Γιώργος Οικονόμου στον Επικοινωνία 94fm: Ουσιαστική διεκδίκηση της Διοίκησης του Δήμου για να σταματήσει η οπισθοδρόμηση

Photo 94fm.gr

«είναι μία κατάσταση την οποία βιώνουμε ως δημότες, η οποία είναι βαλτωμένη»

«η Αγία Παρασκευή οπισθοδρομεί τα τελευταία χρόνια»

«Αποφάσισα ότι πρέπει ν’ αλλάξει κάτι στην Αγία Παρασκευή»

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον υποψήφιο Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής,  κ. Γιώργο Οικονόμου, που θα συμμετέχει στις αυτοδιοικητικές εκλογές επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα Αρχή για την Αγία Παρασκευή». Ειπώθηκαν στην συνέντευξη που έδωσε στον Επικοινωνία 94 FM, στην εκπομπή «Δημοτικές Διαπλοκές» με τους Δημήτρη Δημακόπουλο, Χρήστο Μαντζουράνη και Γιώργο Μισιάκα.

Τα κύρια σημεία της συνέντευξης ήταν

  • Η διεκδίκηση της Διοίκησης του Δήμου ως μια μεγάλη παράταξη και όχι απλά καταγραφή δυνάμεων.
  • Άνοιγμα της παράταξης σε όλο το πολιτικό φάσμα και συνεργασίες την επόμενη μέρα εφόσον είναι αναγκαίες, αλλά με αυτοδιοικητικά κριτήρια.
  • Να μην ανανεωθεί η θητεία του Γιάννη Σταθόπουλου, η Διοίκηση του οποίου έχει υποθηκεύσει τα οικονομικά και το μέλλον του Δήμου.
  • Εφόσον εκλεγεί ο Δήμος θα αποκτήσει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), χώρους στάθμευσης, κολυμβητήριο, αθλητικές υποδομές, ανάπτυξη των κοινωνικών δομών και δράσεων.
  • Δεν μας αξίζει η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, πρέπει να αλλάξει.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα λέχθηκαν στη συνέντευξη, αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο κ. Οικονόμου είναι ένας πολίτης, δημότης της Αγίας Παρασκευής επί σειρά ετών, που πλέον δεν ανέχεται το ολίσθημα της πόλης και αναλαμβάνει δράση. Με τη συμμετοχή του στα κοινά επιθυμεί να θέσει τις γνώσεις και την εμπειρία του στην ανάπτυξη της Αγίας Παρασκευής, όχι τμηματικά και πρόχειρα, αλλά με σύστημα και σχέδιο που θα αποφέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ορθολογικά και με διάθεση συνεργασίας (όχι απαραίτητα λόγω απλής αναλογικής και πολιτική) με τις κοινωνικές ομάδες της πόλης και την Εκκλησία επιθυμεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των δημοτών. Παρουσιάζεται αποφασισμένος και με πρόγραμμα που, όπως δήλωσε, θα παρουσιάσει τους επόμενους 2 μήνες. Όμως μην θέλοντας να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, δημοσιεύουμε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν και ακολουθεί το ηχητικό στο τέλος του άρθρου.

Απλή αναλογική – εκλογές 2019 – στήριξη και συνεργασίες

Ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι δεν είναι θιασώτης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και πως ο Κλεισθένης δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε αυτά που έχει σήμερα η Αυτοδιοίκηση. Από τη στιγμή όμως που αποφάσισε να εκτεθεί στις εκλογές του Μαΐου δεν υποχωρεί γιατί, όπως είπε, «όταν παίρνω μία απόφαση δεν κάνω πίσω». Σκοπός της προσπάθειας είναι, όχι η καταγραφή δυνάμεων, αλλά να είναι μια μεγάλη παράταξη η οποία θα διεκδικήσει τη Διοίκηση του δήμου.

Ο δημότης θα έχει να κάνει δύο επιλογές το Μάιο του 2019, είτε να κινηθεί με τα παλιά αυτοδιοικητικά στελέχη, δηλαδή το αυτοδιοικητικό κατεστημένο της Αγίας Παρασκευής, και να ανακυκλώνει τα ίδια προβλήματα, ή να κάνει μια επιλογή μιας νέας παράταξης η οποία θα του δώσει πραγματικές, ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά του.

