφανώς ο πανικός και η ενόχληση ήταν πολλών Ρίχτερ.

Όπως παρατήρησαν οι κ.κ. Μυλωνάκης και Γκιζιώτης ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Βλάχος τοποθετούνταν πάντα τελευταίος, έχοντας έτσι το αβαντάζ να απαντάει σε όλους και για όλα. Μάλλον έχει μπερδευτεί και θεωρεί ότι είναι εκείνος ο Δήμαρχος, γιατί ανέλαβε υποχρέωση του κ. Σταθόπουλου. Αλήθεια με ποια θεσμική αρμοδιότητα έδινε απαντήσεις περί σύνταξης του Προϋπολογισμού; Φυσικά δεν έχει αντιληφθεί ότι με τον αυταρχικό τρόπο που συμπεριφέρεται βλάπτει σοβαρά τον Δήμαρχο και την παράταξη.

Για όλα σε αυτόν τον Δήμο φταίνε οι υπάλληλοι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑίο Δήμαρχο Γιάννη Σταθόπουλο. Ουκ ολίγες φορές τους έχει ρίξει τις ευθύνες για όσα στραβά συμβαίνουν. Όμως δεν τους λυπάμαι, γιατί έχουν δύο μάλιστα συνδικαλιστικούς συλλόγους και δεν βγάζουν κιχ. Οι Υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, ο φόρτος εργασίας πράγματι είναι μεγάλος και τα ακούνε κι από πάνω.

Για τον κ. Δήμαρχο από την άλλη  η «ανάληψη ευθυνών» αποτελεί άβατο. Αντί να διορθώσει τα κακώς κείμενα  ρίχνει τον πήχη, ψάχνει αρνητικά παραδείγματα για να δικαιολογήσει τα δικά του λάθη. Η αλαζονεία και οι κακοί σύμβουλοι τον οδηγούν σε τσαπατσουλιές, προχειρότητες και μη τήρηση των διαδικασιών. Δεν αντιλαμβάνεται ότι ο Δήμος δεν είναι κουκλοθέατρο, αλλά μια σκληρή πραγματικότητα και πως οι όποιες ενέργειές του αφορούν τις ζωές άλλων ανθρώπων. Αλήθεια τους σκέφτηκε ποτέ αυτά τα 5 χρόνια ή απλά παίζει με το παιχνιδάκι του;