Κοπή δέντρων στην Αγίας Λαύρας (νεότερες ειδήσεις)

Γράφει η Λένα Μαρκή

Μετά το έκτακτο άρθρο μας για την κοπή υγιών πεύκων στον περίβολο του κτιρίου που ενοικιάστηκε για τη λειτουργία δημοτικού παιδικού σταθμού, λάβαμε το εξής e-mail από τον ιδιοκτήτη του χώρου:

«Ζούμε σε μια κοινωνία που όλοι έχουν άποψη για όλα και τίποτα.  Όταν όμως κανείς έχει άποψη και την γράφει δημόσια πρέπει και να μπορεί να την υποστηρίξει.

Ως ιδιοκτήτης λοιπόν του οικοπέδου στην οδό Αγίας Λαύρας 13 σας γνωστοποιώ :

1. ότι υπάρχει σχετική άδεια για την κοπή των δένδρων

2. όσον αφορά στο σχόλιό σας “την ποταπή αυτή πράξη” θεωρώ την έκφραση αυτή απαράδεκτη και ζητώ να την ανακαλέσετε άμεσα.

3. ότι το θέμα πέρασε παρουσία του κυρίου Ζορμπά ,υποψηφίου Δημάρχου, με όλα τα νόμιμα παραστατικά.

                                                        Μετά τιμής

                Γ. Ν.* Ιδιοκτήτης Ακινήτου Αγίας Λαύρας 13»

Να ενημερώσουμε λοιπόν ότι

  1. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη υπάρχει άδεια κοπής των δέντρων, δεν έχουμε λόγο να τον αμφισβητήσουμε και είμαστε στη διάθεσή του να την δημοσιοποιήσουμε εφόσον μας την αποστείλει. Από τελευταίες πληροφορίες που συγκεντρώσαμε, ο ιδιοκτήτης εξέδωσε άδεια θέλοντας να κατασκευάσει ένα ακόμα κτίσμα μέσα στο οικόπεδο και για τη δημιουργία αυτού έπρεπε να κοπούν τα πεύκα. Απ’ όσο γνωρίζουμε στο σημείο παραβρέθηκαν την ώρα του περιστατικού, τόσο ο κ. Ζορμπάς, όσο και ο Δήμαρχος.
  2. Το ότι κόβονται μετά αδείας υγιή δέντρα ετών δεν ελαφρύνει την πράξη. Η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται από το κόψιμο ακόμη και ενός και μόνο δέντρου είναι πολύ μεγάλη. Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος δεν αφήνει την πολυτέλεια να χάσουμε την παραμικρή πηγή οξυγόνου. Όσο για την έκφραση «ποταπή» που δεν αρέσει στον κ. ιδιοκτήτη, θα μπορούσαμε να την αντικαταστήσουμε με το «απαράδεκτη» για να μην τον στεναχωρήσουμε. Όμως δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συμφωνούμε με την όποια περιβαλλοντική ζημιά που συντελείται εντός και εκτός των ορίων του Δήμου, με άδεια ή χωρίς.
  3. Να διευκρινίσουμε ότι η μίσθωση του χώρου για τη λειτουργία παιδικού σταθμού έγινε από το διοικητικό συμβούλιο των ΠΑΙΣΔΑΠ και όχι από το δημοτικό συμβούλιο, όπως ενημερωθήκαμε μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Ζορμπά. Στο οποίο Δ.Σ. δεν μετέχει ούτε ψηφίζει ο κ. Ζορμπάς. Στην ψήφιση του θέματος δεν αναφέρονταν καμία κοπή δέντρων. Γι’ αυτό εξάλλου και θορυβήθηκε τόσο εκείνος όσο και ο κ. Δήμαρχος και έσπευσαν στο σημείο.  

Να επαναλάβουμε ότι το θέμα προβλήθηκε έπειτα από κινητοποίηση των γειτόνων, ένας εκ των οποίων το ανήρτησε σε ιστό κοινωνικής δικτύωσης μαζί με τις σχετικές φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε. Είναι δε άξιο προβληματισμού ότι για την επίλυση ενός προβλήματος (φιλοξενία παιδιών από το Δήμο) ανοίγεται ένα άλλο εξίσου σημαντικό,  αυτό της κοπής των δέντρων.

*Το όνομα του ιδιοκτήτη είναι στην διάθεσή μας, δεν δημοσιεύεται για ευνόητους λόγους.