Σε ερώτηση αν ζήτησε τη στήριξη της Ν.Δ. είπε ότι, ναι μεν είναι μέλος της Ν.Δ., αλλά έχει ανοίξει την παράταξη σε όλο το πολιτικό φάσμα και πως δεν ζήτησε ποτέ χρίσματα όπως έκαναν άλλοι συνυποψήφιοι από το χώρο της Κεντροδεξιάς.

Σχετικά με την ύπαρξη και άλλων παρατάξεων από το χώρο της Κεντροδεξιάς και την πιθανότητα συνεργασίας μαζί τους ή με κάποια από αυτές, τόνισε τις άριστες σχέσεις με όλους τους συνυποψηφίους, ότι τιμά τη διαδρομή τους και συζητά μαζί τους (όχι μόνο με αυτούς που προέρχονται από το χώρο της Κεντροδεξιάς). Το πιθανότερο βέβαια είναι η απλή αναλογική να επιβάλλει τη συνεργασία την επόμενη μέρα για να διοικηθεί ο δήμος. «Όταν απευθύνεσαι στους δημότες πρέπει να απευθύνεσαι με σοβαρούς όρους και όχι συνδιαλλαγή κάτω από το τραπέζι. Δεν πάμε να κάνουμε μοιρασιά», διευκρίνισε. «Με φρέσκα μυαλά, καινούργιους ανθρώπους που δεν έχουν αγκυλώσεις, που δεν έχουν προβλήματα συνεννόησης και δεν έχουν και προηγούμενα μεταξύ τους, μπορεί να επιτευχθεί συνεργασία και να διοικηθεί ο Δήμος. Πρέπει να απομακρύνουμε τον κομματισμό από τις δημοτικές εκλογές, να μην γίνουν οι παρατάξεις εφαλτήρια προσωπικών και κομματικών επιδιώξεων».

Γιάννης Σταθόπουλος και Δήμος Αγίας Παρασκευής

 Όλοι οι δήμαρχοι κρίνονται από το αποτέλεσμα, είπε ο κ. Οικονόμου, και έχει αναφερθεί πολλές φορές στο τι δεν έπραξε ο κ. Σταθόπουλος. Πρέπει να μην ανανεωθεί η θητεία του Γιάννη Σταθόπουλου. Πρέπει να σταματήσει η Διοίκηση Σταθόπουλου από το Δήμο Αγίας Παρασκευής. Σε περίπτωση συζήτησης για συνεργασία με τον κ. Σταθόπουλο, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα πρέπει να συμφωνηθούν ορισμένα πράγματα πάνω στο τραπέζι με αυτοδιοικητικά κριτήρια.  «Δεν είμαι θιασώτης της «καρέκλας», δεν χάνω τίποτα, δεν βιοπορίζομαι από το Δήμο, έχω μια διαδρομή, θέλω να βοηθήσω να διοικηθεί ο Δήμος σωστά».

Το πρόβλημα του δημότη είναι η καθημερινότητα που δυσκολεύει συνεχώς. Πρόκειται για έναν μεγάλο δήμο 120.000 κατοίκων πλέον, χωρίς τα προνόμια ενός μεγάλου δήμου, αφού δεν αποτυπώθηκε στην απογραφή και όπου οι μισοί μόνο είναι δημότες. Έχει σημεία σπουδαίας αστικής ομορφιάς, έχει τον Υμηττό, πρόσβαση στους μεγάλους οδικούς άξονες και αξιόλογους κατοίκους. Αλλά η ποιότητα ζωής πέφτει μέρα με τη μέρα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης και δημοτικής συγκοινωνίας δημιουργούν μια κατάσταση κυκλοφοριακού κορεσμού, οι δρόμοι, οι πλατείες, τα πεζοδρόμια βγάζουν εικόνα παρακμής, στερείται βασικών υποδομών, η εξυπηρέτηση του δημότη χωλαίνει, η ψηφιακή εποχή φαντάζει μακρινή, οι αθλητικές υποδομές δεν επαρκούν, δεν έχει γίνει ούτε ένα έργο να μειώνει το περιβαλλοντικό και το ενεργειακό αποτύπωμα της πόλης και δεν μπόρεσε ούτε με την τελευταία Διοίκηση Σταθόπουλου να υλοποιήσει ούτε μία σύμβαση ενεργειακής διαχείρισης (φώτα LED – δεν απαιτεί ίδια χρηματοδότηση).  Υπάρχει έξαρση της παραβατικότητας, διακίνηση ναρκωτικών και οι δημότες δεν αισθάνονται ασφαλείς, ιδίως στην πλατεία του Αη Γιάννη, γεγονός που είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα του ομώνυμου συλλόγου. Το δε κολυμβητήριο είναι το όνειδος, η ντροπή της πόλης εδώ και 35 χρόνια στην ίδια κατάσταση.

Αυτό δεν μας αξίζει, πρέπει να αλλάξει.

Οικονομικά

Ο Δήμος ενώ είχε μια οικονομική ευρωστία, η Διοίκηση Σταθόπουλου έχει υποθηκεύσει τα οικονομικά και το μέλλον του Δήμου εξαιτίας κακών επιλογών. Στην Αγία Παρασκευή κοστίζουν όλα, κοστίζει ο πολιτισμός, κοστίζει η παιδεία. Ο δημότης επιβαρύνεται με απαλλοτριώσεις για σχολεία και με δάνεια για να γίνουν αυτές, όπως το θέμα της κατασκευής του 12ου δημοτικού.

Επιβαρύνεται με κακές επιλογές όπως με την αγορά της βίλας Ιόλα. «Δεν είμαι κατά της αγοράς, αλλά όχι με τους όρους με τους οποίους έγινε», διευκρίνισε. Και συνέχισε πως αυτό το τοπόσημο της πανελλήνιας – παγκόσμιας εμβέλειας δεν μπορεί να το επιβαρύνεται ο δημότης της Αγ. Παρασκευής. Έπρεπε να γίνει προσπάθεια να αγοραστεί με χρήματα του Υπουργείου Πολιτισμού. «Πήγαμε σε ένα τίμημα ακριβό με τα δεδομένα της στιγμής, εφόσον υπήρχε μόνον ένας αγοραστής και ήδη είχε επικυρωθεί δικαστικά η πολιτιστική χρήση και ο χαρακτήρας του ακινήτου». Η αντιπολίτευση αντί να προσπαθήσει να ακυρώσει την αρχική εκτίμηση του ακινήτου, αντέδρασε μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που άσκησε προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας, λέγοντας μάλιστα ο Βασίλης Ζορμπάς «εγώ θα πάω στον Εισαγγελέα Διαφθοράς». Ακόμα τον περιμένουμε να πάει. Η αγορά είναι πλέον ένα γεγονός, έχουμε βάλει τη θηλιά στο λαιμό, γιατί πέρα από το τίμημα των 3 εκ. €, χρειάζονται ακόμα 5 εκ. € για να αναπλασθεί το κτίριο και ο περιβάλλοντας χώρος. Από τα οποία 5εκ. εξασφαλίστηκαν μόνο τα 2,5 εκ. σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χρήματα που μπορούσαν να αξιοποιηθούν αλλού, όπως το πάρκο Στ. Κώτσης. Επομένως μονοπώλησε η βίλα Ιόλα όλο το οικονομικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Επίσης χρειάζεται άλλα 1,5 – 2 εκ.€ για να αποκτήσει εξοπλισμό και εκθέματα αυτή η βίλα και άλλο 1 εκ. €/χρόνο για να λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο. «Ανοίξαμε ένα θέμα που χωρίς τη συνδρομή της Πολιτείας δεν θα το φέρουμε εις πέρας εύκολα. Εμείς εφόσον βρεθούμε στη Διοίκηση του Δήμου θα προσπαθήσουμε να φέρουμε χρηματοδότηση».

Διαχρονικά δεν αξιοποιήθηκε η τεράστια ακίνητη περιουσία του Δήμου.

Κυκλοφοριακό – Δημαρχείο -Κολυμβητήριο – Κοινωνική Πολιτική

Ο νυν Δήμαρχος πρωτοστάτησε πριν μερικά χρόνια να φύγει το μετρό από την πλατεία. Έγινε ένα «έγκλημα» για το οποίο έχουν μετανιώσει και για το θεαθήναι ζήτησαν πρόσφατα από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ τη δημιουργία σταθμού στην κεντρική πλατεία! Και φυσικά εισέπραξαν άρνηση. Για να λυθεί ένα πρόβλημα πρωτεύον, όπως το κυκλοφοριακό, πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό πολεοδομικό σχέδιο ή να εφαρμοστεί ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Δόθηκε μάλιστα  επιχορήγηση σε 156 δήμους για ΣΒΑΚ και ο Δήμος μας απουσιάζει.  Ο Δήμαρχος αμέλησε, αδιαφόρησε για να αποκτήσει η πόλη ΣΒΑΚ και από καμία παράταξη δεν υπήρξαν προτάσεις για δημιουργία χώρων στάθμευσης. Έπρεπε να υπάρχει δημοτική συγκοινωνία να συνδέει τις γειτονιές με τους σταθμούς του μετρό. Υπάρχει στο πρόγραμμά μας. Και ενώ είχε δρομολογηθεί το κλείσιμο των ελεύθερων χώρων στάθμευσης στους σταθμούς του μετρό, ο Δήμαρχος δεν είχε επέμβει με αποτέλεσμα τώρα, με τα νέα δεδομένα της ιδιωτικοποίησής τους, να επιβαρύνεται στο 3πλάσιο ιδιαίτερα το Κοντόπευκο.

Ο συνδυασμός του κ. Οικονόμου θα παρουσιάσει πρόγραμμα που θα προβλέπει όλα τα απαιτούμενα πάρκινγκ για εξυπηρέτηση του δημότη και του επισκέπτη. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης κάνει την πόλη απωθητική για τον επισκέπτη και δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά.

Η Αγία Παρασκευή από τις ελάχιστες πόλεις που δεν έχουν Δημαρχείο γιατί το πρόβλημα μεταβιβαζόταν από δήμαρχο σε δήμαρχο. Ο Γιάννης Σταθόπουλος πήρε μια πανάκριβη μελέτη παρωχημένης σχεδίασης για ένα κτήριο 21 εκ. €, ενεργοβόρο, το χρηματοδότησε μέσω Περιφέρειας, όμως βρισκόμαστε σε απραξία για 6μήνες.

Ο Γιάννης Σταθόπουλος αντίθετα απ’ ότι αναμενόταν συρρίκνωσε τις κοινωνικές δομές που παρέλαβε. Ο Δήμος δεν έχει αξιοποιήσει τη δύναμη που έχει η Εκκλησία στο κομμάτι αυτό. Η Νέα Αρχή θα συνεργαστεί με την Εκκλησία και θα αναπτύξει τις κοινωνικές δομές και δράσεις.

Στο κολυμβητήριο έχουν επιβαρυνθεί οι δημότες με προμελέτες  και έχουν απογοητευτεί από τις εναλλαγές απόψεων που υπάρχουν. Κατά την άποψη του κ. Οικονόμου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια μελέτη κολυμβητηρίου και να υλοποιηθεί άμεσα το έργο, εξασφαλίζοντας χρήματα παίρνοντας παράδειγμα άλλους δήμους.

«Εμείς θα κάνουμε το κολυμβητήριο, όπως και τις άλλες αθλητικές υποδομές και το αθλητικό κέντρο στα Πευκάκια», διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου.

Αντίθετος, δήλωσε, στην πολιτιστική συνεργασία με την ΕΡΤ γιατί πρέπει να σεβόμαστε, όπως είπε, το παραμικρό ευρώ που πληρώνει ο δημότης. Γιατί να πληρώνει ο δημότης της Αγίας Παρασκευής για εκδηλώσεις της ΕΡΤ που βλέπει όλη η επικράτεια;

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.



.